Avspark: Inför Gais-AIK

Söndagen den 19 juni är det dags för AIK att besöka Gamla Ullevi för första gången under 2011 då seriefemman Gais står för motståndet. AIK svarade för en mycket bra insats hemma mot Malmö FF i den senaste omgången och siktar på söndag på revansch för förra årets förlust mot Makrillarna. Avspark kl 19:00.

AIK svarade för en mycket bra match i söndags då de regerande mästarna Malmö FF besökte Råsunda. Gnaget tog kommanot över spelet i en förstahalvlek som spelmässigt böljade fram och tillbaka. Hemmalaget tog ledningen i den 17:e minuten då vänsterbacken Nils-Eric Johansson lyfte in bollen i straffområdet där Viktor Lundbergs skott täcktes och studsade vidare till en fristående Mohamed Bangura som enkelt och behärskat stötte in bollen i den högra gaveln. Efter en halvtimmes spel var det rop på straffspark för AIK då Teteh Bangura i friläge fälldes av en försvarare som därefter tog bollen, men domaren Martin Hansson friade.

Den andra halvleken var inte ens en minut gammal då Alexander Milošević skickade upp en boll som Teteh Bangura nådde före den utrusande MFF-målvakten och lobbade bollen in i mål. Kyriakos Stamatopoulos ersatte skadade Ivan Turina i AIK-målet och han svarade i den 50:e minuten för en strålande räddning på Jimmy Durmaz närskott. AIK höll undan ganska enkelt i den andra halvleken och förstörde kvällen för Malmös nye tränare Rikard Norling som hyllades av ett högljutt Råsunda då Black Army firade 30 år som supporterförening.

Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap, eller Gais som de oftare kallas, tog i måndags poäng på bortaplan mot serieledarna Helsingborgs IF. Gais var klart bättre än hemmalaget i den första halvleken och Mervan Celik gav laget ledningen i den 17.e minuten då han tryckte in en retur efter att målvakten Pär Hansson räddat Razak Omotoyossis skott i förstaläget. Helsingborg kvitterade genom Rasmus Jönssons nick via den vänstra stolpen strax innan paus. I den andra halvleken bytte Gais in Álvaro Santos och han välkomnades med värmande applåder från sin före detta hemmapublik.

- Vi vann bollen på rätt ställen och styrde Helsingborg dit vi önskade, sa tränaren Alexander Axén efter matchen.

Gais ligger på femte plats i tabellen och även 2010 låg laget på femte plats inför den tolfte omgången. Gais svarade för en klart godkänd säsong ifjol, varje fall under de första två tredjedelarna av säsongen. Till och med den 20:e omgången låg man på den övre halvan av tabellen, men endast sju inspelade poäng på de avslutande tio omgångarna gav till slut en plats precis ovanför kvalstrecket. AIK avslutade tvärtom och klev förbi Gais i den 29:e omgången.

Gais har 21-årige Mervan Celik, målskytten mot Helsingborg, avstängd på söndag då han drog på sig säsongens tredje gula kort på Olympia. Kenny Pavey, Ivan Turina, Nils-Eric Johansson, Teteh Bangura och Martin Lorentzson står på två varningar och blir avstängda en match vid nästa gula kort.

Två före detta AIK-spelare huserar i Gais. Målvakten Dime Jankulovski (2001) och Jimmy Tamandi (2002-07) har båda representerat Gnaget under karriären. Jankulovski saknades i den senaste matchen då han hade känning i ena knäet och skulle magnetröntgas.

Inbördes möten 2010

29/3 Gais-AIK 3-1 (1-0)
43’ 1-0 Joel Johansson (Wanderson do Carmo) – spelmål
52’ 1-1 Walid Atta (Bojan Djordjic) – nick
59’ 2-1 Joel Johansson (Wanderson do Carmo) – spelmål
66’ 3-1 Björn Andersson (Wanderson do Carmo) – nick
Publik: 3 950 på Gamla Ullevi, Göteborg

14/8 AIK-Gais 1-0 (0-0)
87’ 1-0 Kenny Pavey – straffspark
Publik: 9 497 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna

AIK-Malmö FF 12/6
Startelva (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 28 Viktor Lundberg (64), 5 Robert Åhman Persson (77), 8 Daniel Tjernström, 9 Martin Kayongo-Mutumba (ht) - 20 Mohamed Bangura, 19 Teteh Bangura.
Avbytare: 7 Helgi Daníelsson (ht), 14 Kenny Pavey (64), 15 Kevin Walker (77), 3 Per Karlsson, 21 Admir Ćatović, 22 Kwame Amponsah Karikari, 76 Lee Baxter (mv).
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

Helsingborgs IF-Gais 13/6
Startelva (4-4-2): 32 Henri Sillanpää - 5 Jimmy Tamandi, 2 Richard Ntomba Ekunde, 15 Fredrik Lundgren (K), 20 Kenneth Gustafsson - 10 Jesper Florén (71), 17 Johan Mårtensson (86), 6 Reuben Ayarna, 27 Mervan Celik - 25 Wanderson Do Carmo, 22 Razak Omotoyossi (73).
Avbytare: 7 Jonas Lundén (71), 9 Álvaro Santos (73), 31 Markus Gustafsson (86), 4 Hallgrímur Jónasson, 14 Jonas Lindberg, 29 Romario Pereira Sipiao, 30 Emir Jazvin (mv).
Tränare: Alexander Axén (40 år, tredje säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 5, Mohamed Bangura 3, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Robert Åhman Persson, självmål (Ranége, BK Häcken). Totalt 13 mål.

Matcherna i omgång 12 (med tabellplacering inom parantes)

2011-06-18, kl 16:00 Halmstads BK (16) - Örebro SK FK (4)
2011-06-18, kl 16:00 Gefle IF FF (6) - IF Elfsborg (1)
2011-06-18, kl 18:00 Trelleborgs FF (9) - BK Häcken (12)
2011-06-18, kl 18:00 Mjällby AIF (14) - IFK Göteborg (11)
2011-06-19, kl 16:30 IFK Norrköping FK (10) - Helsingborgs IF (2)
2011-06-19, kl 19:00 Gais (5) - AIK (7)
2011-06-20, kl 19:00 Djurgården (15) - Syrianska FC (13)
2011-06-20, kl 19:00 Malmö FF (8) - Kalmar FF (3)
* Helsingborg och Malmö FF har spelat tio matcher.

Dagar sedan (19/6)

AIK vann en titel 470 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 059 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 528 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion onsdagen den 22 juni, kl 19:00 då IFK Norrköping FK kommer på besök.