AIK-Färjestad BK


Ikväll spelades ytterligare en match. Denna gång var det Karlstadslaget Färjestad BK som kom till Hovet på besök. Senaste möterna som AIK och Färjestad har mött varandra har slutat följande:

25/9 Färjestad BK-AIK 3-0
23/11 Färjestad BK-AIK 2-1
6/12 AIK-Färjestad BK 1-6

Nedan följer sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

19:08 : Mål (1-0) - Patric Blomdahl, AIK
19:13 : Mål (1-1) - Marcus Paulsson, Färjestad BK

2:a perioden
-
3:e perioden

20:44 : Mål (1-2) - Marcus Paulsson, Färjestad BK
21:05 : Mål (1-3) - Christian Berglund, Färjestad BK

Publik:
4476


Statistik över matchen


Behövs lite poäng just nu

Neej! Fan vart en förlust ikväll mot FBK. AIK hade verkligen behövt lite poäng nu. Men det är bara att blicka framåt inför nästa match. :) Förlusten ikväll för kopiorna (SAIK) sota för ;)

AIK:s nästkommande match:
3/2 Skellefteå AIK-AIK
Kraft Arena 19.00

Inför AIK-FBK: Repris från 1989?

 

Säsongen 1988-89 jagade AIK en slutspelsplats för andra året i rad. Elitserien spelades då över 40 omgångar och i omgång 30 gästades AIK av Färjestads BK. Matchen då, liksom i kväll, spelades i januari och AIK vann med 4-2, blir det vinst även i kväll?

AIK hade inlett säsongen 1988-89 på ett strålande sätt och laget tog sex segrar på de åtta första omgångarna, något som ledde till en andraplats i tabellen, endast målskillnad efter serieledande Leksands IF. AIK fortsatte att spela bra och när serien tog juluppehåll (ja, på den tiden var det ett över två veckor långt uppehåll efter 22 spelade omgångar) låg AIK fortfarande tvåa, en poäng efter Leksand, i en rekordjämn toppstrid där endast en poäng skiljde de fyra bästa lagen åt.

AIK tog över serieledningen i den 23:e omgången efter att ha bortabesegrat Luleå HF med 8-7, men i omgången efter föll man pladask på Hovet mot MoDo HK med 5-6 i en mycket märklig match där AIK spelade oerhört bra och borde ha vunnit stort, men man lyckades inte knäcka gästerna som avgjorde efter 18:46 inför en chockad publik. Förlusten var början på slutet i toppen av tabellen.

Den 19 januari 1989 var det dags för den 30:e omgången. AIK tog, utan Bosse Berglund som saknades på grund av sjukdom, emot Färjestads BK och hade i mitten av december slagit värmlänningarna med 5-2 inför 3 901 åskådare på Hovet. FBK låg sexa i tabellen, tre poäng efter femteplacerade AIK, och jagade revansch.

4 186 personer satt på plats när domaren Bengt Svensson från Ljungby släppte pucken. Danske backen Jesper Duus gav Färjestad ledningen i mitten av den första perioden och ledningen stod sig länge. Publiken började så smått misströsta, men då hamnade pucken hos hårdskjutande AIK-backen Roger Öhman som från blålinjen satte pucken bakom Anders Bergman. Stort jubel och 1-1 på Hovet efter 18:49 av den andra perioden.

Exakt 40 sekunder senare var det dags igen. Roger Öhman igen. Slagskott igen. Från blålinjen igen. Mål igen. 2-1 till AIK efter 19:29 mot ett chockat Färjestadslag som trott sig gå in i den tredje perioden med en uddamålsledning, men som nu istället fick kämpa för att målmässigt komma tillbaka i matchen.

Den tredje perioden blev jämn och spelet böljade fram och tillbaka, men då kvicke Mats Hessel efter 13:07 slog in 3-1 kändes det som om AIK hade ett fast grepp om två viktiga poäng. FBK replikerade dock 1:37 senare genom Staffan Lundh och gav matchen ytterligare dramatik.

Den notoriske målskytten Peter Gradin var efter 15:50 nära att döda matchen, men pucken tog i stolpen. AIK:s nummer 11 fick dock tillsammans med hemmapubliken skrika ut sin glädje 18 sekunder senare när han fick in 4-2 bakom målvakten. Gästerna tog time out efter 18:06 för att få fram en sista forcering, men AIK och målvakten Thomas Östlund kunde hålla undan och vinna med 4-2.

Tio omgångar senare hade AIK skaffat sig tillräckligt många poäng för att ligga på rätt sida om slutspelsstrecket där AIK fick respass i två raka kvartsfinalmatcher mot Djurgården, men det är en annan historia.

Klart med Stamatopoulos



AIK är överens om ett kontrakt över 3+1 år med målvakten Kyriakos "Kenny" Stamatopoulos, kontraktet sträcker sig därmed till 2013-12-31 med option på ytterligare ett år. Kenny var utlånad av norska Tippeligaen-klubben Tromsø IL under 2010 och spelade fem tävlingsmatcher för AIK.

Stamatopoulos lånades in av AIK inför säsongen 2010, då andremålvakten Nicklas Bergh långtidsskadades (axeln) på träning, och hans AIK-debut skedde i Svenska cupens kvartsfinal hemma mot Helsingborgs IF den 9 juli. Matchen slutade 1-1 efter ordinarie tid och förlängning innan gästerna drog det längsta strået i straffsparksavgörandet.

Den allsvenska debuten skedde borta mot BK Häcken den 18 september då AIK vann med 1-0 (Viktor Lundberg) och Kenny svarade för en av säsongens svettigaste räddningar då han vid ställningen 0-0 i den första halvleken räddade en närnick från Mattias Östberg till hörna. Kenny stod i ytterligare tre matcher innan Ivan Turina gjorde comeback mellan stolparna.

Stamatopoulos föddes den 28 augusti 1979 i Kalamata, Grekland, men flyttade när han var ett halvår gammal med familjen till Toronto, Kanada. Vid 17 års ålder gick flyttlasset tillbaka till Grekland och han spelade fotboll i födelsestaden fram till 2003 då han värvades av Enköpings SK. Efter två år i ”Sveriges närmaste stad” gick han till Bodens BK i Superettan, och under året i norrlandslaget stötte han på nedflyttade AIK två gånger i seriespelet. 3-1 till AIK på Råsunda följdes upp av chockresultatet 5-1 till tolvan Bodens BK mot överlägsna serieledarna AIK på Björknäsvallen i september.

2006 flyttade han till Norge och Tromsø IL i Tippeligaen. Under åren i Tromsø var Kenny utlånad till Toronto FC i Kanada samt till de norska klubbarna FK Lyn och Fredrikstad FK.

Fem A-landskamper för Kanada står på meritlistan. Debuten skedde mot Malta 2001 och den senaste landskampen spelade Kenny mot Jamaica 2006.


Ett år till för Daniel Tjernström



AIK är överens med mittfältaren Daniel Tjernström om ett kontrakt för 2011. Guldhjälten från 2009 gör sig därmed beredd för sin 13:e raka säsong på Råsunda Fotbollstadion.

36-årige Daniel Tjernströms allsvenska karriär inleddes 1993 i Degerfors IF och där blev det tre säsonger innan Örebro SK värvade honom. 1999 lockade AIK, där Daniel blev ett av flera spektakulära nyförvärv, och han tog genast en plats i laget. Han var ordinarie under hela det händelserika året som innehöll cupguld, en allsvensk andraplats samt gruppspel i Champions League och han spelade både som innermittfältare och som vänsterback. Tjerna spelade bland annat fram till Nebojsa Novakovic fantastiska lobbmål hemma mot FC Barcelona (1-2).

Säsongen 2000 spelade han på mittfältets vänsterkant, flyttades in på mitten en bit in på 2001, var tillbaka till vänster på mittfältet 2002 och som vänsterback 2003. Den för AIK bedrövliga säsongen 2004 började Daniel som vänsterback, men en skada innebar att det mer eller mindre var slutspelat redan i juli. Inför säsongen i Superettan utsågs Daniel till lagkapten och var tillbaka centralt på mittfältet. Efter säsongen utsågs Tjerna välförtjänt till årets spelare (Isidorpriset), en utmärkelse han även vann året efter.

Sedan comebacken i Allsvenskan 2006 har Daniel varit en mycket viktig kugge både på inner- och yttermittfältet och avslutningen av 2009 blev fantastisk både för honom själv och för alla AIK-supportrar då han, elegant framspelad av Dulee Johnson, sköt in 2-1 borta mot IFK Göteborg i den 85:e minuten och därmed säkrade AIK:s första SM-guld sedan 1998. Veckan efter hoppade han in i den 88:e minuten av cupfinalen hemma mot Blåvitt och var därmed på planen då Antônio Flávio fastställde slutresultatet till 2-0.

Under den senaste säsongen spelade han 20 matcher i Allsvenskan, varav 15 från start, tre matcher i Svenska cupen och sex matcher i det internationella cupspelet samt också Supercupen. Under de 12 säsongerna i AIK har Daniel personifierat kampvilja, hårt arbete och löpstyrka, något vi nu får se honom bidra med på Råsunda även 2011.

Debuten i AIK skedde mot Gefle IF (3-0) i Svenska cupen den 20 mars 1999 och det första målet kom i den allsvenska hemmamatchen mot Kalmar FF (4-0) den 25 april samma år. Totalt har det hittills blivit 357 tävlingsmatcher och 21 mål för Daniel Tjernström i AIK-tröjan.


AIK avbryter kontraktet med Ljubojević



AIK och Goran Ljubojević är överens om att med omedelbar verkan avbryta pågående avtal mellan parterna. Avtalet är avbrutet i samförstånd.

- Vi har gjort en bedömning av de totala ekonomiska resurser vi har att tillgå. Nu tackar vi Goran för hans insatser i AIK och önskar honom lycka till i framtiden, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

27-årige Goran Ljubojević spelade i AIK:s två träningsmatcher i Tjeckien under träningslägret i juni 2010 och den 28 juni skrev AIK kontrakt med honom. Ljubojević kom till AIK från NK Zagreb och kontraktet var på 1,5 år.

Tävlingsdebuten skedde hemma mot Helsingborgs IF i kvartsfinalen av Svenska cupen den 9 juli. Ljubojević gav, framspelad av Helgi Daníelsson, AIK ledningen i den 33:e minuten, men AIK förlorade med 4-5 efter straffavgörande. Han hade under stora delar av hösten svårt att ta en ordinarie plats i laget, men avslutade säsongen med att spela fem raka hela matcher.

Det första efterlängtade allsvenska målet kom i den mycket viktiga hemmamatchen mot Gefle IF (2-0) den 16 oktober då han i den 60:e minuten stötte in en retur efter att målvakten Mattias Hugosson inte lyckats hålla Niklas Backmans kanonhårda frispark. I serieavslutningen borta mot Åtvidabergs FF (1-1) gav han AIK ledningen med ett välplacerat skott i den 47:e minuten.

Totalt blev det 17 tävlingsmatcher och tre mål i AIK-tröjan för honom.


AIK vann sexpoängsmatchen

 

AIK vann över Modo med 5–3. Segern innebär att AIK nu har fyra raka vinster och kryper allt närmare lagen på slutspelsplats. Det stora stödet på läktarna skapade en fantastisk lördagstillställning. Det är inte långt till nästa hemmamatch. På måndag kommer Färjestad på besök.

Matchen börjar i högt tempo. Det är framför allt Modo som trampar i gång ordentligt. Man har ett par två mot en-lägen innan Byron Ritchie får ett friläge. Viktor Fasth visar varför han är en av Elitseriens bästa målvakter och räddar målet från påhälsning. Modo fortsätter att spela i högt tempo innan Roger Melin anser att det är dags att ta en time out.

Bara 30 sekunder efter time outen gör Modo mål. Modo lyckas trycka ned AIK ordentligt i zon och Per-Åge Skröder kan från nära håll ge Modo ledningen. Det var inte orättvist i det läget.

Anton Hedman i Modo drar lite onödigt på sig en utvisning för hakning. AIK spelar inte särskilt bra i power play till en början. Kent McDonell får en passning av Pavlikovsky och mitt slottet kan han kvittera för AIK.

Det är dock mest Modo i första perioden. Man kommer med snabba omställningar och skapar bra chanser utan att lyckas göra mål. Att det är Viktor Fasth som håller kvar AIK i matchen vittnar skottstatistiken 11-4 till Modo om.

Andra perioden börjar på sämsta tänkbara sätt då två Modo-spelare kommer helt fria. Per-Åge Skröder ger inte en Viktor Fasth någon chans och Modo tar ledningen. Precis som i första perioden lyckas AIK kvittera snabbt. Efter att Modo har haft en halvchans kommer Rikard Gynge fri från vänster och sätter pucken med klinisk precision krysset.

Modo får sedan en utvisning där fel spelare visas ut. AIK börjar powerplayet bra och har en ganska bra chans. Emellertid faller AIK tillbaka i gamla synder och poweplayet rinner ut i sanden.

Sedan är det ganska händelsefattigt i några minuter men AIK har bra kontroll på matchen. Rikard Gynge jobbar kvar pucken bakom Modos förlängda mållinje och passar Daniel Rudslätt bakom mål. Framför mål har Johan Andersson smugit fram och klappar med klubban på isen. Andersson slår till direkt utan chans för Toumas Tarkki. AIK tar ledningen för första gången i matchen och taket på Hovet är på väg att lyfta.  

Peter Nolander åker minuten efter ut för en hög klubba. AIK klarar av utvisningen. När Nolander kommer in på isen kan AIK vända till en kontring och har ett bra avslut på mål.

Därefter kontrollerar AIK perioden även om Modo har ett genombrottsförsök. Sista minuten trycker Modo ned AIK i försvarszon utan att skapa några chanser. AIK gör en klart bättre andra period än första.

Om den andra perioden började olyckligt för AIK börjar den tredje desto bättre. AIK trycker ned Modo i zon. Precis som vid 3-2-målet kommer en passning från bakom mål. Denna gång är det Pavlikovsky som passar Stefan Johansson som har massor med yta. Han kan placera pucken högt utan chans för Toumas Tarkki.

AIK kontrollerar nu matchen fullständigt. McDonell har ett stolpskott efter ett friläge. Bröderna Ahlström har stundtals lekstuga framför Modos mål och pucken dansar på mållinjen. Publiken lever med och vissa stunder är stämningen overklig.

Trots att AIK spelar ut Modo är AIK:s matchavgörande 5-2-mål inte frukten av ett bra AIK-spel utan en riktig indianare av Daniel Josefsson i Modo. Oscar Ahlström tackar och tar emot och avgör matchen.

Modo lyckas inte etablera något tryck mot AIK:s mål. Den bästa chansen är i stället en stolpträff för AIK.

Richard Zednik drar på sig en utvisning med knappa minuten kvar. Ett slumpskott av matchens första målskytt Per-Åge Skröder letar sig på något konstigt sätt in i mål. Matchen slutar därmed 5-3 till hemmapublikens stora jubel.

Om AIK var bra var hemmapubliken minst lika bra i kväll.

På presskonferens sa Challe Berglund att Modo började bra med högt tempo men att man som i många matcher tidigare åkt på snabba baklängesmål efter att själv ha gjort mål. Vad detta berodde på visste han inte. De två sista perioderna kändes det som om AIK hade fått syrgas av brandkåren. Så bra spelade AIK.

Roger Melin menade å sin sida att AIK sällan mött ett lag som spelat så bra med så högt tempo. Av den anledningen var han tvungen att ta en tidig time out. De sista två perioderna är å andra sidan de bästa AIK har gjort denna säsong, framför allt mot ett så bra lag som Modo.

Känslan efter matchen i kväll är att AIK när man är som bäst är ett lag som kan slå vilket annat lag som helst i Elitserien.

AIK-Modo Hockey

Idag spelade AIK ännu en match (Omg 44) denna gång var det Norrlandslaget Modo som kom på besök till Hovet. Tidigare möten som AIK och Modo har mött varandra har slutat såhär:

14/10 AIK-Modo 4-3
18/11 Modo-AIK 2-1
26/12 Modo-AIK 2-3

Nedan följer en sammafattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

16:10 : Mål (0-1) - Per-Åge Skröder, MODO Hockey
16:12 : Mål (1-1) - Kent McDonell, AIK

2:a perioden

16:50 : Mål (1-2) - Per-Åge Skröder, MODO Hockey
16:54 : Mål (2-2) - Richard Gynge, AIK
17:07 : Mål (3-2) - Johan Andersson, AIK

3:e perioden

17:41 : Mål (4-2) - Stefan Johansson, AIK
17:54 : Mål (5-2) - Oscar Ahlström, AIK
18:11 : Mål (5-3) - Per-Åge Skröder, MODO Hockey

Publik: 6212


Statistik över matchen


Börjar ta poäng nu :)

JAAA! Ännu en seger för AIK! Så ska det se ut Gnaget, ta fler poäng nu och säkra en plats i Elitserien nästa säsong! :D

AIK:s nästa match:
31/1 AIK-Färjestad BK
Hovet 19.00

Inför AIK-Modo: #30 Viktor Fasth

 

Tabellen har tätnat och sju lag är indragna i Elitseriens streckdramatik. AIK, med en stigande formkurva, tar i eftermiddag emot Modo hemma på Hovet. Ångermanlänningarna har, med en match mer spelad, för närvarande sex poäng till godo på stockholmarna. Alltså en riktig sexpoängsmatch. AIKhockey.se fick ett samtal med Viktor Fasth innan nedsläpp.

Det har varit tre täta matcher mot Modo som alla slutat med uddamålsseger. Hur skall ni göra för att dra längsta strået den här gången?
– Det låter lite klyschigt men vi måste spela vårt spel och spela fartfyllt. Sedan gäller det att jobba hårt.

Modos nye slovak Ladislav Nagy har producerat i varje match på slutet. Hur skall ni få stopp på honom?
– Modo har ryckt upp sig ordentligt och har många bra spelare förutom Nagy. Vi måste ligga nära deras spelare se till att de inte får några ytor.   

Även AIK har numera en slovak, Richard Zednick. Vad är din kommentar om honom?
– Det är en otroligt bra spelare. Han har tillfört oerhört mycket kvalitet. Dessutom är han stark och stabil med pucken. Det är en värvning som ger oss spetskompetens.

Skadeläget
#12 Patrik Nemeth fortsätter att vila sin vrist.
#20 Daniel Bång testade senast mot Luleå, men blev tvungen att kliva av. Vilar mot Modo.
#33 David Engblom. 700-jubilaren har dragit på sig en riktig förkylning och kan inte spela.
#44 Josh Macnevin forsätter att träna hårt. Inte redo för spel ännu.

Luleå Hockey-AIK


Igår var det dags för ännu en match för AIK. Denna gång var det Luleå Hockey som stod för motståndet. De senaste möterna som lagen har mött varandra har sett ut såhär:

5/10 Luleå-AIK 1-0
26/10 AIK-Luleå 0-3
9/12 Luleå-AIK 2-1

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
-
2:a perioden
19:48 : Mål (1-0) - Chris Abbott, Luleå HF
20:00 : Mål (1-1) - Johannes Salmonsson, AIK

3:e perioden
21:02 : Mål (1-2) - Richard Gynge, AIK

Publik: 4921


Statistik över matchen


Börjar plocka lite poäng nu :)

JAAA! AIK vann ännu en match! Så ska det se ut Gnaget! Börja ta fler poäng nu och klättra i tabellen :D

AIK:s nästa match:
29/1 AIK-Modo Hockey
Hovet 16.00

Brynäs IF-AIK

Ikväll spelade AIK ännu en match i Elitserien, denna gång reste dom till Läkerol Arena och Brynäs IF stod för motståndet. De senaste möterna som AIK och Brynäs har mött varandar har slutat såhär:

7/10 AIK-Brynäs IF 2-3
28/10 Brynäs IF-AIK 0-3
29/11 AIK-Brynäs IF 2-5

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

19:13 : Mål (0-1) - Richard Gynge, AIK
19:33 : Mål (1-1) - Johan Larsson, Brynäs IF

2:a perioden
-
3:e perioden

20:50 : Mål (2-1) - Lars Jonsson, Brynäs IF
21:10 : Mål (2-2) - Rastislav Pavlikovsky, AIK

4:e perioden
-
Straffar:
 
21:27 : Mål (2-3) - Jonas Liwing, AIK

Publik: 5153


Statistik över matchen


Tabellen (börjar klättra nu) :)

JAAA! Ännu en viktig seger för AIK! Det är så det ska se ut, nu börjar vi klättra lite i tabellen igen. Fortsätt så, så kommer vi att säkra en plats i Elitserien även nästa säsong. :D

AIK:s nästkommande match:
27/1 Luleå Hockey-AIK
Coop Arena 19.00

Melin stannar i AIK



"Gjort ett fantastiskt jobb"
AIK-tränaren Roger Melin har förlängt sitt kontrakt med elitserieklubben över nästa säsong. Beskedet kom dagen efter jumbolagets seger över serieledande HV71
.

– Roger har gjort ett fantastiskt bra jobb under sina år i klubben och vi är mycket nöjda att han väljer att fortsätta i AIK, säger sportchefen Anders Gozzi till klubbens hemsida. Melin gör sin tredje säsong i klubben och frågan är om det fjärde blir i elitserien eller allsvenskan.


Vattenflaskan blev AIK:s matchhjälte



Låg bakom Ahlströms avgörande mål

AIK:s Victor Ahlström tryckte av ett stenhårt skott mot HV71 som alla trodde gick i ribban. Men när målvakten Andreas Anderssons flaska flög högt i luften av skottet reagerade hemmaspelarna och domaren Robert Mullner valde att ringa på målet. Det gav AIK matchavgörande 3-2.

AIK inledde bäst mot HV71 och dominerade matchens två första perioder. Trots det var ställningen 2-2 när bara 30 sekunder återstod till den andra pausvilan.

Ändrade domslutet
Då skickade Victor Ahlström ett skott HV:s mål som såg ut att gå klockrent i ribban. Andreas Anderssons vattenflaska, som låg på nättaket, flög dock högt i luften vilket väckte publiken och AIK-spelarnas reaktioner.

Domaren Robert Mullner valde att ringa videodomaren och reprisbilderna visade hur pucken träffade vattenflaskan, inne i målet, innan den flög ut. Mycket riktigt ändrade Mullner sin washout och pekade för mål.

"Ett viktigt mål"
– Det såg väldigt konstigt ut. Det går fort men jag tyckte att det var mål och att den träffade vattenflaskan. Det ser man ju också, säger Ahlström när han får se reprisbilderna i Canal Plus.
– Det var ett viktigt mål. Det var skönt att gå in i pausen med en ledning, säger Ahlström.
Ett mål som blev matchavgörande. AIK höll undan i den tredje perioden och tog tre lika viktiga som oväntade poäng mot topplaget HV71.
– Det är fantastisk skönt ta tre poäng. Vi gör verkligen en bra match rakt igenom i dag, säger AIK-kaptenen Dick Tärnström.

Artikeln + bildspel finns även här


AIK-HV71

Idag spelade AIK ännu en match i Elitserien (Omg 41) denna gång var det serieledarna HV71 som kom på besök till Hovet. De senaste möterna som AIK och HV har mött varandra har slutat följande:

9/10 HV71-AIK 3-2
18/10 AIK-HV71 3-7
28/12 HV71-AIK 8-2

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
16:13 : Mål (1-0) - Richard Zednik, AIK

2:a perioden
16:50 : Mål (1-1) - Jesper Fasth, HV71
16:56 : Mål (2-1) - Oscar Steen, AIK
17:02 : Mål (2-2) - Martin Thörnberg, HV71
17:24 : Mål (3-2) - Victor Ahlström, AIK

3:e perioden
-

Publik: 3541


Statistik över matchen


Tabellen. Nu börjar AIK ta lite poäng. HÄRLIGT! :D

JAAAAA! Vilken fantastisk seger mot serieledarna ikväll! :D Det var verkligen VIKTIGA poäng som AIK tog ikväll. Fortsätt så Gnaget så kommer ni säkra en plats i Elitserien! :D

Höjdpunkter från matchen finns att se här

AIK:s nästkommande match:
25/1 Brynäs IF-AIK
Läkerol Arena 19.00


Svenska mästarna på besök

 

På söndag kommer serieledande HV71 på besök. Det är två lag med helt skilda formkurvor som möts på Hovet. Regerande Svenska mästarna HV71 har trots en tung start nu forcerat sig upp till toppen av tabellen. AIK däremot har gått motsatt väg. Den senaste tidens förluster innebär att laget innehar jumboplatsen.

Men i en jämn tabell och tre-poängssystemet kan det vända fort. AIK har bara fem poäng upp till ingemansland och nio poäng till slutspelsplats, dessutom med en match mindre spelad än de flesta lag. Men nu gäller det att vända den vikande trenden.

Mot HV71 har nykomlingarna haft det tungt i år. Första matchen vann HV71 med 3-2 efter sudden death i hemmaborgen längs Vätterns strand. När oktobermörkret hade lagt sig tungt över Stockholm kom smålänningarna till huvudstaden. Och det blev inte ljusare för stockholmarna – snarare tvärtom. AIK fick en rejäl lektion i ishockey och HV71:s spelarbuss kunde lämna Hovet med en 3-7-vinst i bagaget. Nästa möte skedde i mellandagarna och återigen var ett rejält skadedrabbat AIK inte redo för att entra Svenska mästarnas hemmaarena. Redan efter 13 minuter stod det 3-0 till hemmalaget och en övergiven Björn Bjurling lämnade över målvaktsspaden till den Elitseriedebuterande 17-åringen Niklas Lundström. Innan hesa-Fredrik ljöd hade smålänningarna hunnit med åtta kassar och AIK bara två. 8-2 till HV71 alltså.

Men mycket har hänt sedan dess. AIK har fått tillbaka de flesta på sin skadelista och truppen kan, sånär som på Josh MacNevin och Christopher Heino-Lindberg, räknas som skadefri. Första perioden mot serietvåan Skellefteå var en av det bästa som setts av AIK på Hovet i år. Trots en stabil 3-1 ledning efter första perioden blev det förlust med 4-5 efter straffar. Nästan samma visa gällde i Södertälje i torsdags. AIK dominerade händelserna på isen men kunde inte kvittera ut det i poäng – SSK vann matchen med 4-2. Förlusterna till trots har AIK den senaste tiden lyft sitt spel och kommer ge mästarna en match. Nedsläpp nu på söndag den 23 januari 16.00. Var på plats!

Förlust trots bra spel

 

AIK förlorade mot Södertälje med 2-4 i Axa Sports Center. En mycket tung förlust för stockholmarna som dominerade stora delar av matchen. Men före detta AIK:aren Linus Videll sänkte sitt gamla lag genom två vackra mål. AIK:s mål gjordes av Daniel Rudslätt och Dick Tärnström.

AIK var det bättre laget i första perioden. Men kunde också gå till pausvila med 1-0. Pigga stockholmare höll ett högt försvarspel och forecheckade frenetiskt. Det gav också utdelning. SSK-backen Laatikainen kladdade med pucken i sarghörnet och en aggressiv Richard Gynge loss trissan till Johan Andersson. Andersson friställde iskallt Daniel Rudslätt som inte gjorde något misstag och satte pucken bakom SSK-keepern Pontus Sjögren. Skotten i perioden slutade 8-7 i hemmalagets favör.

AIK fortsatte den andra perioden med att skicka ner pucken djupt i zon och etablerade tryck. SSK:arna såg allt mer trötta och ängsliga ut. Men när AIK precis blev fulltaliga efter en märklig utvisning på Peter Nolander blev det virrigt i AIK:s-zon. En förlupen puck landar hos SSK:aren Mattias Carlsson mitt i slottet. Avslutet var kliniskt och det var kvitterat. Tungt bakslag för ett piggt Gnaget. Men istället för oro i AIK-lägret började svartgult trycka på ännu mer i SSK-zonen. Ett mål hängde i luften. SSK kan bara rensa undan. Mitt när pressen mot SSK-kassen är som värst vände spelet och Linus Videll fick ett friläge med Viktor Fasth. Videll lurar Fasth och lägger retfullt enkelt in pucken mellan benen på målvakten. Gnaget gav inte upp och efter 16 minuter klev födelsedagsbarnet Dick Tärnström in i handlingen. Först lurade han Chabada som tvingades ta till oschyssta medel och fick två minuter på botbänken. I efterföljande powerplay får Tärnström stå i favoritposition och ladda från blå. Bång gjorde ett utmärkt arbete framför Sjögren som inte såg pucken förrän han fick plocka ur den från nätmaskorna. 2-2 inför tredje, skotten slutade 8-4 till AIK:s fördel.

Tredje perioden startade böljande. Lagen bevakade varandra och ingen tog initiativ. Sju minuter in i perioden var Patric Blomdahl tvungen att haka en fri SSK-spelare. Ett powerplay som SSK inte var sena att uttnyttja. Återigen var det Mattias Carlsson som stod för baljan. Men AIK skulle inte ge upp. Man fortsatte att trampa och vara aggressiva. Men när publiken förväntade sig ett AIK-mål kom kallduschen. Linus Videll fintade bort Dick Tärnström och trädde in pucken under armen på Fasth. Chockade AIK:are – som varit det bättre laget – kunde inte hämta sig trots hedersamma försök. Slutsiffrorna skrevs till 2-4.

AIK-kris efter ny förlust



Femte raka förlusten kom mot Södertälje

Sist i tabellen. Fem raka förluster. I kväll: Förlust mot nästjumbon Södertälje.
Krisen växer sig allt djupare för AIK. – Vi är inte tillräckligt heta och släpper in ett par skitmål, säger Christian Sandberg.

AIK har blivit rejält nedtagna på jorden efter höstens sanslösa formtopp. Efter jul har det inte alls gått Solnalagets väg och till kvällens match hade man fyra raka förluster. Laget var piskade att vinna mot nästjumbon Södertälje för att få kontakt med lagen på säkrare mark, men det lyckades man inte med.

Dåligt försvarsspel
En rejält svängig tillställning slutade med hemmaseger efter två mål vardera av Mattias Carlsson och Linus Videll. Anfallsmässigt var AIK jämnbördiga med SSK – men försvarsmässigt fanns det mer att önska.

* Vid Södertäljes första mål gick en misslyckad rensning till Mattias Carlsson som kunde sikta in sig och sätta 1–1.

* Det andra målet satte Linus Videll sedan han smugit sig in bakom AIK-försvaret och blivit helt fri med Viktor Fasth.

Fyra poäng till SSK
* Vid 3–2–målet dök återigen Mattias Carlsson, helt bortglömd av backarna, upp helt fri framför mål och hade all tid i världen på sig att återigen lura Fasth.

* Videll snurrade sedan upp Dick Tärnström på läktaren innan han piunkterade matchen med sitt 4–2-mål.
Efter förlusten växer uppförsbacken då man nu har fyra poäng till Södertälje, som alltjämt är nästjumbo.
– Jag tycker förra matchen var ett fall framåt, vi är väl inte dåliga i dag men vi är inte tillräckligt heta och släpper in ett par skitmål, säger Christian Sandberg till Canal Plus.

Finns det något positivt att ta med sig efter denna match?
– Vi gjorde ju mål i power play, det har vi inte gjort på ett tag.

Finns även att läsa på Aftonbladet här


Södertälje SK-AIK



Ikväll var det dags för match igen (Omg 40) denna gång var det match mot Södertälje SK. Tidigare möten mellan AIK och Södertälje har sett ut såhär:

23/9 AIK-Södertäje SK 4-5
21/10 Södertälje SK-AIK 3-2
16/11 AIK-Södertäje SK 5-2

Nedan följer en sammafattning över matchen:

Periodhändelser - mål
1:a perioden

19:22 : Mål (0-1) - Daniel Rudslätt, AIK

2:a perioden

20:08 : Mål (1-1) - Mattias Carlsson, Södertälje SK
20:15 : Mål (2-1) - Linus Videll, Södertälje SK
20:19 : Mål (2-2) - Dick Tärnström, AIK

3:e perioden

20:54 : Mål (3-2) - Mattias Carlsson, Södertälje SK
20:58 : Mål (4-2) - Linus Videll, Södertälje SK

Publik: 4444


Statistik över matchen


Tabellen-Ser inte alls roligt ut just nu :(

Tyvärr så åkte  AIK på ytterligare en förlust (synd) AIK hade verkligen behövt lite poäng ikvällens match, för att klättra lite i tabellen och säkra en plats i Elitserien nästa säsong. Men det är bara att blicka framåt mot nästa match. :)

Nästkommande match för AIK:
23/1 AIK-HV71
Hovet 16.00

Inför SSK–AIK

 
AIK fick med sig en poäng mot Skellefteå. Nu väntar ett par viktiga matcher för Gnaget för att täppa till gapet upp till slutspelsplatserna. Södertälje och AIK har möts tre gånger i år. Och det har varit jämt. AIK har en seger och SSK två.

Första mötet för säsongen skedde redan i tredje omgången på Hovet. Efter en Blomdahlutvisning sent i matchen kunde SSK kvittera AIK:s dittills så stabila ledning. I efterföljande sudden death avgjorde sörmlänningarna till 5-4. Match nummer två, som spelades Axa Sports Center, var också en tajt tillställning. Men den gången kunde SSK avgöra redan efter full tid. AIK hade en bit in andra perioden ledningen med 1-2 efter att kanadensaren Josh MacNevin gjort sitt första elitseriemål. Segern skrevs tillslut till 3-2  och Södertälje hade bärgat sin hittills enda trepoängare mot Gnaget. Senaste mötet var en mer enkelsidig historia. AIK dominerade matchen och kunde defilera hem fullpoängaren. Slutsiffrorna blev 5-2 och överraskningslaget AIK tog i och med vinsten sin sjätte raka seger. Nu väntar det fjärde mötet mellan lagen. Södertälje har tagit tre segrar på de fem senaste omgångarna och formen är god. AIK, som i den senaste omgången började hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel, har tagit fyra poäng i de fem senaste matcherna.

Senaste nytt från truppen:

#4 Fredrik Svensson gör comeback efter sin skada. Svenssons revben och lunga har läkt och backen kan nu köra för fullt.

Nyförvärvet #22 Richard Zednik kurerar fortfarande sin magsjuka och kommer inte kunna spela mot Södertälje. Nyförvärvet väntas dock vara tillbaka i mötet med HV71 på söndag.

Tredjemålvakten #35 Niklas Lundström lånas ut till division 1-laget Lindlöven. Den unga keepern ska matchas i seniorsammahang för att få välbehövlig erfarenhet.

#44 Josh MacNevin har, efter några veckor på gym, försiktigt testat på lite skridskoåkning. Den fotledsskadade kanadensaren kommer sakta och säkert att öka träningsdosen på is. MacNevin väntas var tillbaka om 3-4 veckor.


Viktig poäng mot serietvåan

 

AIK är tillbaka i poängspåret efter förlust på straffar mot Skellefteå. Men det kunde blivit fler poäng. AIK dominerade första perioden mot serietvåan med eftertryck och gick till vila i ledning med 3–1. En ledning som kunde varit större. Men Skellefteå, med ett massor av självförtroende efter den fina hösten, jobbade sig in i matchen. Efter full tid stod 4-4 skrivet på resultattavlan. Norrlänningarna fick sista ordet i straffläggningen där skytteligaledaren Joakim Lindström avgjorde. Nu väntar en viktiga streckmatchen mot Södertälje på torsdag.

AIK radade upp chanser i första perioden. Men det var Skellefteå som skulle ta ledningen. Minuten efter att Gnaget skapat ett par rejäla chanser mot Andreas Hadelöv i SAIK-målet fick Johan Forsberg trampa in framför duktigt Viktor Fasth i ett virrigt AIK-försvar. Första skottet räddar Fasth men kommer inte åt att knipa returen som Forsberg själv forcerar in. Så långt en ganska vanlig hemmamatch för AIK – laget dominerar händelserna på isen men får släppa in första baljan. Men AIK, nu med nästan full trupp, vek inte ner sig utan fortsatte att pressa norrlänningarna med fart och frenesi. Efter elva minuter blåser domaren Sören Persson för blockering hos Hadelöv efter att Oscar Steen hostat iväg ett höstlöv. Men Victor Ahlström pekade på mål och Sören Persson valde att videogranska situationen. Efter någon minut fick ett förvånat Hovet besked om att pucken var inne och utbrast i jubel. AIK fortsatta sin offensiv och efter 14 minuter tog man helt rättvist ledningen efter att Stefan Johansson slagit in en retur. Men man var inte färdiga där. 3-1 kom med tre minuter kvar av perioden. Rastislav Pavlikovsky smäller på från ena tekningscirkeln och pucken seglar in bakom en skymd Hadelöv.

– Det kändes bra i kedjan idag, vi hade bra fart och skapade en hel del. Det märks att vi nästan är full trupp nu. Vi har ett helt annat tempo nu och känner att självförtroendet är på gång. Det kommer bara bli bättre och bättre, sa Pavlikovsky som för kvällen spelade tillsammans med Kent McDonell och Patric Blomdahl. Pavlikovskys landsman Richard Zednik låg hemma magsjuk och fick se matchen på TV istället.
AIK gick till pausvila med 3-1 i vad som måste varit en av säsongens bästa perioder. Serietvåan Skellefteå hängde inte alls med ett inspirerat Gnaget.

Andra peridoen fick en helt annan matchbild. Skellefteå tog redan från start tag i taktpinnen och skapade massor av chanser framför en storspelande Fasth. Men västerbottningarna fick vänta ända till 15.02 innan övertaget skulle ge utdelning. Skarpskytten Mikko Lehtonen slog till i powerplay. Finnen fick ett fint diagonalpass som Fasth, trots att pucken touchade stöten, inte hann över på. 3–2 och osäkertheten spred sig ytterligare i ett självförtroendenaggat AIK. Men svartgult lyckades hålla ställningen perioden ut.

Den tredje perioden startar Skellefteå bäst som kände att de hade häng på poängen och var beredda att offra mycket för att packa in den i bussen för resan norrut. Men AIK ville annat. Man fortsatte med ett optimistiskt och fartfyllt anfallsspel. Lagen bytte chanser med varandra. Redan efter två minuter fick hårt arbetande Kent McDonell utdelning för sitt slit. Kanadensaren avlossade bössan i en rörig situation och Hadelöv tvingades kapitulera. Men glädjen skulle bli kortvarig. Minuten senare fick Christian Söderström  ett fint skottläge i slottet och en skymd Viktor Fasth kunde inget göra. Reducerat till 4-3. Oron hos jumbon gjorde sig återigen tydlig. Man började slarva i passningspelet något som Skellefteå inte var sena att utnyttja. Mitt i SAIK-pressen, tio minuter in i perioden, fick Daniel Bång fart under rören. Två SAIK-backar blev rundningskoner och Bång fick ett friläge. Tyvärr blev avslutet tamt och Hadelöv kunde göra en fin benparad. Marginalerna var inte till hemmalagets fördel. Efter 13.44 kom tillslut kvitteringen. Fasth lyckades inte knipa Söderströms skott och pucken trillar retfullt över mållinjen. Ställningen 4-4 står sig perioden ut.

Förlängningen blir mållös och straffar fick avgöra. För andra gången i rad skulle AIK förlora en straffläggning mot Skellefteå. Norrlänningarna tog med sig bonuspoängen efter att Joakim Lindström vackert fintat bort Fasth och lastat upp pucken i nättaket.

En av hemmalagets bästa spelare för kvällen Rastislav Pavlikovsky sammanfattade fajten så här:
– Det är aldrig kul att förlora. Men vi har bra energi och jobbar hårt, det kommer snart ge utdelning. Jag är faktiskt inte orolig. Nu ska vi börja förtjäna vår tur.

AIK-Skellefteå AIK


Ikväll spelade AIK ännu en match i Elitserien (Omg 36) denna gång var det kopiorna Skellefteå AIK som gästade Hovet. De senaste möterna som AIK-SAIK har mött varandra har sett ut såhär:

30/9 SAIK-AIK 3-2
21/11 AIK-SAIK 4-2
4/12 SAIK-AIK 5-4

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

AIK saknar nyförvärvet Richard Zednik, som är sjuk. Förutom Zednik saknas sedan tidigare Fredrik Svensson och Josh MacNevin. Fortfarande med sin ljumskskada, samtidigt som Pierre-Edouard Bellemare och Martin Lundberg är förkylda. Dessutom tvingades JVM-centern Oscar Lindberg lämna sent återbud. I 5–0-förlusten mot Brynäs senast vaktade Joacim Eriksson kassen. Nu är han bänkad till förmån för Andreas Hadelöv.

Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:19 : Mål (0-1) - Johan Forsberg, Skellefteå AIK
19:27 : Mål (1-1) - Oscar Steen, AIK
19:33 : Mål (2-1) - Stefan Johansson, AIK
19:37 : Mål (3-1) - Rastislav Pavlikovsky, AIK

2:a perioden
20:30 : Mål (3-2) - Mikko Lehtonen, Skellefteå AIK

3:e perioden
21:00 : Mål (4-2) - Kent McDonell, AIK
21:02 : Mål (4-3) - Christian Söderström, Skellefteå AIK
21:21 : Mål (4-4) - Christian Söderström, Skellefteå AIK

4:e perioden

Straffläggning
Erik Forssell (SAIK) räddad
Kent McDonell (AIK) räddad
Johan Forsberg (SAIK) räddad
Richard Gynge (AIK) mål 1-0
David Rundblad (SAIK) mål 1-1
Dick Tärnström (AIK) räddad
Mikko Lehtonen (SAIK) räddad
Richard Gynge (AIK) räddad
David Rundblad (SAIK) räddad
Christian Sandberg (AIK) räddad
Joakim Lindström (SAIK) mål 1-2
Tobias Ericsson (AIK) räddad

Publik: 3746

Trist att det vart förlust för AIK efter straffar. Dom hade verkligen behövt den där "lilla" extra poängen. Men en pinne vart det idag iallafall. Bara att ta nya tag inför nästa match. :)


Statistik över matchen


Tabellen

AIK:s nästkommande match:
20/1 Södertälje SK-AIK
Axa Sports Centre 19.00






AIK:s supervärvning missar ödesmatchen



Rikard Zednik får vila i matchen mot Skellefteå

Tre raka förluster – AIK hoppas bryta trenden i kvällens match mot Skellefteå.
Men det blir utan sin störste stjärna. – Richard Zednik är sjuk, säger assisterande tränaren Gunnar Persson.

Många höjde på ögonbrynen när AIK värvade den välmeriterade slovaken Richard Zednik inför derbyt mot Djurgården. Men än så länge har inte gjort något större avtryck.

Jämnt lag
I de två matcher han spelat har han stundtals sett vilsen ut och han har noterats för noll poäng, fyra utvisningsminuter och minus ett i plus/minus-ligan. Och i kvällens match mot Skellefteå AIK får han inte chansen att hjälpa sitt lag till trendbrott. – Zednik är sjuk och spelar inte, säger Gunnar Persson.

Tufft avbräck?
– Njae... Vi har ett ganska jämnt lag. Jag tycker vi har ett så jämnt lag att det inte är någon fara. Vi har 14 forwards nu så.

Avbräck även i Skellefteå
Patric Blomdahl går in i hans ställe i förstakedjan med Ratislav Pavlikovsky och Kent McDonell. Förutom Zednik saknas sedan tidigare Fredrik Svensson och Josh MacNevin.

Skellefteå AIK har också ett par tuffa avbräck. Adam Larsson saknas fortfarande med sin ljumskskada, samtidigt som Pierre-Edouard Bellemare och Martin Lundberg är förkylda. Dessutom tvingades JVM-centern Oscar Lindberg lämna sent återbud.
– En mjukdelsskada. Strategisk vila och rehab väntar. En säkerhetsåtgärd. Oscar är fullt spelbar till nästa match, säger läkaren Karin Granberg till norran.se.


Hooiveld nobbar återkomst till AIK



"Han vill spela för en större klubb"

Jos Hooiveld är på väg till FC Köpenhamn. Sportbladet kan avslöja detaljerna – samt att holländaren nobbade tre svenska klubbar, däribland AIK.
– Jos vill spela för en större klubb än AIK, säger 27-årings agent.

Han lämnade AIK efter ett succéartat 2009 som kröntes med ett SM-guld. Men tiden i Celtic har inte inneburit nya framgångar för Jos Hooiveld, åtminstone inte personligen. Nu hoppas han på en nytändning i FC Köpenhamn.
– Jag förväntar mig att lånet blir klart inom ett par dagar, säger agenten Alex Kroes till Sportbladet.

AIK ville låna
Låneavtalet sträcker sig över sex månader och innehåller en köpklausul, det vill säga en fast summa för att göra övergången permanent. Den summan ligger enligt Sportbladets källor på cirka 18 miljoner kronor: Celtic vill ha tillbaka det de betalade till AIK för ett år sedan.

Tre svenska klubbar hörde av sig och försökte låna holländaren, enligt Alex Kroes, som bekräftar att AIK var en av dessa.
– Jos vill spela för en större klubb än AIK. Han tycker mycket om klubben men Köpenhamn är ett bättre val. Och någon annan klubb i Sverige kändes inte rätt.

"Handlar om fotbollen"
Enligt Sportbladets uppgifter var AIK bara beredda att betala en del av mittbackens lön under låneperioden.
– Det ekonomiska är också ett argument mot AIK. Men framför allt handlar det om fotbollen, säger Alex Kroes.
AIK:s sportchef Jens Andersson känner till att FCK ser ut att vinna kampen om försvarsspelaren.
– Ja, jag har fått den informationen. Vi har kollat läget – det ingår i mitt jobb att göra det – för ett tag sedan men fick svaret att han ville avvakta och se om det dök upp någon utländsk klubb, säger han.
– Vi kan konkurrera på våra villkor men det är svårt att mäta sig med FCK.

Finns även här

Rösta på Fasth och Ahlström

 


Varje vecka utses Veckans snyggaste mål och Veckans snyggaste räddning i Elitserien. Den här veckan har AIK med två kandidater till titlarna då Viktor Fasth är nominerad med sin trippelräddning i matchen mot Frölunda och Victor Ahlström för sitt mål i derbyt mot Djurgården.

Lägg din röst på Hockeyligan.se för chansen att vinna spelet NHL11 och för möjligheten att skicka vidare spelarna mot ”Årets mål” och ”Årets räddning” som röstas fram efter säsongens slut.

Se räddningen och rösta här

Se målet och rösta här


Inför AIK-SAIK: #22 Richard Zednik

 

AIK möter på idag Skellefteå i lagens fjärde möte den här säsongen. Det har hittills varit täta och jämna tillställningar. AIK vann senaste mötet på Hovet med 4-2. Men efter förlusten mot Frölunda senast anser nyförvärvet Richard Zednik att laget måste få mer fart i skridskoåkningen: – Vi måste komma igång med skridskoåkningen. Det finns kapacitet i det här laget och för mig själv gäller det att jobba hårt för att komma i form.

I Skellefteå Kraft Arena har AIK förlorat båda matcherna med uddamålet 3-2 och 5-4 (efter straffar). I matchen på Hovet vann hemmalaget med 4-2. Men det var inte resultat det surrades mest om efteråt. Ett tillsynes korrekt Skellefteåmål dömdes bort. Nu väntar västerbottningarna återigen på hemmaplan – ett lag som NHL-förvärvet Zednik inte vet så mycket om.
– Jag kan ännu inte så mycket om lagen i serien. Men jag vet var de ligger i tabellen och att det krävs att vi jobbar hårdare än våra motståndare för att vi ska kunna vinna. Vi måste komma igång med skridskoåkningen. Det finns kapacitet i det här laget och fortsätter vi att tro på det vi gör kommer också poängen. För mig själv gäller det att jobba hårt för att komma i form.

Hur kommer det sig att du valde att skriva på för AIK?
– Jag har under säsongen haft lite kontakt med min polare Rasti (Rastislav Pavlikovsky) som har talat väldigt positivt om klubben och staden. Det känns roligt att få komma hit. Jag hoppas kunna vara med och bidra till att vi klarar att nå slutspel. Det är ett hårt jobb som krävs, men kapaciteten och skickligheten finns i laget.

Vad är dina intryck från de matcher du hunnit spela?
– Första matchen var väldigt speciell. Jag kom in med flyget och kastades direkt in i spel. Personligen var jag ganska trött och gjorde ingen bra match. Vi kom in dåligt och hade dåligt med energi. Det är svårt att förklara varför det blir så. På träningarna efteråt har vi haft ett högt tempo. Mot Frölunda gör vi en bra första period, då vi skulle ha gjort fler mål. Då hade matchen förmodligen också sett annorlunda ut. Men i andra och tredje perioden tappar vi fart och energi. Vi måste upp i skridksoåkningen.

Du har spelat både i NHL och flera OS-turneringar, berätta vem du är som spelare?
– Jag är väl en hyfsat stark spelare som har en helt okej skridskoåkning. Jag är ju också 36 år så jag hoppas kunna bidra med en del rutin. Vi har ett ganska ungt och oerfaret lag med mycket kvalitet. Det gäller att behålla lugnet nu och inte stirra sig blind på placeringar utan fortsätta att arbeta hårt mot målet. Då kommer vi ha möjlighet att spela slutspel i vår.

Du blev också väldigt uppmärksammad för en riktig otäck olycka i NHL där du fick en skridsko över halsen, vad hände?
– Det var väldigt olyckligt. Min egna lagkamrat faller och slår upp skridskon över halsen. Det var väldigt läskigt och jag blev chockad. Men jag fick snabbt läkarvård och folk runtomkring var väldigt proffessionella. Nu har jag inga men av det förutom det synliga ärret över halsen.

Vad har du för målsättning med säsongen?
– Först och främst vill jag hjälpa AIK att nå slutspel. Men jag hoppas också kunna prestera så bra att jag kommer med i Slovakiens VM-trupp.


AIK Bandy

AIK Bandy är den svenska idrottsklubben AIK:s bandysektionsektion för herrar. Sektionen bildades för första gången 1905 och var i sin första SM-final 1909 där man fick möta Djurgårdens IF, en final som man vann med 7-3. Efter det gick man till final 1913, som dock förlorades mot IFK Uppsala med 2-1. 1914 var det dags för nästa SM-final, återigen mot Djurgårdens IF och även denna gång vann man, nu med 4-2 på en tillfällig bandyplan på Stora Värtan. Sedan förlorade man finalerna 1915 (0-2 mot IFK Uppsala) och 1917 (2-11 mot IFK Uppsala). Sedan skulle det dröja ända tills 1931 innan man fick vara med om nästa SM-final, denna gång mot IF Göta från Karlstad på Stockholms Stadion (hemmaplan långt in på 1950-talet för AIK-bandyn). AIK vann denna SM-final, som var den första att spelas med seriespel som grund i stället för den åren 1907-1930 spelade utslagsturneringen, och tog sitt tredje och sista SM-guld under 1900-talet.

Lagets publikrekord för seriematcher i Sveriges högstadivision lyder på 14 987 åskådare mot Örebro SK på Stockholms stadion i Sveriges dåvarande Division I den 23 januari 1955, där Örebro SK vann med 6-3.

Sammanlagt har AIK gjort 22 säsonger i Sveriges högsta division i bandy för herrar, senast 1964/1965 där man bara vann en av 14 matcher.

Säsongen 1968/1969 vann AIK sin grupp i Division II, och kvalade till Division I mot Vetlanda BK och Finspångs AIK. Vetlanda BK slog AIK med 4-0 i Vetlanda, och gick upp. Efter några säsonger i Division II, som man föll ur 1971, var AIK även nere i Division III, och i början av 1980-talet även i Division IV. Efter säsongen 1985/1986 lade AIK ner herrlaget i bandy, för att återuppta verksamheten igen 2004. Säsongen 2004/2005 fick AIK börja i Division II, där de gjorde succé direkt och vann serien samt Pokalcupen. Styrelsen tog beslutet att AIK var mogna för att flyttas upp, men i Division 1 Östra samt fortsättningsserien Allettan Norra säsongen 2005/2006 floppade laget och förlorade varje match. Säsongen 2006/2007 spelade man i Division II Norra Svealand. Säsongen 2007/2008 tog man sig till kval till Allsvenskan 2008/2009, som blivit Sveriges andra division, men drog sig ur kvalspelet efter problem att få ihop laget och speldatum.

Inför säsongen 2008/2009 flyttade AIK:s herrlag och damlag i bandy från Spånga IP och Sollentunavallen till Bergshamra IP i hemkommunen.

AIK Bandy satte även upp som mål att till säsongen 2008/2009 bedriva ungdomsverksamhet, men redan säsongen 2007/2008 fick man ett pojklag då unga ishockeyspelare i AIK Hockey Team 94 valt att även spela bandy.

Meriter

Svenska mästerskap:
Vinnare (3):
1909, 1914, 1931
SM-finalförluster (3): 1913, 1915 och 1917

Nordiska mästerskap/Balckska pokalen:
Vinnare (3):
1909, 1913, 1914

Distriktsmästerskap:
Vinnare (11):
1910, 1913, 1914, 1915, 1920, 1921, 1923, 1926, 1950, 1955, 1963

Pokalmästerskapen:
Vinnare (6):
1914, 1915, 1917, 1919, 1940, 2004 (de fem första titlarna vanns av AIK:s B-lag)

Distriktsmästerskap för herrjuniorer:
Vinnare (5):
1919, 1951, 1952, 1959, 1964

Säsonger i Sveriges högsta division: 22

Supportrar: Black Army


Förre Interspelaren provtränar med AIK


Slavkovski i Intertröjan 2006.

Goran Slavkovski, 21, kan bli AIK:s stora transferbomb. På måndagen gjorde den forne Inter-spelaren sin första träning med Gnaget. Anfallaren är klubblös efter en dålig säsong i Bochum. – Han har ett speciellt CV, säger AIK-tränaren Andreas Alm till Sportbladet.

Goran Slavkoski spåddes en lysande framtid när han gjorde Serie A-debut för Inter som 17-åring. Men sedan dess har hans fotbollsresa gått längre och längre ner i fotbollshierarkin. Efter att ha varit utlånad till Sheffield United från Inter har han den senaste säsongen spelat i tyska andraligan med Bochum. Där blev det snålt med speltid. 2008 hade Slavkovski skrivit på för Hajduk Split, men det färska femårskontraktet revs under oklara omständigheter.

"Har ett speciellt CV"
Efter de turbulenta åren står Malmö-sonen kontraktslös. Nästa klubbadress kan bli AIK.
– Han har ett speciellt CV, det kan man ju konstatera, men det är också det som är det speciella, det som gör honom intressant, jag ser inte det som en nackdel, säger AIK:s tränare Andreas Alm.

"Inte med fullt ut"
På måndagen gjorde han sitt första pass med AIK, men Alm har svårt att säga något om den storväxte anfallarens (191 centimeter) förtjänster - det fanns inte ork att köra en hel träning. – Jag såg att han har teknik och skott, men han har ju en tid bakom sig utan kollektiv träning och mindre speltid med sitt lag. Han har en stegring i träningen som han måste gå igenom, och han var inte med fullt ut, säger Alm. Men Slavkoski kommer att få gott om tid på sig att visa upp sig. – Han kommer att träna med oss framöver så får vi se.


AIK Ishockey

AIK Ishockeyförening, vanligtvis kallad AIK Hockey eller bara AIK, är en förening inom AIK. Herrlagets verksamhet startade 1921 och damlagets verksamhet startade 1998. Klubben spelar sina hemmamatcher på Johanneshovs Isstadion (i folkmun kallad "Hovet"), som tar 8090 åskådare. Klubben har tagit sju SM-guld och förlorat SM-finalen fem gånger. Senaste gången AIK blev svenska mästare var säsongen 1983/1984 när man vann finalserien mot Djurgården Hockey med 3-0 i matcher. Detta var även den senaste SM-finalen AIK har spelat. Herrlaget kommer säsongen 2010/2011 att göra sin första säsong i Elitserien, sedan säsongen 2001/2002.

Historia

Starten (1921-1933)
Ishockeysektionen bildades 1921 och AIK började med att spela en så kallad träningsserie år 1921/22 som de vann före Nacka SK. Även lokalrivalerna Hammarby IF deltog i serien. De slutade fyra. 1922/23 las hockeyn ner men togs upp igen två år senare, 1924/25. AIK gjorde debut i Elitserien 1930/31 och slutade femma (trea från slutet), vilket bland annat var före Djurgården. Denna elitserie hade dock ingen SM-status, istället fanns det en så kallad SM-turnering. I den åkte AIK ut i semifinalen mot Södertälje SK (som också vann Elitserien). Följande år vann de Elitserien men lyckades inte gå längre än till en ytterligare semifinalförlust mot Södertälje.


AIK:s Axel "Acke" Nilsson erhåller Le Mat-pokalen efter lagets seger i SM-finalen mot Hammarby IF 1938.

Den första stortiden (1934-1949)
1933/34 tog AIK sitt första SM-guld någonsin efter en finalseger över Hammarby IF. AIK hade tidigare i SM-turneringen slagit ut bland annat Djurgårdens IF och vann SM-finalen med 1-0. Hammarby vann dock Elitserien precis före AIK. Detta var början på AIK ishockeysektions första storhetstid och även säsongen efter vann AIK SM-guld efter att ha vunnit mot Hammarby igen. Denna gång vann AIK matchen med 2-1 efter förlängning. Elitserien vann Hammarby igen före AIK. Även finalen 1935/36 spelades mot Hammarby, men den gången slutade den första finalen 1-1 efter förlängning. Det blev då ett omspel som Hammarby vann med 5-1. Men AIK vann dock Svenska Serien (som hade ersatt Elitserien) före Södertälje SK och Södertälje IF. Säsongen 1937/38 tog AIK det tredje SM-guldet på 5 säsonger efter en finalseger med 2-0 mot Hammarby. AIK vann även Svenska Serien före Hammarby. Säsongen 1939/40 var AIK i ytterligare en SM-final, som denna gång spelades mot IK Göta. Göta vann den matchen med 4-1 och blev således svenska mästare. Därefter följde fyra mediokra år utan någon speciell framgång. Men 1944/45 var det dags för SM-final igen, denna gång mot Södertälje SK. SSK vann dock finalen och AIK kom tvåa detta år.

Därefter följde ytterligare guld för AIK:s del 1945/46 och 1946/47 samt en finalplats 1949. Sen dröjde det nästan 30 år innan AIK var i final igen.

Den första mellantiden (1950-1977)
Det gick sämre för AIK, som bland annat åker ur den högsta serien Division I och hamnar i Division II säsongerna 1953/54, mellan 1955/56 och 1957/58, 1959/60. Sedan börjar det bli mer stabilt i AIK och de håller sig i den högsta serien från 1960/61 till och med mitten av 80-talet. Men under denna tid lyckades AIK inte gå särskilt långt i till exempel SM-slutspel - som längst kom de 1965/66 när de nådde kvartsfinalen och som sämst hamnade de i en så kallad nedflyttningsserie och var väldigt nära att åka ner till Division II igen.

Den andra storhetstiden (1977-1984)
AIK tog sig till final för första gången sedan 1949 säsongen 1977/78 och fick möta Skellefteå AIK efter att ha hamnat trea av tio lag i grundserien. På vägen till finalen mötte de Brynäs IF i semifinalen. Brynäs vann den första matchen, som spelades i Gävle på Brynäs hemmaplan, med 3-2. Returen spelades på Hovet i Stockholm och AIK vann med hela 8-0 inför 9155 åskådare. Den tredje matchen fick spelas på neutral plan och spelades då i Scandinavium i Göteborg. Väl där vann AIK med 3-2 och var alltså vidare till final där de alltså fick möta Skellefteå AIK (som vunnit över MoDo AIK med 2-0 i matcher i semifinalen). AIK vann också den första finalmatchen som spelades på Hovet inför 9227 åskådare. Men Skellefteå vann de två andra och AIK fick nöja sig med en andraplats i SM säsongen 1977/1978. Denna final kan sägas vara början på den storhetstid AIK:s ishockeylag inledde. Men 1978/1979 var en så kalald "mellanssäsong", AIK slutade åtta av tio lag i Elitserien och gick inte till slutspel. Inte heller säsongen 1979/1980 lyckades AIK ta sig till slutspel efter att ha slutat femma av tio lag. Däremot gick AIK till slutspel i Elitserien 1980/81 efter att ha slutat tvåa. I semifinalen ställdes AIK mot Västra Frölunda IF som slutade fyra i grundserien och AIK vann med 2-0 i matcher (6-3 och 5-1). Det såg ut att kunna bli en repris av finalen 77/78 när Skellefteå mötte Färjestad i semifinalserien. Den första matchen vann Skellefteå med 6-3. Men man förlorade dock de två andra med 3-0 och 6-1 och AIK fick därmed möta Färjestads BK i final. Den första matchen vann AIK med 2-1 efter förlängning. De resterande tre matcherna vann dock Färjestad (5-0, 5-3, 5-1) och AIK slutade tvåa igen.

Säsongen därefter, 1981/82, skulle AIK ta sitt första guld på nästan fyrtio år. AIK kom i grundserien trea, efter fjolårsvinnarna Färjestads BK på första plats, 8 poäng före AIK. Björklöven kom tvåa och MoDo AIK kom fyra. Det var dessa fyra som gick till slutspelet, som inleddes med semifinalerna som spelades bäst av tre. AIK fick spela mot Färjestad, deras finalmotståndare säsongen innan. AIK vann den första matchen, som spelades borta, med 5-4 och sedan den andra matchen, som spelades hemma på Hovet inför 9486 åskådare, den vann AIK också, nu med 4-0. Klubben var därmed klara för sin andra raka SM-final. I den ställdes de mot grundserietvåan Björklöven som hade slagit MoDo AIK med 2-0 i matcher (4-3, 6-3). AIK förlorade den första matchen, som spelades borta, med 2-0. Den andra, hemma, och den tredje, borta, vanns båda två, med 3-2 respektive 4-3 och AIK hade chansen att vinna SM-guld hemma på Hovet i den fjärde SM-finalmatchen. Men Björklöven vann med 4-2 och en avgörande match i Scandinavium var nödvändig. Väl där vann AIK med 3-2 och blev svenska mästare återigen.

Följande säsong spela alla tre stora stockholmslagen Hammarby, Djurgården och AIK tillsammans i Elitserien för första gången sedan bildandet av den nya Elitserien. Djurgården kom tvåa och AIK trea och gick därmed till slutspel, men Hammarby kom sist och åkte ur Elitserien. AIK ställdes mot Färjestads BK i slutspelet igen. Denna gång förlorade AIK med 2-1 i matcher efter tre mycket målrika matcher: 7-3 till Färjestad, 7-5 till AIK och 8-3 till Färjestad. Färjestad mötte senare Djurgården i final, en finalserie som DIF vann med 3-2 i matcher. Följande säsong, 1983/84, tog AIK det sista guldet för deras del på 1900-talet. De vann grundserien före Djurgårdens IF, IF Björklöven och Södertälje SK och ställdes mot Södertälje i semifinalerna. AIK vann med 2-1, efter att ha förlorat den första matchen med 5-3 men sedan vunnit den andra med 4-3. Den sista blev en riktig målfest, AIK vann med hela 11-1 inför 9791 på Hovet och var därmed klara för spel i finalen. Där fick de möta Djurgården, lokalrivalerna mot Stockholm, som hade slagit Björklöven med 2-1 i matcher. Finalserien avgjordes i bäst av fem, med andra ord "först den till tre vinster". AIK vann den första matchen med 5-2, de vann även den andra matchen, då med 2-0. I den tredje matchen stod det länge lika (1-1 efter två perioder), men i tredje lyckades AIK göra tre mål och vann alltså över Djurgården med 3-0 i matcher.

Den andra mellantiden (1984-2002)
Redan säsongen 1984/85 började det gå sämre för AIK och missade slutspelet efter att ha kommit åtta av tio (endast de fyra bästa gick till slutspel). Säsongen därefter, 1985/86, degraderades AIK - blott två år efter SM-guldet. AIK kom sist i Elitserien med 21 poäng - hela elva poäng från MoDo AIK på näst sista plats. AIK gick dock upp direkt till Elitserien igen efter att ha vunnit sin Division 1-serie före Hammarby IF och senare Allsvenskan före Örebro IK. Som nykomlingar lyckades AIK redan 1987/88 nå slutspel. Numera spelades det kvartsfinaler också och AIK mötte Djurgårdens IF som kom etta i grundserien. AIK vann överraskande med 2-1 i matcher och gick till semifinal. Där mötte man Färjestad (de blivande svenska mästarna) och förlorade med 2-0 i matcher. Även säsongen därefter (1988/89) gick de till kvartsfinal där de fick möta Djurgården igen. Då förlorade dock AIK med 2-0 i matcher. AIK lyckades även nå slutspelet säsongen 1989/90 men säsongen 1990/91 kom de nia och nådde därmed inte slutspelet - detta trots att AIK värvat Börje Salming inför säsongen. Säsongen 1992/93 flyttades AIK ner till Allsvenskan efter att ha kommit sist i grundserien. Allsvenskan var dock som en sorts fortsättningsserie för de två sämsta i Elitserien och de bästa i Division 1-serierna. AIK kom fyra och gick till play-off 3 I play-off 3 ställdes AIK mot Hammarby i bäst av tre matcher. AIK förlorade båda matcherna med 5-4 och senare 6-4 och fick därmed spela i Division säsongen 1993/94.

I Division 1 1993/94 vann AIK den östra gruppen och gick tillsammans med Huddinge IK till Allsvenskan 1993/94. I Allsvenskan kom AIK trea, efter Färjestads BK och Bodens IK och gick därmed ytterligare en gång till play-off 3. I play-off-spelet fick AIK möta Skellefteå AIK och vann med 2-1 i matcher efter att ha vunnit den första matchen med 5-2, förlorat den andra 4-1 och vunnit den tredje 5-1. Därmed gick AIK vidare till Kvalserien. AIK vann Kvalserien före Boden på samma poäng fast med bättre målskillnad. Den sista matchen spelades i Globen mellan AIK och Boden och ställningen var denna:
1. Boden IK, 8 poäng, +7
2. AIK, 6 poäng, +2
3. IK Vita Hästen, 3 poäng, -5
4. IF Troja/Ljungby, 2 poäng, -4

Eftersom endast det bästa laget gick upp till Elitserien så var AIK tvunget att vinna med minst tre mål för att gå förbi Boden och gå upp i Elitserien. Matchen mellan AIK och Boden slutade också 3-0 inför ett välbesatt Globen, 11 111 åskådare, och AIK var tillbaka i Elitserien.

Tillbaka i Elitserien lyckades AIK inte nå slutspelet 1994/95 och 1995/96 men säsongen 1996/97 kom AIK femma i grundserien och ställdes mot Djurgården i kvartsfinalserien. AIK förlorade den första matchen med 5-3, men vann den andra (6-3), den tredje (3-2) och den fjärde (3-2) och gick därmed vidare till semifinalerna med 3-1 i matcher. I semifinalerna förlorade de dock med 3-0 i matcher mot Luleå HF och säsongen var över.

1997/98 tvingades AIK till spel i Kvalserien efter att ha kommit näst sist i grundserien. AIK vann serien efter att ha vunnit de fem inledande omgångarna och fick spela kvar i Elitserien säsongen efter. AIK missade även slutspel 1998/99 och 1999/2000.

Säsongen 2000/2001 nådde AIK slutspel efter en sjundeplats och fick spela mot Djurgårdens IF i kvartsfinalserien. AIK förlorade dock den kvartsfinalserien med 4-1 i matcher. 2001/02 slutade AIK på en näst sista plats (elfte plats) och fick spela i kvalserien. Väl där klarade man sig inte kvar i Elitserien utan åkte ner till Allsvenskan.

Allsvenskan (2002-2004)
AIK inledde sin sejour i den näst högsta serien (Allsvenskan) genom att börja spela i Allsvenskan Norra. Där spelade de 28 matcher och kom till slut fyra efter Hammarby IF, Skellefteå AIK och IF Björklöven. De fyra bästa, det vill säga inklusive AIK, gick vidare till Superallsvenskan, som bestod av åtta lag (fyra från norra och fyra från södra). AIK hamnade på en sjätte plats och gick vidare till play off-spel. I den första omgången av play off mötte de IF Sundsvall Hockey. AIK vann med 2-0 i matcher och gick vidare till den andra omgången. Där mötte de Björklöven och vann återigen med 2-0 och var klara för Kvalserien. Men i Kvalserien kom AIK bara fyra och lyckades inte gå upp till Elitserien igen. 2003/2004 kom AIK återigen fyra i Allsvenskan Norra och gick därmed till Superallsvenskan. Där kom de femma och fick spela play off ytterligare en gång. De vann först med 2-0 i matcher mot IK Nyköping Hockey och sedan med 2-1 i matcher mot Bofors IK och gick därmed till Kvalserien. Där kom de näst sist och lyckades inte gå upp till Elitserien.

Division 1 (2004-2005)
Säsongen 2004/2005 blev ett mellanår för A-Laget, eftersom laget tvångsnedflyttades till Division 1 på grund av ekonomiska problem. Laget vann sin division ett-serie och vann sedan även den södra kvalserien till Allsvenskan. Under kvalserien spelade NHL-proffsen Mattias Norström och Georges Laraque med laget.


Spelare under uppvärming 2008

Tillbaka till Allsvenskan (2005-2010)
Säsongen 2005/2006 spelade laget återigen i Allsvenskan och kom sexa (de fyra bästa gick till Kvalserien). Säsongen 2006/07 gick det sämre och laget kom till slut på en nionde plats, vilket endast var fyra poäng från att spela play off-spel, eftersom att denna säsong gick lag 4-7 till play-off (och lag 1-3 till Kvalserien). 2007/2008 inledde AIK dåligt och huvudtränaren Daniel Broberg fick sparken efter säsongens andra raka förlust mot Hammarby. Sportchefen och assisterande tränaren Anders Gozzi blev ny huvudtränare och Rikard Franzén blev assisterande tränare efter samråd med spelarna. AIK slutade till slut den säsongen tia och missade därmed play-off igen.

Inför säsongen 2008/09 storsatsade AIK för att nå Elitserien igen, bland annat på grund av ekonomiska problem. AIK började med att värva Roger Melin som har bland annat tränat Linköpings HC, Färjestads BK, Frölunda HC och svenska landslaget. Senare värvades Stefan Johansson från Piteå IF och Andreas Jungbeck från IK Oskarshamn. En vecka senare presenterades Per Savilahti-Nagander som lämnade elitserielaget Luleå HF för AIK. Därefter presenterades Almtunaspelaren Henrik Eriksson. Sedan så kom drömvärvningen som media skrev mest om: Dick Tärnström lämnade spel i Columbus Blue Jackets NHL för AIK.´Dagen efter meddelade AIK's hemsida att målvakten Christopher Heino-Lindberg lämnade Elitserien och Färjestad för Allsvenskan och AIK. Dessutom förlängde Daniel Bång sitt kontrakt och Fredric Korduner flyttades upp från juniorerna. Laget slutade på en andra plats, 7 poäng efter Leksands IF (som vann serien med 101 poäng). Det innebar att för första gången sedan 2004, var AIK i kvalserien till Elitserien. Laget slutade den här gången på en tredje plats, endast 3 poäng från att ta sig till Elitserien (Rögle BK kom tvåa med 19 poäng och blev kvar i Elitserien säsongen 2009/2010).

Säsongen 2009/2010 gick AIK återigen vidare till kvalserien. Man slutade tvåa i grundserien på 104 poäng, endast 3 poäng efter Leksand med 107 poäng.

Tillbaka i Elitserien (2010-)

Kvalserien till Elitserien 2010/2011
Våren 2010 spelade AIK i kvalet till Elitserien. Kvalet spelades i 10 omgångar (matcher). Efter att alla de 6 lagen i kvalet hade spelat 9 omgångar var, hade AIK 15 poäng och befann sig på uppflyttningsplats till Elitserien. Inför den sista omgången (omgång 10) som spelades den 11 april, 2010, hade AIK avgörandet om uppflyttning till Elitserien i egna händer. Man vann den matchen mot Växjö med 2–0. Matchhjälte blev Lucas Lawson när han gjorde 1–0 (assisterad av Oscar Ahlström) i den 54:e minuten. Daniel Bång avgjorde matchen med 2–0 i öppen kasse i den 58:e minuten. Därmed var AIK återigen i Elitserien.

Elitserien
Det halvnya laget gjorde sin första träning på måndagen den 3 maj 2010.

Den 20 april 2010, 9 dagar efter uppflyttningen till Elitserien, började etableringen av ett nytt lag till Elitserien. Totalt har 9 spelare (Fredrik Holmgren, Jonatan Bjurö, Jonas Westerling, Per Savilahti-Nagander, Johan Ryno, Henrik Eriksson, Andreas Jungbeck, Lucas Lawson och Patrik Bergström) tvingats lämna AIK:s A-lag och 8 nyförvärv (Josh Macnevin, Patric Blomdahl, Johan Andersson, Daniel Rudslätt, Oscar Steen, Viktor Fasth, Gunnar Persson och Peter Nolander) där forwardarna Daniel Rudslätt och Oscar Steen, målvakten Viktor Fasth och den nu assisterande tränaren för AIK, Gunnar Persson, uppmärksammades mest av alla i media.

Meriter:

Svenska Mästare:
7 (1934, 1935, 1938, 1946, 1947, 1982, 1984)

Svenska mästerskapfinaler:
12 (1930, 1934, 1935, 1936, 1938, 1946, 1947, 1949, 1978, 1981, 1982, 1984)

Säsonger i Sveriges högsta division:
66

Säsonger i Elitserien:
26 (2010/2011)

*Elitseriens Maratontabell:
9:a

*Elitserien i ishockeys maratontabell
är en ackumulerad tabell för Elitserien i ishockey sedan starten säsongen 1975/1976. Maratontabellen uppdateras av Svenska Ishockeyförbundet, innehåller de 21 lagen med flest säsonger, är sorterad från början i lagen med flest poäng högst upp och ser efter säsongen 2009/2010.

Supportrar: Black Army - Stockholm


AIK-Frölunda HC

Idag spelades ännu en match i Elitserien (Omg 39) en MYCKET VIKTIG match för AIK:s del, eftersom AIK nu ligger sist i tabellen så behöver dom verkligen ta poäng nu för att lyckas hålla sig kvar i Elitserien nästa säsong. Senase möterna som AIK och Frölunda möttes slutade det såhär:

21/9 Frölunda HC-AIK  0-1
1/11 AIK-Frölunda HC 5-2
27/11 Frölunda HC-AIK 4-3

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
16:06 : Mål (0-1) - Riku Hahl, Frölunda HC
16:07 : Mål (1-1) - Johannes Salmonsson, AIK

2:a perioden
17:10 : Mål (1-2) - Nicklas Lasu, Frölunda HC

3:e perioden
-

Publik: 3764


Statistik över matchen


Inte alls roligt :(

"Daniel Bång drog på sig ett matchstraff efter slutsignalen efter att ha gett sig på Robin Lindqvist." (Kommentar på Elitserien live på Aftonbladet.se)

Riktigt tråkigt att AIK inte tog hem en vinst idag mot Frölunda, för dom behöver verkligen lite poäng nu för att kunna hålla sig kvar i Elitserien. Men jag har sagt det förut och säger det igen: Det är bara att blicka framåt och ta nya tag i nästa match. :)

AIK:s nästa match:
18/1 AIK-Skellefteå AIK
Hovet 19.00


AIK Fotboll

AIK Fotboll år 1896 startade fotbollssektionen i Stockholm, år 1891 bildade svenska idrottsklubben AIK. Fotbollslaget AIK har spelat i Allsvenskan under åttio säsonger och vunnit den fem gånger. Hemmaplan är sedan 1937 Råsunda Fotbollsstadion.

Med elva SM-guld och 80 säsonger i Allsvenskan placerar sig AIK på en tredjeplats i den allsvenska maratontabellen, och på en femte plats när det gäller antal vunna SM-guld. AIK har vunnit Allsvenskans publikliga 36 gånger, vilket är flest av alla lag. AIK är en av få svenska klubbar som lyckats ta sig till gruppspelet i Champions League, vilket klubben gjorde 1999.


Allmänna IdrottsKlubben, Stockholm, inför den Allsvenska säsongen 1950–51. Den 6 augusti 1950.

Historia
Klubben grundades 1891 hemma hos familjen Behrens på Biblioteksgatan 8 i Stockholm den 15 februari och blev då den första innerstadsklubben i Stockholm. Det var ett par tonåringar som då hade bestämt sig för att bilda en idrottsklubb. Namnet, Allmänna Idrottsklubben, tog man för att man hade kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skulle utövas. AIK var som klubb även ”allmän” i den meningen att vem som helst kunde bli medlem. Även valet av verksamhet spelade roll; klubbens första grenar var gymnastik och friidrott, vilken på 1890-talet hette just ”allmän idrott”.

1896 togs fotbollen upp på programmet av Sigge Stenberg. Laget spelade på Ladugårdsgärdet på Östermalm. Tre år senare, 1899, spelade AIK mot lokalrivalen Djurgårdens IF under dåliga förhållanden. Målstolparna bestod av träpålar som fick grävas ned i marken och ett rep användes som ribba. AIK vann denna historiska match med 2–1. Från 1901 spelade AIK på Idrottsparken, en liten idrottsplats som ligger där Stockholms Stadion ligger idag. 1900–1901 slog AIK Örgryte IS i två raka SM-finaler. I den första finalen besegrades Örgrytes förstalag med 1–0, den andra vanns mot deras andralag genom ”walk over”. 1908 hade AIK med två spelare i det landslag som slog Norge. 1912 blev den nybyggda Stockholms Stadion AIK:s hemmaarena.

I Svenska serien, den första rikstäckande serien i fotboll i Sverige, gjorde AIK inget större väsen ifrån sig då lagen från Göteborg (Örgryte IS, GAIS och IFK Göteborg) var dominerande. AIK var dock med i två finaler, 1923 mot GAIS och 1924 mot Örgryte IS, men förlorade båda.

När Allsvenskan började 1924/1925 med en match mot Västerås IK så fanns AIK med bland förhandsfavoriterna. Detta var dels tack vare ryktesspridning av AIK-supportern Anton Johanson, men det fanns även ett konkret underlag till favoritskapet; trots att laget inte hade vunnit Svenska serien hade de vunnit tre SM-guld under 1910-talet (1911, 1914 och 1916). AIK kom dock endast femma i debuten i Allsvenskan och de förlorade även mot samtliga Göteborgslag. Allsvenskan 1928/1929 var laget mycket nära att åka ur – i efterhand har det sagts att hela AIK:s existens var i fara, men eftersom Per Kaufeldt med några minuter kvar mot IFK Malmö lyckades avgöra matchen så var AIK (eller ”Gnaget” som de redan börjat kallas på grund av uttvättade tröjor, till följd av en usel ekonomi) kvar i Allsvenskan. Anledningarna till att ekonomin var dålig var bland annat kostsamma spelarköp, som den av Axel ”Massa” Alfredsson från Helsingborgs IF – vilket var den dittills mest kontroversiella värvningen i svensk fotboll.

I och med det förnyade kontraktet fick dock laget ny luft och säsongen 1931/1932 kom det första allsvenska guldet. Detta var en del av en lyckosam framgångsperiod – möjligen klubbens framgångsrikaste genom alla år. Laget förlorade inte på 13 matcher, och förlorade bara en match under guldåret. Publiken fyllde Stockholms Stadion, AIK:s hemmaplan sedan 1912. AIK hade denna guldsäsong ett snitt på 17728 åskådare. Det var också detta år som målvaktslegendaren Gustav "Gurra" Sjöberg började spela för AIK. Han gjorde allsvensk debut, endast 18 år gammal, den 31 juli 1932 i en match mot IS Halmia på Örjans vall. Sjöberg spelade i klubben ända till 1950 och hann spela 321 allsvenska matcher, vilket är ett klubbrekord som håller än idag. Under sin karriär vaktade han målet för svenska landslaget vid inte mindre än 21 tillfällen. 1934 blev Per Kaufeldts sista år i AIK, som under sina år i klubben mäktat med hela 124 mål i AIK-tröjan.

Säsongen 1936/1937 innebar en ny positiv period för AIK som vann Allsvenskan med nio poäng före IK Sleipner. Säsongen blev extra speciell för AIK, som i april detta år lämnade Stockholms Stadion och flyttade till den nybyggda nationalarenan Råsunda Fotbollsstadion. Första matchen på arenan var mot Malmö FF som slutade 4–0 till AIK inför 24 761 åskådare. Detta år fick AIK även sin första skyttekung, Olle Zetterlund som gjorde 23 mål, vilket ingen AIK:are kunde överträffa under 1900-talet.


Vänskapsmatch mellan AIK och Berliner SV på Berlins Olympiastadion den 16 juni 1949

Åren efter andra världskriget bjöd på topplaceringar 1946/1947 (2:a) och 1947/1948 (3:a), men sedan började det gå sämre för klubben – detta trots ett stort publikintresse. Säsongen 1949/1950 nådde klubben till exempel sitt rekordsnitt genom alla tider på 21 768 – det skulle dröja ända till 2000-talet innan AIK fick uppleva ett sådant högt publiksnitt igen.

I juni 1951 hände något som många kallade ”det omöjliga” – AIK flyttades ner till Division II, den näst högsta serien i fotboll, för första gången. I den sista matchen denna säsong mötte AIK Malmö FF, som hade spelat 49 allsvenska matcher i följd utan förlust. AIK bröt MFF:s rekordsvit, som står sig än i dag, genom att vinna med 1-0, men hade behövt ett mål till för att klara kontraktet. Nyförvärvet, från Hammarby IF, Lennart ”Nacka” Skoglund, köptes till Inter efter endast fem matcher i AIK. Klubben kom dock tillbaka följande säsong och i mitten av 1950-talet hade AIK ytterligare ett nytt superlöfte: Kurt Hamrin från Huvudsta. Efter det att denne 1956 flyttat till Italien följde ytterligare några mindre framgångsrika år.

1962 gjorde AIK ännu ett besök i den näst högsta divisionen men återvände till en stabil närvaro i Allsvenskan långt in på 70-talet. Ett tag i början av 70-talet var de ständiga seriefavoriter och hade spelare som Yngve och Börje Leback samt Rolf Zetterlund. Klubben var som närmast den tippade seriesegern 1971, då de kom tvåa i Allsvenskan. I en match mot Djurgårdens IF 1975 sattes AIK:s nuvarande publikrekord då 40 669 såg derbyt lagen emellan. 1979 åkte klubben ner i andradivisionen igen, vilket innebar att Malmö FF gick förbi AIK i Maratontabellen, men AIK kom tillbaka till Allsvenskan snabbt igen.

AIK under 1980-talet kopplas ofta ihop med Guldbollenvinnaren Sven ”Dala” Dahlkvist och de vann också Allsvenskan 1983 – detta gav dock inte SM-guld eftersom att ett SM-slutspel spelades för att avgöra de svenska mästarna. Vid denna tidpunkt hade AIK också blivit en förening som levde riskabelt ekonomiskt sett. Inför Allsvenskan 1992 hade de till exempel ett minus på 10 miljoner kronor. En av anledningarna till att ekonomin var bräcklig var bland annat att AIK Hockey skulle försörjas. Sportsligt började det dock gå bättre för klubben – 1992 tog klubben också SM-guld på 55 år efter en avgörande match i Malmö som ”Gnaget” vann med 3–2. Guldet var dock endast ett tillfälligt avbrott i IFK Göteborgs dominanta år.

1997 nådde AIK dock ytterligare en höjdpunkt i klubbens historia då laget spelade kvartsfinal i Cupvinnarcupen mot FC Barcelona. AIK tog ledningen i första matchen på bortaplan i Spanien med 1–0 tidigt i matchen, men Barcelona vände och vann med 3–1. Trots att AIK såg ut att åka ut ur turneringen samt att det var minusgrader då returmatchen spelades, blev Råsundastadion fullsatt i returmatchen som slutade 1–1. Året efter, 1998, vann AIK sitt tionde SM-guld. Publiksnittet höjdes också – i hemmaderbyt mot Hammarby IF kom det till exempel 31 000 åskådare, AIK:s högsta publiksiffra sedan 1975 vilket då var rekord för AIK:s del. Snittet landade till slut på 11 112, det högsta sedan tidigt 1970-tal. Detta år gjorde laget bara 25 mål på 26 matcher trots att man vann Allsvenskan.

Efter detta året är det, i allsvenskt perspektiv, klubbens fortsatta publikattraktion som varit mest anmärkningsvärt: varje år från 1998 till och med 2002 vann AIK den allsvenska publikligan och fram till 2003 ökade den. 1999 spelade klubben i UEFA Champions League i en grupp med Arsenal FC, ACF Fiorentina och FC Barcelona och slutade sist. I Allsvenskan gick det inte heller som förväntat: de kom tvåa 1999 efter egna misstag till Helsingborgs IF och kom inte bättre än trea fram till 2004.

2004 blev ett sämre år för AIK på många sätt, främst för att de flyttades ner till Superettan 2005 men också på grund av en mycket sämre ekonomi, till föjld av dyra nyförvärv. Mest uppmärksammat under hela säsongen 2004 var matchen mot Hammarby IF då hundratals AIK-fans försökte storma planen när Hammarby gjorde 1–0. Matchen efter fick AIK spela inför tomma läktare, som de förlorade med 3–0 vilket innebar att de åkte ner till Superettan. Superettan 2005 gick de återigen upp till Allsvenskan och vann med tio poäng före Östers IF. Derek Boateng, som köptes in 2003 och var nära att försvinna från AIK inför säsongen 2005 på grund av att han inte presterat som förväntat under 2003 och 2004, var en stor del i att AIK återigen spelade i Allsvenskan. Ett nytt publikrekord sattes för Superettan när 23 460 personer såg AIK:s hemmamatch mot GAIS. Publiksnittet blev 11 872, vilket också var rekord för Superettan.

Inför återkomsten trodde man inom klubben på att vinna Allsvenskan. Det var också nära att det blev så. AIK överraskade många genom att vinna matcher mot till exempel Djurgården och slutade på en andraplats efter IF Elfsborg. Publiksnittet denna säsong, 21 434 personer, var det högsta snittet för AIK sedan säsongen 1949/1950 – snittet var även det högsta för hela allsvenskan sedan 1977. 2006 fick laget också spela i Royal League för första gången men gick inte vidare till kvartsfinal utan slutade trea i gruppen.

Klubben vann Allsvenskan och Svenska Cupen 2009 samt supercupen 2010.


AIK:s första svenska mästare. Bakre raden från vänster: Gunnar Juhlin, Herman Juhlin, Gunnar Franzén, Ocsar Norgren och B Bergquist (reserv för Knut Norgren). Mittraden: Hugo Berg, Fritz Carlsson, Gunnar Stenberg. Främre raden: David Jahrl, Edvin Sandborg, Karl G Andersson

Spelplatser
AIK har haft sju stycken spelplatser för hemmamatcher genom åren. Man började spela på Gärdet, och senare på Lindarängen. Sedan fick man sin första spelplats 1901, Idrottsparken. Det var en liten idrottsplats som ligger där Stockholms Stadion ligger idag och man spelade där mellan 1901 och 1910. År 1910 till 1912 spelade AIK på Råsunda IP. Efter att Stockholms Stadion hade byggts flyttade AIK dit år 1912 och hade den arenan som hemmaarena fram till år 1937. Eftersom AIK fyllde Stockholms Stadion till bristningsgränsen i nästan varje allsvensk fotbollsmatch uppkom det tankar om en ny arena i Stockholmsområdet. Därför beslöt man sig för att bygga Råsundastadion, där Råsunda IP stod. AIK gick in med cirka 100 000 kronor i bygget, vilket var en stor siffra på den tiden. Den nya stadion stod klar 1937 och sedan dess har AIK spelat sina hemmamatcher i Allsvenskan där. Nuförtiden upptas även Råsunda av derbymatcher mellan Stockholmslagen och europacupmatcher.

AIK:s träningsmatcher spelas på Skytteholms IP, där dessutom AIK Fotboll Damer spelar seriespel och träningsmatcher.

En ny nationalarena skall byggas i Solna, närmare Solnas pendeltågsstation, denna nya arena skall ersätta Råsundastadion (som nuvarande ägare vill riva) och den kommer att ta ungefär 50 000 åskådare vid en fullsatt fotbollsmatch. Namnet, som presenterades den 15 oktober, kommer att bli Swedbank Arena. Flera av AIK:s supporterföreningar har motsatt sig detta, dels eftersom man anser att det är för stort och för att det bland annat skall finnas tre etage, men även för att man inte vill att nuvarande Råsunda ska rivas.

AIK spelplatser genom åren:
Ladugårdsgärdet, okänd kapacitet.
Lindarängen, okänd kapacitet.
Idrottsparken (1901–1910), okänd kapacitet
Råsunda IP (1910–1912), cirka 2 000.
Stockholms Stadion (1912–1937), dåvarande kapacitet: cirka 20 000 (nu: 14 417)
Råsunda Fotbollsstadion (1937–), kapacitet: 36 608

 
Råsundastadion.          Stockholms Stadion.

Tabellplacering
 
Allsvenskan              Svenska Cupen

Meriter:
Svenska Mästare:
Vinnare (11): 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1931-32, 1936-37, 1992, 1998, 2009

Allsvenskan:
Vinnare (5): 1931–32, 1936–37, 1983, 1998, 2009
Tvåa (10): 1930–31, 1934–35, 1935–36, 1938–39, 1946–47, 1972, 1974, 1984, 1999, 2006

Mästerskapsserien: (1991–1992)
Vinnare (1): 1992

Allsvenskan slutspel: (1982–1990)
Tvåa (1): 1986
Semifinal (1): 1983
Kvartsfinal (1): 1984


Svenska serien: (1910–1924)
Tvåa (5): 1910, 1914/15, 1915/16, 1922/23, 1923/24

Svenska mästerskapet: (1896–1924)
Vinnare (6): 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923
Tvåa (2): 1898, 1917

Svenska cupen: (1941–)
Vinnare (8): 1949, 1950, 1975/76, 1984/85, 1995/96, 1996/97, 1998/99, 2009
Tvåa (8): 1943, 1947, 1968/69, 1991, 1994/95, 1999/00, 2000/01, 2002 

Supercupen:
Vinnare (1): 2010

Allsvenskan säsonger: 81 (2010)

Supportrar: Smokinglirarna, Black Army, Sol Invictus, Ultras Nord

Inför AIK-FHC: #30 Viktor Fasth

 

Viktor Fasth är tillbaka efter hjärnskakningen som han ådrog sig i matchen mot Djurgården innan jul. Men vem som ska stå imorgon är fortfarande inte beslutat. På skadefronten ser det bättre utan än tidigare. Det är bara långtidskadade Josh MacNevin och Christopher Heino-Lindberg saknas. Fredrik Svensson är nära comeback men kommer inte spela mot Frölunda. AIKhockey.se tog ett snack med målvaktsfenomenet Fasth inför matchen mot Frölunda.

Du har varit borta ett tag nu, hur är statusen?
– Riktigt bra. Jag känner mig fräsch och pigg. Det har varit en jobbig period men nu är det bara att se framåt. Vi går in i en rolig period med massor av poäng att spela om.

Nu är den skadedrabbade truppen nästan helt frisk, märks det någon skillnad?
– Det tycker jag absolut att det gör. Vi har väldigt bra fart på träningarna och orkar hålla upp tempot på ett helt annat sätt. Jag tror det är väldigt bra med konkurrensen där alla måste fajtas för sin plats. När alla måste kriga gör det också att vi får mer spets.

Det börja närma sig slutspurten av serien och varje poäng i viktig, hur resonerar du kring avslutningen?
– Vi är ett krigarlag och tar våra poäng genom att jobba hårdare än våra motståndarna. Så kommer vi också fortsätta att ta poäng. Vi är inte nöjda på något sätt. Nu är fokus att vinna varje situation, varje duell och med det kommer också poängen. Det gäller att leva här och nu, att inför varje match koppla på skallarna och fokusera. Vi har tydliga mål i sikte och vet vad som krävs för att nå dit.

Det har varit en lite tyngre period det senaste med bara en vinst på de fem senaste matcherna?
– Självklart är vi inte nöjda, vi håller på med det här för att vinna. Dessutom vet vi om vår kapacitet och att vi ska vara med att fajtas om de sista slutspelsplatserna. Det gäller att vi fortsätter att kriga. Det är många poäng kvar att spela om och nu siktar vi vidare.

Hur går tankarna kring matchen mot Frölunda, som du bland annat hållit nollan mot i år?
– Vi har två segrar mot dem och vet samtidigt att det är ett bra lag. Vi fokuserar inte så mycket våra motståndare utan det handlar mer om vilket jobb vi gör. Återigen så gäller det för oss att jobba hårdare än våra motståndare och åka mycket skridskor. Vi vinner om vi går in gör jobbet bättre än Frölunda. Vi är ett krigarlag och ska vinna slaget på isen, då visar det sig också på slutresultatet.

Inför AIK-Frölunda

 

Imorgon 16.00 är det nedsläpp på Hovet. Frölunda står för motståndet och kommer till huvudstaden med fyra raka bortaförluster i bagaget. Däremot är försvarsgiganten Christian Bäckman tillbaka i laguppställningen. För hemmalaget har det gått tungt på sistone – bara en vinst i de fem senaste matcherna. Men det är mer än tio år sedan Frölunda vann över AIK i Stockholm. Vi hoppas att trenden håller i sig på söndag.

Lagen har mötts tre gånger i år. Första matchen i omgång två möttes man i Scandinavium och AIK kunde bärga sina två första elitseriepoäng på åtta år. Efter en heroisk kämpainsats och stabilt målvaktsspel kunde Johan Andersson avgöra med matchens enda mål efter en minut av förlängningen. Match två, på Hovet, blev en betydligt mer målrik tillställning. AIK vann med 5-2 och den samlade presskåren satte krisstämpel på  Göteborgslaget. För AIK rådde det andra tongångar. Hemmavinsten innebar att man tog sin tredje raka seger och svartgult hade plötsligt blivit en av årets överraskningar. Efter två imponernade AIK-segrar tog Göteborgarna revansch i deras egen hemmaborg. Slutresultatet skrevs efter en fartfylld tillställning till 4–3.

Tabellen har tätnat och varje match är betydelsefull. För AIK, som halkat ner under strecket, är det viktigt att hitta tillbaka till vinnarspåret. Svartgult som under hela säsongen haft stora skadeproblem är nu nästintill fulltaliga. Det är bara långtidskadade målvkaten Christopher Heino-Lindberg och backen Josh MacNevin som saknas. Senast att tillfriskna är Viktor Fasth och Patrik Nemeth. Truppen förstärktes också nyligen av NHL- och OS-meriterade slovaken Richard Zednik. Konkurrensen har hårdnat och varje poäng är behövlig. Man kan verkligen säga att det är nu det gäller.

Nu är det viktigt att stödet på läktaren ökar. Det kan vara skillnaden mellan noll och tre poäng, kvalserie eller slutpel.


Jonsson på väg bort från Grekland





Kan återvända till AIK

Markus Jonsson var med och tog SM-guld med AIK 2009.
Nu kan han vara på väg tillbaka till klubben.
Han är på väg att bryta kontraktet med Panionios – och nu öppnar han en återkomst i Sverige.
– Jag kan tänka mig allsvenskan, säger han.

Efter SM-guldet 2009 lämnade Markus Jonsson AIK och flyttade till grekiska Panionios.
Klubben har dock ekonomiska problem och har meddelat Jonsson att han är en av spelarna som kan vara tvungen att lämna dem.
– Jag har faktiskt haft möte med klubben här i dagarna och det diskuterades, i och med att det är problem med ekonomin ska vi försöka hitta en lösning där de köper ut mig tidigare, eftersom det kan bli svårt att ha mig till sommaren. Det lutar nu åt att vi bryter kontraktet, säger han till Fotbollskanalen, där han öppnar dörren för en återkomst till Sverige.

Utesluter inte AIK
– Jag kan tänka mig allsvenskan. Jag kan tänka mig det mesta.
När han får frågan om AIK svarar han så här:
– Jag kan väl säga att agenten jobbar på vissa olika.

 


Tomi Maanoja till FC Honka



AIK:s finske målvakt Tomi Maanoja lämnar klubben efter två och ett halvt år. Ny klubbadress blir finländska FC Honka, klubben han kom till AIK ifrån. Totalt blev det 27 tävlingsmatcher för honom i AIK.

Det blev en minst sagt märklig tid i AIK för Tomi Maanoja. Han värvades från FC Honka i juli 2008 då Daniel Örlund lånades ut till Fredrikstad FK och fick i sin första hemmamatch (Hammarby 2-2) uppleva att få en kraftig fyrverkeripjäs kastad mot sig som detonerade bredvid honom och som även gjorde hål i hans målvaktströja. På försäsongen 2009 skulle han och Örlund slåss om rollen som AIK:s nummer 1, men i träningsmatchen mot Assyriska FF på Skytteholms IP bröt han benet i en hemsk kollision med en motståndare och en lång konvalecens inleddes. Efter nästan elva månaders vila och rehabträning var han tillbaka på fotbollsplanen under AIK:s träningsläger i Singapore.

Maanoja inledde 2010 som förstemålvakt och höll nollan då IFK Göteborg besegrades i Supercupen. I de två första allsvenska matcherna höll han också nollan, men då AIK inte vann mot de i mars tippade bottenlagen Mjällby AIF och IF Brommapojkarna blev det ändå inget positivt runt de hållna nollorna. I bortamatchen mot Gais kom ett misstag som gav hemmalaget initiativet och den första förlusten var ett faktum. I de följande matcherna spelade AIK riktigt dåligt och när då Maanoja också gjorde en miss blev den oerhört uppmärksammad.

- AIK önskar Tomi Maanoja stort lycka till i sin nygamla klubb. Varken AIK eller Tomi har lyckats uppnå de mål som båda parter hade som avsikt då han värvades till klubben, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

Tomi Maanojas sista match i AIK-tröjan blev segern mot Åtvidabergs FF då det blev 4-1 (2-0) inför 21 084 åskådare på Råsunda Fotbollstadion. Totalt blev det 27 tävlingsmatcher (8 vinster, 8 oavgjorda och 11 förluster) och åtta hållna nollor för honom i AIK.

Nu återvänder han till FC Honka. Klubben från Esbo, utanför Helsingfors, som 2010 slutade fyra i Veikkausliiga och i sommar kvalar till 2011-12 UEFA Europa League.


Nicklas Bergh lämnar AIK



Målvakten Nicklas Bergh lämnar AIK efter sex år i klubben. 28-årige Bergh drabbades av många skador under sin karriär i AIK och totalt blev det endast tolv spelade tävlingsmatcher. Ny klubb blir Eskilstuna City FK.

Nicklas Bergh inledde sin karriär i moderklubben Triangelns IK och kom 2005 till AIK från Eskilstuna City FK. Det blev tolv matcher på avbytarbänken under det första året i Superettan. Den riktiga premiären skedde den 20 april 2006 då AIK hemmabesegrade Hudiksvalls ABK med 4-0 i Svenska cupen. 2007 lånades han ut till Enköpings SK i Superettan för att få speltid och det blev 18 matcher för ESK i landets näst högsta serie.

På våren 2008 fick Bergh sin stora chans då han ersatte Daniel Örlund som förstemålvakt. Efter 2-0 borta mot IFK Malmö i Svenska cupen kom den allsvenska debuten den 5 maj då Halmstads BK gästade Råsunda Fotbollstadion. AIK vann med 1-0 och Bergh noterades officiellt för tre räddningar, bland annat en på stopptid då HBK satsade allt för en kvittering.

Det blev ytterligare sex tävlingsmatcher innan AIK värvade Tomi Maanoja från FC Honka och Bergh fick endast stå i de tre träningsmatcherna under resten av hösten. På hösten 2009 fick han chansen i en ny tävlingsmatch då Daniel Örlund var tvungen att byta i paus av semifinalen av Svenska cupen mot BK Häcken (3-2 efter förlängning). 2010 spelade Bergh tre träningsmatcher på försäsongen innan han i mars skadade axeln på en träning och därmed missade hela säsongen.

Totalt blev det tolv tävlingsmatcher och fem hållna nollor för Nicklas Bergh i AIK:s målvaktströja. Facit i de tolv matcherna blev sju segrar och fem förluster.


Isidor Behrens



Henrik Enoch Isidor Behrens
, född 3 januari 1868 Stockholm, död 12 oktober 1951, en av Allmänna Idrottsklubben:s grundare och första ordförande. Behrens är än idag en av föreningens främsta symbolgestalter. Han berättade i en intervju om hur AIK bildades:

"En kväll promenerade jag och min bror Paul på Hantverkargatan. Vi gick rätt fort och bakom oss kom två andra ungdomar, som spänstade på värre och försökte sig på att gå om oss. Vi ökade takten och detsamma gjorde våra okända vänner. Vi måste till slut springa för att inte bli passerade och när vi hade skakat av oss våra medtävlare så kom jag på idén att vi kanske kunde springa ifrån flera. Varför inte bilda en idrottsförening?

Vi skrapade ihop en rad goda vänner med utpräglat idrottsintresse och sammanträdet hölls hemma hos min mamma på Biblioteksgatan 8 på Norrmalm. Skall vi bilda den här föreningen frågade jag och alla instämde. Jag konfirmerade beslutet med ett klubbslag med en blyertspenna. Det fanns många namnförslag. Eftersom vi kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skall utövas, är det väl lika bra att kalla oss för Allmänna Idrottsklubben, AIK, föreslog jag. Det blev ett nytt klubbslag på denna sak med samma blyertspenna."

Hans grav återfinns på Norra begravningsplatsen i Stockholm.


Isidor Behrens i slutet av 1800-talet


Det femte derbyt avgör

 

Nu står det klart. Det blir ett femte och avgörande derby om vem som regerar i Stockholmshockeyn. Till råga på allt spelas matchen på AIK:s 120-årsdag, tisdag 15 februari!

Efter det tunga sportsliga resultatet i tisdags stod det klart att det blir en femte och avgörande match mellan AIK och Djurgården. Men det fanns glädjeämnen även för AIK i tisdagens derby. Med gemensamma insatser visade klubbarna, supportrarna och polisen att det går att skapa säkra derbyn med en härlig atmosfär. Inför derbyt den 15 februari förstärker man säkerheten ytterligare – allt för att derbyt ska bli en fest.

Det är oerhört jämt i Stockholmstabellen. Det är 2-2 i matcher med målskillnaden 12-11 till AIK:s fördel. Nu väntar alltså en helt avgörande match för att visa vem som regerar i Stockholmshockeyn. AIK har hemmaplan och Globen kommer att vara förgylld i svart-gult.

Samma dag 120 år tidigare bildades, den kanske mest framgångsrika klubben i den svenska idrottshistorien, Allmänna Idrottsklubben på Biblioteksgatan 8 i Stockholm. Det var genom typografen Isidor Behrens som idrotts-Sverige fick en alldeles speciell guldkant. Självklart kommer födelsdagsbarnet hyllas i Globen. AIK:s supportrar har bland annat planerat ett enormt tifo. Det finns många skäl att gå på matchen och inget argument för att inte vara där.

Vasalunds talang nobbade Dif – kan hamna i AIK

Samarbetsklubben Djurgården fick nobben. Nu kan Sportbladet avslöja att värsta konkurrenten AIK vill värva Vasalunds eftertraktade talang Alexander Milosevic, 18. – De har visat ett intresse, säger ordföranden Niclas Frögren.

För två veckor sedan avslöjade Sportbladet att Alexander Milosevic tackat nej till Djurgården, trots att klubben har ett tätt samarbete med Vasalund. Djurgården ville att den lovande mittbacken skulle delta i deras träning från och med andra halvan av januari. – Men han var inte intresserad, sa Djurgårdens manager Stefan Alvén då.

Provspelat med Celtic
Vad sa han till dig?
– Det håller jag internt, men det gick ut på att han inte ville träna med oss.
Nu rycker istället den största konkurrenten i den talangfulle försvarsspelaren som bland annat provspelat med skotska Celtic. Enligt Sportbladets källor har flera kontakter tagits mellan och AIK och Vasalund, vars ordförande Niclas Frögren bekräftar att AIK har hört av sig.

Ligger lågt
– De har visat ett intresse, det stämmer, säger han.
Men i övrigt ligger Frögren lågt.
– Det har handlat om samtal på en informell nivå. Just nu är det Vasalund som gäller för Alexander, han tränar på. Det finns ingenting konkret i nuläget. Att Frögren gärna behåller Milosevic i sitt lag är inte särskilt konstigt. Vasalundsordföranden har tidigare för Sportbladet beskrivit 18-åringen som "en spelare som självklart kommer att bli landslagsman" och "vår största talang sedan Henok Goitom". Sportbladet har sökt AIK:s sportchef Jens Andersson för en kommentar.

Artikeln finns även att läsa på Aftonbladet.se (länk)


Utvisningar avgjorde derbyt

 

AIK förlorade säsongens fjärde derby mot Djurgården. Sifforna skrevs till 4-1 vilket innebär att det nu står 2-2 i bäst av säsongens fem derbymatcher. Victor Ahlström gjorde AIK:s mål.

AIK fick en mardrömsstart på matchen när Djurgården efter en spelvändning kunde göra 1-0. Peter Nolander kom olyckligt in i en situation framför eget mål och har in pucken bakom Björn Bjurling. Daniel Widing antecknas som målskytt. Efter ledningsmålet tar Djurgården över totalt de kommande fem minuterna. AIK lyckas dock bryta hemmalagets momentum när Victor Ahlström kvitterar efter framspelning av Oscar Steen. Målet föregicks av ett riktigt bra anfall där tvillingarna Ahlström och Steen pressar ned Djurgården djupt i egen zon. Spelet jämnade sedan ut sig, medan Djurgården tog över i slutet av perioden. AIK fick dock avsluta perioden i spel i numerärt överläge - inget mål, men en chans att andas ut innan periodvilan.

Efter nio minuter av andra perioden får AIK:s nyförvärv Richard Zednik tag på pucken i egen zon och sätter högsta fart mot Djurgårdsmålet. Han tar sig förbi två backar och kommer sedan ensam mot Mark Owuya, som dock kan rädda Zedniks avslut. Istället för AIK-ledning där kan Djurgården ta det målmässiga kommandot genom två mål i spel i numerärt överläge. Först skjuter Andreas Holmqvist hårt in 2-1 i spel fem mot tre och knappt fem minuter senare kan Mathias Tjärnqvist göra 3-1 i spel fem mot fyra. Stundtals är Djurgården bättre i den andra perioden och när AIK drar på sig fyra utvisningar inom loppet av en tiominutersperiod kan Djurgården gå ifrån i målprotokollet.

I början av den tredje perioden skapar kedjan med tvillingarna Ahlström och Oscar Steen åter bra tryck i Djurgårdszonen och tvingar Marcus Krüger till en utvisning. I power playspelet som följde skapades dock inga farliga chanser och det var just spelet i numerärt överläge som främst skiljde lagen åt ikväll. Symptomatiskt då att även Djurgårdens sista mål gjordes i power play, tre av fyra djurgårdsmål gjordes i den spelformen, när Daniel Widing punkterade matchen när det återstod en och halv minut av ordinarie tid.

Ett derby återstår för att kora vilka som är bäst i huvudstaden. Tisdagen 15:e februari tar AIK emot som hemmalag och kan på sin egen 120-årsdag bli bäst i Stockholm. Köp din derbybiljett idag och stöd grabbarna på isen.

Detta finns även på aikhockey.se (här)

DIF-AIK


Igår spelades ett derby mellan Djurgården och AIK (Omgång 35) De senaste möterna som AIK och Djurgården har mött varandra har sett ut såhär:

28/9 AIK-Djurgården 5-2
4/11 Djurgården-AIK 2-5
22/12 AIK-Djurgården 1-3

Nedan följer en sammanfattning över målen respektive period:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:16 : Mål (1-0) - Daniel Widing, Djurgårdens IF
19:26 : Mål (1-1) - Victor Ahlström, AIK

2:a perioden
20:26 : Mål (2-1) - Andreas Holmqvist, Djurgårdens IF
20:36 : Mål (3-1) - Mathias Tjärnqvist, Djurgårdens IF

3:e perioden
21:30 : Mål (4-1) - Daniel Widing, Djurgårdens IF 

Publik: 11893

Lite bilder ifrån matchen:


DIF 1-0 :(


Bjurling i kassen


AIK kvitterar 1-1 :)


Nyförvärvet Richard Zednik


DIF 2-1 :(


Slagsmål


DIF 3-1 :(


Patric Blomdahl vs David Printz


DIF 4-1 :(

 
Statistik över matchen + Tabell

Tyvärr så vart det ingen vinst för AIK mot lillebror! AIK hade verkligen behövt dom där poängen för att klättra lite i tabellen och säkra sin plats i Elitserien. Men det är bara att ta nya tag och blicka framåt mot nästkommande match.

AIK:s nästkommande match:
16/1 AIK-Frölunda HC
Hovet 16.00



Inför DIF-AIK: Persson och Rudslätt

Idag är det återigen dags för derby mellan Djurgården och AIK! Lyssna på uppsnacket.





Detta finns även på AIKHockey.se

Pavlikovsky lockade Richard Zednik till AIK



Rastislav Pavlikovsky är mannen bakom AIK:s supervärvning.

AIK:s värvning av Richard Zednik kom som en bomb för många.
Men klubben hade ett ess i rockärmen som såg till att värvningen gick i lås:
Hans landsman Rastislav Pavlikovsky har hyllat klubben för Zednik.
– Vi har honom att tacka för mycket, säger sportchefen Anders Gozzi.

En före detta NHL-stjärna som snittat över en poäng i varannan match i ett decennium, och som så sent som förra säsongen gjorde sex poäng på sju OS-matcher. Det låter som en osannolik värvning av elitseriens nästjumbo AIK.
Men i går presenterades värvningen. Richard Zednik debuterar förmodligen redan i kväll i det heta derbyt mot Djurgården.

Bra vänner
En stor anledning till att AIK lyckades med värvningen är att Rastislav Pavlikovsky spelar i laget. De båda är bra vänner vid sidan av isen och spelade tillsammans i Slovakiens juniorlandslag för många år sedan.

– Vi har pratat med varandra några gånger. Han ville veta allt. Han ville få reda på saker om staden, om laget, hur vi spelar och allt möjligt, säger Pavlikovsky.

Vad sa du?
– Jag berättade hur det är. Han har ju skrivit på så något bra måste jag ha sagt.

Bråttom till matchen
Om Zednik blir spelklar (allt pappersarbete var inte klart i går) blir det snabba ryck för honom.
– Han skulle landa vid 15.40 eller något sånt, så det blir lite bråttom. Vi får hoppas att det inte är några förseningar, säger Pavlikovsky.
Sportchefen Gozzi tror dock att det inte ska vara några problem med en sådan uppladdning för Zednik.
– Han är rutinerad så det går nog bra, säger han.


AIK - bäst i stan!



 
På tisdag är det dags för derby igen. Just nu leder AIK Stockholmstabellen med två segrar och en förlust. I de två första derbyna besegrades Djurgården med 5-2 båda gångerna. I den senaste matchen förlorade Gnaget med 1-3. Sammanlagt ger det en målskillnad på 11-7 till fördel för AIK. Nu väntar alltså säsongens fjärde derby och svartgult har möjlighet att smasha in matchbollen.

Sett till statistiken över säsongen är AIK starkare i boxplay och Djurgården aningen bättre i powerplay. AIK har också ett bättre målsnitt men skjuter färre skott på mål per match.




Detta finns även att läsa på AIKHockey.se

AIK värvar OS-stjärna


Före detta NHL-stjärna klar

Närmare 800 NHL-matcher.
Sex poäng på sju OS-matcher i fjol.
Nu är Richard Zednik klar för AIK – och debuterar redan i morgon.
– Zednik förstärker kvaliteten i laget, säger sportchefen Anders Gozzi.

Slovaken Richard Zednik, 36, har länge varit en påltlig poänggörare i NHL.
Han har spelat närmare 800 matcher i NHL och har på dessa gjort drygt 400 poäng.

Finansieras externt

Nu flyttar han till Stockholm. I dag meddelade AIK att de skrivit ett kontrakt med honom som gäller säsongen ut.

– Förstärkningen av Zednik innebär att vi ökar konkurrensen om forwardsplatserna i truppen och tillför ytterligare spets i anfallsspelet. Han är en hårt arbetande forward medmassor av rutin. AIK har ambitionen att slåss om slutspelsplatserna och med förvärvet av Zednik förstärks kvaliteten i laget ytterligare, säger sportchefen Anders Gozzi i ett pressmeddelande.

”In i hetluften”

Zednik ansluter till AIK i morgon – och debuterar redan i derbyt i morgon kväll mot Djurgården.
– Det blir i hetluften direkt, säger AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson till Sportbladet.
– Kul att det gick att lösas så snabb. Det är en hårt jobbande ytterforwards som gör en del poäng också. Och det är ju precis vad vi behöver.

Värvningen har finansierats av externa intressenter. Han kommer närmast från slovakiska Banska Bystrica.

Artiklen finns även att läsa här


AIK lyckades inte dyrka upp LHC

 


En bra förstaperiod av AIK räckte inte när Gnaget gästade Linköping. Östgötarna var starka över hela banan och AIK hade svårt att skapa heta chanser. Matchen slutade 4-0 till Linköping.

Första perioden inleddes av ett starkt Linköping, men det tog inte många minuter innan AIK visade motstånd. Den första riktiga svartgula chansen skapades efter mindre än fyra minuter då Patric Blomdahl fick ett bra läge framför Christian Engstrand i Linköpingsmålet. Det var ingen större intensitet eller fart från något av lagen inledningsvis, men AIK spelade disciplinerat. Gnaget släppte till ett par farliga kontringar emot sig som Bjurling säkert avstyrde, bland annat ett friläge. Efter AIK:s mindre lyckade powerplay efter 13 minuter avslutades den första perioden ganska händelsefattigt.

Den andra perioden inleddes med boxplay för AIK som laget utredde på ett utmärkt sätt. I den femte minuten gjorde LHC 1-0 genom Johan Andersson på en målvaktsretur, en tilltrasslad situation framför mål som först inte såg särskilt farlig ut. När AIK fick läge att kvittera genom ett nytt powerplay kontrade istället Linköping genom Patrik Zackrisson som i höjd med tekningscirkeln avslutade med ett stenhårt slagskott högt upp bakom Bjurling i AIK-kassen. Efter 2-0 målet dominerade Linköping den återstående delen av den andra perioden och AIK fick inte spelet att fungera.

När AIK jagade reduceringsmål i början av den tredje perioden åkte David Engblom oturligt ihop med linjedomaren vid den offensiva blå linjen. Detta utnyttjade LHC som i en två mot en situation gjorde 3-0 genom Pontus Petterström. 4-0 gjorde ex AIK:aren Andreas Jämtin bara 20 sekunder senare omarkerad framför mål efter passivt spel av AIK. Gnagets tränare Roger Melin begärde då timeout, men några fler mål i matchen blev det inte. När Linköping hade gjort sitt fjärde mål var den resterande delen av matchen en avslagen historia fram till slutsignalen.

AIK får nu ladda om till det prestigefyllda derbyt mot Djurgården i Globen på tisdag.

Artikeln finns även att läsa här

Domaren i vägen – då avgjorde LHC



Engblom krockade med domare före 3-0 målet

AIK:s David Engblom var på väg hemåt med pucken men fastnade på domaren.
Då kom Linköping två mot en – och avgjorde matchen.
AIK jagade reduceringsmål i början på tredje perioden för att få hopp i matchen mot Linköping igen.
Men när laget tappade pucken ur offensiv zon och David Engblom var på väg hemåt med pucken – stod domaren i vägen. Engblom åkte rätt in i linjedomaren och ramlade.

Gjorde 3–0

Norrmannen Martin Laumann-Ylvén lyckades dock tränga sig förbi och Linköping kom två mot en. Laumann-Ylvén väntade kyligt ut AIK-backen Dick Tärnström innan han spelade Pontus Petterström som satte pucken upp i nättaket bakom AIK-målvakten Björn Bjurling. Målet innebar 3–0.

Blott 20 sekunder senare rakade Andreas Jämtin in 4–0 och om matchen inte var avgjord tidigare så var den det då.

"Inte marginalerna med oss"

Matchens snyggaste mål stod annars Patrik Zackrisson för. När AIK hade powerplay i den andra perioden kontrade LHC och Zackrisson drog ett stenhårt slagskott – rätt upp i första krysset.

Johan Andersson gjorde 1–0-målet.
Det var AIK:s tredje förslust mot Linköping denna säsong.
– Första målet vi släpper in riktigt dåligt, vi är med med fem man men ändå får han peta in en retur. Andra gör de mål när vi har powerplay vilket är lite halvdåligt och sen är domaren i vägen på ett mål. Jag tycker inte riktigt vi har marginalerna med oss i dag, säger tränaren Roger Melin.

Denna artikel och video från matchen finns även här


Linköpings HC-AIK

Ikväll spelades ännu en match i Elitserien för AIK:s del. Denna gång besökte AIK Cloetta Center och Linköpings HC stod för motståndet. De senaste möterna som AIK och LHC har mött varandra har sett ut följande:

15/9 AIK-LHC 1-5
30/10 AIK-LHC 2-1
30/12 LHC-AIK 4-1

Nedan följer en sammanfattning över hur matchen såg ut:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

2:a perioden
19:36 : Mål (1-0) - Johan Andersson, Linköpings HC
19:40 : Mål (2-0) - Patrik Zackrisson, Linköpings HC

3:e perioden
20:18 : Mål (3-0) - Pontus Petterström, Linköpings HC
20:19 : Mål (4-0) - Andreas Jämtin, Linköpings HC

Slutresultat: 4-0

Publik: 7183


Statistik över matchen


Tabell. Ser inte så lovande ut just nu :/

Tyvärr så slutade inte matchen något vidare bra för AIK:s del. AIK hade verkligen behövt lite poäng nu för att stärka en plats kvar i Elitserien till  nästa säsong. Men det är bara att blicka framåt och ta nya tag, och hoppas på tre pinnar nästa match. :)

Nästkommande match för AIK:
11/1 Djurgårdens IF-AIK
Ericsson Globe 19.00


Josh MacNevin om det nya kontraktet

 

Josh MacNevin har skrivit på ett nytt kontrakt med AIK. Förlängningen innebär att MacNevin och hans fru stannar ytterligare två år i Stockholm. – Jag tror folk i Stockholm inte förstår hur bra de har det. Här finns allt nära till hands och staden är oerhört vacker. Det är fantastiskt att få vara kvar två år till!

Kanadensaren Josh MacNevin gör sin första säsong i AIK. Han kallar beslutet att stanna för en "no brainer" – ett enkelt val. MacNevin är imponerad av klubben.
– Det är en fantastisk förening som andas tradition. Laget, organisationen och fansen har  varit imponerande. Det var inget att tänka på när jag fick erbjudandet om kontraktsförlängning. Både jag och min fru trivs otroligt bra här och är väldigt glada över att få stanna.

Sportchefen Anders Gozzi talar om MacNevin som den naturliga ledare, både på isen och i omkädningsrummet. Den ödmjuke transatlanten hoppas att han med sin rutin kan bidra med självförtroende till de yngre spelarna. Dessutom gillar han den svenska mentaliteten.
– Jag försöker vara mig själv både i omklädningsrum och på isen. Och jag tror den svenska mentaliteten är ganska lik min egen. Alla är oerhört trevliga och artiga och försöker alltid att hjälpa till.
Lagsammanhållningen och moralen är speciell i det här laget. Alla går in och krigar och skulle det inte funka för någon finns det alltid någon annan som kuggar i och gör jobbet. Jag hoppas kunna bidra till trygghet med min rutin och stötta de yngre spelarna att våga spela ut. Blandningen av talang, vilja och tradition är fantastisk, det känns att det är något stort på gång i hela klubben.

Du gjorde Elitseriedebut och fick ditt stora genombrott som 33-åring. Om man ser till din talang så undrar ju man varför genombrottet inte har kommit tidigare?
– Alla spelare är olika. Utvecklingen har gått lite långsammare för mig. Jag har haft lite problem med jämnheten i mitt spel. Tidigare så spelade jag riktigt bra ena dagen för att i matchen efter prestera ett riktigt lågvattenmärke. Men med åren har jag hittat en stabilitet i mitt spel som gör att jag har en högre lägsta nivå. Det är ofta det som avgör ju längre upp man kommer i seriesystemet.

Du har fortsatt att producera poäng i Elitserien, vad tycker du är skillnaden i spelet här jämfört med Allsvenskan?
– För min egen del har det varit en ganska stor skillnad. I Allsvenskan tänkte jag nästan oavkortat offensivt. När man kommer till Elitserien gäller det att tänka om annars blir man stekt. Det kostar väldigt mycket att gå bort sig i Elitserien. Jag fick lära av mina misstag. Här gäller det som back att i första hand tänka defensivt, sedan kommer det offensiva. Att jag producerat är tack vare mina medspelare. Vi kom igång med powerplay och laget hade åtta raka matcher utan förlust. När laget spelar bra så trillar poängen in.

MacNevins kvalitet som spelskicklig powerplayback är svårt att hitta på den svenska hockeymarknaden, något kanadensaren förvånas över.
– Svenskarna är de skickligaste hockeyspelare jag någonsin stött på. Alla kan åka skridskor otroligt bra och har god teknik. Jag tror inte riktigt på att det saknas min typ av spelare. Men det kan vara att spelare och ledare inte riktigt tar vara på den sortens talang. Mitt eget självförtroende har hela tiden utvecklats. Ju äldre man blir desto bättre tänker man ishockey och det gäller att fortsätta att arbeta hårt.

I början av november så råkade Josh ut för ett olyckligt fotledsbrott i en match mot Timrå. Till råga på allt blev han tvungen att operera om foten då man under röntgen i Stockholm upptäckte att den första operationen inte var riktigt gjord. Men nu har Josh kastat gipset och börjat vandringen tillbaka.
– Ankeln känns bra och jag har börjat återuppbyggnaden. Jag har tappat en del kondition samtidigt behöver jag bygga upp styrkan i foten. "Doc" (Jonas Möller, fystränare i AIK) kör hårda pass med mig i gymmet. Jag längtar tillbaka till hockeyn väldigt mycket och hoppas kunna gå på is i början av februari. Men de säger att jag brukar vara lite överoptimistik i mina tidsangivelser... Haha.

Det nya kontraktet är ett så kallat artistkontrakt vilket innebär att MacNevin bara får vara i landet i sex månader. Han kommer tillbringa resten av halvåret i Kanada och ansluter i början av oktober till AIK.
– Vi åker till Kanada första april. Jag jobbar med en fystränare där. Vi har lagt upp träningen tillsammans och kommer köra hårt under några månader. Sedan hoppas jag få lite matchning på stor rink under september i Finland.

Lördagens fight mot Linköping ser MacNevin i TV-soffan hemma i Stockholm.
– Jag ska stanna hemma och träna. Jag tror grabbarna åker ner och plockar hem tre pinnar.

Inför LHC-AIK: #31 Bjurling och Melin

 


AIK åker idag till Östergötland för match mot Linköping. Det var lite mer en en vecka sedan lagen möttes senast. Den gången förlorade AIK en tajt tillställning med 4-1 efter att LHC gjort två mål i öppen kasse. Det senaste från truppen är att Björn Bjurling nyligen skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig säsongen ut. Christopher Heino-Lindbergs ljumskar vägrar att ge mig sig och målvakten blir borta säsongen ut. JVM-backen Patrik Nemeth fick tidigt under världsmästerskapen ett skott på foten som fortfarande hämmar honom. Han följer inte med laget till Linköping och det är fortfarande oklart hur länge han blir borta. Sedan tidigare saknas också Viktor Fasth som är i full träning på is, Fredrik Svensson som hoppas vara redo för spel om en ungefär en vecka samt Josh MacNevin som hoppas vara tillbaka i mitten av februari.






Denna artikel finns även att läsa här

Viktor Fast(h) i toppen

 

 
I spelet Coach LeMat (CLM) tävlar deltagarna om att visa vem som är Elitseriens bästa tränare, genom att med smarta värvningar och fingertoppskänsla se till att samla så mycket poäng som möjligt utifrån resultaten i verkligheten.

Den som har haft AIK:s målvakt Viktor Fasth i sitt lag har visat sig göra rätt väldigt ofta. Fasth ligger nämligen fyra i säsongens Allstar-lag bland Elitseriens målvakter. Fasths 204 CLM-poäng är 106 poäng färre än ledaren Fredrik Norrena (Linköping).

Om du inte redan är med i spelet har du nu en ypperlig möjlighet att gå med och visa att just du har riktigt bra koll på Elitserien. För på tisdag den 11 januari inleds nämligen den tredje ronden av Coach LeMat. Så om du vill bräda dina kompisar och titulera dig Elitseriens bästa tränare är det bara att klicka på länken nedan. Du kan skapa ett eget lag redan dagarna innan den tredje ronden startar och dessutom är det fritt fram att byta spelare ända fram till fem minuter innan nedsläpp.


Skapa ett Coach LeMat-lag!


Andreas Alm om försäsongen



Nästa vecka drar AIK:s försäsong igång på allvar. aikfotboll.se pratade med nye chefstränaren Andreas Alm om hur planerna för den gemensamma uppstarten ser ut.

Andreas, hur känns det att vara chefstränare i AIK?
- Jag har slutat känna efter. Samma dag det blev klart var det möjligtvis intressant att känna efter en aning och berätta om känslan – men nu och framöver är vad jag och vi gör viktigare än vad jag känner och säger.

Hur ligger ni till med planeringen av försäsongen?
- Bra. Fortfarande återstår att spika ett träningsläger och upplägg runt sista veckan före premiären. Vi jobbar intensivt med att boka ett genrep.

När sker den gemensamma uppstarten inför 2011 års försäsong?
- Första träningsdag är måndag 10 januari och första fotbollsträningen dagen därpå på Skytteholm.

Hur kommer verksamheten att bedrivas under de första veckorna av gemensam träning?
- Spelarna har varit lediga i drygt åtta veckor och därför blir en stegring av intensitet naturlig. I huvudsak ska vi träna fotboll.

Hur har spelarnas individuella träningsprogram under november/december sett ut?
- Vi som var assisterande tränare när Alex avgick sista dagen före ledigheten, gjorde ett program med en stegring in mot uppstarten.

Har ni ledare kontinuerligt följt upp deras träning eller sker det när ni samlas?
- Varje spelare har sedan 10 november haft kontakt med en tränare om upplägg och träningsinnehåll. De spelare som var skadade när vi gick på ledighet har haft kontakt med chefsnaprapaten.

Hittills är fem träningsmatcher inplanerade, hur många siktar ni på att spela innan den allsvenska premiären?
- Förutom de fem bokade, räknar vi med tre–fyra matcher till. Bland annat motstånd på träningslägret.

AIK har de senaste åren haft ett träningsläger utomlands, hur ser det ut med det i år?
- Vi planerar ett läger i mitten av mars och tittar på alternativ i södra Europa.

Många är intresserade av att följa den första fotbollsträningen på plats, när och var planeras den att genomföras?
- Tisdag 11 januari på Skytteholms a-plan. Vi räknar med att börja träna strax efter kl 10:00.


MacNevin stannar i AIK

 
Kanadensaren Josh MacNevin stannar i AIK ytterligare två år. Artistkontraktet innebär att MacNevin ansluter till klubben från och med 1 oktober de kommande säsongerna. – Josh MacNevin är en extraordinär spelare med kvaliteter som är svåra att hitta på marknaden. Han är också en ledare både på och utanför isen och passar bra i vårt unga lagbygge, säger sportchefen Anders Gozzi.

Josh MacNevin rehabilterar fortfarande sin skadade fot, som han bröt i matchen mot Timrå 6 november, och väntas vara tillbaka i mitten av februari. Den spelfördelande backen hann på sina 13 första matcher i AIK göra nio poäng.

Nu är alltså kanadensaren klar för två nya år i AIK. Men på grund av att han är en utomeuropeiskspelare måste han vara utanför landet i sex månader av skatteskäl. Det innebär att han kommer ansluta till truppen 1 oktober de kommande två säsongerna. Sportchefen Anders Gozzi är synnerligen nöjd över förlängningen:
– Josh MacNevin är en extraordinär spelare med kvaliteter som är svåra att hitta på marknaden. Han är också en ledare både på och utanför isen och passar bra i vårt unga lagbygge. Vi har höga mål med vår sportsliga verksamhet och är väldigt glada att MacNevin vill fortsätta resan mot att göra AIK till en av Sveriges ledande ishockeyföreningar.

Rösta på Bjurling i veckans snyggaste!

 

AIK:s målvakt Björn Bjurling är nominerad till titeln Veckans snyggaste räddning på Hockeyligan.se. Räddningen med klubban i straffläggningen mot MODO på bortaplan var en riktigt svettig historia där pucken endast var centimeter från att korsa linjen.

Bjurling stoppade mängder av straffar när AIK reste hem med segern från den matchen och nu kan du rösta på den bästa räddningen för chansen att vinna spelet NHL11 samtidigt som du hjälper Bjurling närmare titeln "Årets räddning" som koras i slutet av säsongen. Lägg din röst här:

Eftersnack AIK-TIK: Persson och #37 Johansson



Efter AIK:s fjärde raka triumf mot Timrå var det avslappnade miner i hemmalagets omklädningsrum. AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson tyckte att det var en jobbig match som ändå reddes ut till en 3-1-seger.

– Det kändes på förhand som en "måstematch" vilket jag tror hämmade oss lite grand. Timrå skapar egentligen inte så många chanser, men när de väl trycker på så blir det riktigt farligt istället.
Vi har haft tur och mött Timrå vid rätt tillfällen när de har haft folk borta medan vi har kunnat mönstra ett slagkraftigt lag, sade han appropå att flera av AIK:s tidigare indisponibla spelare börjar komma tillbaka i uttagbart skick.

– Senast mot Linköping gjorde vi en bra match även om vi förlorade och den positiva känslan hade vi i laget bestämt oss för att ta med till Timråmatchen.
Gunnar Persson lyfter fram kedjan med Oscar Steen och tvillingarna Ahlström som en riktigt bra kedja för dagen.
 – En spelsugen formation som är finurliga och som spelade med stor rörlighet idag. En annan spelare jag vill lyfta fram är Stefan Johansson.

Stefan gjorde det så viktiga ledningsmålet fram till 2-1 när det gått drygt sex minuter av tredje perioden.

– Vi kommer i en tre mot två-situation, Victor Ahlström skjuter ett skott som målvakten räddar men som jag kan slå in returen på, beskriver Stefan målet.
Han spelade som vanligt backpar tillsammans med Fredrik Carlsson och stod för en stabil insats matchen igenom och backparet hade plus två i plus/minusstatistiken.
– Jag och "Fish" har spelat tillsammans länge och känner varandra väl ute på isen. Jag försöker ta för mig framåt offensivt också och det känns tryggt när Carlsson täcker upp bakåt. Samarbetet och kommunikationen med Bjurling fungerar också riktigt bra trots att han bara spelat några matcher. Han skriker mycket vilket gör att man hela tiden vet vad som händer runt omkring en.
– Vi hade med oss en positiv känsla från Linköpingsmatchen senast, trots förlust där kunde vi ändå ta med oss det spelmässiga och spinna vidare på det mot Timrå, avslutar Stefan.
AIK är nu spellediga fram till och med lördag då vi åter gästar Cloetta Center och Linköpings HC.

AIK-Timrå IK


Igår spelades första matchen för AIK:s del i år (omg 34) och då var det Norrlands laget Timrå IK som kom på besök på Hovet. De tidigare gångerna som AIK och Timrå IK har mött varandra har sett ut som följande:

16/10 Timrå IK-AIK 1-4
6/11 Timrå IK-AIK 1-4
11/12 AIK-Timrå IK 7-2

Nedan följer en sammanfattning över hur matchen har sett ut:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

2:a perioden

17:14 : Mål (0-1) - Mattias Karlsson, Timrå IK
17:26 : Mål (1-1) - Kent McDonell, AIK

3:e perioden

18:00 : Mål (2-1) - Stefan Johansson, AIK
18:14 : Mål (3-1) - Johan Andersson, AIK

Slutresultat: 3-1

Publik: 3632


Statistik över matchen


Tabellen

JAA! Äntligen fick AIK en efterlängtad seger. Den var verkligen saknad. Det är såhär det ska se ut. Fler segrar nu och vi säkrar våran plats i Elitserien. :D I och med segern igår mot Timrå betyder det att AIK har vunnit ALLA sina möten mot Timrå. :D Och det är inte helt fel!

Nästkommande match:
8/1 Linköping HC-AIK
Cloetta Center 18.30

Inför AIK-TIK


 
Idag inleder AIK det nya året med match mot Timrå. Senast medelpadingarna besökte Hovet åkte man på en rejäl torsk. AIK vann med 7-2. Matchen startar 16.00.

Skadekoll
Både Christian Sandberg och Daniel Bång är tillbaka i laget.

#30 Viktor Fasth,
hjärnskakning
Är inte helt fri sin hjärnskakning som han ådrog sig i derbyt mot Djurgården 22 december.

#4 Fredrik Svensson,
lungsäck
Är bättre och hoppas kunna vara tillbaka om ett par veckor.

Övriga som saknas:

#12 Patrik Nemeth, JVM, #7 Filip Olsson, utlånad Troja-Ljungby, #44 Josh MacNevin, fot, #22 Mattias Beck, utlånad Mora, #72 Andreas Dahlström, J20, #30 Viktor Fasth, hjärnskakning, #40 C. Heino-Lindberg, ljumskar.


RSS 2.0