AIK Fotboll Spelschema 2011

April
4

 

20:00

1

 

B

 

Djurgården

Råsunda

10

 

14:00

2

 

H

 

Mjällby AIF

Råsunda

17

 

16:30

3

 

B

 

IF Elfsborg

Borås Arena

21

 

19:00

4

 

H

 

IFK Göteborg

Råsunda

25

 

15:00

5

 

B

 

Syrianska FC

Södertälje ArenaMaj

 

 

 

7

 

B

 

BK Häcken

Rambergsvallen

2

 

19:00

6

 

H

 

Örebro SK FK

Råsunda

16

 

19:00

8

 

H

 

Helsingborgs IF

Råsunda

22

 

16:30

9

 

H

 

Gefle IF FF

Råsunda

25

 

19:00

10

 

B

 

Kalmar FF

Guldfågeln ArenaJuni

12

 

19:00

11

 

H

 

Malmö FF

Råsunda

 

 

 

12

 

B

 

Gais

Gamla Ullevi

22

 

19:00

13

 

H

 

IFK Norrköping FK

Råsunda

27

 

19:00

14

 

B

 

Trelleborgs FF

Vångavallen


Juli

 

 

 

15

 

B

 

Halmstads BK

Örjans Vall

11

 

19:00

16

 

H

 

Halmstads BK

Råsunda

17

 

16:30

17

 

B

 

Gefle IF FF

Strömvallen

24

 

16:30

18

 

H

 

Kalmar FF

Råsunda

31

 

19:00

19

 

H

 

IF Elfsborg

Råsunda


Augusti

 

20

 

B

 

IFK Göteborg

Gamla Ullevi

 

21

 

B

 

IFK Norrköping FK

Nya Parken

 

22

 

H

 

Trelleborgs FF

Råsunda

 

23

 

H

 

BK Häcken

Råsunda


September
 

 

24

 

B

 

Helsingborgs IF

Olympia

 

 

25

 

H

 

Djurgården

Råsunda

 

 

26

 

B

 

Mjällby AIF

Strandvallen

 

 

27

 

B

 

Malmö FF

Swedbank Stadion


Oktober
 

 

28

 

H

 

Gais

Råsunda

 

 

29

 

H

 

Syrianska FC

Råsunda

 

 

30

 

B

 

Örebro SK FK

Behrn ArenaÄndrar mer senare när hela spelschemat är komplett :) Eller är det bara att ni själva kollar spelschemat här


Inför LHC-AIK: #18 Kent McDonell

 

AIK är på en så kallad "roadtrip". Efter den tunga förlusten mot HV71 begav sig laget under onsdagen ett tiotal mil norrut till Linköping. Imorgon väntar ytterligare en tuff bortamatch mot östgötarna som har fyra segrar på de fem senaste matcherna. Det meddelas positva nyheter från AIK-lägret där man räknar att få tillbaka trion Dick Tärnström, Daniel Bång och Johannes Salmonsson. – Självkart är det bra att vi får tillbaka några rutinerade spelare, säger Kent McDonell till AIKhockey.se.

Kent McDonell har gjort succé i AIK. Kanadensaren har bidragit med mycket skridskoåkning och skottvillighet. Men han är inte helt nöjd över hans insatser den senaste tiden.
– Jag måste göra fler mål. Det dyker upp chanser men jag har inte lyckats förvalta de på rätt sätt. Det gäller att fortsätta jobba hårt och försöka vara med i varje situation.

I matchen mot HV71, förlust 2–8, var laget inte riktigt med från start.
– Vi drar på alldeles på för många slarviga utvisningar. Mest beroende på att vi inte åkte tillräckligt mycket skridskor från start. Mot HV71 är det dödsdömt. De har massor av kvalitet i powerplay och kapitaliserar ofta. Efter den starten (0-3 efter första perioden /red. anm.) är det tungt att försöka vända matchen, speciellt med så många spelare borta.

McDonell är ändå imponerad över juniorerna Norin, Nilsson, Nordström och Gozzi som återigen fick chansen och spelade respektlöst.
– Juniorerna gjorde det väldigt bra. De kliver in i situationerna, åker mycket skridskor och vågar utamana. AIK har ett stort framtidskapital i dem.

AIK:s kapten Dick Tärnström har varit sjuk och inte spelat de två senaste matcherna. I matcher som mot Svenska mästarna HV71 saknas hans erfarenhet och lugn. Inför mötet med Linköping räknar man med att Tärnström är tillbaka.
– Det är självklart viktigt att få tillbaka Dick. Han är vår ledare på isen och viktig för hela laget med sin erfarenhet och pondus. Hans lugn och blick i egen zon skapar förutsättningar att kunna hitta snabba passningsvägar.

Det är tätt mellan matcherna och nu väntar Linköping på bortaplan.
– Det är skönt med det hårda matchandet. Nu får vi direkt chans till revansch från matchen mot HV71. Mot Linköping ska vi spela som vi gjorde mot dem hemma. Fortsätta att trycka på med mycket skridskoåkning, spela enkelt och skjuta mycket. Vi vet att vi är ett bra lag och får en bra chans att visa det mot Linköping.

Eftersnack HV71-AIK: Roger Melin

 

Efter förlust med 2-8 i Kinnarps Arena analyserade huvudcoach Roger Melin HV-matchen på presskonferensen och tyckte synd om AIK:s målvakter som inte fick tillräcklig hjälp av sina utespelare.

– Första perioden var tragisk på något sätt. Vi var inte heta, vi satte ingen press på motståndarna - matchen påminde en del om vår hemmamatch mot HV. Ibland såg det ut som en veteranmatch där vi bara åker och tittar på. Åkmässigt kunde vi nog ha matchat dem, men vi gav HV alldeles för stora ytor. Det spelet fortsatte tyvärr även i andra perioden.'

Roger Melin bytte ut Björn Bjurling till förmån för Niklas Lundström.
– Jag tyckte synd om våra målvakter idag. Bjurling såg lite less ut och vi tänkte och hoppades att spelarna skulle ställa upp för Niklas.

– Vi höll ihop laget bättre i den tredje perioden, men mentalt var vi inte riktigt här idag. Det märktes att vi saknade mycket folk och att vi bara hade en dag mellan kvällens match och matchen i Örnsköldsvik. Till matchen mot Linköping på torsdag kanske vi får tillbaka Johannes Salmonsson och Daniel Bång, avslutade Melin presskonferensen.

Tungt i Jönköping


David Engblom  

Med nio man borta orkade AIK inte upprepa bedriften mot Modo. HV71 var för starka på hemmplan och vann med 8-2. AIK fick sämsta möjliga start med tre mål i baken redan under första perioden. Därefter var matchen avgjord. De som gladde mest i Gnaget var juniorerna. Målvakten Niklas Lundström ersatte Björn Bjurling i första perioden och gjorde det bra. Dessutom var juniorkedjan med Joakim Nordström och Patric Gozzi en av de bättre enheterna för kvällen. AIK:s mål gjordes av David Engblom och Richard Gynge.

Efter bara någon dryg minut får AIK spela i numerärt underläge, det reds ut - men HV 71 kan fortsätta att trumma på och pressa ned AIK djupt i egen zon. En skymd Björn Bjurling kan inte göra någonting åt Daniel Grillfors avslut som betyder 1-0 för hemmalaget. Fem minuter senare får AIK spela tre mot fem och då passar HV 71:s lagkapten Johan Davidsson på att utöka ledningen. AIK försöker flytta fram spelet efter Davidssons mål, men åker då på en kontring och André Petersson kan prickskjuta in 3-0. För att få en förändring av matchbilden byter Melin ut Bjurling som ersätts av 17-årige Niklas Lundström. AIK ställer upp med fyra juniorspelare och flera av dem visar framfötterna under kvällens match, till exempel Joakim Nordström som tack vare hårt jobb och bra skridskoåkning kan utmana en HV-back och ordna spel i numerärt överläge med en och halv minut kvar av första perioden. Dock inget mål där och det är stundtals klasskillnad mellan lagen.

Efter fem minuter av andra perioden har HV 71 gjort ytterligare två mål. Tuff start för Lundström som ändå fått en bra inledning på sin match och räddat de första skotten. Men han får kapitulera när AIK-försvaret inte får ut pucken ur zon under spel i numerärt underläge och Juuso Hietanen kan lägga in pucken mellan benen på Lundström.

Efter två dåliga perioder gör AIK en lite bättre tredje period och reducerar två gånger om genom David Engblom på ett fint pass av Kent McDonell och Rikard Gynge som hittar nätet efter ungefär halva slutperioden. AIK skapar ytterligare möjligheter för reducering, men det är istället HV 71 som avslutar målskyttet dubbelt upp innan sista perioden är över.

AIK avslutar sin pågående road trip på torsdag när laget gästar Linköping.

HV71-AIKIkväll spelades ännu en match i Elitserien för AIK:s del (Omg 32) denna gång var det HV71 på hemma arena som stod för motståndet. De senaste möterna som AIK och HV har mött varandra har sett ut följande:

9/10 HV71-AIK 3-2

18/10 AIK-HV71 3-7

Nedan följer en liten sammanfattning över målen som gjordes under matchen ikväll:


Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:08 : Mål (1-0) - Daniel Grillfors, HV71
19:19 : Mål (2-0) - Johan Davidsson, HV71
19:22 : Mål (3-0) - André Petersson, HV71

2:a perioden
19:58 : Mål (4-0) - Simon Önerud, HV71
20:01 : Mål (5-0) - Teemu Laine, HV71
20:14 : Mål (6-0) - Juuso Hietanen, HV71

3:e perioden
20:48 : Mål (6-1) - David Engblom, AIK
20:57 : Mål (6-2) - Richard Gynge, AIK
21:06 : Mål (7-2) - André Petersson, HV71
21:10 : Mål (8-2) - Teemu Laine, HV71

Slutresultat: 8-2

Publik: 6907

Riktigt jävla tråkigt att AIK skulle råka ut för en förlust ikväll. Dom hade verkligen behövt några poäng nu för att säkerställa en plats i Elitserien. Men det är bara att ta nya tag och blicka fram emot nästa match. :)


Statistik över matchen


Tabell

AIK:s nästkommande match:
30/12 Linköping HC-AIK
Cloetta Center 19.00


Inför AIK–HV71: Roger Melin

 

Efter den heroiska insatsen mot MODO på söndagskvällen väntar ännu en svårt bortamatch för AIK. Laget gästar svenska mästarna HV71 i Jönköping. Svartgult – med många skador i laget – reser med samma trupp som till Örnsköldsvik. Men tränaren Roger Melin tycker det blir för mycket prat om spelarna som saknas. – Det snackas lite för mycket om skador. Vi måste alltid tro på oss själv oavsett vad det står för laguppställning på pappret, säger tränaren Roger Melin till
AIKhockey.se.

Truppen belastas just nu av många skador, hur påverkar det laget?
– Det snackas lite för mycket om skador. Vi måste alltid tro på oss själv oavsett vad det står på pappret. Vi behöver ju inte spela matchen om vi inte tror att vi ska vinna den. Till Jönköping åker vi med samma lag och med samma mål som senast – att vinna! Det är möjligt att Daniel Bång kan följa med och vara reservforward.

Matchen mot MODO var en riktigt fin skalp, vad grundlade segern?
– Vi gick in och krigade, ställde upp för varandra på ett otroligt sätt. Kämpainsatsen var  imponerande och vi var beredda att jobba lite mer än vanligt.

Många juniorer kom in och gjorde det bra.
– Det är roligt att se hur de unga tar för sig. Eric Norin gör sin hittills bästa match, Patric Gozzi gör det bättre än förväntat från sin ovana forwardsposition. Nordström var också duktig.

Svenska mästarna HV71 på bortaplan känns som en bra utmaning för laget?
– Absolut. I hemmamatchen på Hovet var vi riktigt dåliga, kanske sämst i år. Däremot var vi bra i Kinnarps och fick med oss en pinne. HV har förmodligen den individuellt skickligaste truppen i serien med massor av erfarenhet. Men det är inte alltid det som gör att man vinner. De har ofta bra fart och är duktiga på att hitta passningsvägar. För oss gäller det att vi drar ned deras fart i mittzon. Vi måste också fortsätta att vara starka framför eget mål och spela enkel ishockey med mycket disciplin.

Det snackades lite om grishockey innan matchen mot MODO, samma sak nu?
– Nej, jag gillar inte uttrycket. Tycker det låter negativt. Vi ska ha en tät defensiv och spela enkelt utan att göra misstag. Lyckas man med det och tar tre poäng gör man en bra hockeymatch.

Intervjun finns även att läsa här

Två poäng mot Modo

 


AIK stod för en heroisk kämpainsats i mötet med Modo. Trots att man hade nio man på skadelistan åkte man hem med två poäng från Örnsköldsvik. Richard Gynge blev den store hjälten när han med minuten kvar av matchen kvitterade Modos ledning och dessutom gjorde det avgörandet målet i straffläggningen. Björn Bjurling debuterade från start i AIK-kassen och gjorde det mycket bra. AIK:s första mål gjordes av Rastislav Pavlikovsky.

Matchen startade med slarvigt passningspel och dålig fart. Både AIK och Modo såg rejält jul-loja ut. Men ett mål skulle det bli. Björn Bjurling, som  gjorde sin första match från start i svartgult, fick inte den start han önskade. Modos första skott på mål gick in bakom AIK-debutanten. Dock helt otagbart för Bjurling som lämnades helt ensam med Per-Åge Skröder i powerplay efter fem minuter. Normannen behövde bara skottstyra in Niklas Sundström fina passning. Närmast ett AIK-mål var Kent McDonell som kom fri med Modods burväktare Toumas Tarkki. Men Tarkki räddade. Det var fördel Modo i den hafsiga första perioden. De som utmärkte sig mest var hemmalagets nyförvärv Lubos Bartecko och Ladislav Nagy. Skottstatisktiken slutade 9-2 i fördel för Modo.

Andra perioden gjorde AIK betydligt bättre. Man började åka mer skridskor och försökte lasta fler puckar på kassen. Det resulterade redan efter två minuter. Formstarke Daniel Rudslätt tog in pucken i zon och lämnade över den till junioren Eric Norin. Talangen sköt en isare och returen kunde Rastislav Pavlikovsky enkelt förvalta till 1-1. Gnaget visade mer självförtroende och skapade några riktigt vassa chanser i ett powerplay i slutet av perioden. Men Modo-keepern Tarkki kom ut stort och gjorde några fina räddningar. Trots att AIK lyckades lyfta spelet så skulle man inte vinna perioden. Niklas Sundström fick, med två sekunder kvar, öppet mål. Det var rörigt framför AIK-målet och Björn Bjurlig kom helt ur situationen efter att ha blivit påkörd av egen spelare. Veteranen Sundström kunde med precision vispa in pucken. AIK vann skotten i perioden med 12-9.

Tredje perioden blev trevande. AIK försökte att trampa igång men drog på sig alldeles många utvisningar för att kunna skapa tryck i motståndarzonen. Samtidigt spelade AIK väldigt bra boxplay och gjorde Modo uddlösa. Men med en halvminut kvar av matchen kom det viktiga kvitteringsmålet. Med målvakten utplockad och sex man på banan tekar Oscar Steen den till Richard Gynge som, med Elitseriens kanske vassaste handledskott, nyper till och placerar in den till höger om Modo-målvakten. Ett mål som inte bara gav en poäng till AIK utan också en chans till bonuspoäng.

Modo var det något vassare laget i suddendeath-spelet utan att kunna hota Bjurlings maskor. Istället blev det straffar och där visade Gynge åter prov på sitt fina handledsskott. Gynges iskalla pärla satt som en smäck i taket bakom Tarkki. Efter 24 försök lyckades AIK ta med sig bonuspoängen hem till Stockholm.

AIK gjorde en heroisk krigarinsats och visade att det trots manfallet finns bred kompetens i truppen. Nu väntar formstarka HV71 i Jönköping den 28 december. Återstår att se om man hinner få tillbaka någon av de skadade spelarna till dess.

Modo Hockey-AIK


Idag var det dags för ännu en match för AIK:s del i Elitserien (Omg 31) denna gång var det Modo Hockey som stod för motståndet på Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Senaste möterna som AIK och Modo har mött varandra har matcherna slutat följande:

14/10
AIK-Modo
4-3

18/11
Modo-AIK
2-1

1:a perioden

16:17 : Mål (1-0) - Per-Åge Skröder, MODO Hockey

2:a perioden

17:01 : Mål (1-1) - Rastislav Pavlikovsky, AIK
17:28 : Mål (2-1) - Niklas Sundström, MODO Hockey

3:e perioden

18:18 : Mål (2-2) - Richard Gynge, AIK

4:e perioden

99:e perioden
  (Straffläggning)
18:41 : Mål (2-3) - Richard Gynge, AIK

Slutresultat: 2-3

Publik: 7547


Statistik över matchen


Tabell

Fint med en två poängare för AIK! Var verkligen behövd! :D

Nästkommande match för AIK:s del:
28/12 HV71-AIK
19.00 Kinnarps Arena


Om AIK Ishockey

AIK Ishockey

AIK Ishockeyförening, vanligtvis kallad AIK Hockey eller bara AIK, är en förening inom AIK. Herrlagets verksamhet startade 1921 och damlagets verksamhet startade 1998. Klubben spelar sina hemmamatcher på Johanneshovs Isstadion (i folkmun kallad "Hovet"), som tar 8090 åskådare. Klubben har tagit sju SM-guld och förlorat SM-finalen fem gånger. Senaste gången AIK blev svenska mästare var säsongen 1983/1984 när man vann finalserien mot Djurgården Hockey med 3-0 i matcher. Detta var även den senaste SM-finalen AIK har spelat. Herrlaget kommer säsongen 2010/2011 att göra sin första säsong i Elitserien, sedan säsongen 2001/2002.

Starten (1921-1933)

Ishockeysektionen bildades 1921 och AIK började med att spela en så kallad träningsserie år 1921/22 som de vann före Nacka SK. Även lokalrivalerna Hammarby IF deltog i serien. De slutade fyra. 1922/23 las hockeyn på ner men togs upp igen två år senare, 1924/25. AIK gjorde debut i Elitserien 1930/31 och slutade femma (trea från slutet), vilket bland annat var före Djurgården. Denna elitserie hade dock ingen SM-status, istället fanns det en så kallad SM-turnering. I den åkte AIK ut i semifinalen mot Södertälje SK (som också vann Elitserien). Följande år vann de Elitserien men lyckades inte gå längre än till en ytterligare semifinalförlust mot Södertälje.

Den första storhetstiden (1934-1949)

AIK:s Axel "Acke" Nilsson erhåller Le Mat-pokalen efter lagets seger i SM-finalen mot Hammarby IF 1938.

1933/34 tog AIK sitt första SM-guld någonsin efter en finalseger över Hammarby IF. AIK hade tidigare i SM-turneringen slagit ut bland annat Djurgårdens IF och vann SM-finalen med 1-0. Hammarby vann dock Elitserien precis före AIK. Detta var början på AIK ishockeysektions första storhetstid och även säsongen efter vann AIK SM-guld efter att ha vunnit mot Hammarby igen. Denna gång vann AIK matchen med 2-1 efter förlängning. Elitserien vann Hammarby igen före AIK. Även finalen 1935/36 spelades mot Hammarby, men den gången slutade den första finalen 1-1 efter förlängning. Det blev då ett omspel som Hammarby vann med 5-1. Men AIK vann dock Svenska Serien (som hade ersatt Elitserien) före Södertälje SK och Södertälje IF. Säsongen 1937/38 tog AIK det tredje SM-guldet på 5 säsonger efter en finalseger med 2-0 mot Hammarby. AIK vann även Svenska Serien före Hammarby. Säsongen 1939/40 var AIK i ytterligare en SM-final, som denna gång spelades mot IK Göta. Göta vann den matchen med 4-1 och blev således svenska mästare. Därefter följde fyra mediokra år utan någon speciell framgång. Men 1944/45 var det dags för SM-final igen, denna gång mot Södertälje SK. SSK vann dock finalen och AIK kom tvåa detta år.

Därefter följde ytterligare guld för AIK:s del 1945/46 och 1946/47 samt en finalplats 1949. Sen dröjde det nästan 30 år innan AIK var i final igen.
Den första mellantiden (1950-1977)

Det gick sämre för AIK, som bland annat åker ur den högsta serien Division I och hamnar i Division II säsongerna 1953/54, mellan 1955/56 och 1957/58, 1959/60. Sedan börjar det bli mer stabilt i AIK och de håller sig i den högsta serien från 1960/61 till och med mitten av 80-talet. Men under denna tid lyckades AIK inte gå särskilt långt i till exempel SM-slutspel - som längst kom de 1965/66 när de nådde kvartsfinalen och som sämst hamnade de i en så kallad nedflyttningsserie och var väldigt nära att åka ner till Division II igen.

Den andra storhetstiden (1977-1984)

AIK tog sig till final för första gången sedan 1949 säsongen 1977/78 och fick möta Skellefteå AIK efter att ha hamnat trea av tio lag i grundserien.. På vägen till finalen mötte de Brynäs IF i semifinalen. Brynäs vann den första matchen, som spelades i Gävle på Brynäs hemmaplan, med 3-2. Returen spelades på Hovet i Stockholm och AIK vann med hela 8-0 inför 9155 åskådare. Den tredje matchen fick spelas på neutral plan och spelades då i Scandinavium i Göteborg. Väl där vann AIK med 3-2 och var alltså vidare till final där de alltså fick möta Skellefteå AIK (som vunnit över MoDo AIK med 2-0 i matcher i semifinalen). AIK vann också den första finalmatchen som spelades på Hovet inför 9227 åskådare. Men Skellefteå vann de två andra och AIK fick nöja sig med en andraplats i SM säsongen 1977/1978. Denna final kan sägas vara början på den storhetstid AIK:s ishockeylag inledde. Men 1978/1979 var en så kalald "mellanssäsong", AIK slutade åtta av tio lag i Elitserien och gick inte till slutspel. Inte heller säsongen 1979/1980 lyckades AIK ta sig till slutspel efter att ha slutat femma av tio lag. Däremot gick AIK till slutspel i Elitserien 1980/81 efter att ha slutat tvåa. I semifinalen ställdes AIK mot Västra Frölunda IF som slutade fyra i grundserien och AIK vann med 2-0 i matcher (6-3 och 5-1). Det såg ut att kunna bli en repris av finalen 77/78 när Skellefteå mötte Färjestad i semifinalserien. Den första matchen vann Skellefteå med 6-3. Men man förlorade dock de två andra med 3-0 och 6-1 och AIK fick därmed möta Färjestads BK i final. Den första matchen vann AIK med 2-1 efter förlängning. De resterande tre matcherna vann dock Färjestad (5-0, 5-3, 5-1) och AIK slutade tvåa igen.

Säsongen därefter, 1981/82, skulle AIK ta sitt första guld på nästan fyrtio år. AIK kom i grundserien trea, efter fjolårsvinnarna Färjestads BK på första plats, 8 poäng före AIK. Björklöven kom tvåa och MoDo AIK kom fyra. Det var dessa fyra som gick till slutspelet, som inleddes med semifinalerna som spelades bäst av tre. AIK fick spela mot Färjestad, deras finalmotståndare säsongen innan. AIK vann den första matchen, som spelades borta, med 5-4 och sedan den andra matchen, som spelades hemma på Hovet inför 9486 åskådare, den vann AIK också, nu med 4-0. Klubben var därmed klara för sin andra raka SM-final. I den ställdes de mot grundserietvåan Björklöven som hade slagit MoDo AIK med 2-0 i matcher (4-3, 6-3). AIK förlorade den första matchen, som spelades borta, med 2-0. Den andra, hemma, och den tredje, borta, vanns båda två, med 3-2 respektive 4-3 och AIK hade chansen att vinna SM-guld hemma på Hovet i den fjärde SM-finalmatchen. Men Björklöven vann med 4-2 och en avgörande match i Scandinavium var nödvändig. Väl där vann AIK med 3-2 och blev svenska mästare återigen.

Följande säsong spela alla tre stora stockholmslagen Hammarby, Djurgården och AIK tillsammans i Elitserien för första gången sedan bildandet av den nya Elitserien. Djurgården kom tvåa och AIK trea och gick därmed till slutspel, men Hammarby kom sist och åkte ur Elitserien. AIK ställdes mot Färjestads BK i slutspelet igen. Denna gång förlorade AIK med 2-1 i matcher efter tre mycket målrika matcher: 7-3 till Färjestad, 7-5 till AIK och 8-3 till Färjestad. Färjestad mötte senare Djurgården i final, en finalserie som DIF vann med 3-2 i matcher. Följande säsong, 1983/84, tog AIK det sista guldet för deras del på 1900-talet. De vann grundserien före Djurgårdens IF, IF Björklöven och Södertälje SK och ställdes mot Södertälje i semifinalerna. AIK vann med 2-1, efter att ha förlorat den första matchen med 5-3 men sedan vunnit den andra med 4-3. Den sista blev en riktig målfest, AIK vann med hela 11-1 inför 9791 på Hovet och var därmed klara för spel i finalen. Där fick de möta Djurgården, lokalrivalerna mot Stockholm, som hade slagit Björklöven med 2-1 i matcher. Finalserien avgjordes i bäst av fem, med andra ord "först den till tre vinster". AIK vann den första matchen med 5-2, de vann även den andra matchen, då med 2-0. I den tredje matchen stod det länge lika (1-1 efter två perioder), men i tredje lyckades AIK göra tre mål och vann alltså över Djurgården med 3-0 i matcher.

Den andra mellantiden (1984-2002)

Redan säsongen 1984/85 började det gå sämre för AIK och missade slutspelet efter att ha kommit åtta av tio (endast de fyra bästa gick till slutspel). Säsongen därefter, 1985/86, degraderades AIK - blott två år efter SM-guldet. AIK kom sist i Elitserien med 21 poäng - hela elva poäng från MoDo AIK på näst sista plats. AIK gick dock upp direkt till Elitserien igen efter att ha vunnit sin Division 1-serie före Hammarby IF och senare Allsvenskan före Örebro IK. Som nykomlingar lyckades AIK redan 1987/88 nå slutspel. Numera spelades det kvartsfinaler också och AIK mötte Djurgårdens IF som kom etta i grundserien. AIK vann överraskande med 2-1 i matcher och gick till semifinal. Där mötte man Färjestad (de blivande svenska mästarna) och förlorade med 2-0 i matcher. Även säsongen därefter (1988/89) gick de till kvartsfinal där de fick möta Djurgården igen. Då förlorade dock AIK med 2-0 i matcher. AIK lyckades även nå slutspelet säsongen 1989/90 men säsongen 1990/91 kom de nia och nådde därmed inte slutspelet - detta trots att AIK värvat Börje Salming inför säsongen. Säsongen 1992/93 flyttades AIK ner till Allsvenskan efter att ha kommit sist i grundserien. Allsvenskan var dock som en sorts fortsättningsserie för de två sämsta i Elitserien och de bästa i Division 1-serierna. AIK kom fyra och gick till play-off 3 I play-off 3 ställdes AIK mot Hammarby i bäst av tre matcher. AIK förlorade båda matcherna med 5-4 och senare 6-4 och fick därmed spela i Division säsongen 1993/94.

I Division 1 1993/94 vann AIK den östra gruppen och gick tillsammans med Huddinge IK till Allsvenskan 1993/94. I Allsvenskan kom AIK trea, efter Färjestads BK och Bodens IK och gick därmed ytterligare en gång till play-off 3.I play-off-spelet fick AIK möta Skellefteå AIK och vann med 2-1 i matcher efter att ha vunnit den första matchen med 5-2, förlorat den andra 4-1 och vunnit den tredje 5-1. Därmed gick AIK vidare till Kvalserien. AIK vann Kvalserien före Boden på samma poäng fast med bättre målskillnad. Den sista matchen spelades i Globen mellan AIK och Boden och ställningen var denna:

    1. Boden IK, 8 poäng, +7
    2. AIK, 6 poäng, +2
    3. IK Vita Hästen, 3 poäng, -5
    4. IF Troja/Ljungby, 2 poäng, -4

Eftersom endast det bästa laget gick upp till Elitserien så var AIK tvunget att vinna med minst tre mål för att gå förbi Boden och gå upp i Elitserien. Matchen mellan AIK och Boden slutade också 3-0 inför ett välbesatt Globen, 11 111 åskådare, och AIK var tillbaka i Elitserien.

Tillbaka i Elitserien lyckades AIK inte nå slutspelet 1994/95 och 1995/96 men säsongen 1996/97 kom AIK femma i grundserien och ställdes mot Djurgården i kvartsfinalserien. AIK förlorade den första matchen med 5-3, men vann den andra (6-3), den tredje (3-2) och den fjärde (3-2) och gick därmed vidare till semifinalerna med 3-1 i matcher. I semifinalerna förlorade de dock med 3-0 i matcher mot Luleå HF och säsongen var över.

1997/98 tvingades AIK till spel i Kvalserien efter att ha kommit näst sist i grundserien. AIK vann serien efter att ha vunnit de fem inledande omgångarna och fick spela kvar i Elitserien säsongen efter. AIK missade även slutspel 1998/99 och 1999/2000.

Säsongen 2000/2001 nådde AIK slutspel efter en sjundeplats och fick spela mot Djurgårdens IF i kvartsfinalserien. AIK förlorade dock den kvartsfinalserien med 4-1 i matcher. 2001/02 slutade AIK på en näst sista plats (elfte plats) och fick spela i kvalserien. Väl där klarade man sig inte kvar i Elitserien utan åkte ner till Allsvenskan.

Allsvenskan (2002–2004)

AIK inledde sin sejour i den näst högsta serien (Allsvenskan) genom att börja spela i Allsvenskan Norra. Där spelade de 28 matcher och kom till slut fyra efter Hammarby IF, Skellefteå AIK och IF Björklöven. De fyra bästa, det vill säga inklusive AIK, gick vidare till Superallsvenskan, som bestod av åtta lag (fyra från norra och fyra från södra). AIK hamnade på en sjätte plats och gick vidare till play off-spel. I den första omgången av play off mötte de IF Sundsvall Hockey. AIK vann med 2-0 i matcher och gick vidare till den andra omgången. Där mötte de Björklöven och vann återigen med 2-0 och var klara för Kvalserien. Men i Kvalserien kom AIK bara fyra och lyckades inte gå upp till Elitserien igen. 2003/2004 kom AIK återigen fyra i Allsvenskan Norra och gick därmed till Superallsvenskan. Där kom de femma och fick spela play off ytterligare en gång. De vann först med 2-0 i matcher mot IK Nyköping Hockey och sedan med 2-1 i matcher mot Bofors IK och gick därmed till Kvalserien. Där kom de näst sist och lyckades inte gå upp till Elitserien.

Division 1 (2004–2005)

Säsongen 2004/2005 blev ett mellanår för A-Laget, eftersom laget tvångsnedflyttades till Division 1 på grund av ekonomiska problem. Laget vann sin division ett-serie och vann sedan även den södra kvalserien till Allsvenskan. Under kvalserien spelade NHL-proffsen Mattias Norström och Georges Laraque med laget.

Tillbaka i Allsvenskan (2005–2010)

Säsongen 2005/2006 spelade laget återigen i Allsvenskan och kom sexa (de fyra bästa gick till Kvalserien). Säsongen 2006/07 gick det sämre och laget kom till slut på en nionde plats, vilket endast var fyra poäng från att spela play off-spel, eftersom att denna säsong gick lag 4-7 till play-off (och lag 1-3 till Kvalserien). 2007/2008 inledde AIK dåligt och huvudtränaren Daniel Broberg fick sparken efter säsongens andra raka förlust mot Hammarby. Sportchefen och assisterande tränaren Anders Gozzi blev ny huvudtränare och Rikard Franzén blev assisterande tränare efter samråd med spelarna. AIK slutade till slut den säsongen tia och missade därmed play-off igen.

Inför säsongen 2008/09 storsatsade AIK för att nå Elitserien igen, bland annat på grund av ekonomiska problem. AIK började med att värva Roger Melin som har bland annat tränat Linköpings HC, Färjestads BK, Frölunda HC och svenska landslaget. Senare värvades Stefan Johansson från Piteå IF och Andreas Jungbeck från IK Oskarshamn. En vecka senare presenterades Per Savilahti-Nagander som lämnade elitserielaget Luleå HF för AIK. Därefter presenterades Almtunaspelaren Henrik Eriksson. Sedan så kom drömvärvningen som media skrev mest om: Dick Tärnström lämnade spel i Columbus Blue Jackets NHL för AIK. Dagen efter meddelade AIK's hemsida att målvakten Christopher Heino-Lindberg lämnade Elitserien och Färjestad för Allsvenskan och AIK. Dessutom förlängde Daniel Bång sitt kontrakt och Fredric Korduner flyttades upp från juniorerna. Laget slutade på en andra plats, 7 poäng efter Leksands IF (som vann serien med 101 poäng). Det innebar att för första gången sedan 2004, var AIK i kvalserien till Elitserien. Laget slutade den här gången på en tredje plats, endast 3 poäng från att ta sig till Elitserien (Rögle BK kom tvåa med 19 poäng och blev kvar i Elitserien säsongen 2009/2010).

Säsongen 2009/2010 gick AIK återigen vidare till kvalserien. Man slutade tvåa i grundserien på 104 poäng, endast 3 poäng efter Leksand med 107 poäng.

Tillbaka i Elitserien (2010–)
Kvalserien till Elitserien 2010/2011

Våren 2010 spelade AIK i kvalet till Elitserien. Kvalet spelades i 10 omgångar (matcher). Efter att alla de 6 lagen i kvalet hade spelat 9 omgångar var, hade AIK 15 poäng och befann sig på uppflyttningsplats till Elitserien. Inför den sista omgången (omgång 10) som spelades den 11 april, 2010, hade AIK avgörandet om uppflyttning till Elitserien i egna händer. Man vann den matchen mot Växjö med 2–0. Matchhjälte blev Lucas Lawson när han gjorde 1–0 (assisterad av Oscar Ahlström) i den 54:e minuten. Daniel Bång avgjorde matchen med 2–0 i öppen kasse i den 58:e minuten. Därmed var AIK återigen i Elitserien.
Lag bild 1934


Lag bild 1936


Lag bild 1938


Lag bild 1960


Lag bild 1982


Lag bild 1986-1987


Lag bild 1993-1994


Lag bild 2005-2006


Lag bild 2006-2007


Lag bild 2010-2011


Inför MODO-AIK: #14 Daniel Rudslätt

 

AIK flyger på söndag upp till Örnsköldsvik för en riktig "sexpoängs"-match mot MODO. Ö-viks laget har hittills haft det svårt i serien och ligger på elfte plats, fem poäng efter Gnaget. Daniel Rudslätt har börjat hitta nätet. I det två senaste matcherna har nyförvärvet gjort mål. AIKhockey.se tog ett snack med veteranen inför matchen.

Förlust i derbyt, hur var känslan efteråt?
– En jäkligt tråkig känsla. Det var inte kul med hockey efter slutsignalen. Man var orolig både för sin egen och andras familjer. Det kändes riktigt bittert. Klart att det även påverkade spelet. Min egen familj fick fly undan och mina barn grät och vill aldrig mer gå på hockey. Det är ju befängt att så få kan förstöra för så många. 98% av våra supportrar är helt fantastiska, men några få individer - som skiter helt i det sportsliga - får förstöra.
Rent sportsligt var vi inte riktigt med de första tio minuterna. Vi visste att Djurgården skulle komma ut hårt och vi var inte riktigt på tårna. Det är svårt att förklara varför det blir så.  Men sedan jobbar vi oss in i macthen, andra perioden är mycket bra och i tredje tar vi alldeles för många utvisningar för att ha en riktig chans. Brejket som kom i andra efter oroligheterna förstörde mycket tempot. Matchen blev ganska avslagen efter det. Sammantaget spelar vi bra i en halv match vilket givetvis inte är tillräckligt för att vinna.

Poäng mot MODO senast, vad tror du om matchen?
– Det är ett viktigt läge i serien. Vi har inte tagit så många poäng på sistone så vi behöver hitta tillbaka till spelet som vi hade innan. Självförtroende är en färskvara och det är bara att jobba hårt för att komma tillbaka till det spel som vi vet att vi kan spela. Efter alla vinster tappade vi lite energi och måste börja från grunden igen. Det gäller att jobba hårt över hela banan. Serien är jämn och alla poäng är viktiga. Den kommande månaden är tuff så det gäller att vi borrar ner skallen och kör på hårt.

MODO har gjort en del nyförvärv under uppehållet, hur kommer det påverka laget tror du?
– Det är väldigt svårt att säga. Olika grupper reagerar olika, ibland blir det en injektion och andra gånger skapar det lite oroligheter. Men det är bra spelare som säkert breddar truppen.

Vad ska ni göra för att vinna?
– Det gäller att vi åker skridskor och är förberedda på ett stenhårt krig. Hockey är väldigt enkelt på det sättet.

Många skador i laget, ytterligare en senast (Viktor Fasth utgick med hjärnskakning), hur påverkar det?
– Tror inte det är något lag som inte påverkas av skador. Skadorna påverkar inte bara matcher utan även tempot på träningarna. Fullt manskap ökar kvaliteten. Och visst känns det lite dystert att vi inte bara kan få trumma på. Men så här är ishockey och jag har varit med om att ha flera skador sammtidigt otaligt många gånger och vet att det går att vinna ändå!

AIK saknar i matchen mot MODO: Viktor Fasth, Josh MacNevin, Fredrik Svensson, Daniel Bång, Christian Sandberg och eventuellt Johannes Salmonsson (sjuk, stod över juldagens träning...)


Förlust i stökigt derby

 

AIK förlorade med 1-3 mot Djurgården på Globen. Ett skadedrabbat Gnaget, med sena återbud från både Christian Sandberg och Daniel Bång, stretade på väl. Men ett för dagen piggare Djurgården lyckades bryta svartgults derbyvinsttrend. AIK:s mål gjordes av Daniel Rudslätt. Matchen överskuggades dock helt av tråkigheter på läktarna. Några enskilda individer hade bestämt sig för att – både genom slagsmål och olika former av pyroteknik – fördröja och förstöra festen för de cirka 11500 åskådarna.

Finns även att läsa på AIK Hockey hemsida

Om matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:06 : Mål (0-1) - Daniel Widing, Djurgårdens IF

2:a perioden
20:11 : Mål (1-1) - Daniel Rudslätt, AIK
20:14 : Mål (1-2) - Jimmie Ölvestad, Djurgårdens IF

3:e perioden
21:44 : Mål (1-3) - Tim Eriksson, Djurgårdens IF

Slutresultat: 1-3

MacNevins skada blir dyr för AIK


MacNevin bröt fotleden i november.

Josh MacNevins skada blir en tuff ekonomisk smäll för AIK. Nykomlingen har inte försäkrat den kanadensiska backen och har inte råd att värva någon ersättare.

– Olyckligt när det blir så här, säger sportchefen Anders Gozzi.

Josh MacNevin, 33, var AIK:s bästa back under serieinledningen. Men i början av november bröt han fotleden efter att ha tacklats in i sargen. Tidigast i slutet av februari beräknas stjärnbacken vara tillbaka. Och under de fyra månader MacNevin är borta tvingas stockholmarna betala full lön och sociala avgifter.

– Det begränsar helt klart våra ekonomiska möjligheter och gör det svårt att hitta ersättare, säger Gozzi.

”Väldigt dyr”
Eftersom MacNevin är artistspelare går han utanför det ordinarie sjuksystemet och innefattas inte heller av den försäkring som gäller för ”vanliga” elitseriespelare. En försäkring som går in och täcker hela spelarens lön efter de första 90 dagarna. För att få ersättning för en skadad artistspelare från första dagen krävs en tilläggsförsäkring.

– Vi har i efterhand fått reda på att det finns en sådan försäkring, men den är väldigt dyr. Fem procent av lönekostanden, säger Anders Gozzi.

Den försäkring AIK har tecknat för MacNevin täcker bara sjukvårdskostnaderna, inte lönekostnaderna. Och nu finns det inte ekonomiskt utrymme att plocka in någon ersättare.

I stället väljer AIK att plocka upp juniorerna Henrik Nilsson och Eric Norin.


Poängkungen skrev på för två år till i AIK


Christian Sandberg.

"Har en enorm potential"

AIK:s internas poängkung Christian Sandberg förlänger sitt kontrakt med klubben.
23-åringen blir nu kvar i Solna-klubben ytterligare två säsonger.
– I AIK:s långsiktiga arbete att etablera sig i elitserien är Christian Sandberg en väldigt viktig kugge, säger sportchefen Anders Gozzi till klubbens hemsida.

Christian Sandberg är både AIK:s bäste målskytt med nio fullträffar och poängproducent på 15 poäng. Nu förlänger klubben med sin assisterande kapten.

AIK skriver på sin hemsida att Sandberg skrivit på för två nya år med klubben.

”Ett hjärta för föreningen”

– Christian Sandberg har tagit många steg i utvecklingen den här säsongen. Han har en enorm potential och kommer att fortsätta utvecklas. Christian har dessutom ett stort hjärta för föreningen vilket betyder mycket i vårt långsiktiga arbete att göra AIK till en etablerad Elitserieklubb, säger sportchefen Anders Gozzi.

Sandberg har spelat hela sin seniorkarräir i AIK som han debuterade för redan 2004/05.
– I AIK:s långsiktiga arbete att etablera sig i elitserien är Christian Sandberg en väldigt viktig kugge, säger Gozzi.


Johanneshovs isstadion (Hovet)


Hemmalag:
AIK
Djurgårdens IF

Johanneshovs isstadion eller Hovet är en multiarena i Stockholm. Arenan invigdes 1955 och var då en utomhusarena för ishockey. Arenan var till den 19 februari 1989, då Globen öppnades, Stockholms största arena för ishockey, och fungerade ofta som hemmaplan för svenska landslaget. Även konserter brukar hållas här.

Ishockey var en sport som inte hade förekommit på Johanneshovs IP, som tidigare hade funnits på ungefär samma plats. Hemmaplan från starten för de tre då allsvenska klubbarna IK Göta, Hammarby IF och Djurgårdens IF och för IFK Stockholm i division 2 (näst högsta) och Stureby SK som 1955 var nykomlingar i division 3 (tredje högsta serien vid denna tid), och höll sig kvar på den nivån ganska länge. Några år in på 1960-talet flyttade laget dock ut från Hovet.

AIK hade vid denna tid sedan början av 1950-talet pendlat mellan högsta och näst högsta divisionen, men etablerade sig återigen i högsta divisionen säsongen 1961/1962 och flyttade redan då i vart fall derbyt mot Djurgården i SM-serien till Hovet och satte sitt publikrekord i ishockey, 17.098 (Djurgården vann dock med 13-5). När Hovet fick tak nästa säsong, 1962/1963, flyttade AIK permanent in där.

Vid Globens invigning i februari 1989 flyttade AIK och Djurgårdens IF in i den nya arenan. Johanneshovs isstadion blev snart främst Hammarby IF:S hemmaplan samt en reservanläggning i Elitserien som användes vid större evenemang i Globen, som Stockholm Horse Show, men efter AIK:s nedflyttning till allsvenskan 2002 har klubben återvänt till Hovet. AIK och Hammarby blev därmed arenans permanent bofasta hemmalag, men Hammarby flyttade i kvalserien till Hockeyallsvenskan 2005/2006 till M/B-hallen i Sätra. När Djurgårdens IF några år in på 2000-talets första decennium började prestera sämre och publiken minskade, ökade intresset för att återvända till Johanneshovs isstadion, och sedan säsongen 2007/2008 har Djurgårdens IF återigen Hovet som permanent hemmaplan.

Utöver Göta, Hammarby, Djurgården, IFK Stockholm, Stureby och AIK har Mälarhöjden/Västertorp, Brinkens IF och AC Camelen haft Hovet som ordinarie hemmaplan vid olika perioder.

I ordning efter respektive första tillfälle har Huddinge IK, Karlbergs BK, Årsta Södra IF, Danderyd/Täby Hockey, Skarpnäck AIK och Lidingö HC spelat enstaka hemmamatcher på Hovet, i seriespel. Åtminstone IF Cobran och Reymersholms IK och säkert många ytterligare klubbar har haft Hovet som hemmaplan i träningsmatcher. Otaliga klubbar har spelat tävlingsmatcher på Hovet i den bemärkelsen att matcher i Stockholms distriktsmästerskap under framför allt 1960-talet har spelats där.


Råsunda stadion


Råsunda

Råsundastadion, i dagligt tal Råsunda, är en fotbollsanläggning i Solna kommun i Sverige, med en publikkapacitet på 37 285 åskådare. Den är nationalarena för Sveriges herrlandslag i fotboll och hemmaplan för AIK:s herrlag i fotboll. Råsunda invigdes med "smygpremiär" i april 1937 med en match mellan AIK och Malmö FF. Den var då Sveriges största sportanläggning. Senare i 1937 hölls den officiella invigningen av kung Gustaf V, i samband med en match mellan Sverige och England. Råsunda är en av två arenor i världen där det har spelats final i både herr- och dam-VM i fotboll.


Råsunda 1944

Historia
Råsundastadion byggdes 1937 då det fanns behov av en större sportanläggning i närheten av Stockholm. AIK fyllde sin hemmaplan Stockholms stadion till bristningsgränsen vid nästan varje match och klubben gick in med 100 000 kronor till byggandet av detta nya stadion. Platsen som valdes var där Råsunda IP tidigare låg, vilket var i Solna - som var ett mycket lantligt ställe vid den tiden. Öppningsmatchen den 18 april 1937 var en match mellan AIK och Malmö FF, som slutade 4-0 till hemmalaget. Den officiella invigningen skedde den 17 maj 1937 då den dåvarande kungen Gustaf V klippte banden vid en landskamp mellan Sverige och England - som också slutade 4-0, men till England. Publikkapaciteten var 40 000 åskådare vid fullsatt.

Vid fotbolls-VM 1958 var Råsunda en av de 12 arenor där mästerskapet spelades. Arenan hade byggts ut för att kunna ta emot 50 000 personer. Råsunda stod värd för Sveriges samtliga matcher i gruppspelet, Sveriges match i kvartsfinalen samt VM-finalen mellan Sverige och Brasilien, som slutade 5-2 till Brasilien. Råsunda har också stått som finalplats för Damfotbolls-VM 1995. Tillsammans med Rose Bowl är det den enda arenan i världen som har stått som värd för VM-finaler för både damer och herrar.

I mitten av 1980-talet renoverades Råsundastadion, då den gamla västra läktaren revs och fick ge plats åt en ny läktare som hade en restaurang med utsikt över fotbollsplanen samt kontor. Ett 80 meter högt kontorshus, i folkmun kallat "Dallasskrapan" på grund av sin spegelfasad, byggdes mellan den västra och södra läktaren. Den 20 april 1985 återinvigdes den av prins Bertil med en allsvensk match mellan AIK och Örgryte IS, som Örgryte vann med 1-0. I mitten av 1990-talet byggdes stadion ut ännu en gång och fondläktare kom till över den norra och den södra läktaren. Idag tar den lite mer än 36 600 personer när den är fullsatt.

Den 1 april 2006 tog Svenska Fotbollförbundet beslut att bygga en ny nationalarena för herrfotboll, kallad Swedbank Arena i Solna. Peab AB och Fabege AB tecknade den 11 december 2009 ett villkorat avtal med Svenska Fotbollsförbundet om förvärv av Råsunda Fotbollsstadion och tillhörande kontorslokaler under förutsättning att Swedbank Arena byggs samt en detaljplan som medger rivning av Råsunda fastställs av Solna stad. Tillträde sker när en detaljplan som medger annan exploatering av fastigheten eventuellt är fastställd, och verksamheten på stadion flyttas först när Swedbank Arena står färdig. Om Råsunda Fotbollstadion rivs så är det den första VM-final-arenan som rivs utan att platsen sedan används för fotboll. Samtliga övriga VM-finalarenor genom fotbollshistorien används fortfarande för fotboll.

Publikrekord
Publikrekordet är 52 943, vilket sattes den 26 september 1965 vid VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Västtyskland. Djurgårdens IF har publikrekordet för klubblag på Råsunda. 48 894 åskådare såg guldmatchen den 11 oktober 1959 mot IFK Göteborg.

Publikinfo
Publikkapacitet: 36 608
Sittplatser långsidor: 19 690 (södra övre, norra övre, östra övre och nedre samt västra)
Sittplatser kortsidor: 16 374 (norra nedre och mellan ("norra stå"), södra nedre och mellan)
Pressplatser: 197
Handikapplatser: 38
Logeplatser: 309

Notera att drygt 1000 av dessa platser inte säljs på AIK:s matcher på grund av säkerhetsskäl samt skymd sikt. AIK kan som mest få in runt 35 000 åskådare på sina hemmamatcher.

Övrigt
Vid invigningen 1937 förklarade Sveriges tennisintresserade dåvarande kung Gustaf V "detta tennisstadion invigt".
Det inofficiella publikrekordet på Råsunda innehas av AIK. När AIK mötte IK Brage 1937 kom det 34 000 betalande åskådare. De mest sansade bedömningarna var på runt 50 000-60 000 åskådare. Antagligen låg den verkliga publiksiffran snäppet över det.

 
Norra stå


Om olika sporter i AIKFakta om AIK Bandy
Start: 1905
Klubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld
Antal aktiva: Cirka 90 spelare och ledare
Antal lag: 3 seniorlag samt bandyskola

Herrlaget
Start: 1905, nedlagd 1986. Nystart 2004
Arena: Spånga IP/Bergshamra IP
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Reserv dräkt: Gula tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Svenska mästare: 1909, 1914, 1931
Status 2007-2008: Tredjedivisionen (division ett)

Damlaget
Start: 1976
Arena: Spånga IP/Bergshamra IP
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Reserv dräkt: Gula tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Svenska mästare: 1988, 1990, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003, 2004, 2005, 2006
Vinnare av Rink-SM: 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000
Status 2007-2008: Högsta serien (Allsvenskan)Fakta om AIK Bowling
Start: 10/2-1910
Klubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld
Antal aktiva: Cirka 65 spelare och ledare
Antal lag: 3 seniorlag

Herrlaget
Start: 1910
Arena: Mälarhallen Bowlorama (kapacitet cirka 500)
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor
Svenska mästare:
8-manna: 1966, 1967, 1968, 1969, 1973, 1975,
5-manna: 1940, 4-manna: 1945, 1954, 1968, 1973, 1975,
3-manna: 1989, 2-manna: 1939, 1942, 1949,
individuellt: 1940
Status 2006-2007: Tredjedivisionen (division ett)

Damlaget
Start: 1973, nedlagd 1997. Nystart 2001
Arena: Mälarhallen Bowlorama (kapacitet cirka 500)
Dräkt: Svarta tröjor, svarta kjol / byxor
Svenska mästare:
8-manna: 1979, 1986,
5-manna: 1988,
4-manna: 1985, 1990,
2-manna: 1985, 1989
Status 2006-2007: Fjärdedivisionen (division två)Fakta om AIK Fotboll
Start: 1896
Klubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld
Antal aktiva: Cirka 1 000 spelare och 265 ledare
Antal lag: 2 seniorlag, 72 junior- och ungdomslag

Herrlaget
Start: 1896
Arena: Råsunda Fotbollstadion (kapacitet 36 800)
Dräkt: Svarta tröjor, vita byxor, svartgulrandiga strumpor
Reserv dräkt: Vita tröjor, vita strumpor, svartgulrandiga strumpor
Svenska mästare: 1900, 1901, 1911, 1914, 1916, 1923, 1932, 1937, 1992, 1998, 2009
Vinnare av Svenska Cupen: 1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997, 1999, 2009
Sv. inomhusmästare: 1986, 1987
Status 2008: Högsta serien (Allsvenskan)

Damlaget
Start: 1970
Arena: Skytteholms IP (kapacitet cirka 3 000)
Dräkt: Svarta tröjor, vita byxor, svartgulrandiga strumpor
Reservdräkt: Vita tröjor, vita strumpor, svartgulrandiga strumpor
Svenska mästare: -
Vinnare av Svenska Cupen: -
Status 2008: Högsta serien (Damallsvenskan)

Fakta om AIK Handboll
Start: 1943, nedlagd 1980. Nystart 2003
Klubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld
Antal aktiva: Cirka 260 spelare och ledare
Antal lag: 7 seniorlag, 13 junior- och ungdomslag

Herrlaget
Start: 1943, nedlagd 1980. Nystart 2003
Arena: Solnahallen (kapacitet cirka 1 800)
Dräkt: Svarta tröjor, vita byxor, svarta strumpor
Reservdräkt: Vita tröjor, vita byxor, vita strumpor
Svenska Mästare: 1951
Status 2006-2007: Andradivisionen (Allsvenskan)

Damlaget
Start: 2003
Arena: Solnahallen (kapacitet cirka 1 800)
Dräkt: Svarta tröjor, vita byxor, svarta strumpor
Reservdräkt: Vita tröjor, vita byxor, vita strumpor
Svenska Mästare: -
Status 2006-2007: Tredjedivisionen (division två)Fakta om AIK Innebandy
Start: 1996
Klubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld
Antal aktiva: Cirka 400
Antal lag: 2 seniorlag, 12 ungdomslag, 2 juniorlag (varav 1 i samarbete med Hässelby)

Herrlaget
Start: 1996
Arena: Solnahallen (kapacitet cirka 2.200)
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor, svartgula strumpor
Reservdräkt: Vita tröjor, vita byxor, svartgulrandiga strumpor
Svenska Mästare: 2006, 2009
Europa Mästare: 2007, 2008, 2009
Status 2009-2010: Högsta serien (Svenska Superligan)

Damlaget
Start: 1996
Arena: Råsta Park
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor, svartgula strumpor
Reserv dräkt: Vita tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Svenska Mästare: -
Status 2009-2010: Division 3Fakta om AIK Ishockey
Start: 1921
Klubbfärger: Svart och gult. Klubbemblemets färger är i mörkblått, gult och guld
Antal aktiva: Cirka 500 spelare och 65 ledare samt Sommarhockeyskolan och Hockeygymnasiet
Antal lag: 2 seniorlag, 21 junior- och ungdomslag

Herrlaget
Start: 1921, nedlagd 1923. Nystart 1925
Arena: Hovet (kapacitet cirka 8 500)
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Reserv dräkt: Vita tröjor, svarta byxor, vita strumpor
Svenska Mästare: 1934, 1935, 1938, 1946, 1947, 1982, 1984
Status 2005-2006: Andradivisionen (HockeyAllsvenskan)

Damlaget
Start: 1998
Arena: Ritorps ishall (kapacitet cirka 450)
Dräkt: Svarta tröjor, svarta byxor, svartgulrandiga strumpor
Reserv dräkt: Vita tröjor, svarta byxor, vita strumpor
Svenska Mästare: 2004, 2007
Status 2005-2006: Högsta serien (division ett)
Historik om AIK


I detta hus, hemma hos familjen Behrens på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm bildades AIK.

Historik
Söndagen den 15 februari är en mycket speciell dag för alla guldkantade själar. Just denna dag 1891 bildades den kanske mest framgångsrika klubben i den svenska idrottshistorien. Ingen annan klubb har en så omfångsrik historia som innefattar allt från Wimbledon-vinster i tennis till SM-guld i såväl fotboll, ishockey, bandy, handboll, bowling, badminton som friidrott och många andra sporter. Ingen annan svensk idrottsförening har heller haft så många medlemmar som AIK.


Isidor Behrens i slutet av 1800-talet

Med tanke på ovanstående meritlista skulle man kunna tro att bildandet av klubben var storslaget och glamouröst. Så var dock inte fallet. AIK:s förste ordförande hette Isidor Behrens. Han var vid bildandet 23 år gammal och arbetade som typograf. Idén till att skapa klubben föddes under en minst sagt improviserad löptävling:
- En kväll promenerade jag och min bror Paul på Hantverkargatan. Vi gick rätt fort och bakom oss kom två andra ungdomar, som spänstade på värre och försökte sig på att gå om oss. Vi ökade takten och detsamma gjorde våra okända vänner. Vi måste tillslut springa för att inte bli passerade och när vi hade skakat av oss våra medtävlare så kom jag på idén att vi kanske kunde springa ifrån flera. Varför inte bilda en idrottsförening?

Ja, varför inte? Varför inte bilda Sveriges största och mest inflytelserika förening genom tiderna? Så flöt dock inte tankebäckarna denna dag. Ingen av gossarna kunde ana att över åtta miljoner människor skulle lösa entrébiljett till AIK:s allsvenska matcher under de första 100 åren. Inte heller kunde de nog föreställa sig att världsberömda artister som Sven Davidson, Helge Ekroth, Kurt Hamrin, Lennart Ring, Leif "Honken" Holmqvist och Ulf "Lill-Pröjsarna" Nilsson med många fler skulle uppträda på de stora arenorna i AIK:s namn:
- Det gläder mig mycket att AIK har vuxit sig starkt genom åren. Ja, jag känner stolthet. Vem hade kunnat ana att det skulle bli en världsberömd bollklubb av den lilla förening som vi bildade i februari 1891, sa Isidor själv kort innan han gick bort 12 oktober 1951.

Så hur gick då bildandet till? Isidor berättar med sina egna ord:
- Vi skrapade ihop en rad goda vänner med utpräglat idrottsintresse och sammanträdet hölls hemma hos min mamma på Biblioteksgatan 8 på Östermalm. Ska vi bilda den här föreningen frågade jag och alla instämde. Jag konfirmerade beslutet med ett klubbslag med en blyertspenna. Det fanns många namnförslag. Eftersom vi kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skall utövas, är det väl lika bra att kalla oss för Allmänna Idrottsklubben, AIK, föreslog jag. Det blev ett nytt klubbslag på denna sak med samma blyertspenna.

Namnet hade även två andra betydelser. AIK var som klubb betraktat "allmän" i den meningen att vem som helst kunde bli medlem. Vid denna tid var många idrottsklubbar begränsade för exempelvis militärer. Även valet av verksamhet spelade roll; klubbens första grenar var gymnastik och friidrott, vilken på 1890-talet hette just "allmän idrott".

Isidor Behrens var bara ordförande under ett år, men som förste ordförande och klubbens stiftare har han för alltid skrivit in sig i historieböckerna.


73-årige Isidor Behrens vid klubbens 50-årsjubileum 1941

RSS 2.0