Zedniks mål avgjorde

En händelsefattig första period följdes upp av en något bättre andra period. Det var emellertid först i den tredje perioden målen kom och det blev en formidabel målexplosion med fem mål. Richard Zednik kunde med sitt andra mål i AIK-tröjan se till att AIK tog ledningen. Efter ett gastkramande slut kunde AIK göra två mål i tom bur och säkra den första segern hemma mot Brynäs den här säsongen.

Matchen inleds med ställningskrig. Det första värt att notera är en tackling av Josh Macnevin efter 3 minuter. Sedan förlägger kedjan med Sandberg, Bång och Salomonsson spelet i Brynäs zon i en minut utan att skapa några chanser. Brynäs vrider sig ur greppet. Två minuter senare får Victor Ahlström en passning från sarghörnet men lyckas inte få tag på pucken.

Det är mycket kamp. De få chanser som skapas kommer efter  individuella prestationer. Daniel Bång gör en genombrytning men lyckas inte få till ett bra avslut.Sedan har Brynäs en halvchans efter en tekning då man kommer tätt in på Fasth som kan blockera pucken.

Efter 12.45 kommer första noteringen i matchprotokollet då Eero Somervouri i Brynäs får 2 minuter för en hankning. AIK biter sig fast i Brynäs zon men lyckas inte få till ordnat passningsspel. Brynäs stressar AIK med aggressiv backchecking. Efter att  Brynär har blivit fulltaligt har Zednik en bra chans då han rundar Brynäs målvakt men får inte till avslutet.

Brynäs vinner skotten med 6-3 vilket är talande för matchbilden.

Andra perioden börjar i högre tempo. Redan i första minuten är Blomdahl nära att få klubban på pucken och styra den i mål. AIK börjar skapa chanser. I den fjärde minuten får Dick Tärnström fritt skottläge från blå linjen men Greiss kan rädda.

Lagen börjar dela chanser med varandra. Anton Rödin har fritt läge från högerkanten men Fast avvärjer. Därefter har Oscar Ahlström en bra chans med ett skott. Pucken studsar framför Brynäs-målet utan att någon AIK-spelare kan få tag på den.

Efter 9.01 åker Mattias Ekholm i Brynäs ut för en crosschecking. AIK får ordning på sitt power play. När Brynäs får tag på pucken lyckas Daniel Bång vinna kvar den. Dick Tärnström får till ett bra skott från blålinjen men pucken vill inte in i mål. När Brynäs blir fulltaligt har Oscar Ahlström ett bra läge men kommer för nära Greiss.

Även Brynäs har ett bra läge genom Magnus Kahnberg i den fjortonde minuten när han gör ett genombrott på högerkanten. Minuten efter skapar Anton Rödin Brynäs bästa chans när han kommer tätt in på Fasth som kan avvärja.

En stark insats av Richard Zednik tvingar Alexander Sundström att ta till ojusta medel. Inte heller AIK:s fjärde power play resulterar i mål.

Det blir några smågruff i perioden utan att det blir vare sig slagsmål eller utvisningar. Att matchen öppnats upp visar skottstatistiken 19-12 till AIK.

Tredje perioden öppnar med en enorm stämning på läktarna. Det är snudd på gåshud. Även tempot på isen blir högre. Daniel Bång har en halvchans.

I den sjätte minuten går AIK:s försvar bort sig. Lars Jonsson får pucken i fritt läge och Viktor Fast tvingas till en sidledsförflyttning. Fast är chanslös på Jonssons skott och Brynäs tar ledningen.

AIK ger dock inte upp. I stället släpper spelet. I den nionde minuten åker David Engblom åker upp från egen zon in i anfallszon. Engblom slår in pucken framför mål där Jonathan Carlsson styr pucken mellan benen på Greiss. Matchen är kvitterad.

Matchtempot har skruvats upp rejält. Bara tre minuter senare bryter sig Daniel Bång in i anfallszon och passar pucken till Christian Sandberg. Sandberg snirklar sig fram och blir fri. Pucken kommer till Richard Zednik som kan slå in pucken i tomt mål med en backhand. Jublet på Hovet känner inga gränser.

Brynäs kopplar grepp direkt efter AIK:s ledningsmål. Redan minuten efter har Sebastian Lauritzen en jättechans. AIK tvingas att slå pucken till icing. Även vid andra tillfällen måste AIK slå ut pucken för att freda målet från påhälsning.

Med fem minuter kvar drar AIK på sig sin första utvisning. Det är Patric Blomdahl som åker ut för en puck out. Direkt efter tekning fastnar David Engblom med den ena skridskon och får väldigt ont. Det gör att Brynäs i realiteten spelar fem mot tre. AIK reder dock upp situationen och Engblom kan linka av. Dock skall Brynäs få chans att spela två man mer i 36 sekunder då Josh Macnevin åker ut för en hakning. Daniel Rudslätt kämpar heroiskt och Blomdahl kan komma in utan att Brynäs har gjort mål. Greiss lämnar målburen med två minuter kvar vilker åter ger Brynäs två utespelare fler på isen. Sandberg kan dock få tag på pucken och har fri sikt mot Brynäs mål. Han sätter pucken mitt i mål.

När Brynäs fått in pucken i AIK:s zon lämnar Greiss återigen målet. AIK kan dock kontra och Rudslätt kan definitivt punktera matchen med 49 sekunder kvar. AIK har äntligen tagit poäng hemma på Hovet mot Brynäs den här säsongen.

På presskonferensen var de båda tränarna överens om att den första perioden var händelsefattig. Brynäs låg förvisso rätt i sina positioner men skapade inte mycket. AIK försökte men kom ingen vart. AIK kunde skapa lite fler chanser i andra perioden. Efter 0-1 kändes det som om AIK inte hade något att förlora och kunde därför släppa loss.