Avspark: Inför AIK-Halmstads BK

Måndagen den 11 juli är det äntligen dags för en hemmamatch igen då AIK tar emot Halmstads BK på Råsunda Fotbollstadion. Allsvenskan har kommit halvvägs och AIK har tre raka segrar i bagaget, den senaste kom på Örjans Vall då Gnaget vände 0-1 till 3-1 efter en stark insats i den andra halvleken. Avspark kl 19:00.

Efter att ha haft det riktigt jobbigt på bortaplan i inledningen av säsongen så har AIK nu radat upp två raka segrar i södra Sverige och hänger därmed på i toppen av den allsvenska tabellen. 2-1 mot Trelleborgs FF följdes upp med en 3-1-seger på Örjans Vall efter att laget återigen vänt ett 0-1-underläge till seger på ett imponerande sätt.

Söndagskvällen i Halmstad inleddes dock på ett jobbigt sätt då domare Jonas Eriksson signalerade för straffspark åt hemmalaget efter att bollen träffat vänsterarmen på Alexander Milošević. Att påstå att handsregeln är godtycklig är ingen överdrift. Hur många gånger har vi sett bollen träffa en arm som varit längre ut från kroppen än vad som var fallet denna gång och det då inte har blåsts för? Det brukar oftast konstateras att det inte ska vara straff om inte handen medvetet söker bollen – och då skulle det absolut inte ha varit straff på Örjans Vall. Men nu spelade det ingen avgörande betydelse, tack och lov.

Joe Sise slog in en välplacerad straff till vänster om Kyriakos Stamatopoulos och gav ett självförtroendesvagt HBK en välbehövlig ledning. Hemmalaget fortsatte bra och hade lägen fram till 2-0, men istället slog Mohamed Bangura till och kvitterade i den 33:e minuten efter att Teteh Bangura tagit emot ett perfekt inlägg från Helgi Daníelsson och fått fram bollen till Mohamed som hårt och välplacerat satte bollen i det närmsta, högra krysset. Målet gav AIK vind i seglen och man kunde ha tagit ledningen innan paussignalen, men nu dröjde det drygt två minuter in i den andra akten innan Martin Kayongo-Mutumba elegant klackade fram bollen till Teteh Bangura som distinkt nickade in 2-1 i det halvöppna målet. Med fem minuter kvar av ordinarie tid släcktes HBK:s hopp om poäng då Teteh Bangura stänkte in bollen i mål efter ett mycket bra förarbete av Martin Kayongo-Mutumba.

Förlusten innebär att Halmstads BK inte vunnit på de sju senaste omgångarna och endast noterat två 0-0-matcher samt fem förluster sedan 1-0-segern hemma mot Mjällby AIF den 14 maj. Resultatet innebar också att spanske tränaren Josep Clotet Riuz fick lämna sitt uppdrag och han ersattes av Jens Gustafsson från U21-laget.

- Efter att analyserat den situation vi befinner oss i har styrelsen bestämt att Halmstads Bollklubb och Josep Clotet Ruiz går skilda vägar, sa HBK:s ordförande Göran Johansson till hbk.se.

Halmstads BK har hamnat i en prekär situation i tabellen och är sist med endast sju inspelade poäng på halva serien. Laget har sju poäng upp till kvalplats och åtta upp till säker match vilket innebär att laget kommer att kämpa för livet på Råsunda på måndag. AIK måste gå in till matchen med ett lika stort fokus som alltid, för att inte åka på en missräkning à la hemma mot Gefle IF (0-2). Senast HBK åkte ur Allsvenskan var för 20 år sedan.

Teteh Bangura är Allsvenskans hetaste spelare för tillfället och har svarat för fem mål, varav fyra nickmål, på de tre senaste matcherna. Hans tio mål ger honom en andraplats i skytteligan, tre mål efter BK Häckens Mathias Ranégie.

AIK är tillsammans med Kalmar FF de formstarkaste lagen i serien och de enda som går in i den 16:e omgången med tre raka segrar i ryggen.

Inbördes möten 2010-11
  3/7-11 Halmstads BK-AIK 1-3 (1-1)
17’ 1-0 Joe Sise – straffspark
33’ 1-1 Mohamed Bangura (Teteh Bangura) – spelmål
48’ 1-2 Teteh Bangura (Martin Kayongo-Mutumba) – nick
85’ 1-3 Teteh Bangura (Martin Kayongo-Mutumba) – spelmål
Publik: 6 119 på Örjans Vall, Halmstad

25/10-10 Halmstads BK-AIK 1-2 (0-0)
64’ 0-1 Viktor Lundberg (Antônio Flávio) – spelmål
69’ 0-2 Kenny Pavey – straffspark
88’ 1-2 Anselmo Tadeu Silvado Nascimento (Michael Görlitz) – nick
Publik: 4 172 på Örjans Vall, Halmstad

14/4-10 AIK-Halmstads BK 0-1 (0-0)
89’ 0-1 Jonas Gudni Sævarsson (-) – spelmål
Publik: 9 588 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna
Halmstads BK-AIK 3/7
Startelva (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 14 Kenny Pavey (81), 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström (K), 9 Martin Kayongo-Mutumba (91) - 20 Mohamed Bangura, 19 Teteh Bangura (89).
Avbytare: 28 Viktor Lundberg (81), 22 Kwame Amponsah Karikari (89), 18 Niklas Maripuu (91), 3 Per Karlsson, 15 Kevin Walker, 21 Admir Ćatović, 27 Ivan Turina (mv).
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

Startelva (4-5-1): 1 Karl-Johan Johnsson - 19 Emil Salomonsson, 12 Tomas Žvirgždauskas (K), 4 Ryan Miller, 16 Christian Järdler - 7 Michael Görlitz (75), 6 Mikael Rosén, 8 Jonas Gudni Sævarsson, 21 Kujtim Bala (86), 15 Joe Sise (68) - 18 Marcus Olsson.
Avbytare: 11 Marcus Antonsson (68), 24 Ardian Rexhepi (75), 25 Richard Magyar (86), 10 Anel Raskaj, 13 Kristoffer Thydell, 26 Joakim Wrele, 20 Viktor Mario Kristiansson (mv).
Tränare: Josep Clotet Riuz (34 år, första säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011
Teteh Bangura 10, Mohamed Bangura 5, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Robert Åhman Persson, Martin Lorentzson, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 21 mål.

Matcherna i omgång 16 (med tabellplacering inom parantes)
2011-07-09, kl 16:00 Gefle IF FF (4) - Gais (7)
2011-07-09, kl 18:00 IFK Norrköping FK (13) - Malmö FF (6)
2011-07-09, kl 18:00 Trelleborgs FF (14) - Kalmar FF (3)
2011-07-10, kl 16:30 IFK Göteborg (9) - Syrianska FC (12)
2011-07-10, kl 16:30 Mjällby AIF (15) - BK Häcken (8)
2011-07-10, kl 19:00 IF Elfsborg (2) - Örebro SK FK (10)
2011-07-11, kl 19:00 AIK (5) - Halmstads BK (16)
2011-07-11, kl 19:00 Helsingborgs IF (1) - Djurgården (11)
AIK vann en titel 492 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 081 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 550 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion söndagen den 24 juli, kl 16:30 då Kalmar FF kommer på besök.