AIK kammade noll

AIK förlorade den griniga matchen mot Färjestad med 0–3. Det var AIK:s femte förlust mot Färjestad den här säsongen. Men hemmalaget saknade inte chanser för att kunna vinna matchen. Andra perioden dominerade Gnaget utan att lyckas få in trissan bakom FBK-målvakten Christopher Nihlstorp. I tredje perioden hettade det till på riktigt då Daniel Bång fick matchstraff efter ett slagsmål med Christian Berglund. På lördag väntar Timrå i en viktig match om den sista slutspelsplatsen.

Färjestad chocköppnade den första perioden och pressade tillbaka AIK i egen zon. Hemmalaget var passiva mot ett Färjestad som snurrade friskt framför Fasth. Redan efter två minuter drog Fredrik Svensson på sig en hakningsutvisning. Färjestad fortsatte att trycka på och skapade några farliga chanser mot Fasth. AIK stod pall och lyckades freda målet från påhälsning. Men värmlänningarnas press fortsatte i fem- mot femspelet. Och tillslut var Fasth tvungen att kapitulera. Martin Sevc glömdes bort mitt i slottet och kunde placera in 0–1. AIK:s tränare Roger Melin blev efter målet tvungen till timeout för att ändra matchbilden. Det lyckades. AIK började åka skridsko och hade ett högre pucktempo. Det föranledde ett böljande spel och ett antal farliga chanser åt båda hållen. Närmast kom Patric Blomdahl som från nära håll, fri med Nihlstorp, försökte forcera in pucken. Men målvakten var tät längs isen och kunde avvärja försöket. Perioden bjöd publiken på god underhållning med många chanser och öppet spel. Skotten slutade 6–11 i Färjestadfavör.

Period två kom att domineras av ett anfallsglatt hemmalag. Men ineffektiviteten framför motståndarmålet blev förödande. Bland annat fick AIK spela i numerärt överläge fyra gånger varav ett fem mot tre läge. Men en storspelande och het Nihlstorp i FBK-målet lyckades hålla tätt. Periodens märkligaste situationen var när Nihlstorp, efter en batalj framför FBK-målet, först sopade på Richard Gynge med några klubbhandskjabbar och sedan skrinnade upp till mittlinjen och utmanade Fasth. Några spelare hann gå emellan och avbröt skärmytslingen. FBK-målvakten fick bara två minuter för tilltaget. AIK:s dominans visade sig i skottstatistiken, 12–4 till hemmalaget.

Tredje perioden skulle det bli ännu stökigare. Christian Berglund, som tjafsat med domare och AIK-spelarna matchen igenom, fortsatte att var en nagel i ögat på hemmalaget. Daniel Bång fick tillslut nog och vevade på mot Berglund som inte vågade stå upp. Bång fick matchstraff och Berglund, som behöll lovikavantarna på, belönades med två minuter på botbänken. I powerplayet som efterföljde fyra- mot fyraspelet kunde Färjestad avgöra matchen. Duktige landslagsspelaren Mattias Sjögren serverades pucken i slottet och smällde in 0–2. Efter målet kunde det rutinerade bortalaget stänga matchen. De vingklippta AIK:arna hade svårt att skapa riktigt farliga chanser. 0–3-målet kom i öppen kasse med två minuter kvar av matchen. FBK vann skotten i tredje med 3–6.

Det finns inte mycket tid att sörja förlusten. Tabellen är fortfarande oerhört tajt. Redan på lördag reser AIK till Sundsvall för att möta Timrå som fortfarande är kvar på den sista slutspelsplatsen. Matchen kan vara avgörande för streckstriden.