AIK vann sexpoängsmatchen

AIK vann över Modo med 5–3. Segern innebär att AIK nu har fyra raka vinster och kryper allt närmare lagen på slutspelsplats. Det stora stödet på läktarna skapade en fantastisk lördagstillställning. Det är inte långt till nästa hemmamatch. På måndag kommer Färjestad på besök.

Matchen börjar i högt tempo. Det är framför allt Modo som trampar i gång ordentligt. Man har ett par två mot en-lägen innan Byron Ritchie får ett friläge. Viktor Fasth visar varför han är en av Elitseriens bästa målvakter och räddar målet från påhälsning. Modo fortsätter att spela i högt tempo innan Roger Melin anser att det är dags att ta en time out.

Bara 30 sekunder efter time outen gör Modo mål. Modo lyckas trycka ned AIK ordentligt i zon och Per-Åge Skröder kan från nära håll ge Modo ledningen. Det var inte orättvist i det läget.

Anton Hedman i Modo drar lite onödigt på sig en utvisning för hakning. AIK spelar inte särskilt bra i power play till en början. Kent McDonell får en passning av Pavlikovsky och mitt slottet kan han kvittera för AIK.

Det är dock mest Modo i första perioden. Man kommer med snabba omställningar och skapar bra chanser utan att lyckas göra mål. Att det är Viktor Fasth som håller kvar AIK i matchen vittnar skottstatistiken 11-4 till Modo om.

Andra perioden börjar på sämsta tänkbara sätt då två Modo-spelare kommer helt fria. Per-Åge Skröder ger inte en Viktor Fasth någon chans och Modo tar ledningen. Precis som i första perioden lyckas AIK kvittera snabbt. Efter att Modo har haft en halvchans kommer Rikard Gynge fri från vänster och sätter pucken med klinisk precision krysset.

Modo får sedan en utvisning där fel spelare visas ut. AIK börjar powerplayet bra och har en ganska bra chans. Emellertid faller AIK tillbaka i gamla synder och poweplayet rinner ut i sanden.

Sedan är det ganska händelsefattigt i några minuter men AIK har bra kontroll på matchen. Rikard Gynge jobbar kvar pucken bakom Modos förlängda mållinje och passar Daniel Rudslätt bakom mål. Framför mål har Johan Andersson smugit fram och klappar med klubban på isen. Andersson slår till direkt utan chans för Toumas Tarkki. AIK tar ledningen för första gången i matchen och taket på Hovet är på väg att lyfta.

Peter Nolander åker minuten efter ut för en hög klubba. AIK klarar av utvisningen. När Nolander kommer in på isen kan AIK vända till en kontring och har ett bra avslut på mål.

Därefter kontrollerar AIK perioden även om Modo har ett genombrottsförsök. Sista minuten trycker Modo ned AIK i försvarszon utan att skapa några chanser. AIK gör en klart bättre andra period än första.

Om den andra perioden började olyckligt för AIK börjar den tredje desto bättre. AIK trycker ned Modo i zon. Precis som vid 3-2-målet kommer en passning från bakom mål. Denna gång är det Pavlikovsky som passar Stefan Johansson som har massor med yta. Han kan placera pucken högt utan chans för Toumas Tarkki.

AIK kontrollerar nu matchen fullständigt. McDonell har ett stolpskott efter ett friläge. Bröderna Ahlström har stundtals lekstuga framför Modos mål och pucken dansar på mållinjen. Publiken lever med och vissa stunder är stämningen overklig.

Trots att AIK spelar ut Modo är AIK:s matchavgörande 5-2-mål inte frukten av ett bra AIK-spel utan en riktig indianare av Daniel Josefsson i Modo. Oscar Ahlström tackar och tar emot och avgör matchen.

Modo lyckas inte etablera något tryck mot AIK:s mål. Den bästa chansen är i stället en stolpträff för AIK.

Richard Zednik drar på sig en utvisning med knappa minuten kvar. Ett slumpskott av matchens första målskytt Per-Åge Skröder letar sig på något konstigt sätt in i mål. Matchen slutar därmed 5-3 till hemmapublikens stora jubel.

Om AIK var bra var hemmapubliken minst lika bra i kväll.

På presskonferens sa Challe Berglund att Modo började bra med högt tempo men att man som i många matcher tidigare åkt på snabba baklängesmål efter att själv ha gjort mål. Vad detta berodde på visste han inte. De två sista perioderna kändes det som om AIK hade fått syrgas av brandkåren. Så bra spelade AIK.

Roger Melin menade å sin sida att AIK sällan mött ett lag som spelat så bra med så högt tempo. Av den anledningen var han tvungen att ta en tidig time out. De sista två perioderna är å andra sidan de bästa AIK har gjort denna säsong, framför allt mot ett så bra lag som Modo.

Känslan efter matchen i kväll är att AIK när man är som bäst är ett lag som kan slå vilket annat lag som helst i Elitserien.