Straffseger mot Frölunda

Äntligen är AIK över kvalstrecket. Efter en stabil insats på bortais mot Frölunda kunde AIK bärga hem två poäng till Stockholm. Matchvinnare blev Christian Sandberg som genom en iskall straff mellan benen på Johan Holmqvist avgjorde fajten.

Hemmalaget Frölunda startade starkast. Med mycket skridskoåkning kunde de gång på gång ta sig in i AIK:s zon och etablera tryck. Väl i slottet kring stabila Viktor Fasth jobbade stockholmarna bra och tryckte bort Frölundaiterna. Det skapades inte många farliga chanser. Men reströtta gnagare fick slita ont. Men efter 08:34 gav pressen tillslut utdelning. Backen Oscar Hedman kastade in pucken på mål och Fasth, skymd av egen back, fick se nätet rassla bakom sig. Inte helt orättvist 1-0 till Frölunda även om målet fick betecknas som slumpmässigt. AIK piggnade till på slutet av perioden och skapade en del vassa lägen. Skotten slutade 9–4 till hemmalaget.
– Vi måste var mer på tårna och betydligt hetare i situationerna. Vi vinner inte en enda andrapuck. Nu gäller det att vi vaknar till om vi ska vända det här, sa Gunnar Persson i periodpausen.

Brandtalet från Persson gav effekt. AIK klev upp och ägde större delar av andra perioden. I vilan verkade man ha kasta av sig tågresan och kom in som ett nytt lag. Följdaktningen kom också kvitteringen efter halva perioden. I en rörig situation framför Frölundamålet grävde Peter Nolander fram pucken och lastade iväg ett skott på mål. Trissan letade sig in bakom Holmqvist. Nolanders blott tredje kasse den här säsongen – men oj så viktigt! Tempot och aggressiviteten fick göteborgarna att dra på sig utvisningar. AIK fick i slutet av perioden ett utmärkt läge att i 5 mot 3 ta ledningen. Men närmare än en fin benparad av Holmqvist på Dick Tärnströms skott kom man inte. AIK visade styrka och självförtroende och vann skotten i perioden med 14–7.

Tredje perioden blev den andra lik. Med fart och frensi var AIK det bättre laget och skapade en handfull riktigt vassa chanser. Men målen uteblev. Pigga kedjan med Bång, Sandberg och Salmonsson tryckte gång på gång ner Frölunda i defensiv zon. En blandning av tama avslut och stabilt målvaktspel gjorde att resultatet 1–1 höll sig perioden ut. Skotten gick även i denna period till AIK, 9–6.

Förlängningen var odramatisk och det märktes att lagen inte vågade chans bort bonuspoängen i den täta bottenstriden. För andra matchen i raden skulle AIK få möjligheten att avgöra på straffar. Med derbyt i dunkelt minne vågade man inte hoppas på för mycket. När sedan den annars så stabila straffskytten Richard Gynge i andra straffomgången inte lyckades näta såg det mörkt ut. I underläge inför den sista rundan skickades Johan Andersson in. Med ett stenhårt slagskott från tre meter skickade Andersson upp trissan i nättaket. När sedan Fasth räddade Niklas Anderssons svaga straff fick Johan Andersson chansen att avgöra. Men Holmqvist hade gjort sin hemläxa och räddade. Men Fasth, revanschsugen efter derbyförlusten senast, täppte igen när Toni Koivisto försökte. Christian Sandberg klev in i dramatiken i den femte straffomgången. Med bra fart under rören och några snabba dragningar avlossade han ett rappt skott mellan benen på Holmqvist som inte hann stänga det "femte hålet". Daniel Bång och Johane Andersson skrinnade in på isen under jubel i tron på att det var avgjort. Men Frölunda och Jesper Matsson hade en chans kvar. Fasth hade övertag på Matsson sedan han snuvat högerskytten med en fin benparad i första omgången. En försiktig Matsson fick inte riktig fart och Fasth kunde säkerställa att bonuspoängen kom med hem till Stockholm. Viktiga poäng för AIK som nu kliver upp på nionde plats i tabellen, fem poäng bakom Timrå på åttonde slutspelsplats. Segern innebär att AIK har allt egna händer. Med en match mindre spelade än medelpadingarna och dessutom ett möte i Eon Arena kan man på egen hand ta hand om den sista slutspelsplatsen. Det återstår att se om överraskningslaget AIK klarar utmaningen.