Avspark: Inför AIK-IF Elfsborg

Vilket toppmöte vi har att se fram emot på Råsunda söndagen den 31 juli! Serietrean AIK tar då emot tvåan IF Elfsborg och segraren tar rygg på Helsingborgs IF i tabelltoppen. AIK kommer till matchen med sex raka segrar i bagaget medan gästande Elfsborg har fem raka segrar. Snacka om två glödheta lag! Välkomna till omgångens stora toppmatch! Avspark kl 19:00.

AIK fick kämpa för 2-1-segern hemma mot Kalmar FF i söndags. Efter en drömstart med mål av Robert Åhman Persson (mål via ribban för andra matchen i rad!) redan efter 128 sekunder arbetade sig Kalmar FF in i matchen och hotade AIK. Daniel Mendes frispelades i den 30:e minuten, men Ivan Turina svarade för en bra räddning och fem minuter senare var det 2-0 istället för hotande 1-1 efter att Mohamed Bangura svarat för ett klassmål på frispark. AIK:s nummer 20 sköt i målvaktens hörn, men Etrit Berisha kunde endast få en hand på bollen som borrade sig in i den högra gaveln.

Den andra halvleken blev kämpig för ett AIK som hade svårt att hålla bollen inom laget och när Daniel Sobralense reducerade i den 80:e minuten innebar det några tuffa avslutningsminuter för hemmapubliken. Segern bärjades dock och var den sjätte raka. Senast AIK tappade poäng i Allsvenskan var den 19 juni då man föll mot Gais med 0-2 på Gamla Ullevi.

AIK har haft svårt både hemma och borta mot IF Elfsborg under senare år, men spräckte i 2010 års sista hemmamatch en sju år vinstlös svit på hemmaplan mot Boråsarna, detta efter att Mohamed Bangura och Viktor Lundberg målat i den andra halvleken och säkrat 2-0-segern.

IF Elfsborg var riktigt illa ute mot Djurgården i måndags och att man kom ifrån matchen med tre poäng kan man tacka fru Fortuna för då gästerna låg klart närmast segern. Efter 20 minuters spel hade Dif 1-0 (Toivio), två ribbträffar (Rajalakso, Sjölund), ett missat friläge (Jonson) samt ytterligare ett bra halvt friläge (Jonson) och matchen kunde varit avgjord redan där då Elfsborg knäade på ett obekant sätt. Men som så ofta förr har laget ett bra självförtroende hemma på Borås Arena och vek inte ner sig trots spelmässig motvind.

Före detta AIK-spelaren Stefan Ishizaki blev återigen matchhjälte för Elfsborg då han i den 86:e minuten med en klackspark överlistade Pa Dembo Touray och såg till att hemmalaget vände 0-1 till viktiga 2-1 och fortsatt tre poängs avstånd ner till AIK. Segern var deras femte raka och det är med andra ord två riktigt glödheta och formstarka lag som möts på söndag.

Det kan bli en intensiv höst för Elfsborg då man är mitt uppe i kvalet till Uefa Europa League. I den första kvalomgången slog man ut CS Fola Esch från Luxemburg med sammanlagt 5-1. I den andra kvalomgången mötte man FK Sūduva från Litauen och efter snöpliga 1-1 borta vann man enkelt med 3-0 hemma. På torsdag inleder man den tredje rundan då man möter norska Aalesunds FK på bortaplan innan returmötet går av stapeln i Borås den 4 augusti.

Martin Lorentzson är avstängd mot Elfsborg efter att ha dragit på sig säsongen tredje varning mot Kalmar FF. Fyra AIK-spelare (Teteh Bangura, Ivan Turina, Helgi Daníelsson och Kenny Pavey) står på två varningar och riskerar avstängning i bortamötet med IFK Göteborg den 4 augusti. Eflsborg lär mot AIK sakna forwarden David Elm som i matchen mot Dif fick lämna planen på bår med en befarad hjärnskakning.

Inbördes möten 2010-11

17/4-11 IF Elfsborg-AIK 2-2 (1-2)
25’ 0-1 Mohamed Bangura (Teteh Bangura) – retur
31’ 0-2 Mohamed Bangura (Robert Åhman Persson) – spelmål
33’ 1-2 Niklas Hult (David Elm) – spelmål
64’ 2-2 David Elm (Daniel Nordmark) – spelmål
Publik: 10 086 på Borås Arena

31/10-10 AIK-IF Elfsborg 2-0 (0-0)
50’ 1-0 Mohamed Bangura (Antônio Flávio) – spelmål
75’ 2-0 Viktor Lundberg (Mohamed Bangura) – spelmål
Publik: 11 670 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

12/5-10 IF Elfsborg-AIK 4-0 (2-0)
5’ 1-0 Denni Avdic (Martin Ericsson) – spelmål
20’ 2-0 Martin Ericsson (Johan Larsson) – spelmål
55’ 3-0 Denni Avdic – straffspark
63’ 4-0 Amadou Jawo (Emir Bajrami) – spelmål
Publik: 8 132 på Borås Arena

Senaste laguppställningarna

AIK-Kalmar FF 24/7
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson (K) - 24 Daniel Gustavsson, 7 Helgi Daníelsson, 5 Robert Åhman Persson, 9 Martin Kayongo-Mutumba - 19 Teteh Bangura (91), 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 8 Daniel Tjernström (54), 18 Niklas Maripuu (87), 22 Kwame Amponsah Karikari (91), 3 Per Karlsson, 12 Christian Kouakou, 13 Kyriakos Stamatoupolus (mv), 23 Christoffer Eriksson.
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

IF Elfsborg-Djurgården 25/7
Startelva (4-2-3-1): 30 Ante Covic - 15 Andréas Klarström, 6 Jon Jönsson, 22 Andreas Augustsson (K), 4 Johan Karlsson - 14 Oscar Hiljemark, 11 Daniel Mobaeck - 24 Stefan Ishizaki (91), 9 Lars Nilsson (90), 23 Niklas Hult - 13 David Elm (82).
Avbytare: 7 Johan Larsson (82), 17 James Keene (90), 20 Amadou Jawo (91), 5 Martin Andersson, 12 Richard Yarsuvat, 16 Daniel Nordmark, 31 Andreas Andersson (mv).
Tränare: Magnus Haglund (38 år, åttonde säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 15, Mohamed Bangura 6, Robert Åhman Persson 3, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Martin Lorentzson, Martin Kayongo-Mutumba, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 30 mål.

Matcherna i omgång 19 (med tabellplacering inom parantes)
2011-07-30, kl 16:00 BK Häcken (6) - Syrianska FC (14)
2011-07-30, kl 16:00 Malmö FF (9) - Djurgården (11)
2011-07-30, kl 18:00 IFK Norrköping FK (13) - Trelleborgs FF (12)
2011-07-31, kl 16:30 Gefle IF FF (8) - Örebro SK FK (10)
2011-07-31, kl 16:30 Helsingborgs IF (1) - IFK Göteborg (7)
2011-07-31, kl 19:00 AIK (3) - IF Elfsborg (2)
2011-08-01, kl 19:00 Gais (4) - Halmstads BK (16)
2011-08-01, kl 19:00 Kalmar FF (5) - Mjällby AIF (15)
* Malmö FF och BK Häcken har endast spelat 17 matcher.

Dagar sedan (31/7)
AIK vann en titel 512 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 101 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 570 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion söndagen den 21 augusti, kl 16:30 då Trelleborgs FF kommer på besök.