Avspark: Inför BK Häcken-AIK

Allsvenskan är framme i den sjunde omgången och AIK beger sig på lördag (7 maj) till Göteborg för ett möte med BK Häcken på Rambergsvallen. Både AIK och Häcken har inlett serien bra och allt pekar på en jämn och intressant match. Avspark kl 14:00.

Vilken dramatisk avslutning vi bjöds på i måndags då AIK tog tre sköna poäng på hemmaplan mot Örebro SK. AIK var laget som ville vinna mest i en ganska chansfattig match som såg ut att sluta mållös. Fjärdedomaren Jonas Eriksson hade hunnit sätta upp skylten med tre stopptidsminuter och en av dem hade passerat då Martin Lorentzson elegant bröt fram centralt och spelade i precis rätt läge fram Kenny Pavey i straffområdet. Engelsmannen fick på en perfekt träff och ÖSK:s målvakt John Alvbåge var chansen då bollen borrade sig in i det vänstra hörnet.

Känslan av extas var dock nära att förbytas till förtvivlan då högerbacken Patrik Haginge frispelades i den 94:e minuten, men det halvt misslyckade avslutet räddades av Ivan Turina som triumferande sträckte ena näven i luften. Kroaten var mycket medveten om betydelsen av räddningen, den betydde utan tvekan två poäng för AIK.

Årets skytteligaledare i Allsvenskan spelar i lördagens motståndare BK Häcken. 26-årige Mathias Ranégie har hittills svarat för sex mål och han innehar därmed förstaplatsen i skytteligan, två mål bättre än IFK Göteborgs Tobias Hysén. Ifjol svarade Ranégie för tolv mål i Allsvenskan så det är definitivt en spelare som vet var målet är beläget och som AIK-försvaret får försöka hålla i strama tyglar på Rambergsvallen.

BK Häcken spelade i söndags 1-1 borta mot Helsingborgs IF efter att just Ranégie gett laget från Hisingen ledningen i den 61:a minuten. 1-0 stod sig dock bara i tre minuter innan Alexander Gerndt fastställde slutresultatet.

2010 blev det 1-1 mellan lagen på Råsunda. Dulee Johnson gav AIK ledningen i den 38:e minuten efter att Martin Kayongo-Mutumba från vänsterkanten av straffområdet spelat in till Johnson som pricksköt in 1-0 bakom målvakten Christoffer Källqvist. Kvitteringen kom precis innan paus och det var mittfältaren Dominic Chatto som fångade upp bollen utanför straffområdet och med en välplacerad yttersida tryckte in bollen i Tomi Maanojas vänstra kryss. Båda lagen hade i slutminuterna chansen att avgöra, men 1-1 stod sig tiden ut.

I höstmötet på Rambergsvallen svarade AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos för en makalös ”handbollsräddning” då han i den 43:e minuten stoppade närnicken från Mattias Östberg och lyckades styra bollen över ribban. Istället var det AIK som skulle ta de tre poängen då Viktor Lundberg i den 62:a minuten nickade in Kenny Paveys högerinlägg. Segern var oerhört viktig för ett AIK som veckan innan förnedrats med 1-4 mot Trelleborgs FF på Vångavallen.

AIK saknar även på lördag Teteh Bangura efter hans röda kort i den avbrutna matchen mot Syrianska FC samt Robert Åhman Persson som mot Örebro SK i måndags drog på sig sitt tredje gula kort för säsongen.

Båda chefstränarna har ett förflutet som allsvensk spelare i Hammarby IF. Andreas Alm spelade i grönvitt 1995-97 och 51-årige Peter Gerhardsson var en kvick, ettrig forward i Hammarby från 1978 och tio år framåt. Han svarade för fem mål i derbymatcherna mot AIK.

Inbördes möten 2010

24/4 AIK-BK Häcken 1-1 (1-1)
38' 1-0 Dulee Johnson (Martin Kayongo-Mutumba) – spelmål
45+1' 1-1 Dominic Chatto (-) – spelmål
Publik: 10 582 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

18/9 BK Häcken-AIK 0-1 (0-0)
62’ 0-1 Viktor Lundberg (Kenny Pavey) – nick
Publik: 2 383 på Rambergsvallen, Göteborg

Senaste laguppställningarna

AIK-Örebro SK FK 2/5
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 14 Kenny Pavey, 5 Robert Åhman Persson, 8 Daniel Tjernström, 9 Martin Kayongo-Mutumba (66) - 28 Viktor Lundberg (85), 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 15 Kevin Walker (66), 21 Admir Ćatović (85), 3 Per Karlsson, 7 Helgi Daníelsson, 22 Kwame Amponsah Karikari, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).
Tränare: Andreas Alm.

Helsingborgs IF-BK Häcken 1/5
Startelva (4-2-3-1): 1 Christoffer Källqvist - 16 Tibor Joza, 5 Emil Wahlström, 3 Mattias Östberg, 6 David Frölund - 20 Dominic Chatto, 8 Josef Karlsson - 21 Jonas Henriksson (K), 10 John Chibuike, 33 René Makondele Muzola (76) - 13 Mathias Ranégie.
Avbytare: 18 Abdul Majeed Waris (76), 7 Jonas Bjurström, 9 Dioh Williams, 14 Peter Nyström, 22 Daniel Forsell, 27 Tom Söderberg, 26 Damir Mehic (mv).
Tränare: Peter Gerhardsson

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 3, Mohamed Bangura 2, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey. Totalt 8 mål.

Matcherna i omgång 7 (med tabellplacering inom parantes)

2011-05-06, kl 19:00 Örebro SK FK (9)-Kalmar FF (8)
2011-05-07, kl 14:00 BK Häcken (10)-AIK (4)
2011-05-07, kl 16:00 Djurgården (15)-Halmstads BK (14)
2011-05-08, kl 14:00 Mjällby AIF (11)-Trelleborgs FF (12)
2011-05-08, kl 16:30 Syrianska FC (16)-Malmö FF (3)
2011-05-09, kl 19:00 IF Elfsborg (6)-IFK Norrköping FK (2)
2011-05-09, kl 19:00 IFK Göteborg (13)-Gais (7)
2011-05-09, kl 19:00 Helsingborgs IF (1)-Gefle IF FF (5)
* AIK och Syrianska FC har endast spelat fem matcher.

Rättsskiparen

Domare på lördag är 36-årige Johan Hamlin från Bro. Hamlin har dömt i Allsvenskan sedan 2008 och totalt har det blivit 20 allsvenska matcher. Han dömde inte AIK i någon tävlingsmatch under 2010. Totalt har han dömt en tävlingsmatch med AIK, bortamatchen mot Trelleborgs FF (0-1) den 5 maj 2009. Han har dessutom varit fjärdedomare i 22 AIK-matcher.

Dagar sedan (7/5)

AIK vann en titel 427 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 016 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 485 (Allsvenskan 2001)
AIK förlorade på Rambergsvallen 6 419 (BK Häcken-AIK 5-2, 9 oktober 1993)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion måndagen den 16 maj, kl 19:00 då Helsingborgs IF kommer på besök.