Här är en liten lista över kända AIK:are :)

Lars Adaktusson
Patrik Arve
Helge Berglund
Rolf Björling
Thomas Bodström
Arne Borg
Hilmer Borgeling
Rolf Botvid
Per-Axel Branner
Robert Broberg
Alessandro Catenacci

Carl Cederschiöld
Dogge Doggelito
Micke Dubois Svullo
Hasse Ekman
Lennart Eriksson,"Fjodor"
George Fant
Lars Forssell

Ragnar Frisk
Sigge Fürst
Pontus Gårdinger
Kurt Hamrin
Bo Hansson, sportkommentator
Ingvar Hirdwall, skådespelare
Patrik Isaksson
Lennart Johansson
Jan-Åke Jonsson
Stig Järrel
Zarah Leander
Astrid Lindgren
Carl-Gustaf Lindstedt
Oskar Linnros
Olle Ljungström
Kristian Luuk
Mikael Persbrant
Ola Rapace

Pär Rådström
Barbro Svensson, Lill-Babs
Alexander Schulman
Calle Schulman
Helena af Sandeberg
Börje Salming
Ulrich Salchow
Niklas Strömstedt
Stieg Trenter
Håkan Westergren
Prins Daniel
Prinsessan Madeleine
Kronprinsessan Victoria
Kar De Mumma, Erik Zetterström
Jens Malmlöf
Tony Mårtensson
Lasse Granqvist
Carl XVI Gustaf


Färjestad BK-AIK (Semifinal 1)Efter att AIK slagit ut HV71 i kvartsfinalen med 4-0 i matcher. Så var det dags för att möta Färjestad i Semifinal. Tyvärr så har AIK inte lyckats besegra Färjestad under säsongen. Men nu i Slutspelet är det äntligen dags att visa lite power. :D

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

07:35 : Mål (0-1) - Oscar Ahlström, AIK
19:14 : Mål (1-1) - Rickard Wallin, Färjestad BK

2:a perioden

10:07 : Mål (2-1) - Magnus Nygren, Färjestad BK

3:e perioden
-

Publik: 7088


Statistik över matchen

Tyvärr så lyckades inte AIK vinna över Färjestad i premiär matchen i Semifinalen. Men AIK får chansen att ge igen på hemma plan på Torsdag. :D

AIK:s nästkommande Semi match:
24/3 AIK-Färjestad BK
Hovet 19.00

Stefan Johansson har kritat på

 

23-årige backklippan Stefan Johansson har signerat ett nytt tvåårskontrakt med AIK. Johansson kom till Gnaget för tre år sedan och har hunnit med lite mer än 150 matcher i den svartgula dressen. – Stefan är en riktigt duktig spelande back som tagit många kliv under säsongen. Han har vuxit in elitseriekostymen på ett imponerande sätt och har potential att utvecklas till en av seriens bästa backar, säger sportchefen Anders Gozzi.

Under söndagens öppna träning för säsongskortsinnehavare avslöjade Stefan Johansson att han kritat på för två år till i den svartgula dressen. AIK:s sportchef Anders Gozzi är givetvis mycket nöjd med förlängningen.
– Stefan är en riktigt duktig spelande back som tagit många kliv under säsongen. Han har vuxit in elitseriekostymen på ett imponerande sätt och har potential att utvecklas till en av seriens bästa backar. Vi är givetvis väldigt nöjda med att en av landets mest lovande backar vill fortsätta med AIK, det stärker klubben och vår satsning framåt, säger Gozzi till AIKhockey.se.

Inga kontrakt för provspelarnaProvspelarna Goran Slavkovski och Sandro (bilden) har fått besked av AIK att de inte kommer att erbjudas något kontrakt. Båda spelarna har deltagit under större delen av försäsongen.

21-årige forwarden Goran Slavkovski debuterade för AIK borta mot Gif Sundsvall (3-0) den 12 februari 2011 då han byttes in i den 62:a minuten. Totalt blev det spel i fyra träningsmatcher, varav två från start, för honom.

25-årige mittfältaren Sandro José Ferreira da Silva från Brasilien debuterade på Skytteholms IP mot Vasalunds IF (4-1) den 23 februari 2011 då han var uttagen i startelvan. Totalt blev det fyra tränings-matcher för honom i AIK-tröjan, varav en från start.


AIK till semifinal

 

AIK är som första lag klart för semifinal efter en rejäl gastkramning på Hovet. Speciellt i den andra perioden tryckte HV på rejält då AIK gång på gång hamnade i knät på Viktor Fasth. Fasth kunde dock hålla kvar AIK i matchen. I boxplay med 1.32 kvar av andra perioden kunde Johannes Salmonsson kvittera. I den sista perioden avgjorde AIK genom mål av Christian Sandberg och ett mål i världsklass av Daniel Bång. Daniel Rudslätt kunde definitivt avgöra med mål i tom bur med knappt tre minuter kvar. När slutsignalen gick visste jublet inga gränser.

AIK inleder med en halvchans direkt i inledningen. Efter en kontring av HV där Kamil Piros är nära att åka på Viktor Fasth visar AIK att man kommer att försvara Fasth till varje pris. Det blir ingen utvisning den gången. I stället kommer utvisningarna i den tredje minuten då Fredrik Svensson ger sig på Per Ledin. Båda spelarna får sätta sig på botbänken.

AIK kom till ett bra avslut i spel 4 mot 4 där Christian Sandberg droppar pucken till Daniel Bång. Daniel Larsson har dock inga problem att plocka pucken. Några sekunder senare har Dick Tärnström en bra chans men inte heller han lyckas överlista HV:s målvakt.

I den åttonde minuten blir det rejält slagsmål efter ett slag av Per Ledin på Viktor Fasth. AIK får i och med det spela i numerärt överläge. Johannes Salomonsson har en bra styrning som Daniel Larsson kan klara. Även om AIK håller pucken i HV:s zon skapar man inte några fler möjligheter.

Matchen som börjat oerhört intensivt minskar en del i intensitet. I den 14:e minuten blir Pavlikovski utvisad. Teemu Laine har ett friläge från nära håll men skjuter rätt i bröstet på Fasth. AIK klarar av utvisningen efter ett intensivt arbete av de fyra spelarna på isen.

Även den utvisning Johannes Salomonsson drar på sig klarar AIK även om HV har ett rätt bra läge.

Båda lagen spelar bra. Det är dock tätt och de riktigt heta målchanserna är få. Samtidigt känns det att det står mycket på spel och att det är irriterat på isen.

Den andra perioden inleds med ett ordentligt tryck från HV:s sida. AIK har mycket svårt att komma ur egen zon. De få anfall AIK får till är inte särskilt långa. Publiken försöker peppa AIK-spelarna men det är HV som dominerar. Kris Beech har en bra möjlighet efter 4 minuter men Fasth kan läsa spelet och rädda.

Roger Melin tvingas ta en time out för att försöka komma tillbaka in i matchen. Time outen hjälper emellertid utan HV:s press fortsätter. AIK har fortsatt mycket svårt att komma ur egen zon. I den sjätte minuten har Adam Almquist en jättemöjlighet efter att en HV-spelare rundat AIK:s målbur. Han kan emellertid inte lägga pucken i mål.

Även om AIK kan sticka upp i den sjunde minuten med ett bra skott av Patric Blomdahl känner nog de flesta att det är ett mål för HV som ligger i luften.

Efter en intensiv forechecking av HV där man lyckas pressa ned AIK i över en minut och skapar en chans som tvingar fast till en kanonräddning kommer till sist HV:s mål. Dick Tärnströms klubba går av vilket gör att han inte kan slå bort pucken när pucken hamnar framför Fasth. Per Ledin kan mycket rättvist ge HV ledningen efter 8.41 i den andra perioden. AIK klarade inte av att hålla emot längre.  

Även efter HV:s ledningsmål fortsätter man att pressa AIK. HV fortsätter att snurra som bålgetingar i AIK:s zon. Alla sitter och väntar på ytterligare ett HV-mål. Det känns som om AIK skulle behöva ytterligare en time out. Fasth fortsätter att hålla kvar AIK i matchen.

Till sist lyckas AIK förlägga spelet i HV:s zon. Patric Blomdahl drar på sig en utvisning på 2+2 minuter för en hög klubba. Direkt efter tekning i AIK:s zon får Stefan Johansson Jesper Fasths klubba i ansiktet. Många hade velat se en utvisning där.

När nästan hela Hovet fruktar att HV skall göra sitt andra mål och troligen döda matchen slår Johan Andersson pucken via sargen fram till Johannes Salmonsson som helt fri från kanten kan slå in 1-1 bakom Daniel Larsson med 1.32 kvar av perioden på ett skott som inte såg helt otagbart ut. AIK har helt oväntat lyckats kvittera i boxplay. Även om HV pressar på lyckas AIK hålla ut till periodpausen.

Sammanfattningsvis skall AIK vara mycket tacksamma att HV inte har dödat matchen i den andra perioden. AIK har kommit undan med blotta förskräckelsen,

AIK får inleda den tredje perioden fortsatt spel med en man mindre. Teemu Laine blir snyggt frispelad med bara sekunder kvar av Blomdahls utvisning men Fasth kan stöta med klubban så att Laine inte kan avsluta.

I den fjärde minuten kontrar AIK och målskytten Salomonsson får till en bra styrning. AIK börjar komma in i matchen mer även om HV stundtals trycker på hårt.

I den sjätte minuten tar sig Daniel Bång in i HV:s zon. Han frispelar Christian Sandberg som emellertid tappar läget. Efter lite trassel lyckas han slå in den framför mål där den tar på en HV:s spelare skridsko och går in i mål till publikens stora jubel. Spelet böljar fram och tillbaka. Det känns dock som om AIK har greppat initiativet i matchen.

Då kommer målet som får hela Hovet att explodera. Det är ett konststycke i världsklass av Daniel Bång som vänder bort Daniel Grillfors i sarghörnet och tar sig in framför HV:s mål där han förlänger kropp och klubba när han slår in 3-1.

Även om det återstår 11:32 av matchen syns det på HV-spelarna att det är tung uppförsbacke för dem nu. Det är lite irritation också som utmynnar i ett slagsmål mellan Fredrik Svensson och Martin Thörnberg.

Med knappa fem minuter kvar drabbas först HV och 20 sekunder senare AIK av var sin utvisning. Janne Karlsson i HV:s bås har inte mycket att välja på utan han tar ut Daniel Larsson ur mål så att HV får spela fem mot fyra och sedan också sex mot fyra. AIK har lite tur med att pucken tar på en av linjedomarna så att Fredrik Carlsson kan lyfta den ur egen zon. Daniel Rudslätt kommer helt ren mot tomt mål och kan definivt slå spiken i kistan. Hovets tak lyfter när alla, inklusive HV-spelarna, vet att det är klart. Sensationen är ett faktum.

Sista minuterna blir defilering för AIK. Publiken står upp och jublar och applåderar AIK-spelarna. Vid slutsignalen vet jublet inga gränser när AIK mot alla tips har gått vidare till semifinal.

På presskonferensen efter matchen sa Janne Karlsson att han aldrig varit med och mött en så bra målvakt som AIK hade i Viktor Fasth. Det var emellertid inte bara Fasth som var bra. HV har fått jobba väldigt hårt för de chanser de har skapat. Hela AIK har slitit hårt. Han gav också stort beröm till AIK som han trodde kunde gå väldigt långt i slutspelet.

Roger Melin sa att AIK började hyggligt i första perioden men att andra perioden inte var bra.  Melin betonade att Fasth har varit riktigt bra men att övriga laget spelar i symbios med honom.

Sammanfattningsvis kan man säga att AIK:s mål i boxplay skulle visa sig avgörande. AIK kunde då komma tillbaka resultatmässigt i matchen då man varit spelmässigt utspelade. I sista perioden jobbar sig AIK tillbaka in i matchen.

Till sist, AIK var redan innan kvartsfinalerna den bästa nykomlingen. Nu har man förbättrat det ytterligare. AIK är blott den andra nykomling som gått vidare från kvartsfinal till semifinal. Förra gången var det AIK som gjorde det mot Djurgården 1988. På den tiden spelade man emellertid bara tre matcher så denna prestation är större. Dessutom har det bara hänt tre gånger förut att åttan har slagit ut ettan i kvartsfinal. AIK gjorde det 1988, Modo med en ung Peter Forsberg slog ut Leksand 1994 och HV gjorde det 1995 mot Djurgården. 1995 tog HV dessutom SM-guld.

Vilket lag AIK får möta i semifinal är i skrivande stund inte klart. Vilka det än blir lär de inte underskatta AIK.

Inför AIK-HV71: #37 Stefan Johansson

 

Stefan Johansson har haft en framgångsrik säsong där han tillsammans med ständige backkollegan Fredrik Carlsson tagit klivet och spelar nu på en hög Elitserienivå. Men istället för att tala om sig själv så hyllar ”Steff” hela lagets insats i slutspelet inför den fjärde kvartsfinalen mot förra säsongens Svenska mästare.

Du har verkligen tagit klivet den här säsongen: Från att ha varit en talangfull spelare i Hockeyallsvenskan till en riktigt bra elitserieback – vilka faktorer anser du har varit avgörande för din utveckling?
Det har funkat bra i hela laget, jag har bra medspelare och då är det ju lättare att utvecklas själv också. Stommen i laget känner varandra bra sedan flera säsonger tillbaka. Jag tar nog för mig lite mer och har möjligtvis fått lite bättre självförtroende. Det tar ett tag att komma in Elitserien. Jag läser inga tidningar om vad som står om mig – det egna självbilden är det som är viktigt.

AIK har inte spelat samtidigt som de övriga kvartsfinalerna – hinner du följa dem någonting?

– Jodå, jag zappar en del mellan matcherna men följer spelare som kommer från min hemort Piteå lite extra. Jag känner några spelare i Luleå, Mats och Björn Lavander samt Janne Sandström.

Du har gjort två kassar på tre matcher i kvartsfinalserien mot HV, men även bidragit till tryggt backspel tillsammans med Fredrik Carlsson – varför tror du att det gått så bra för dig mot HV71?

– De segrar vi tagit är frukten av fina laginsatser, samt att Fasth har varit väldigt bra i mål. HV71 har ett bra lag, men vi har gått in i kvartsfinalserien med en bra känsla. Än så länge har vi spelat mer desperat än vad HV71 gjort. Segern mot Modo i sista grundseriematchen var riktigt viktig för oss, inte bara för poängens skull utan även mentalt. Vi slängdes ju egentligen in i slutspelet från ena dagen till den andra så vi har kört på och inte funderat så mycket.

Nu behöver vi vinna en match till för att knyta ihop säcken och avancera till semifinal – vad talar för att vi klarar av det?

– Det är samma koncept som alltid som gäller. Vi ska spela ett tight försvarsspel och de ska få skjuta sina skott utifrån, sedan så har vi ju Fasth i mål… Jag hoppas också på samma publikstöd som vi haft den senaste tiden. Publiken är helt underbar och på Hovet blir det en härlig akustik.

Inför AIK-HV71

AIK leder kvartsfinalserien mot HV71 med 3-0. Men på tisdag väntar ett desperat HV sugna på revansch. Spelare och ledare i AIK är övertygade om att det krävs en 100-procentig insats för att kunna vinna matchen och avancera vidare till semifinal. Ingen tar ut någon seger i förskott och fokus ligger på kommande match.
AIK IBF-Pixbo Wallenstam IBKIdag spelades en match i Innebandy, Superligan mellan AIK och Pixbo. Matchen spelades i Duveholmshallen i Katrineholm och AIK var hemmalag. Nedan följer en sammanfattning över målen som blev under matchen:

0.43  1-0  K. Nilsson (E. Antener)
11.32  2-0  R. Sjöblom (K. Nilsson)
13.40  3-0  E. Antener (K. Nilsson)
20.23  4-0  E. Antener (F. Djurling)
22.32  5-0  R. Norman (D. Gillek)
23.38  6-0  F. Djurling (K. Nilsson) Kim
26.53  6-1  J. Lundgren (L. Nilsson)
43.17  7-1  K. Nilsson (K. Kranberg)
58.54  7-2  T. Eriksson (J. Glaerum) Kontring

Bilder från matchen kommer i senare inlägg


Kämpainsats gav matchboll

 

AIK har skaffat sig ett drömläge i kvartsfinalserien mot HV71. Segern med 3–1 i Jönköping var en riktig kämpasinsats. Succémålvakten Viktor Fasth gjorde sin vana trogen några fantastiska räddingar. AIK:s mål gjordes av Kent McDonell, Stefan Johansson och Christian Sandberg. På tisdag vänder serien åter till Stockholm och Hovet.

HV inleder första bytet med att rusa mot AIK:s mål och tvingar Viktor Fasth till en fin
med dubbelräddning. I bytet efter fortsätter anstormningen och firma Melin/Persson ser sig tvungna att ta time out redan efter 1 minut och 22 sekunder.

HV-pressen är dock fortsatt intensiv och när Teemu Laine får ett fint läge att lägga in pucken i öppen kasse tror hela Kinnarps arena att hemmalaget ska ta ledningen, men skottet går utanför och medan hemmalaget för spelet så får AIK lita till kontringsspelet. Efter 8:16 åker Christian Sandberg ut två minuter och hemmalaget skapar press men Viktor Fasth och AIK-försvaret reder ut stormen.

Efter att AIK tillfälligt flyttat upp spelet kommer Simon Önerud helt fri i en kontring efter AIK-anfall, Viktor räddar med stöten.

I Spel fyra mot fyra kan HV till slut ta ledningen när Johan Davidsson hittar rätt bakom Fasth.

Strax efter skadar sig Josh McNevin när Andreas Falk åker in i honom vid sargen. Tjugo minuters personligt straff för Falk samt fem minuters power playspel för AIK blir resultatet av det tilltaget. Redan efter 43 sekunder kan Kent McDonell trycka in pucken bakom Daniel Larsson. Resterande delen av perioden får dock inte AIK till spelet i numerärt överläge och de bägge lagen kan gå till pausvila med varsitt mål efter en intensiv och händelserik period.

Precis när HV 71 blir fulltaliga i inledningen av den andra perioden lägger Stefan Johansson in pucken mot Daniel Larsson och pucken letar sig in i nätmaskorna. HV fortsätter att pressa på efter målet, men AIK kan bryta hemmalagets momentum när Daniel Rudslött tvingar fram en HV-utvisning.

Strax efter får hemmalaget ett power play och när AIK slitit och rätt ut första utvisningen kommer den andra direkt efter. När det återstår 48 sekunder av utvisningen åker AIK på en andra utvisning.  Men bara 18 sekunder senare blir HV:s lagkapten Johan Davidsson utvisad. Precis när lagen är fulltaliga får Jukka Vuotilainen en riktigt bra möjlighet att kvittera från nära håll, men Fasth gör åter en fantastisk räddning.

Några minuter in i av tredje perioden prickar Fredrik Bremberg stolpen, sedan dyker det upp en vass chans för Oscar Sundh, men Fasth räddar. Fram till tredje periodens power break är det ett kompakt hemmatryck och HV biter sig fast långa stunder i AIK:s zon. Vassa chanser saknas inte, men Viktor Fasth står åter i vägen för hemmalagets försök.

HV satsar på spel med sex utespelare i slutet och pressen blir om möjligt än mer massiv.

Mitt i allt detta kan AIK få ur pucken ur egen zon och Christian Sandberg kan få in pucken i det tomma hemmamålet och med det punktera matchen. Efter matchen ljuder AIK-ramsorna i Kinnarps arena och spelarna kommer åter ut på isen och tar emot de svart-gula segerhyllningarna.

På tisdag har AIK chans att avgöra kvartsfinalserien hemma på Hovet.

Eftersnack: Roger Melin

På presskonferensen strax efter slutsignalen berättade Roger Melin om sina tankar kring matchen.
– Vi visste att det skulle bli en jobbig kväll här nere. Idag spelade HV med mycket mer adrenalin och högg och slet på allt. Vi hade långa stunder problem med att komma ur egen zon.

Melin tyckte att HV 71 genomgående var bättre under hela matchen, men att AIK:arna försvarade sig tappert.
– Vi har en fantastisk offervilja i laget, HV får kämpa rejält för sina chanser – trots att de har mycket puck.

Josh McNevin skadades oturligt i en match i Timrå i november och har sedan dess kämpat stenhårt för att komma tillbaka. Idag åkte Andreas Falk in i honom vid sargen och Josh råkade ut för en rejäl hjärnskakning och transporterades till länssjukhuset Ryhov.
– Riktigt synd om Josh, han har haft en otursförföljd säsong. Jag tycker att det är ett solklart matchstraff, Josh spelar nog inte på flera veckor och då kan man tycka att en femminuterssutvisning plus matchstraff är ett ganska billigt straff, avslutade Roger Melin presskonferensen.

Truppen mot Kalmar FFAIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 17 spelare till lördagens träningsmatch mot Kalmar FF. Avspark kl 14:30 i Turkiet.

Uttagna spelare: 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 14 Kenny Pavey, 15 Kevin Walker, 16 Martin Lorentzson, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 21 Admir Ćatović, 24 Daniel Gustavsson, 25 Yussuf Saleh, 27 Ivan Turina och 28 Viktor Lundberg.


HV71-AIK (Slutspel) Omg 3Ikväll var det dags för ännu en match i SM-slutspelet i Elitserien mellan HV71-AIK (Omg 3) De tidigare möterna mellan lagen har slutat följande:

7/3 HV71-AIK 2-4
9/3 AIK-HV71 3-0

Nedan följer en sammafattning över kvällens match:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

14:00 : Mål (1-0) - Johan Davidsson, HV71
16:34 : Mål (1-1) - Kent McDonell, AIK

2:a perioden

00:54 : Mål (1-2) - Stefan Johansson, AIK

3:e perioden

19:42 : Mål (1-3) - Christian Sandberg, AIK

Slutresultat: 1-3

Publik: 7000


Statistik över matchen

JAAA! Fantastiskt med ytterligare en seger för AIK! Segertåget fortsätter. :) Fortsätt såhär nu grabbar så kommer ni gå långt! :D

Nästkommande match:
15/3 AIK-HV71
Hovet 19.00

Spelschema för herrjuniorernaTräningsmatcher

2011-02-05, kl 15:00 AIK-IK Sirius U19, Skytteholms IP - INSTÄLLD
2011-02-12, kl 15:00 AIK-Värmbols FC A-lag, Skytteholms IP - INSTÄLLD
2011-02-19, kl 15:00 AIK-Stömsbergs IF A-lag 2-3 (1-1)
2011-02-26, kl 10:00 AIK-Värmdö IF A-lag 4-4 (3-1)
2011-03-06, kl 15:30 AIK-Gif Sundsvall J, Skytteholms IP 4-1
2011-03-12, kl 15:30 AIK-Djurgården J, Skytteholms IP
2011-03-20, kl 15:30 Hammarby J-AIK, Kanalplan
2011-03-26, kl 15:30 AIK-IF Brommapojkarna J, Skytteholms IP
2011-04-02, kl 15:00 AIK-Dalkurd FF B-lag, Skytteholms IP

Juniorallsvenskan Elit Norra
2011-04-09, kl 13:00 Hammarby-AIK
2011-04-16, kl 15:00 AIK-Djurgården
2011-04-23, kl 12:00 Enskede IK-AIK
2011-04-30, kl 16:00 Foc Farsta-AIK
2011-05-07, kl 12:00 AIK-Eskilstuna City FK
2011-05-14, kl 15:00 Gif Sundsvall-AIK
2011-05-21, kl 12:00 AIK-Vasalunds IF
2011-05-29, kl 16:00 IK Brage-AIK
2011-06-07, kl 19:00 AIK-IFK Norrköping FK
2011-06-15, kl 17:30 Västerås SK FK-AIK
2011-06-18, kl 12:00 AIK-IF Brommapojkarna
2011-06-23, kl 15:00 AIK-Hammarby
2011-07-30, kl 14:00 Djurgården-AIK
2011-08-06, kl 12:00 AIK-Enskede IK
2011-08-18, kl 19:00 AIK-Foc Farsta
2011-08-20, kl 12:00 Eskilstuna City FK-AIK
2011-08-27, kl 14:00 AIK-Gif Sundsvall
2011-09-03, kl 12:00 Vasalunds IF-AIK
2011-09-10, kl 12:00 AIK-IK Brage
2011-09-17, kl 12:00 IFK Norrköping FK-AIK
2011-09-24, kl 12:00 AIK-Västerås SK FK
2011-10-01, kl 14:00 IF Brommapojkarna-AIK


Inför HV71-AIK: #33 David Engblom


 
För lite mer än sex år sedan tekade vår assisterande kapten mot spelare i Mälarhöjden/Bredäng och Trångsund. Idag spelar han SM-kvartsfinal med laget i sitt hjärta. AIKhockey.se pratade med David Engblom och tog upp kontrasten mellan division 1 och SM-slutspel inför den tredje kvartsfinalen mot HV71 i Jönköping ikväll.

Vid sidan av hockeyn under division 1-tiden jobbade David heltid med att lägga parkettgolv i nästan två år tillsammans med lagkamraterna Mattias Hjelm och Henrik Melinder. En liten sponsor till AIK på den tiden möjliggjorde arbetet åt AIK-spelarna.
– Det fungerade ganska bra det året tycker jag, det var ju bara Linden o Tierp som var de enda långa resorna i vår Stockholmsserie, berättar David ödmjukt.

Division 1B inleddes 2004 med två förluster mot Mälarhöjden/Bredäng och Trångsund, ganska stor kontrast mot läget idag?
– Ja det är det, det är en väldig skillnad. Det var fullsatt i alla små hallar den säsongen och lite glesare på Hovet än vad det är idag, haha.

Har du fortfarande kontakt med några spelare från tiden i division 1?
– Ja, jag snackar med Christeen ibland. Men annars är det väl inga direkt som jag har återkommande kontakt med.

Reflekterar du ibland kring den tiden?
– Nej, det kan jag inte påstå att jag gör. Det är väl ibland när man pratar gamla minnen och så. Johan Olsson i föreningsstyrelsen snackade jag lite med när vi gick upp, men annars är det inte så mycket.

Segrarna hittills mot HV71 har varit övertygande och ni spelare verkar inte ha ”svävat iväg”, vad är det som håller på att hända egentligen?
– Vi har haft bra tempo i benen och en tät defensiv. Alla har jobbat hårt, Sen har vi haft en riktigt bra lagmoral, det är det som har varit vägvinnande i de här första två matcherna. Men inget är vunnet förrän man har kommit upp i fyra segrar, det är därför det kanske ser återhållsamt ut när vi har vunnit.  

Blir det en liknande gameplan på fredag som ni hade i senaste bortamatchen mot HV71?
– Det är inte bestämt än. Vi får se på träningen under förmiddagen vad Gunnar och Roger hittar på.

Hur kul är det att vara spelare i AIK just nu?
– Det är alltid kul att vara spelare i AIK, men det är klart att det är extra kul när det går bra.


AIK flyger fram

 

AIK leder med 2–0 i matcher mot storfavoriten HV71 efter en stabil 3-0 seger på ett kokande Hovet. Frågan är hur länge HV71 kan fortsätta att var favoriter i den här serien? Återigen var AIK det bättre laget - på alla punkter. Redan från start visade man med hög forechecking att serievinnarna skulle få det tufft. När Patric Blomdahl styrde in pucken i första perioden lyfte taket i en fullsatt arena. I tredje ökade HV71 takten utan att skapa några riktigt heta chanser. Och som vanligt stängde Viktor Fasth butiken de fåtal gånger smålänningarna kom igenom. AIK:s övriga målskyttar var Kent McDonell och Stefan Johansson.

AIK:arna fyllde Hovet under onsdagskvällen. Den 7570 manstarka skaran bar genom sång och stöd fram AIK till en ny imponerande seger. Många av spelarna i laget tyckte stämningen var mäktig.
– Helt sanslöst, nästan overkligt, sa Peter Nolander.
– Det är nog det bästa jag varit med om hittills. Det var bra tryck på Växjö-matchen också, men då var spänningen så hög att det emellanåt blev lite tyst. Häftigt, beskrev backen Fredrik Carlsson.

Med publiken i ryggen satte AIK full fart från nedsläpp. Men Jönköpingslaget var bättre förberedda den här gången än senast. Det bjöds på fartfylld anfallshockey i större delen av första perioden. Men det var för det mesta AIK som stod för grannlåten. Daniel Bång verkar ha hittat storformen lagom till slutspelet. Tillsammans med Christian Sandberg och Patric Blomdahl snurrades det på i HV:s zon. Utdelning kom rättvist i nionde minuten. Bång trampade runt kassen och kastade in pucken på mål. Där stod Patric Blomdahl, som trivs allra bäst i slutspelmatcher, och styrde in pucken. Tacket lyfte på Hovet och gav laget ytterligare energi. Något senare var hemmalaget nära att utöka ledningen när Bång fick ett fint skottläge på en sidledpassning från Sandberg, men skottet blev tamt och Andreas Andersson hann tillbaka i position och räddade.
– Vi hade den energi som vi ville ha och åkte skridskor, en bra period. Vi ska fortsätta med samma fokus, sammanfattade AIK-tränaren Roger Melin till CANAL+.

Fyllda av självförtroende forsatte Gnaget att gnugga ner HV71 i andra perioden. Med hög forechecking stressade man bortalagets backar som gång på gång fick slänga iväg pucken. AIK tryckte på friskt i anfallszon och lyckades få med sig en utvisning när Oscar Sundh agerade ryggsäck på en AIK-spelare. Det räckte med åtta sekunder i powerplay innan AIK:s ledning var utökad. Dick Tärström laddade bössan från blå och Kent McDonell var påpasslig framför kassen och styrde in 2–0, helt otagbart för en av HV:s främsta spelare, målvakten Andreas Andersson. Försvarsspelet var klockrent från hemmalaget och tabellettan lyckades inte skapa de riktigt heta chanser mot Fasth. Skotten kom oftast utifrån med bra sikt. AIK gick till periodvila i ledning.

I tredje perioden gasar HV i ett desperat försök att nå reducering. Men AIK fortsätter jobba hårt i alla riktningar och lyckas hålla borta HV-spelarna. På slutet skapade HV ett antal farliga chanser. Men Viktor Fasth vägrade att släppa någonting förbi sig. Målvakten klev fram och gjorde några otroliga räddningar. Med en minut kvar, i spel 5 mot 6, skickade Stefan Johansson iväg pucken och säkrade segern åt AIK. 3-0 till hemmalaget som inte verkar nöjda ännu.

AIK:s 2-0 i matcher innebär ett bra utgångsläge för fortsättningen. Men regerande Svenska mästarna har inte gett upp. Är det något lag som har kvalitet att vända ett 2-0-läge så är det HV71. AIK:arna var återhållsamma i omklädningsrummet efteråt.
– Det är först till fyra som gäller. Serien är lång och det gäller att vi behåller ödmjukheten och fortsätter att jobba hårt, sa den outröttlige centern Oscar Steen efter matchen.

Nästa match är i Jönköping på fredag.

AIK-HV71 (Slutspel) Omg 2Igår var det dags för ännu ett möte i Slutspelet i Elitserien 2011 mellan AIK-HV71 (Omg 2). Efter vinst senast för AIK på borta is med slutresultat 2-4. Så hoppas man på det bästa denna match. :)

Nedan följer sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

09:59 : Mål (1-0) - Patric Blomdahl, AIK

2:a perioden

03:24 : Mål (2-0) - Kent McDonell, AIK

3:e perioden

19:01 : Mål (3-0) - Stefan Johansson, AIK

Slutresultat: 3-0

Publik: 7570


Statistik över matchen


Fasth är fantastisk!

JAAAA! Ännu en seger för AIK i årets slutspel! Bra kämpat grabbar! Forstätt så! Ser fram emot nästkommande slutspels match!

AIK:s nästkommande slutspelsmatch:
11/3 HV71-AIK
Kinnarps Arena 19.00

Eftersnack HV71-AIK

 

I omklädningsrummet efter 4-2-segern mot HV 71 i kvartsfinal 1 var det ett påtagligt samlat lag som bytte om och småpratade med journalister, precis så samlat som spelet på isen oftast var. – Vi behåller lugnet hela matchen. Vi gör en bra första period och en riktigt bra andra period. Alla grabbar tycker att det här är hur kul som helst, berättar Christian Sandberg.

Det är också Sandberg som ger AIK initiativet i målprotokollet när han tråcklar in 0-1 efter blott 35 sekunder av andra perioden.
– Jag fick en riktigt bra passning av Bång, sade Sandberg som fri mot HV 71:s Andreas Andersson inte gjorde något misstag.

Strax innan hade en nöjd men samlad Roger Melin på presskonferensen förklarat sin syn på matchen.
– Vi inledde bra, kändes pigga med bra fart i benen.  Våra spelare skapade initiativ åt varandra och lät inte HV föra spelet. Vår andra period är riktigt bra, där vi också får utdelning på vårt arbete. Vi spelade bra fram till 4-0, då vi släppte lite på koncentrationen.

I den tredje perioden tar hemmalaget över matchen, något som Melin till viss del tillskriver domarna.
– Vi får pinsamma utvisningar emot oss, vilket bjuder in HV i matchen. "Fantastiskt", det är pinsamt för domarkåren.

Viktor Fasth får sjutton skott på sig när hemmalaget trycker upp spelet i den tredje perioden och gör flera tunga räddningar matchen igenom. Men efter slutsignalen pratar han mer om laginsatsen än om honom själv.
– Vi gör två bra perioder. Jag kan bara fokusera på mitt. Ibland hettar det till lite framför mål, säger Viktor apropå en incident med hemmalagets snabbskrinnare Teemu Laine. Men jag fokuserar bara på mitt eget arbete.

Media har skrivit upp HV 71 till skyhöga favoriter i kvartsfinalserien och den svart gula segern på måndagen skakar om Hockeysverige.
– HV är storfavoriter och Svenska mästare och har all press på sig, vi har istället allt att vinna. Vi lever i slutspelet som riktiga underdogs och med vårt spel skapar spelarna energi åt varandra, avslutar Roger Melin presskonferensen.

Flera spelare pratade efter segern om onsdagens drabbning på Hovet.
– Det kommer bli ett jävla liv på läktarna, ler Sandberg. Det kommer bli en jäkla fest, fyllde Viktor Fasth i.

Nedsläpp på onsdag klockan 19:00 på ett fullsatt Hovet, då AIK har chansen att koppla greppet om kvartsfinalserien.

AIK leder kvartsfinalen


 
AIK överraskade HV71 på bortaplan och vann första matchen i kvartsfinalserien med 4–2. Daniel Bång var segerorganisatör med en vacker assist och ett klassiskt slalommål. Segern innbar AIK:s första slutspelsviktoria på tio år. Nu vänder serien till Stockholm och Hovet på onsdag.

Melin kastade om i femmorna inför första kvartsfinalen. Patric Blomdahl ersatte Richard Zednik i kedjan med Bång och Sandberg. David Engblom klev ner som back och gjorde plats för Johan Andersson i formationen med bröderna Ahlström. Melin och Persson valde att vila den på senaste tiden hårt matchade Josh MacNevin.
– Det är helt naturligt att en spelare med ett så långt uppehåll som Josh har haft behöver lite vila, sa Roger Melin till Canal+ innan matchen.

Hemmalaget började avvaktade och lät AIK ta tag i taktpinnen under första perioden. Det blev en händelsefattig start på kvarstfinalserien. Både AIK och HV71 fick möjligheter att spela powerplay utan att lyckas. AIK var det något bättre laget. Skotten slutade 11-7 till stockholmarnas fördel.

Andra perioden
var en veritabel succé för det svartgula bortalaget. AIK fortsatte sitt respektlösa bortaspel med aggressivitet och mycket skridskoåkning. HV71 var håglösa något som AIK utnyttjade med precision. Redan efter tre minuter stod det 2-0 till AIK. 35 sekunder in på mellanakten satte en friställd Christian Sandberg 1-0 efter en genial "bakomryggen"-passning av Daniel Bång. 2-0 rakade Oscar Ahlström in, mitt framför HV-målvakten Andreas Andersson, fint framspelad av comebackande Johan Andersson. Trots den goda utdelningen i fem mot fem skulle det tidigare klickande powerplayspelet ge utdelning. Det var Kent McDonell som sin vana trogen stod på kontoret när Rastislav Pavlikovsky skickade in pucken framför kassen. McDonell visade fint målsinne när han trängd framför Andersson lyfter upp pucken i nätet. Det var nästintill knäpptyst i HV:s hemmaborg efter 3-0 till nykomlingen. Men det var inte slut med det. Daniel Bång visade  varför han tidigare under säsongen blev uttagen i landslaget när han snurrade in 4-0-pucken. Bång serverades pucken av Dick Tärnström och åkte slalom mellan HV-backarna, sista statist att runda var HV-målvakten Andersson som inte fick kunde nå trissan.
– Vi är lite hetare än dem. Vi ligger på hela tiden och stör och ska fortsätta med det. Det gäller att fortsätta att spela som vi har gjort och inte falla tillbaka och spela på ledningen, säger AIK:s Daniel Bång till CANAL+ i paus.
Skyttekungen Martin Thörnberg hann ge hemmalaget lite kontakt när han reducerade till 4–1 strax innan periovilan.

Tredje perioden
skulle hemmalaget föra. Men mästarna hade svårt att meckla upp AIK:s starka försvarsspel. Och när väl pucken kom igenom höll Viktor Fasth den i magplattan. Efter 13 minuter blir pigge Victor Ahlström utvisad för en tripping. Då chansade hemmatränare Janne Karlsson med att ta ut målvakten. Och det gav utdelning. Med bara fem sekunder av utvisningen hänger Andreas Falk upp pucken i nätmaskorna bakom en skymd Fasth. Reduceringen gav ytterligare nerv till matchen. Trots ytterligare ett sex mot fyra spel höll AIK tätt i slutminuterna och skrällen var ett faktum. AIK hade vunnit sin första slutspelsmatch på tio år.

Nu vänder serien till Stockholm och Hovet. På onsdag klockan 19.00 är det nedsläpp i kvarstfinal två.

HV71-AIK (Slutspel) Omg 1Igår spelade AIK sin första omgång i slutspelet mot HV71. Tidigare under säsongen som lagen har mött varandra kan ni läsa i tidigare inlägg.

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
-
2:a perioden

19:52 : Mål (0-1) - Christian Sandberg, AIK
20:00 : Mål (0-2) - Oscar Ahlström, AIK
20:06 : Mål (0-3) - Kent McDonell, AIK
20:17 : Mål (0-4) - Daniel Bång, AIK
20:23 : Mål (1-4) - Martin Thörnberg, HV71

3:e perioden

21:12 : Mål (2-4) - Andreas Falk, HV71

Slutresultat: 2-4

Publik: 6791


Statistik över matchen

JAAA! AIK kammade hem seger i första slutspelsmatchen mot HV! Fortsätt så grabbar även resterande matcher så kommer ni ta hem det här! :D

Nästa möte mellan AIK och HV71:
9/3 AIK-HV71
Hovet 19.00


Inför HV71-AIK

 

Under lördagen firade AIK avancemanget till slutspelat. Redan på söndag var det full fokus på träningen. Nu startar slutspelet och laget har hunnit fokusera om menar sportchefen Anders Gozzi: – Vi är glada att gå till slutspel men inte nöjda. Vi ska fortsätta vår säsong ett bra tag till.

Efter 3-2 segern mot Modo i lördags stod det klart att AIK är Elitseriehistoriens bästa nykomling. Jublet på Hovet visste inga gränser när slutsignalen ljöd och AIK:s första slutspel på tio år var ett faktum. Underlagstippade Gnaget har överraskat alla experter och vill fortsätta att göra det även i kvartsfinalserien mot HV71.
– Det är ett perfekt motstånd för oss. Smidiga resor och vi får fortsätta att slå ur underläge. Det passar oss perfekt. Vi har bortsett från några riktiga bottenapp spelat bra mot HV i år och är inte rädda för något lag, säger sportchefen Anders Gozzi.

När slutsignalen ljöd i lördags firades det nästan som ett SM-guld, kommer det inte vara svårt att fokusera om och hitta motivationen igen?

– Nej, det tycker jag inte. Snarare tvärtom. Vi hade slutspel som mål i år och har tagit enorma kliv under säsongen. När vi har fått vara skadefria är det få lag som har slagit oss. Laget är fullt av självförtroende. Vi är glada att gå till slutspel men inte nöjda. Vi ska fortsätta vår säsong ett bra tag till.

Vad är viktigt att tänka på i ett slutspel?

– Vi ska fortsätta att känna den glädjen vi har haft i slutet. Alla spelare älskar att spela matcher som betyder mycket. Vi ska uttnyttja det till vår fördel och ta vara på tillfället. Samtidigt har vi hittat ett spel som passar oss och det gäller att vi fortsätter vara noggranna med alla detaljer, avslutar Gozzi.

Matchen i matchen kommer målvaktsduellen vara. Seriens hetaste målvakt, Viktor Fasth, ställs mot seriens förmodligen bästa målvaktspar. Rutinerade Andreas Andersson och landslagsmålvakten Daniel Larsson vakter smålänningarnas kasse.
– HV71 har två väldigt duktiga målvakter. Daniel Larsson är jämte Viktor Fasth förmodligen den mest placeringssäkra målvakten i Elitserien. Han har en bra spelintelligens och är alltid på rätt plats. Det kommer garanterat bli bra målvaktsspel i den här kvartsfinalserien. Men vi har lite idéer på hur vi ska överlista dem, säger AIK:s målvaktstränare Stefan Persson.

I slutspel gäller det att ha höga procent i så kallade "special teams". Med det menas att man bör göra mål i vart femte powerplay och inte släppa in mer än ett mål i var sjätte boxplay för att kunna gå långt. AIK:s boxplay har imponerat under säsongen och slutade på en tredjeplats i pentaltykilling-ligan. HV71 däremot hade ligans absolut sämsta boxplay där man stod pall ungefär 76 procent av tillfällena.
– Vi är nöjda över vårt boxplay och det har funkat bra större delen av säsongen. Nu möter vi ligans förmodligen bästa powerplay, så det gäller att vi fortsätter att vara noggranna. HV har väldigt många lösningar i spelformen så det gäller att vi hänger med, säger AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson.

Powerplay-spelet har däremot inte fungerat för AIK. Nykomlingen lyckades bara göra mål på 14 procent av sina chanser under säsongen. Något man givetvis inte är nöjda med.
– Det är ju det som är positivt nu. Alla tabeller startar om från noll i slutspelet så vi har ingen statistik på vårt powerplay för tillfället. Mycket av spelet i powerplay handlar om självförtroende. Självklart är vi inte nöjda med säsongens utfall, men har i slutet ändå sett tendser på att vi är på väg åt rätt håll. McDonell gjorde bland annat mål mot Linköping i näst sista omgången. Det gäller att vi vågar ha trafik på mål och lägga många puckar på kassen. Då kommer utdelningen tillslut. Inte så mycket hokuspokus, avslutar Persson.

Såhär har tidigare möten mellan lagen slutat den här säsongen:

Lördag 9 oktober, Kinnarps Arena

HV71-AIK 3–2 (ot)
Målskyttar AIK: Mattias Beck, Johannes Salmonsson
Notis: Efter matchen redogjorde sportchefen Anders Gozzi att man gjort klart med Rastislav Pavlikovsky och Kent McDonell.

Måndag 18 oktober, Hovet

AIK-HV71 3–7
Målskyttar AIK: Oscar Ahlström, David Engblom och Kent McDonell

Tisdag 28 december, Kinnarps Arena

HV71-AIK 8–2
Målskyttar AIK: David Engblom, Richard Gynge

Söndag 23 januari, Hovet

AIK–HV71 3–2
Målskyttar AIK: Richard Zednik, Oscar Steen, Victor Ahlström

Lördag 19 februari, Kinnarps Arena

HV71-AIK 2–1
Målskyttar AIK: Patrik Nemeth


Upplev slutspelet

 

Det är nu det börjar! Upplev slutspelet live på Hovet. Boka dina biljetter redan idag.

Spelschema:
Onsdag 9 mars, 19.00 AIK - HV71
Tisdag 15 mars, 19.00 AIK - HV71

Eventuell match 6

Lördag 19 mars, 16.00 AIK - HV71        

AIK-Modo HockeyIkväll spelade AIK sin sista match för säsongen i Elitserien (Omg 55) Denna gång var det Norrlands laget Modo som kom på besök till Hovet. Senaste möterna som lagen mött varandra har slutat följande:

14/10 AIK-Modo 4-3
18/11 Modo-AIK 2-1
26/12 Modo-AIK 2-3
29/1 AIK-Modo 5-3

Nedan följer en sammanfattning över kvällens match:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

18:48 : Mål (0-1) - Nicklas Danielsson, MODO Hockey
18:57 : Mål (1-1) - Victor Ahlström, AIK

2:a perioden

3:e perioden

20:09 : Mål (2-1) - Daniel Rudslätt, AIK
20:15 : Mål (2-2) - Hannu Pikkarainen, MODO Hockey
20:30 : Mål (3-2) - Richard Gynge, AIK

Publik: 7636


Statistik över matchen


Tabellen

Efter denna seger mot Modo ikväll så går AIK vidare till slutspel! Så fantastisk j*vla bra! :D Nedan följer datum över AIK:s matcher:

Kvartsfinaler

K1 Måndag 7 mars 19:00
K2 Onsdag 9 mars 19:00
K3 Fredag 11 mars 19:00
K4 Tisdag 15 mars 19:00
K5 Torsdag 17 mars 19:00
K6 Lördag 19 mars 16:00
K7 Söndag 20 mars 16:00

Inför AIK-Modo: Roger Melin och Kent McDonell

Idag avgörs det om AIK ska knipa sista slutspelsplatsen. Inför omgång 55 av årets Elitserie har AIK två poäng ner till Södertälje och Frölunda och tre poäng till Modo och Timrå i kvalserieland. Alla förutsättningar finns för en riktig rysare alltså. Men nykomlingen AIK har allt i egna händer. Roger Melin och Kent McDonell ser med tillförsikt fram emot dramat.
Förlust trots drömmål av TetehAIK förlorade för första gången under årets försäsong då Örebro SK FK vann med 3-1 (2-1) på Skytteholms IP. AIK tog ledningen i den tionde minuten då Teteh Bangura svarade för ett drömmål inför 1 832 åskådare.

AIK:s ledningsmål kom efter att Mohamed Bangura spelat ut till Daniel Gustavsson på högerkanten och DG gick ner mot kortlinjen och slog ett perfekt avvägt inlägg mot den bortre stolpen där Teteh Bangura med en bicycleta förpassade bollen in i motståndarmålet. Prestationen utlöste ett jubel som nästan lyfte taket på Skytteholm. Örebro SK kvitterade åtta minuter senare efter att Fredrik Nordback alldeles för enkelt kunde nicka in bollen vid den främre stolpen efter Nordin Gerzics högerhörna.

I den 28:e minuten svarade Sandro för en bra prestation på vänsterkanten och frispelade Mohamed Bangura som rullade in bollen till höger om John Albåge, men linjedomaren hade höjt flaggan för offside. Tio minuter senare inträffade en mycket märklig situation som inte många på läktaren uppfattade, helt plötsligt låg bollen i AIK:s mål. Mittbacken Per Karlsson slog en enkel tillbakapassning som Ivan Turina helt missade och 1-2 var ett faktum.

Den andra halvleken var inte bra och AIK hade svårt att skapa några målchanser. Efter en misstänkt offsidesituation kunde ÖSK i den 54:e minuten kontra in 3-1 efter att Gerzic friställt Nordback som enkelt kunde göra sitt andra mål för eftermiddagen.

Resten av matchen blev mest grinig och domaren fick tre gånger visa upp det gula kortet.

MATCHFAKTA FINNS HÄR

Startelvan mot Örebro SK FKAIK ställer upp med följande startelva i träningsmatchen mot Örebro SK FK på Skytteholm, avspark kl 13:00: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 7 Helgi Daníelsson, 11 Sandro José Ferreira da Silva, 14 Kenny Pavey, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 24 Daniel Gustavsson, 27 Ivan Turina.
Avbytare: 5 Robert Åhman Persson, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 16 Martin Lorentzson, 25 Yussuf Saleh, 28 Viktor Lundberg.

Daniel Tjernström var uttagen i matchtruppen, men blev sjuk och är därmed inte med.


Truppen mot Örebro SK FKAIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 17 spelare till lördagens träningsmatch mot Örebro SK FK. Avspark kl 13:00 på Skytteholms IP i Solna.

Uttagna spelare: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström, 11 Sandro José Ferreira da Silva (provspel), 13 Kyriakos Stamatopoulos, 14 Kenny Pavey, 16 Martin Lorentzson, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 24 Daniel Gustavsson, 25 Yussuf Saleh, 27 Ivan Turina och 28 Viktor Lundberg.


McDonell och Fasth matchvinnare

 

AIK är med i jakten på en plats i SM-slutspelet inför lördagens 55:e och sista omgång av elitserien. Det efter torsdagskvällens 2-1 (0-0,2-1,0-0) borta mot Linköpings HC i en match fylld av dramatik. AIK avgör nu själv utgången resten av säsongen.

– Det är två dagar kvar att fokusera på resten av serien och det ska vi göra. Vi tuggar på bra nu med mycket folk och det verkar som vi gillar situationen, konstaterade en lättad och tillfreds tränare i Gunnar Persson.

Roger Melin var liksom sin kollega mycket nöjd med spelarnas insats.
– Underbart att se den offervilja och det försvarsspel som vi hade. Vi agerade som ett lag.

Bröderna Victor och Oscar Ahlström var tillbaka i laget igen och bildade anfall med David Engblom i fjärdeformationen. Duon satte fart från start och var inledningsvis ett ständigt orosmoment i LHC:s zon. Första farliga chansen hade Oscar som prickade kryssribban efter 5.14. Richard Gynge - som vanligt på piggt spelhumör och i ständig rörelse - hade ett bra läge efter 6.33 liksom Daniel Rudslätt på pass från Gynge efter 17.28. AIK hade de klart bästa chanserna även om Linköping hade fler, dock utan problem för säkre Viktor Fasth i AIK:s mål.  Annars var det en fartfylld men hafsig första period utan linjer i anfallsspelet.

LHC med två raka förluster inför matchen mot AIK satte hög press direkt i andra akten som blev än mer händelserik och av karaktären "slutspelshockey". Fasth fick jobba hårt mellan stolparna när hemmalaget anfört av förstakedjan tryckte på. Då, när det var som mest kritiskt, kontrade AIK in 1-0 efter 6.43. Det var ett vackert mål. Gynge hämtade pucken längs sargen bakom mål, passade till Rudslätt som hittade Oscar Steen vid målvakten Fredrik Norrenas vänstra stolpe. Steen passade till Peter Nolander vid bortre stolpen som satte pucken i nät, Nolanders fjärde för säsongen. Blott 28 sekunder senare blev Oscar Ahlström utvisad. Med 32 sekunder kvar i numerärt överläge orkade inte AIK och Patrik Zackrisson hittade Mikael Håkanson vid bortre stolpen. Viktor Fasth hann inte förflytta sig och Håkansson rakade pucken i öppet mål, hans 100:e mål i LHC:s tröja. Men AIK av 2010/11-års upplaga är ett lag som ständigt jobbar sig tillbaka in i matcherna. Ett mindre lyckat numerärt överläge fick dock en lycklig upplösning. Tre sekunder efter Jan Hlavac suttit av sitt straff satt 2-1 för AIK efter 15.51. Dick Tärnström passade till Johannes Salmonsson, som med ett precist pass levererade pucken till Kent McDonell som prickade in ledningsmålet. En bra andra period av AIK där framförallt försvarsspelet övertygade.

Hemmalaget fortsatte sin intensiva jakt på ett kvitteringsmål i tredje perioden. AIK var under hård press och hamnade allt djupare i egen zon. LHC skapade chans på chans och AIK tog time out efter 11.43. Positionerna flyttades upp och AIK fick längre anfall, men trycket mot Fasth i AIK-målet blev åter allt mer påtagligt i slutet av matchen. När Fredrik Svensson blev utvisad efter 19.10 fick AIK jobba oerhört hårt. Viktor Fasth gjorde flera räddningar och räddades i sin tur av sina lagspelare som gjorde heroiska kämpainsatser när de offrade sig framför mål. AIK höll undan och jublade i kapp med de drygt 600 tillresta AIK-fansen i Cloetta Center.
– Att vi aldrig ger oss har vi nog med från förra säsongen, konstaterade Richard Gynge efter matchen.

På lördag avgörs det. Det kan bli slutspel, det kan bli kvalserien och det kan vara slutspelat för säsongen. Det är AIK som bestämmer hur resten av säsongen ser ut. Det inför ett fullsatt Hovet mot MoDo.

Linköping HC-AIKIkväll spelade AIK sin näst sista match för säsongen i Elitserien (Omg 54) denna gång bar det av till Cloetta Center och Linköping HC stod för motståndet. Senaste möterna som lagen mött varandra har slutat följande:

15/9 AIK-Linköping HC 1-5
30/10 AIK-Linköping HC 2-1
30/12 Linköping HC-AIK 4-1
8/1 Linköping HC-AIK 4-0

Nedan följer sammanfattning över kvällens match:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
-
2:a perioden

20:12 : Mål (0-1) - Peter Nolander, AIK
20:17 : Mål (1-1) - Mikael Håkanson, Linköpings HC
20:27 : Mål (1-2) - Kent McDonell, AIK

3:e perioden
-

Publik: 7013


Statistik över matchen


Tabell

JAAAAA! Ikväll tog AIK ytterligare några viktiga poäng!! :D Bara att rikta blickarna mot nästkommande match. :)

AIK:s nästkommande (sista) match:
5/3 AIK-Modo Hockey
Hovet 18.30

#21 Christian Sandberg rookiekandidat

 

Christian Sandberg har nominerats Hockeyligans fjärde rookiekandidat. Den starke centern har med sitt fantastiska spelsinne imponerat under sin första säsong i Elitserien. 23-åriga Sandberg är assisterande lagkapten och har hunnit gör 22 poäng den här säsongen.

Juryns motivering till beslutet lyder: ”En slitstark, hårt arbetande spelare med en
härlig vinnarskalle. Smart i det han gör och sätter alltid laget som sådant i högsätet.”

Grattis till nomineringen!

– Tack! Det känns jäkligt kul, är faktiskt lite överraskad.

Varför tror du att du blivit nominerad?

– Svårt för mig att svara på. Men det har kännts helt okej under säsongen. Det har varit ett etablerings år för både mig och laget. Jag tycker att vi har utvecklats på ett bra sätt. Jag har kännt ett starkt förtroende från tränarna vilket gett ett gott självförtroende. Det har gjort att man också vågat ta för sig mer och mer.

Vilka är de stora skillnaderna mellan Allsvenskan och Elitserien?

– Tempot skiljer sig nästan inget. Men skickligheten på spelarna är den stora skillnaden. Man möter hela tiden väldigt duktiga spelare, något som man utvecklas enormt av. Det är väldigt roligt och utmanande att få spela på den här nivån.

Det har under säsongen snackats en del om landslaget. Vad känner du är nästa steg för dig?

– Jag har fått ett etableringsår nu och självklart vill jag fortsätta att utvecklas i rätt riktning. Jag vill bli bättre i stort sett alla delar av mitt spel. Det gäller bara att ha tålamod och fortsätta gnugga. Självklart vill man testa på att spela på högsta möjliga nivå, men det är inget jag går och tänker på. Jag vill hjälpa AIK så mycket som möjligt och om det leder någon vart är det bara en bonus.

Du var borta några matcher under säsongen för en handskada, hur är det med den nu?

– Det är aldrig kul att få ett avbrott mitt i säsongen. Men jag fick vila och nu känns det bra.

AIK har varit nederlagstippade under säsongen, men nu med bara två omgångar kvar har man slutspelsplatsen i egna händer. Är du överraskad att det funkat så bra under första året i Elitserien?

– Nej det är jag inte. Vi visste i truppen att vi hade ett bra lag som skulle kunna vara med att tävla. Vi har en otroligt stark grupp där alla jobbar mot samma mål. Sedan har det varit positivt att få slå ur underläge. Vi har alla varit sugna på att visa vad vi kan och det skulle vara väldigt spännande att se vad vi skulle kunna åstadkomma i ett slutspel.

Tabellen är inför det sista omgångarna väldigt jämn, hur hanterar du som spelare pressen?

– Ja det är verkligen spännande. Samtidigt är det jäkligt kul att få vara med om. Varje match är ett krig och det har man nog kunna se på matchbilden i de senaste omgångarna. Det gäller att ta en match i taget och fokusera på det jobb man ska göra där. I slutändan är det ändå resultatet i varje enskild match över 55 omgångar som räknas.

Nu väntar Linköping på bortaplan, förväntningar på matchen?

– Linköping är ett bra lag. Men vi vet att vi kan ta poäng mot dem. Vi har haft två matcher därnere som varit ganska jämna även om de tillslut vunnit. För oss gäller det att hjälpa Fasth så mycket det går. Vi vet att han oftast tar första puckarna. Vi ska vara noggranna i vårat defensiva arbete men också våga ta tag i det offensiva spelet. Sedan gäller det att vi håller oss på banan och inte tar en massa onödiga utvisningar.

Om Årets Rookie

Årets Rookie utses av Svenska Hockeyligan och Svenska Spel varje säsong i Elitserien.
Förutom äran handlar det också om 50 000 kronor till spelarens moderklubb.
Fyra kandidater till titeln Årets Rookie utses varje säsong. En av dessa utses efter
grundseriesäsongen till Årets Rookie.

Jury för Årets Rookie är Tommy Töpel, Svenska Hockeyligan, Roger Rönnberg,
förbundskapten J20-landslaget, Håkan Andersson, Svenska Spel, Mats Wennerholm,
Aftonbladet samt från Ishockeyjournalisternas Kamratförening Hasse Andersson och
Singel Ericsson.

Regler inför årets uttagning

- Spelare som är junior kan delta i tävlingen högst två säsonger räknat från elitseriedebut.
- Spelare kan bara utses till Årets Rookie en gång.
- Spelare kan delta i tävlingen under innevarande säsong de fyller 26 år (senast född 1985).
Dessa spelare kan endast deltaga under förutsättning att de sammantaget tidigare ej gjort
fler än 30 matcher i grundserien.
- Prisutdelning: Juryn fattar beslut hur penninggåvan på 50.000:- skall fördelas.

AIK på slutspelsplats

 

6542 åskådare på Hovet fick se en målsnål tillställning mot Luleå under tisdagskvällen. Slutresultatet skrevs till 1-2 efter straffar. AIK:s målskytt i matchen blev Johannes Salmonsson och poängen gör att AIK för tillfället innehar den sista slutspelsplatsen med två omgångar kvar av grundserien.

Den första perioden
inleddes av bra AIK-spel och ett etablerat tryck i Luleås försvarszon. Gnaget var det spelförande laget och samtliga formationer gav energi åt varandra. De riktigt heta chanserna uteblev trots det fina spelet som senare alltmer utjämnades. När AIK får chansen i matchens första powerplay i slutet av den första perioden styr Johannes Salmonsson in förlösande 1-0 till AIK på Dick Tärnströms slagskott från den blå linjen.

Den andra perioden
inleds av att Gnaget neutraliserar Luleås powerplay efter en trippingutvisning som Daniel Rudslätt åkte ut för i slutskedet av den första perioden. Såväl Mcdonell, Salmonsson och Sandberg var nära att få in pucken bakom David Rautio i Luleå-målet innan Luleå började ta över spelet mer och mer. Det gjorde att Roger Melin tog timeout för att väcka AIK-spelarna. När lite mer än halva perioden var spelad drabbades AIK av ett lagstraff med för många spelare på isen. Så högt som AIK-publiken buade har man inte gjort under hela säsongen som under den utvisningen. När AIK väl var fulltaliga hade Jonas Liwing ett bra läge att kunna sätta 2-0 rättvänd i sidan av slottet, men istället kontrar Luleå in 1-1 efter ett anfall som först inte såg särskilt farligt ut. En oturlig styrning på en AIK-skridsko ställde Viktor Fasth i målet. Fasth fick även skära av vinkeln och rädda ett skott från en fri Pär Arlbrandt vid sidan av AIK-kassen innan den andra perioden var slut.

Den tredje perioden bjöd inte heller på något större skönspel, det var mest kamp mellan två hårt kämpande lag. När Gnaget efter nio minuter får chansen i ännu ett powerplay får Sandberg och Nemeth varsina lägen utan någon större lycka. Även Luleå hade ett par chanser i den sista perioden. Stabile Viktor Fasth fick göra en benparad innan den sista perioden var slut som AIK vann skotten med 8-4.

Förlängningen dominerades kraftigt av AIK där Luleå inte fick ett skott på mål. AIK hade två skott i ribban av Liwing och Rudslätt samt en retur i slottet som Salmonsson försökte få in, men David Rautio i Luleå-målet höll tätt. Matchen fick istället avgöras på straffar där Luleå var de som var mest lyckosamma och således fick med sig bonuspoängen.

Det oavgjorda resultatet gör att AIK just nu ligger på den sista slutspelsplatsen i den jämna streckstriden där endast två poäng skiljer slutspel från kvalspel. Närmast följer bortamatch mot Linköping på torsdag innan grundserien avslutas mot Modo hemma på Hovet på lördag. Stöd AIK på plats!

AIK-Luleå HockeyIkväll spelades ytterligare en match för AIK (Omg 53) Denna gång var det Norrlandslaget Luleå Hockey som kom på besök. Senaste möterna som lagen mött varandra har slutat följande:

5/10 Luleå-AIK 1-0
26/10 AIK-Luleå 0-3
9/12 Luleå-AIK 2-1
27/1 Luleå-AIK 1-2

Nedan följer en sammanfattning över kvällens match:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:25 : Mål (1-0) - Johannes Salmonsson, AIK

2:a perioden
20:08 : Mål (1-1) - Kim Karlsson, Luleå HF

3:e perioden
-
4:e perioden
-
Straffar:
AIK 0-0 Christian Sandberg (räddad)
LHF 0-1 Niklas Olausson (mål)
AIK 1-1 Richard Gynge (mål)
LHF 1-1 Pierre Johnsson (utanför)
AIK 1-1 Dick Tärnström (utanför)
LHF 1-1 Niklas Olausson (räddad)
AIK 1-1 Richard Gynge (räddad)
LHF 1-2 Sebastian Enterfeldt (mål)
AIK 1-2 Kent McDonell (räddad)

Slutresultat: 1-2


Statistik över matchen


Tabellen

Trist att AIK inte vann på straffar. För då hade dom fått ytterligare en bonuspoäng ikväll. Men man får glädja sig åt att det vart ett poäng ikväll iallafall. :)

AIK:s nästkommande (näst sista) match:
Linköping HC-AIK
Cloetta Center 19.00


RSS 2.0