Avspark: Inför Djurgården-AIK

Allsvenskan 2011 drar igång måndagen den 4 april för AIK:s del – och på vilket sätt det drar igång. Ett Stockholmsderby står på menyn och både AIK och Djurgården lär vara laddade för att få en bra start på seriespelet. Avspark kl 20:00 på Råsunda Fotbollstadion.

AIK kommer till premiären efter 5-1 i genrepet mot IFK Mariehamn, ett resultat man inte ska dra alltför stora växlar på då motståndet inte var av allsvensk kvalité. Mot det kan man sätta att AIK saknade fyra potentiella startspelare i Mohamed Bangura, Teteh Bangura, Helgi Daníelsson och Kenny Pavey, där de tre förstnämnda saknades på grund av landslagsspel.

AIK har dock fått igång målskyttet under försäsongen och 21 gjorda mål på nio träningsmatcher är ett klart godkänt facit. Skyttekungar är en kvartett bestående av Admir Ćatović, Viktor Lundberg, Mohamed Bangura och Robert Åhman Persson som samtliga svarat för tre mål.

Djurgården har under försäsongen spelat tio träningsmatcher och facit från dessa är tre segrar, fyra oavgjorda och tre förluster. Precis som AIK inledde man träningsspelandet bra och var obesegrade efter fem matcher. I genrepet borta mot IFK Norrköping den 27 mars förlorade man med 0-1 efter att Astrit Ajdarevic skruvat in en frispark med kvarten kvar.

Djurgården spelade 4-4-1-1: Tommi Vaiho - André Calisir (26), Emil Bergström, Jani Lyyski, Petter Gustafsson - Mattias Jonson (ht), Joakim Alriksson, Joel Perovuo (26), Christer Youssef - Philip Hellquist - Kennedy Igboananike.
Avbytare: Rtawi Mecconen (26), Calle Björk (26), Sebastian Rajalakso (ht), Christoffer Matwiejev, Prince Ikpe Ekong.

Joel Perovuo (höft) och André Calisir tvingades på grund av skador kliva av redan i mitten av den första halvleken.

Djurgårdens skyttekungar under försäsongen heter Kennedy Igboananike och Christer Youssef som båda svarade för fem mål under våren. Det gäller för AIK:s spelare att se upp med dessa två herrar, då är mycket vunnet i försvarsspelet.

2010 var inget roligt derbyår för AIK. Efter att ha vunnit samtliga sex Stockholmsderbyn under guldåret 2009 förlorade AIK förra året bägge matcherna mot Djurgården med 1-2 efter att tagit ledningen i bägge. I hemmaderbyt inför 21 181 åskådare tog AIK ledningen redan i den andra minuten då Joona Toivio nickskarvade in bollen i det egna målet efter att Jorge Ortíz lyft in en frispark från vänsterkanten. AIK skulle tilldömts en straffspark i den 31:a minuten då Bojan Djordjic fälldes solklart innanför straffområdet, men den välplacerade domaren valde märkligt nog att fria…

Istället för troliga 2-0 kvitterade Djurgården sju minuter senare då Joel Perovuo nickade in bollen bakom Tomi Maanoja. I den 72:a minuten vände Djurgården spelet snabbt och Johan Oremo avslutade anfallet med att skjuta in segermålet.

I höstderbyt tog AIK återigen ledningen tidigt då Pontus Engblom i den åttonde minuten gjordes ner av målvakten Pa Dembo Touray i straffområdet med straffspark som följd. Kenny Pavey var säkerheten själv och satte 1-0 i det norra målet. Djurgården vände dock igen, denna gång med mål strax innan och efter pausvilan. Kennedy Igboananike satte kvitteringen med ett välplacerat skott och Sharbel Touma lobbade alldeles för enkelt in 2-1 vilket blev slutresultatet.