Bangura straffade Syrianska FC

AIK mötte på lördagseftermiddagen den allsvenska nykomlingen Syrianska FC på ett soligt och kallt Skytteholms IP. 1522 åskådare fick se Mohamed Bangura avgöra matchen genom att sätta två straffar i en mycket underhållande första halvlek. En tråkigare andra halvlek slutade mållöst, och AIK vann med 2-0.

Matchen inleddes mycket lovande, i synnerhet av AIK, som ställde upp med unge Nicklas Maripuu tillsammans med Helgi Danielsson på innermittfältet, på yttrarna fanns Viktor Lundberg och Yussuf Saleh, i anfallet Teteh och Mohamed Bangura. Målvakt var Ivan Turina och framför honom från höger Martin Lorentzson, Per Karlsson, Nicklas Backman och Nisse Johansson.

AIK hade mycket bollinnehav i matchinledningen, men hade inledningsvis svårt att luckra upp Syrianskas höga press. Successivt började man dock hitta öppningar i djupled, dels genom kvicke Teteh Bangura och smarta överlappningar längs kanterna av Martin Lorentzson och Nisse Johansson. Det tvingade allt eftersom Syrianska att falla i försvarsspelet när offsidefällan inte fungerade, vilket tillät AIK att genom dominans på mittfältet också flytta anfallspositionerna högre upp i planen. Det höll dock på att straffa sig efter en kvarts spel när Peter Ijeh ryckte förbi Martin Lorentzson som sista gubbe efter en helt misslyckad AIK-hörna, men ett hårt jobbande hemrusande AIK-försvar kunde avstyra Ijehs friläge i sista stund.

Ett överlag mycket imponerande och underhållande passningsspel från AIK resulterade efter knappt 20 minuter. Vasse Teteh Bangura ryckte förbi sin försvarare till vänster i straffområdet, fälls klockrent och tilldelas helt korrekt en straffspark. Mohamed Bangura klev fram och var stensäker från elva meter, 1-0 till AIK. Därefter fortsatte AIK att dominera, Syrianska lyckades emellanåt förvisso etablera ett bollinnehav, men framåt saknades den avgörande kvaliteten, och Peter Ijeh blev ofta isolerad, vilket resulterade i att passningarna mest gick i sidled.

En stor skillnad mellan lagen var också det tempo AIK förmådde hålla både offensivt och defensivt på innermittfältet, en konstant kollektiv press i försvarsspelet och både bollhållare och medspelare i konstant rörelse i anfallsspelet gjorde att Syrianskaspelarna gick bort sig flera gånger. Därför kändes det ganska logiskt när AIK:s andra mål kom efter drygt en halvtimmes spel. Teteh Bangura lyckades komma fri i straffområdet på en hög boll, och Syrianskas målvakt Dwayne Miller kom ut på tok för sent och rev ner Bangura, återigen var straffen tveklös. Och återigen klev Mohamed Bangura fram och var iskall från straffpunkten, 2-0 till AIK. Därefter tryckte AIK på än mer, och Syrianska såg mer och mer angelägna ut om att få gå till halvtidsvila. Gnaget lyckades skapa ytterligare ett par hyfsade chanser, men inga fler mål alltså den första halvleken.

Ur underhållningssynpunkt var den andra halvleken en klart medioker fotbollsmatch. Färre löpningar, lägre passningstempo och mindre press från bägge lagen, kombinerat ett antal avbrott på grund av ”skadade” spelare, gjorde att ytterst lite nämnvärt hände i den andra halvleken. Syrianska lyckades hitta rätt med sin offsidefälla allt oftare, men hade allt svårare att få till något kollektivt anfallsspel. AIK såg ut att vara ganska bekväma med den ledning man hade, och egentligen inte förrän en pigg Admir Catovic byttes in efter 69 minuter istället för Teteh Bangura blev det någon riktig fart i hemmalaget. Strax dessförinnan hade Syrianska lyckats få en boll i mål i trängt läge efter en fast situation, men linjedomaren flaggade för offside och målet dömdes bort.

I matchens slutskede lyckades lagen skapa några målchanser vardera, oftast genom snabba spelvändningar, och fortsatt var det hemmalaget som var klart vassast. Men någon klockren chans blev det aldrig, och matchen slutade 2-0. Både ett resultat och sett till matchen i helhet en insats som imponerar stort i AIK-synpunkt. Inte minst visar Teteh och Mohamed Bangura att de kommer bli ett mycket spännande anfallspar under säsongen.