Ny förlust på bortaplan

AIK förlorade med 0-1 mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena sedan hemmalaget avgjort på en frispark direkt i mål precis innan paus. AIK väntar fortfarande på den första segern på bortaplan.

AIK inledde matchen, på den nybyggda arenan, bra och visade att man ville ta kommandot direkt. I den tredje minuten lyfte Robert Åhman Persson fram bollen mot Viktor Lundberg som nickskarvade fram bollen till Mohamed Bangura till höger i straffområdet, men hans skott halvtäcktes av en försvarare och det blev en enkel räddning för Etrit Berisha i hemmamålet.

Tre minuter senare var det dags för Kalmars första läge då Kristoffer Fagercrantz frispelade Daniel Mendes på vänsterkanten. Måltjuven Mendes avslutade kvickt mot det bortre hörnet, men Ivan Turina svarade för en bra räddning och fick hjälp av medspelare att rensa bort returen till hörna. Vänsterhörnan boxades bort av Turina, men inte bättre än att den gick till Tobias Eriksson som tog med sig den och fälldes av Viktor Lundberg. Straffsparken var solklar och det dröjde inte länge innan signalen från domare Martin Ingvarsson kom.

Kristoffer Fagercrantz klev fram och slog den hårt åt vänster. AIK-målvakten gick åt samma håll, men behövde inte ingripa då bollen tog i stolproten och gick till inspark. Kalmar FF hade nu tagit över spelet lite grann, men AIK kom tillbaka och var nära ett ledningsmål.

I den 17:e minuten fick Viktor Lundberg ett liknande skottläge som i hemmapremiären mot Mjällby AIF, men avslutet träffade en försvarare strax utanför straffområdesgränsen. Minuten senare lyfte Helgi Daníelsson in en boll i straffområdet som nickskarvades av Mohamed Bangura till namnen Teteh. AIK:s nummer 19 fick ett bra läge, men återigen täckte en Kalmar-spelare bort bollen till en resultatlös högerhörna.

Den bästa målchansen kom i den 19:e minuten då Viktor Lundberg fick på en kalasträff och tvingade Etrit Berisha till en svettig räddning nere vid sin vänstra stolprot.

AIK hade en bra period i matchen och Teteh Bangura var oerhört aktiv och utan tvekan den första halvlekens bäste spelare. När halvleken närmade sig slutet vann Kalmar FF en frispark i bra läge efter att Erik Israelsson fällts av Niklas Backman. Kristoffer Fagercrantz fick hela den närmaste, högra sidan att lägga in bollen i mål på och missade inte den bjudningen. 1-0 till hemmalaget som fick det moraliskt stärkande ledningsmålet och det på den nya arenan där de tidigare i år noterat fyra segrar på fyra hemmamatcher.

Fem minuter in i den andra halvleken stal Teteh Bangura bollen av mittbacken Tobias Carlsson på mittplan och satte högsta fart på vänsterkanten. Carlsson insåg det farliga läget och kapade AIK:aren i sista stund utanför straffområdet. Han var nog lycklig att domaren bara drog upp det gula kortet då Bangura varit ren med målvakten annars.

AIK försökte skapa en kvittering i den andra halvleken, men passningsspelet från båda lagen var stundtals riktigt svagt och målchanserna sällsynta. Med tio minuter kvar kom AIK:s stora chans då Nils-Eric Johansson lyfte in en bra boll centralt till Viktor Lundberg som dock misslyckades med avslutet.

Kalmar kunde ganska enkelt hålla undan i slutet och det mest uppseendeväckande kom på stopptid då inhopparen Daniel Sobralense filmade sig till kvällens andra gula kort och fick marschorder ut från plan.