Kämpainsats gav matchboll

AIK har skaffat sig ett drömläge i kvartsfinalserien mot HV71. Segern med 3–1 i Jönköping var en riktig kämpasinsats. Succémålvakten Viktor Fasth gjorde sin vana trogen några fantastiska räddingar. AIK:s mål gjordes av Kent McDonell, Stefan Johansson och Christian Sandberg. På tisdag vänder serien åter till Stockholm och Hovet.

HV inleder första bytet med att rusa mot AIK:s mål och tvingar Viktor Fasth till en fin
med dubbelräddning. I bytet efter fortsätter anstormningen och firma Melin/Persson ser sig tvungna att ta time out redan efter 1 minut och 22 sekunder.

HV-pressen är dock fortsatt intensiv och när Teemu Laine får ett fint läge att lägga in pucken i öppen kasse tror hela Kinnarps arena att hemmalaget ska ta ledningen, men skottet går utanför och medan hemmalaget för spelet så får AIK lita till kontringsspelet. Efter 8:16 åker Christian Sandberg ut två minuter och hemmalaget skapar press men Viktor Fasth och AIK-försvaret reder ut stormen.

Efter att AIK tillfälligt flyttat upp spelet kommer Simon Önerud helt fri i en kontring efter AIK-anfall, Viktor räddar med stöten.

I Spel fyra mot fyra kan HV till slut ta ledningen när Johan Davidsson hittar rätt bakom Fasth.

Strax efter skadar sig Josh McNevin när Andreas Falk åker in i honom vid sargen. Tjugo minuters personligt straff för Falk samt fem minuters power playspel för AIK blir resultatet av det tilltaget. Redan efter 43 sekunder kan Kent McDonell trycka in pucken bakom Daniel Larsson. Resterande delen av perioden får dock inte AIK till spelet i numerärt överläge och de bägge lagen kan gå till pausvila med varsitt mål efter en intensiv och händelserik period.

Precis när HV 71 blir fulltaliga i inledningen av den andra perioden lägger Stefan Johansson in pucken mot Daniel Larsson och pucken letar sig in i nätmaskorna. HV fortsätter att pressa på efter målet, men AIK kan bryta hemmalagets momentum när Daniel Rudslött tvingar fram en HV-utvisning.

Strax efter får hemmalaget ett power play och när AIK slitit och rätt ut första utvisningen kommer den andra direkt efter. När det återstår 48 sekunder av utvisningen åker AIK på en andra utvisning.  Men bara 18 sekunder senare blir HV:s lagkapten Johan Davidsson utvisad. Precis när lagen är fulltaliga får Jukka Vuotilainen en riktigt bra möjlighet att kvittera från nära håll, men Fasth gör åter en fantastisk räddning.

Några minuter in i av tredje perioden prickar Fredrik Bremberg stolpen, sedan dyker det upp en vass chans för Oscar Sundh, men Fasth räddar. Fram till tredje periodens power break är det ett kompakt hemmatryck och HV biter sig fast långa stunder i AIK:s zon. Vassa chanser saknas inte, men Viktor Fasth står åter i vägen för hemmalagets försök.

HV satsar på spel med sex utespelare i slutet och pressen blir om möjligt än mer massiv.

Mitt i allt detta kan AIK få ur pucken ur egen zon och Christian Sandberg kan få in pucken i det tomma hemmamålet och med det punktera matchen. Efter matchen ljuder AIK-ramsorna i Kinnarps arena och spelarna kommer åter ut på isen och tar emot de svart-gula segerhyllningarna.

På tisdag har AIK chans att avgöra kvartsfinalserien hemma på Hovet.

Eftersnack: Roger Melin

På presskonferensen strax efter slutsignalen berättade Roger Melin om sina tankar kring matchen.
– Vi visste att det skulle bli en jobbig kväll här nere. Idag spelade HV med mycket mer adrenalin och högg och slet på allt. Vi hade långa stunder problem med att komma ur egen zon.

Melin tyckte att HV 71 genomgående var bättre under hela matchen, men att AIK:arna försvarade sig tappert.
– Vi har en fantastisk offervilja i laget, HV får kämpa rejält för sina chanser – trots att de har mycket puck.

Josh McNevin skadades oturligt i en match i Timrå i november och har sedan dess kämpat stenhårt för att komma tillbaka. Idag åkte Andreas Falk in i honom vid sargen och Josh råkade ut för en rejäl hjärnskakning och transporterades till länssjukhuset Ryhov.
– Riktigt synd om Josh, han har haft en otursförföljd säsong. Jag tycker att det är ett solklart matchstraff, Josh spelar nog inte på flera veckor och då kan man tycka att en femminuterssutvisning plus matchstraff är ett ganska billigt straff, avslutade Roger Melin presskonferensen.