Avspark: Inför AIK-Kalmar FF

Vilka toppmöten på Råsunda vi har att se fram emot de kommande veckorna! På söndag (24 juli) tar serietrean AIK emot femman Kalmar FF. AIK kommer till matchen med fem raka segrar och väntas få ett stort publikstöd från läktarplats, medan KFF i den senaste omgången tappade 1-0 till 1-2 hemma mot serieledande Helsingborgs IF. Teteh Bangura är glödhet och har svarat för tio mål under segersviten. Avspark kl 16:30.

Var det AIK:s bästa match någonsin på Strömvallen som vi fick se i söndags? Mycket talar för det då hemmalaget Gefle IF FF var bra, men fick ändå lämna hemmaplan med 0-3 lysande på resultattavlan inför en gigantisk bortaklack som lyfte AIK-spelarna. AIK var nära en drömöppning på matchen då både Robert Åhman Persson och skytteligaledaren Teteh Bangura hade bra avslut innan matchklockan ens tickat iväg tre minuter, men den bästa tidiga chansen var hemmalagets då den irrationelle mittfältaren Jonas Lantto kom fri i den sjunde minuten och sköt ett välplacerat skott mot det högra hörnet, men Ivan Turina svarade för en magnifik räddning och styrde bollen till hörna.

Efter en bra avslutning av den första halvleken för Gefle var det AIK som var lite piggare i den andra halvleken och när Robert Åhman Persson tog i för kung och fosterland efter att Niklas Backman petat en frispark var det 1-0 för AIK. Målet kom i den 57:e minuten och skottet gick både via en motståndare och i underkanten av ribban innan den studsade ner en dryg meter innanför mållinjen, något som uppmärksammades av en mer vaken linjedomare än den som missade Frank Lampards skott i VM 2010. Matchen öppnades upp något oerhört efter målet och chanserna avlöste varandra. När Martin Kayongo-Mutumba elva minuter efter ledningsmålet sköt in 2-0 (hans första mål sedan AIK-Örebro SK den 28 oktober 2009) var det uppförsbacke för hemmalaget. Uppförsbacken blev till en omöjlig uppgift då Teteh Bangura i den 71:a minuten sköt in säsongens 15:e mål och därmed fastställde slutresultatet.

Segern var den femte raka och det är första gången sedan våren/sommaren 2008 som AIK mäktat med en sådan segersvit i serien. Senast AIK vann sex raka matcher i Allsvenskan var sommaren/hösten 2007 då Helsingborgs IF (3-2), IF Brommapojkarna (3-0), Gefle IF (1-0), Örebro SK (4-1), Malmö FF (3-1) och Hammarby (2-1) fick se sig besegrade innan det blev 2-2 borta mot Halmstads BK.

Söndagens motståndare Kalmar FF hade en utmärkt möjlighet att ta in på Helsingborgs IF i måndags då man inför hela 11 787 åskådare på Guldfågeln Arena tog emot serieledarna, men trots ett tidigt 1-0-mål av Daniel Sobralense kunde gästerna vända och vinna med 2-1. Kalmar är nu nio poäng efter Helsingborg, men självklart inte uträknade trots att tränaren Nanne Bergstrand av någon anledning (besvikelse?) efter förlusten sa att hans lag nu är borta från toppstriden.

När AIK och Kalmar FF möttes i våras vann KFF med 1-0 efter att Kristoffer Fagercrantz slagit en frispark direkt i mål i den 44:e minuten. Fagercrantz hade i den åttonde minuten missat en straff då han slog bollen i den vänstra stolpen, men fick sin revansch precis innan paus. Mittfältaren drog på sig säsongens tredje varning i måndags och är därmed avstängd mot AIK.

AIK har inte besegrat Kalmar FF på Råsunda sedan den 6 augusti 2006 då Wilton Figueiredo inför 15 652 åskådare gjorde matchens enda mål i den elfte minuten. Wilton fick då passningen från Daniel Mendes, som sedan 2009 spelar i Kalmar FF och noterades för matchens enda mål då smålänningarna vann med 1-0 på Nationalarenan i höstas.

Mohamed Bangura missade 3-0-segern mot Gefle, men hoppas göra comeback på söndag. Fem AIK-spelare (Martin Lorentzson, Teteh Bangura, Ivan Turina, Helgi Daníelsson och Kenny Pavey) står på två varningar och riskerar avstängning i hemmamötet med IF Elfsborg den 31 juli.

Inbördes möten 2010-11

25/5-11 Kalmar FF-AIK 1-0 (1-0)
44’ 1-0 Kristoffer Fagercrantz – frispark
Publik: 10 107 på Guldfågeln Arena, Kalmar

22/9-10 AIK-Kalmar FF 0-1 (0-0)
53’ 0-1 Daniel Mendes (Daniel Sobralense) – nick
Publik: 9 431 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

19/4-10 Kalmar FF-AIK 0-3 (0-2)
31’ 0-1 Miran Burgič (Martin Kayongo-Mutumba) – spelmål
47’ 0-2 Dulee Johnson (Martin Kayongo-Mutumba) – spelmål
67’ 0-3 Miran Burgič (Kenny Pavey) – nick
Publik: 4 385 på Fredriksskans IP, Kalmar

Senaste laguppställningarna

Gefle IF FF-AIK 17/7
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson (K) - 14 Kenny Pavey, 5 Robert Åhman Persson, 7 Helgi Daníelsson, 9 Martin Kayongo-Mutumba (78) - 19 Teteh Bangura (88), 22 Kwame Amponsah Karikari (70).
Avbytare: 8 Daniel Tjernström (70), 12 Christian Kouakou (88), 24 Daniel Gustavsson (78), 3 Per Karlsson, 18 Niklas Maripuu, 23 Christoffer Eriksson, 13 Kyriakos Stamatoupolus (mv).
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

Kalmar FF-Helsingborgs IF 18/7
Startelva (4-3-3): 99 Etrit Berisha - 23 Mattias Johansson, 5 Tobias Carlsson, 2 Marcus Thorbjörnsson, 9 Stefan Larsson - 25 Tobias Eriksson, 8 Henrik Rydström (K), 7 Kristoffer Fagercrantz (ht) - 12 Daniel Sobralense, 11 Abiola Dauda (72), 17 Daniel Mendes (81).
Avbytare: 4 Erik Israelsson (ht), 19 Ricardo Santos (72), 18 Johan Bertilsson (81), 26 Emin Nouri, 28 Marcel Silva Sacramento, 30 Ludvig Öhman, 45 Zlatan Azinovic (mv).
Tränare: Nanne Bergstrand (55 år, nionde säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 15, Mohamed Bangura 5, Robert Åhman Persson 2, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Martin Lorentzson, Martin Kayongo-Mutumba, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 28 mål.

Matcherna i omgång 18 (med tabellplacering inom parantes)

2011-07-23, kl 16:00 Helsingborgs IF (1) - Malmö FF (8)
2011-07-23, kl 18:00 Syrianska FC (14) - Trelleborgs FF (12)
2011-07-23, kl 18:00 Mjällby AIF (15) - Gefle IF FF (6)
2011-07-24, kl 16:30 BK Häcken (7) - Gais (4)
2011-07-24, kl 16:30 AIK (3) - Kalmar FF (5)
2011-07-24, kl 19:00 Örebro SK FK (11) - IFK Norrköping FK (13)
2011-07-25, kl 19:00 IFK Göteborg (9) - Halmstads BK (16)
2011-07-25, kl 19:00 IF Elfsborg (2) - Djurgården (10)
* Malmö FF och BK Häcken har endast spelat 16 matcher.

Dagar sedan (24/7)
AIK vann en titel 505 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 094 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 563 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion söndagen den 31 juli, kl 19:00 då IF Elfsborg kommer på besök.