AIK till semifinal

AIK är som första lag klart för semifinal efter en rejäl gastkramning på Hovet. Speciellt i den andra perioden tryckte HV på rejält då AIK gång på gång hamnade i knät på Viktor Fasth. Fasth kunde dock hålla kvar AIK i matchen. I boxplay med 1.32 kvar av andra perioden kunde Johannes Salmonsson kvittera. I den sista perioden avgjorde AIK genom mål av Christian Sandberg och ett mål i världsklass av Daniel Bång. Daniel Rudslätt kunde definitivt avgöra med mål i tom bur med knappt tre minuter kvar. När slutsignalen gick visste jublet inga gränser.

AIK inleder med en halvchans direkt i inledningen. Efter en kontring av HV där Kamil Piros är nära att åka på Viktor Fasth visar AIK att man kommer att försvara Fasth till varje pris. Det blir ingen utvisning den gången. I stället kommer utvisningarna i den tredje minuten då Fredrik Svensson ger sig på Per Ledin. Båda spelarna får sätta sig på botbänken.

AIK kom till ett bra avslut i spel 4 mot 4 där Christian Sandberg droppar pucken till Daniel Bång. Daniel Larsson har dock inga problem att plocka pucken. Några sekunder senare har Dick Tärnström en bra chans men inte heller han lyckas överlista HV:s målvakt.

I den åttonde minuten blir det rejält slagsmål efter ett slag av Per Ledin på Viktor Fasth. AIK får i och med det spela i numerärt överläge. Johannes Salomonsson har en bra styrning som Daniel Larsson kan klara. Även om AIK håller pucken i HV:s zon skapar man inte några fler möjligheter.

Matchen som börjat oerhört intensivt minskar en del i intensitet. I den 14:e minuten blir Pavlikovski utvisad. Teemu Laine har ett friläge från nära håll men skjuter rätt i bröstet på Fasth. AIK klarar av utvisningen efter ett intensivt arbete av de fyra spelarna på isen.

Även den utvisning Johannes Salomonsson drar på sig klarar AIK även om HV har ett rätt bra läge.

Båda lagen spelar bra. Det är dock tätt och de riktigt heta målchanserna är få. Samtidigt känns det att det står mycket på spel och att det är irriterat på isen.

Den andra perioden inleds med ett ordentligt tryck från HV:s sida. AIK har mycket svårt att komma ur egen zon. De få anfall AIK får till är inte särskilt långa. Publiken försöker peppa AIK-spelarna men det är HV som dominerar. Kris Beech har en bra möjlighet efter 4 minuter men Fasth kan läsa spelet och rädda.

Roger Melin tvingas ta en time out för att försöka komma tillbaka in i matchen. Time outen hjälper emellertid utan HV:s press fortsätter. AIK har fortsatt mycket svårt att komma ur egen zon. I den sjätte minuten har Adam Almquist en jättemöjlighet efter att en HV-spelare rundat AIK:s målbur. Han kan emellertid inte lägga pucken i mål.

Även om AIK kan sticka upp i den sjunde minuten med ett bra skott av Patric Blomdahl känner nog de flesta att det är ett mål för HV som ligger i luften.

Efter en intensiv forechecking av HV där man lyckas pressa ned AIK i över en minut och skapar en chans som tvingar fast till en kanonräddning kommer till sist HV:s mål. Dick Tärnströms klubba går av vilket gör att han inte kan slå bort pucken när pucken hamnar framför Fasth. Per Ledin kan mycket rättvist ge HV ledningen efter 8.41 i den andra perioden. AIK klarade inte av att hålla emot längre.

Även efter HV:s ledningsmål fortsätter man att pressa AIK. HV fortsätter att snurra som bålgetingar i AIK:s zon. Alla sitter och väntar på ytterligare ett HV-mål. Det känns som om AIK skulle behöva ytterligare en time out. Fasth fortsätter att hålla kvar AIK i matchen.

Till sist lyckas AIK förlägga spelet i HV:s zon. Patric Blomdahl drar på sig en utvisning på 2+2 minuter för en hög klubba. Direkt efter tekning i AIK:s zon får Stefan Johansson Jesper Fasths klubba i ansiktet. Många hade velat se en utvisning där.

När nästan hela Hovet fruktar att HV skall göra sitt andra mål och troligen döda matchen slår Johan Andersson pucken via sargen fram till Johannes Salmonsson som helt fri från kanten kan slå in 1-1 bakom Daniel Larsson med 1.32 kvar av perioden på ett skott som inte såg helt otagbart ut. AIK har helt oväntat lyckats kvittera i boxplay. Även om HV pressar på lyckas AIK hålla ut till periodpausen.

Sammanfattningsvis skall AIK vara mycket tacksamma att HV inte har dödat matchen i den andra perioden. AIK har kommit undan med blotta förskräckelsen,

AIK får inleda den tredje perioden fortsatt spel med en man mindre. Teemu Laine blir snyggt frispelad med bara sekunder kvar av Blomdahls utvisning men Fasth kan stöta med klubban så att Laine inte kan avsluta.

I den fjärde minuten kontrar AIK och målskytten Salomonsson får till en bra styrning. AIK börjar komma in i matchen mer även om HV stundtals trycker på hårt.

I den sjätte minuten tar sig Daniel Bång in i HV:s zon. Han frispelar Christian Sandberg som emellertid tappar läget. Efter lite trassel lyckas han slå in den framför mål där den tar på en HV:s spelare skridsko och går in i mål till publikens stora jubel. Spelet böljar fram och tillbaka. Det känns dock som om AIK har greppat initiativet i matchen.

Då kommer målet som får hela Hovet att explodera. Det är ett konststycke i världsklass av Daniel Bång som vänder bort Daniel Grillfors i sarghörnet och tar sig in framför HV:s mål där han förlänger kropp och klubba när han slår in 3-1.

Även om det återstår 11:32 av matchen syns det på HV-spelarna att det är tung uppförsbacke för dem nu. Det är lite irritation också som utmynnar i ett slagsmål mellan Fredrik Svensson och Martin Thörnberg.

Med knappa fem minuter kvar drabbas först HV och 20 sekunder senare AIK av var sin utvisning. Janne Karlsson i HV:s bås har inte mycket att välja på utan han tar ut Daniel Larsson ur mål så att HV får spela fem mot fyra och sedan också sex mot fyra. AIK har lite tur med att pucken tar på en av linjedomarna så att Fredrik Carlsson kan lyfta den ur egen zon. Daniel Rudslätt kommer helt ren mot tomt mål och kan definivt slå spiken i kistan. Hovets tak lyfter när alla, inklusive HV-spelarna, vet att det är klart. Sensationen är ett faktum.

Sista minuterna blir defilering för AIK. Publiken står upp och jublar och applåderar AIK-spelarna. Vid slutsignalen vet jublet inga gränser när AIK mot alla tips har gått vidare till semifinal.

På presskonferensen efter matchen sa Janne Karlsson att han aldrig varit med och mött en så bra målvakt som AIK hade i Viktor Fasth. Det var emellertid inte bara Fasth som var bra. HV har fått jobba väldigt hårt för de chanser de har skapat. Hela AIK har slitit hårt. Han gav också stort beröm till AIK som han trodde kunde gå väldigt långt i slutspelet.

Roger Melin sa att AIK började hyggligt i första perioden men att andra perioden inte var bra.  Melin betonade att Fasth har varit riktigt bra men att övriga laget spelar i symbios med honom.

Sammanfattningsvis kan man säga att AIK:s mål i boxplay skulle visa sig avgörande. AIK kunde då komma tillbaka resultatmässigt i matchen då man varit spelmässigt utspelade. I sista perioden jobbar sig AIK tillbaka in i matchen.

Till sist, AIK var redan innan kvartsfinalerna den bästa nykomlingen. Nu har man förbättrat det ytterligare. AIK är blott den andra nykomling som gått vidare från kvartsfinal till semifinal. Förra gången var det AIK som gjorde det mot Djurgården 1988. På den tiden spelade man emellertid bara tre matcher så denna prestation är större. Dessutom har det bara hänt tre gånger förut att åttan har slagit ut ettan i kvartsfinal. AIK gjorde det 1988, Modo med en ung Peter Forsberg slog ut Leksand 1994 och HV gjorde det 1995 mot Djurgården. 1995 tog HV dessutom SM-guld.

Vilket lag AIK får möta i semifinal är i skrivande stund inte klart. Vilka det än blir lär de inte underskatta AIK.