Två poäng mot Modo

AIK stod för en heroisk kämpainsats i mötet med Modo. Trots att man hade nio man på skadelistan åkte man hem med två poäng från Örnsköldsvik. Richard Gynge blev den store hjälten när han med minuten kvar av matchen kvitterade Modos ledning och dessutom gjorde det avgörandet målet i straffläggningen. Björn Bjurling debuterade från start i AIK-kassen och gjorde det mycket bra. AIK:s första mål gjordes av Rastislav Pavlikovsky.

Matchen startade med slarvigt passningspel och dålig fart. Både AIK och Modo såg rejält jul-loja ut. Men ett mål skulle det bli. Björn Bjurling, som  gjorde sin första match från start i svartgult, fick inte den start han önskade. Modos första skott på mål gick in bakom AIK-debutanten. Dock helt otagbart för Bjurling som lämnades helt ensam med Per-Åge Skröder i powerplay efter fem minuter. Normannen behövde bara skottstyra in Niklas Sundström fina passning. Närmast ett AIK-mål var Kent McDonell som kom fri med Modods burväktare Toumas Tarkki. Men Tarkki räddade. Det var fördel Modo i den hafsiga första perioden. De som utmärkte sig mest var hemmalagets nyförvärv Lubos Bartecko och Ladislav Nagy. Skottstatisktiken slutade 9-2 i fördel för Modo.

Andra perioden gjorde AIK betydligt bättre. Man började åka mer skridskor och försökte lasta fler puckar på kassen. Det resulterade redan efter två minuter. Formstarke Daniel Rudslätt tog in pucken i zon och lämnade över den till junioren Eric Norin. Talangen sköt en isare och returen kunde Rastislav Pavlikovsky enkelt förvalta till 1-1. Gnaget visade mer självförtroende och skapade några riktigt vassa chanser i ett powerplay i slutet av perioden. Men Modo-keepern Tarkki kom ut stort och gjorde några fina räddningar. Trots att AIK lyckades lyfta spelet så skulle man inte vinna perioden. Niklas Sundström fick, med två sekunder kvar, öppet mål. Det var rörigt framför AIK-målet och Björn Bjurlig kom helt ur situationen efter att ha blivit påkörd av egen spelare. Veteranen Sundström kunde med precision vispa in pucken. AIK vann skotten i perioden med 12-9.

Tredje perioden blev trevande. AIK försökte att trampa igång men drog på sig alldeles många utvisningar för att kunna skapa tryck i motståndarzonen. Samtidigt spelade AIK väldigt bra boxplay och gjorde Modo uddlösa. Men med en halvminut kvar av matchen kom det viktiga kvitteringsmålet. Med målvakten utplockad och sex man på banan tekar Oscar Steen den till Richard Gynge som, med Elitseriens kanske vassaste handledskott, nyper till och placerar in den till höger om Modo-målvakten. Ett mål som inte bara gav en poäng till AIK utan också en chans till bonuspoäng.

Modo var det något vassare laget i suddendeath-spelet utan att kunna hota Bjurlings maskor. Istället blev det straffar och där visade Gynge åter prov på sitt fina handledsskott. Gynges iskalla pärla satt som en smäck i taket bakom Tarkki. Efter 24 försök lyckades AIK ta med sig bonuspoängen hem till Stockholm.

AIK gjorde en heroisk krigarinsats och visade att det trots manfallet finns bred kompetens i truppen. Nu väntar formstarka HV71 i Jönköping den 28 december. Återstår att se om man hinner få tillbaka någon av de skadade spelarna till dess.