Viktig poäng mot serietvåan

AIK är tillbaka i poängspåret efter förlust på straffar mot Skellefteå. Men det kunde blivit fler poäng. AIK dominerade första perioden mot serietvåan med eftertryck och gick till vila i ledning med 3–1. En ledning som kunde varit större. Men Skellefteå, med ett massor av självförtroende efter den fina hösten, jobbade sig in i matchen. Efter full tid stod 4-4 skrivet på resultattavlan. Norrlänningarna fick sista ordet i straffläggningen där skytteligaledaren Joakim Lindström avgjorde. Nu väntar en viktiga streckmatchen mot Södertälje på torsdag.

AIK radade upp chanser i första perioden. Men det var Skellefteå som skulle ta ledningen. Minuten efter att Gnaget skapat ett par rejäla chanser mot Andreas Hadelöv i SAIK-målet fick Johan Forsberg trampa in framför duktigt Viktor Fasth i ett virrigt AIK-försvar. Första skottet räddar Fasth men kommer inte åt att knipa returen som Forsberg själv forcerar in. Så långt en ganska vanlig hemmamatch för AIK – laget dominerar händelserna på isen men får släppa in första baljan. Men AIK, nu med nästan full trupp, vek inte ner sig utan fortsatte att pressa norrlänningarna med fart och frenesi. Efter elva minuter blåser domaren Sören Persson för blockering hos Hadelöv efter att Oscar Steen hostat iväg ett höstlöv. Men Victor Ahlström pekade på mål och Sören Persson valde att videogranska situationen. Efter någon minut fick ett förvånat Hovet besked om att pucken var inne och utbrast i jubel. AIK fortsatta sin offensiv och efter 14 minuter tog man helt rättvist ledningen efter att Stefan Johansson slagit in en retur. Men man var inte färdiga där. 3-1 kom med tre minuter kvar av perioden. Rastislav Pavlikovsky smäller på från ena tekningscirkeln och pucken seglar in bakom en skymd Hadelöv.

– Det kändes bra i kedjan idag, vi hade bra fart och skapade en hel del. Det märks att vi nästan är full trupp nu. Vi har ett helt annat tempo nu och känner att självförtroendet är på gång. Det kommer bara bli bättre och bättre, sa Pavlikovsky som för kvällen spelade tillsammans med Kent McDonell och Patric Blomdahl. Pavlikovskys landsman Richard Zednik låg hemma magsjuk och fick se matchen på TV istället.
AIK gick till pausvila med 3-1 i vad som måste varit en av säsongens bästa perioder. Serietvåan Skellefteå hängde inte alls med ett inspirerat Gnaget.

Andra peridoen fick en helt annan matchbild. Skellefteå tog redan från start tag i taktpinnen och skapade massor av chanser framför en storspelande Fasth. Men västerbottningarna fick vänta ända till 15.02 innan övertaget skulle ge utdelning. Skarpskytten Mikko Lehtonen slog till i powerplay. Finnen fick ett fint diagonalpass som Fasth, trots att pucken touchade stöten, inte hann över på. 3–2 och osäkertheten spred sig ytterligare i ett självförtroendenaggat AIK. Men svartgult lyckades hålla ställningen perioden ut.

Den tredje perioden startar Skellefteå bäst som kände att de hade häng på poängen och var beredda att offra mycket för att packa in den i bussen för resan norrut. Men AIK ville annat. Man fortsatte med ett optimistiskt och fartfyllt anfallsspel. Lagen bytte chanser med varandra. Redan efter två minuter fick hårt arbetande Kent McDonell utdelning för sitt slit. Kanadensaren avlossade bössan i en rörig situation och Hadelöv tvingades kapitulera. Men glädjen skulle bli kortvarig. Minuten senare fick Christian Söderström  ett fint skottläge i slottet och en skymd Viktor Fasth kunde inget göra. Reducerat till 4-3. Oron hos jumbon gjorde sig återigen tydlig. Man började slarva i passningspelet något som Skellefteå inte var sena att utnyttja. Mitt i SAIK-pressen, tio minuter in i perioden, fick Daniel Bång fart under rören. Två SAIK-backar blev rundningskoner och Bång fick ett friläge. Tyvärr blev avslutet tamt och Hadelöv kunde göra en fin benparad. Marginalerna var inte till hemmalagets fördel. Efter 13.44 kom tillslut kvitteringen. Fasth lyckades inte knipa Söderströms skott och pucken trillar retfullt över mållinjen. Ställningen 4-4 står sig perioden ut.

Förlängningen blir mållös och straffar fick avgöra. För andra gången i rad skulle AIK förlora en straffläggning mot Skellefteå. Norrlänningarna tog med sig bonuspoängen efter att Joakim Lindström vackert fintat bort Fasth och lastat upp pucken i nättaket.

En av hemmalagets bästa spelare för kvällen Rastislav Pavlikovsky sammanfattade fajten så här:
– Det är aldrig kul att förlora. Men vi har bra energi och jobbar hårt, det kommer snart ge utdelning. Jag är faktiskt inte orolig. Nu ska vi börja förtjäna vår tur.