Eftersnack Timrå-AIK

 

Det var glada men avslappnade grabbar nere i omklädningsrummet en halvtimme efter slutsignalen i EOn Arena. Segersiffrorna skrevs till 3-1 mot Timrå IK och det allmänna omdömet är att segern var rättvis när AIK tog den femte segern på det femte försöket mot Timrå denna säsong.

– Jag tycker att vi är bättre än Timrå under hela matchen, säger Daniel Bång.

Efter en mållös första period rivstartar kedjan med Bång, Richard Zednik och Christian Sandberg den andra perioden.
– Vi gjorde ju mål redan efter tretton sekunder. Jag åkte upp längs kanten och fick till en riktig fladderpuck - blev väldigt överraskad när jag såg att pucken låg i mål, säger Daniel Bång.

– Vi fick ett underbart stöd från läktarna idag, riktigt roligt att så många supportrar åkt hit upp, säger Bång.

Timrå kvitterar turligt till 1–1 i powerplay sedan en passning studsat på en AIK-skridsko och ställt Viktor Fasth i målet. AIK replikerar dock en dryg minut senare efter att Oscar Steen och Daniel Rudslätt kombinerat ihop en spelvändning som sedan Rudslätt är sista man på. Tillsammans med Richard Gynge skapar kedjan tryck mot Timråkassen och det är Oscar Steen som också kan utöka AIK:s ledning med fem minuter kvar av andra perioden.
 – Jag gick mot mål och behövde bara sätta dit klubban på Gynges pass. Man känner verkligen innan matcher när man har psykologiskt övertag på vissa lag. Färjestad hade det på oss i förra matchen, medan det idag kändes riktigt bra redan innan matchen eftersom vi vet att vi har fyra raka vinster mot Timrå. Det blev en riktig krigarmatch. För mig kändes det också bra, jag prioriterade det defensiva spelet, berättar Oscar.

Det finns dock fortfarande detaljer att slipa på - på presskonferensen beskrev Gunnar Persson powerplayspelet som ett "fortsatt trauma". Dick Tärnström håller med när han sammanfattar matchen:
– Vi är bättre än Timrå i spel fem mot fem under hela matchen, men vi har fortsatt mer att hämta i spelet med en man mer på isen. Det var två lag som ville väldigt mycket och då är det extra kul att så många supportrar har rest upp för att stödja oss, säger lagkaptenen innan han går in i duschen.

En som inte var lika snabb in i duschen efter matchen var en glad Josh McNevin. Det var en speciell match för Josh som var tillbaka för första gången i EoN-arena sedan hans benbrott i november och han ger sig själv, laget och supportarna det beskedet alla vill ha.
– Foten känns bara bra, jag är faktiskt överraskad över hur bra det känns, säger Josh men vill samtidigt inte prata så mycket om det speciella i att komma tillbaka till Timrå utan framhåller istället laginsatsen.
– Vi gör en grymt bra laginsats idag, sliter och kämpar på varje puck ute på isen.

Sista perioden slutar mållös sedan AIK lyckas reda ut fyra raka utvisningar. Gunnar Persson tyckte att spelet i boxplay var bra och vill också trycka på vikten av att ha fått tillbaka Josh McNevin och Kent McDonell i laget.
– De tillför väldigt mycket till laget och jag vill lyfta fram dem tillsammans med alla våra fyra centrar (Pavlikovsky, Sandberg, Steen och Engblom) som samtliga gör en otroligt bra match.

Fyrtio lugna i mil i bussen väntade sedan för grabbarna som är lediga idag, söndag, och tränar återigen på måndag innan den viktiga hemmamatchen mot Luleå på tisdag kväll.

Viktig seger mot Timrå

 
AIK har häng på sista slutspelsplatsen efter 3–1-segern mot Timrå på bortaplan. AIK började oerhört starkt men utdelningen skulle inte komma förrän i andra perioden. Efter tre mål i mittenakten genom Daniel Bång, Daniel Rudslätt och Oscar Steen kunde AIK skapa sig en 3-1-ledning som man kunde hålla matchen ut. Rosas ska också målvakten Viktor Fasth som stod för några avgörande räddningar.

AIK chocköppnade mot Timrå som hade svårt att hänga med pigga gnagare. Det gjorde bland annat att AIK fick möjlighet i två numerära överläge. Men AIK:s powerplay fortsatte att klicka. Josh MacNevin kom närmast med ett skott i stolpen. Efter tio minuter drog Fredrik Svensson på sig en utvisning och matchbilden förändrades. Timrå tog över och tryckte ner AIK i egen zon. Timrå hade under sin forcering två skott i ribban varav ett som domarna ringde på för att låta videodomaren granska. Men reprisbilderna visade tydligt att skottet ggick via ribban och stolpe och ut igen. Första perioden är händelserik med många chanser åt båda hållen. Timrå vinner skotten med 12–6

I andra perioden
blev det proppen ur för målsnåla AIK. Det börjar med att Daniel Bång redan efter 13 sekunder (!) fick ett fritt skottläge ovanför tekningscirklarna. Pucken studsar till alldeles innan skottögonblicket och det blev ett höstlöv som comebackande Magnus Åkerlund i Timrå-kassen tappade in under armen. AIK såg väldigt stabila ut i försvarsspelet och Timrå skapade inte mycket. Men i powerplay efter fem minuter kunde Timrå kvittera. I en stökig situation framför Viktor Fasth studsar pucken oturligt på Peter Nolander skridsko och in i mål. Men AIK skulle replikera direkt. En minut efter Timrås mål kontrar Daniel Rudslätt och Oscar Steen in pucken. En vacker passning från Steen friställde Rudslätt som styrpetade in pucken mellan benen på Åkerlund. Ett både vackert och viktigt mål. Även AIK:s tredje mål, efter 15 minuter, var en delikatess. Richard Gynge lade en flippass som friställde Steen som fick klubbspetsen på pucken. Åkerlund når inte riktigt ut med benskydden och speakern i EoN-arena fick konstatera 3–1 till AIK. Men svängdörrs hockeyn fortsatte. I bytet efter AIK:s ledningsmål friställs Illka Pikkarainen, men Fasth vinner duellen och bortalaget kunde gå till vila med en tvåmålsledning. Hemmalaget vann skotten i perioden med 8–9.

Timrås jakt på reducering och kvittering i den tredje perioden blev uddlöst. Ett välstrukturerat försvarsarbete från AIK avväpnade Timrås sporadiska anfallsförsök. Inte ens när Timrå fick chans i 5 mot 3 lyckades man skapa några större farligheter. AIK vann matchen inte helt oförtjänt med 3-1 och har fortfarande slutspelsplatsen i egna händer. I nästa match på tisdag väntar Luleå.

Timrå IK-AIKIdag var det dags för ännu en match i Elitserien (Omg 52) för AIK:s del. Återstår bara 3 matcher kvar. Denna gång var det dags att bege sig till EoN Arena och Timrå IK stod för motståndet. De senaste möterna som lagen har mött varandra har slutat följande:

16/10 Timrå IK-AIK 1-4
6/11 Timrå IK-AIK 1-4
11/12 AIK-Timrå IK 7-2
2/1 AIK-Timrå IK 3-1

Efter 4 spelade matcher har AIK vunnit alla fyra möterna mot Timrå. Ser lovande ut inför dagens match. Nedan följer en sammafattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
-
2:a perioden

16:55 : Mål (0-1) - Daniel Bång, AIK
17:06 : Mål (1-1) - Martin Röymark, Timrå IK
17:08 : Mål (1-2) - Daniel Rudslätt, AIK
17:24 : Mål (1-3) - Oscar Steen, AIK

Period 3
-
Publik: 5568


Statistik över matchen


Tabell

JAAA! AIK tog viktiga poäng idag mot Timrå. Dom poängen behövs verkligen för AIK:s del. Så att dom säkrar en plats i Elitserien nästa säsong. :)

AIK:s nästkommande match:
1/3 AIK-Luleå Hockey
Hovet 19.00


Storseger för AIKAIK besegrade FC Flora med 5-0 (3-0) på Skytteholms IP. Mästarna från Estland hade inget att sätta emot AIK som tog sin fjärde raka seger under försäsongen. Målen gjordes av Robert Åhman Persson (2), Mohamed Bangura, Viktor Lundberg och Kevin Walker.

KOMPLETT MATCHFAKTA

Liverapport finns på Blackbeat.se


Startelvan mot FC FloraAIK ställer upp med följande startelva i träningsmatchen mot FC Flora på Skytteholm, avspark kl 13:30: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 8 Daniel Tjernström (K), 13 Kyriakos Stamatopoulos, 16 Martin Lorentzson, 20 Mohamed Bangura, 24 Daniel Gustavsson, 25 Yussuf Saleh, 28 Viktor Lundberg.

Avbytare: 6 Alexander Milosevic, 11 Sandro José Ferreira da Silva, 12 Goran Slavkovski, 15 Kevin Walker, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 27 Ivan Turina.


Truppen mot FC FloraAIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 18 spelare till lördagens träningsmatch mot FC Flora. Avspark kl 13:30 på Skytteholms IP i Solna.

Uttagna spelare: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milosevic, 8 Daniel Tjernström, 11 Sandro José Ferreira da Silva (provspel), 12 Goran Slavkovski (provspel), 13 Kyriakos Stamatopoulos, 15 Kevin Walker, 16 Martin Lorentzson, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 24 Daniel Gustavsson, 25 Yussuf Saleh, 27 Ivan Turina och 28 Viktor Lundberg.


Inför TIK-AIK: #37 Stefan Johansson

 

Stefan Johansson har varit en av AIK:s bästa backar den här säsongen. 22-åringen har etablerat sig i Elitserien på ett imponerande sätt. Med sina +11 leder han den interna plus-minusstatistiken tillsammans med Rastislav Pavlikovsky. Inför den viktiga matchen mot Timrå tror Johansson på seger. – Vi är revanschsugna efter förlusten mot Färjestad och Timrå verkar passa oss ganska bra.

Tung förlust mot Färjestad som tog sin femte raka seger mot er, varför lyckas ni inte vinna över dem?

– Deras målvakt var riktigt bra. Jag tycker han räddade dem flera gånger. Vi har också haft svårt med effektiviteten i målskyttet. Färjestad är ett bra lag, men vi ska absolut kunna slå dem.

Ni fick en extremt dålig start av matchen, vad berodde det på?

– Vi kanske inte var tillräckligt ödmjuka efter segern mot Brynäs. Det är lätt att det blir lite tamt. Men efter Rogers time out tog vi tag i spelet och blev betydligt bättre.

Extremt viktig match mot Timrå, hur går tankarna inför matchen?

– Det vore en bra idé att ta en femte raka. Timrå verkar passa oss ganska bra. Det är svårt att förklara varför det är så. Men vi ska in och köra hårt. Vi åker till Timrå med sikte på en slutspelsplats. Och vi behöver en seger.

På senare tid har de flesta matcherna varit målsnåla, är det en trend som fortsätter imorgon?

– Nej jag tror inte det. Vi brukar ha ganska målrika matcher när vi möts. Timrå kommer  gå ut och checka hårt från början och för oss gäller det att vara med direkt från start.

Själv har du utvecklats enormt under säsongen och verkar ha riktigt bra form. Hur känns det för personlig del?

– Det känns bra och det är roliga matcher nu. Jag kanske taggar till när det är jämnare och gäller mer. Man får ju mer självförtroende när det går bra och spelet kommer mer naturligt.

Du sitter på ett utgående kontrakt, hur går det med förhandlingarna?

- Det är inget jag tänker eller fokuserar på nu. Först ska vi slutföra säsongen.

AIK kammade noll

 

AIK förlorade den griniga matchen mot Färjestad med 0–3. Det var AIK:s femte förlust mot Färjestad den här säsongen. Men hemmalaget saknade inte chanser för att kunna vinna matchen. Andra perioden dominerade Gnaget utan att lyckas få in trissan bakom FBK-målvakten Christopher Nihlstorp. I tredje perioden hettade det till på riktigt då Daniel Bång fick matchstraff efter ett slagsmål med Christian Berglund. På lördag väntar Timrå i en viktig match om den sista slutspelsplatsen.

Färjestad chocköppnade den första perioden och pressade tillbaka AIK i egen zon. Hemmalaget var passiva mot ett Färjestad som snurrade friskt framför Fasth. Redan efter två minuter drog Fredrik Svensson på sig en hakningsutvisning. Färjestad fortsatte att trycka på och skapade några farliga chanser mot Fasth. AIK stod pall och lyckades freda målet från påhälsning. Men värmlänningarnas press fortsatte i fem- mot femspelet. Och tillslut var Fasth tvungen att kapitulera. Martin Sevc glömdes bort mitt i slottet och kunde placera in 0–1. AIK:s tränare Roger Melin blev efter målet tvungen till timeout för att ändra matchbilden. Det lyckades. AIK började åka skridsko och hade ett högre pucktempo. Det föranledde ett böljande spel och ett antal farliga chanser åt båda hållen. Närmast kom Patric Blomdahl som från nära håll, fri med Nihlstorp, försökte forcera in pucken. Men målvakten var tät längs isen och kunde avvärja försöket. Perioden bjöd publiken på god underhållning med många chanser och öppet spel. Skotten slutade 6–11 i Färjestadfavör.

Period två kom att domineras av ett anfallsglatt hemmalag. Men ineffektiviteten framför motståndarmålet blev förödande. Bland annat fick AIK spela i numerärt överläge fyra gånger varav ett fem mot tre läge. Men en storspelande och het Nihlstorp i FBK-målet lyckades hålla tätt. Periodens märkligaste situationen var när Nihlstorp, efter en batalj framför FBK-målet, först sopade på Richard Gynge med några klubbhandskjabbar och sedan skrinnade upp till mittlinjen och utmanade Fasth. Några spelare hann gå emellan och avbröt skärmytslingen. FBK-målvakten fick bara två minuter för tilltaget. AIK:s dominans visade sig i skottstatistiken, 12–4 till hemmalaget.

Tredje perioden skulle det bli ännu stökigare. Christian Berglund, som tjafsat med domare och AIK-spelarna matchen igenom, fortsatte att var en nagel i ögat på hemmalaget. Daniel Bång fick tillslut nog och vevade på mot Berglund som inte vågade stå upp. Bång fick matchstraff och Berglund, som behöll lovikavantarna på, belönades med två minuter på botbänken. I powerplayet som efterföljde fyra- mot fyraspelet kunde Färjestad avgöra matchen. Duktige landslagsspelaren Mattias Sjögren serverades pucken i slottet och smällde in 0–2. Efter målet kunde det rutinerade bortalaget stänga matchen. De vingklippta AIK:arna hade svårt att skapa riktigt farliga chanser. 0–3-målet kom i öppen kasse med två minuter kvar av matchen. FBK vann skotten i tredje med 3–6.

Det finns inte mycket tid att sörja förlusten. Tabellen är fortfarande oerhört tajt. Redan på lördag reser AIK till Sundsvall för att möta Timrå som fortfarande är kvar på den sista slutspelsplatsen. Matchen kan vara avgörande för streckstriden.

AIK-Färjestad BKIkväll spelades ännu en match i Elitserien (Omg 51) denna gång mellan AIK-Färjestads BK. Senaste möterna som lagen har mött varandra har slutat följande:

25/9 Färjestad BK-AIK 3-0
23/11 Färjestad BK-AIK 2-1
6/12 AIK-Färjestad BK 1-6
31/1 AIK-Färjestad BK 1-3

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:07 : Mål (0-1) - Martin Sevc, Färjestad BK

2:a perioden
-
3:e perioden
20:54 : Mål (0-2) - Mattias Sjögren, Färjestad BK
21:07 : Mål (0-3) - Marcus Paulsson, Färjestad BK

Slutresultat: 0-3

Publik: 4205


Statistik över matchen


Tabellen

Trist att AIK åkte på en förlust i kvällens match! :( Dom hade verkligen behövt viktiga poäng för att säkra en slutspelsplats. Men det är bara att blicka framåt och hoppas på det bästa i nästa match. :)

AIK:s nästkommande match:
26/12 Timrå IK-AIK
EoN Arena 16.00


Avspark: Inför AIK-FC FloraFC Flora från Estland har varit en återkommande motståndare för AIK under de senaste försäsongerna och på lördag (26/2) är det dags för ännu ett möte. AIK kommer till matchen med tre segrar och en oavgjord i de hittills spelade träningsmatcherna. Avspark kl 13:30.

FC Flora blev ligamästare för åttonde gången under hösten 2010 då de vann Meistriliiga på 91 poäng (36 omgångar), man var fem poäng före de regerande mästarna FC Levadia. Laget får därmed kvala till Champions League i sommar.

Lördagens match blir tredje gången som AIK och FC Flora möts på Skytteholms IP. 2007 blev det 0-0 och kvar i AIK från den matchtruppen för fyra år sedan är endast Robert Åhman Persson (utbytt i den 64:e minuten) och Daniel Tjernström som då satt på bänken.

Förra året vann AIK med 2-1 (1-0) efter mål av Daniel Tjernström och Miran Burgič innan Valeri Minkenen fastställde slutresultatet i den 73:e minuten.

AIK är obesegrade efter fyra träningsmatcher 2011 och har noterat tre raka segrar efter 1-1 (1-0) i premiären mot Västerås SK. Nästa träningsmatch spelas lördagen den 5 mars, kl 13:00 då allsvenska Örebro SK FK gästar Skytteholms IP.


Inför AIK-FBK: #30 Viktor Fasth

 

AIK har inte besegrat Färjestad på tio matcher. Denna säsongen är värmlänningarna det enda lag som AIK inte lyckats knipa någon poäng mot. Men seriens hetaste målvakt Viktor Fasth tror på ett trendbrott. – Får vi bara igång målskyttet kommer vi att vinna. Det känns som det lossnade lite mot Brynäs, även om två av målen var i öppen kasse var det psykologiskt viktigt att få dem.

Färjestad är ett lite av ett "bogey team" för AIK. Varför är det så?

– Det är en bra fråga. Mycket handlar givetvis om att det är ett skickligt lag med bra bredd och mycket spetskvalitet. Men jag tycker att vi blivit bättre och bättre mot dem. Senast var vi väldigt nära (förlust 1–3) och matchen kunde egentligen slutat hursomhelst. Nu är vi dessutom inne i en bra trend med ett stabilt försvarsspel. Får vi bara igång målskyttet  kommer vi vinna. Det känns som det lossnade lite mot Brynäs, även om två av målen var i öppen kasse var det psykologiskt viktigt att få de målen.

Som du är inne på så funkar försvarspelet klockrent just nu, vad är anledningen till det?

– Vi spelar som ett lag över hela banan och krigar hårt varje sekund av varje byte. Sedan är den senaste tidens matchbilder mycket beroende av läget i serien. Det är högdramatiskt och det märks att inga lag vill släppa till något i onödan.

Hur är det att hela tiden spela matcher som har så mycket betydelse, är det inte psykiskt påfrestande?

– Nej det tycker jag inte. Det är ju matcher som betyder något som man vill spela. Det är bara att gilla läget. Personligen så försöker jag fokusera på mitt spel och att ha roligt. Oktoberlunken är ju inte alls lika rolig, även fast poängen betyder lika mycket som nu.

Är du en "tabellbitare" som slår på text-tv direkt efter match och kollar poäng och målskillnad?

– Nej det går inte. Jag tror det blir alldeles för jobbigt. I och med att det är så tätt mellan matcherna så kan man varken glädjas åt segrar eller sörja förluster mer än kvällen efter match. Dagen efter måste man påbörja fokuseringen inför nästa fajt.

Du har ju tidigare i din karriär spelat i lag som hållit till i toppen av tabellerna och som inte haft kniven på strupen på samma sätt nu. Vad innebär det för dig att spela under de nya förutsättningarna?

– Det är ju en betydligt högre nivå vi spelar på nu och serien är så otroligt jämn. Det är en världsliga och varje match betyder mycket. Gör man ett misstag i Elitserien kan det bli ödesdigert så det kräver mycket mer av dig som spelare. Det gäller att hela tiden att vara fokuserad och inte slappna av. Och det gäller för alla lag och spelare.
– Vi har två poäng till slutspelsplats och vi ska göra allt vi kan för att knipa de poäng som behövs. Vi har det ju det i egna händer så det gäller att ta en match i taget.

Tack Viktor, är det något du vill tillägga?

– Ja, du måste skriva att det är jäkligt kul när det är ett så bra tryck på Hovet som det varit de senaste matcherna. Jag tror det är svårt att beskriva vad det betyder för oss som spelare. Det är verkligen en sjätte utespelare och vi behöver det stödet för att ta de poäng som behövs. Med det läget vi har i serien kan publiken var avgörande för var vi hamnar.

Zedniks mål avgjorde

 

En händelsefattig första period följdes upp av en något bättre andra period. Det var emellertid först i den tredje perioden målen kom och det blev en formidabel målexplosion med fem mål. Richard Zednik kunde med sitt andra mål i AIK-tröjan se till att AIK tog ledningen. Efter ett gastkramande slut kunde AIK göra två mål i tom bur och säkra den första segern hemma mot Brynäs den här säsongen.

Matchen inleds med ställningskrig. Det första värt att notera är en tackling av Josh Macnevin efter 3 minuter. Sedan förlägger kedjan med Sandberg, Bång och Salomonsson spelet i Brynäs zon i en minut utan att skapa några chanser. Brynäs vrider sig ur greppet. Två minuter senare får Victor Ahlström en passning från sarghörnet men lyckas inte få tag på pucken.

Det är mycket kamp. De få chanser som skapas kommer efter  individuella prestationer. Daniel Bång gör en genombrytning men lyckas inte få till ett bra avslut.Sedan har Brynäs en halvchans efter en tekning då man kommer tätt in på Fasth som kan blockera pucken.

Efter 12.45 kommer första noteringen i matchprotokollet då Eero Somervouri i Brynäs får 2 minuter för en hankning. AIK biter sig fast i Brynäs zon men lyckas inte få till ordnat passningsspel. Brynäs stressar AIK med aggressiv backchecking. Efter att  Brynär har blivit fulltaligt har Zednik en bra chans då han rundar Brynäs målvakt men får inte till avslutet.

Brynäs vinner skotten med 6-3 vilket är talande för matchbilden.

Andra perioden börjar i högre tempo. Redan i första minuten är Blomdahl nära att få klubban på pucken och styra den i mål. AIK börjar skapa chanser. I den fjärde minuten får Dick Tärnström fritt skottläge från blå linjen men Greiss kan rädda.

Lagen börjar dela chanser med varandra. Anton Rödin har fritt läge från högerkanten men Fast avvärjer. Därefter har Oscar Ahlström en bra chans med ett skott. Pucken studsar framför Brynäs-målet utan att någon AIK-spelare kan få tag på den.

Efter 9.01 åker Mattias Ekholm i Brynäs ut för en crosschecking. AIK får ordning på sitt power play. När Brynäs får tag på pucken lyckas Daniel Bång vinna kvar den. Dick Tärnström får till ett bra skott från blålinjen men pucken vill inte in i mål. När Brynäs blir fulltaligt har Oscar Ahlström ett bra läge men kommer för nära Greiss.

Även Brynäs har ett bra läge genom Magnus Kahnberg i den fjortonde minuten när han gör ett genombrott på högerkanten. Minuten efter skapar Anton Rödin Brynäs bästa chans när han kommer tätt in på Fasth som kan avvärja.

En stark insats av Richard Zednik tvingar Alexander Sundström att ta till ojusta medel. Inte heller AIK:s fjärde power play resulterar i mål.

Det blir några smågruff i perioden utan att det blir vare sig slagsmål eller utvisningar. Att matchen öppnats upp visar skottstatistiken 19-12 till AIK.

Tredje perioden öppnar med en enorm stämning på läktarna. Det är snudd på gåshud. Även tempot på isen blir högre. Daniel Bång har en halvchans.

I den sjätte minuten går AIK:s försvar bort sig. Lars Jonsson får pucken i fritt läge och Viktor Fast tvingas till en sidledsförflyttning. Fast är chanslös på Jonssons skott och Brynäs tar ledningen.

AIK ger dock inte upp. I stället släpper spelet. I den nionde minuten åker David Engblom åker upp från egen zon in i anfallszon. Engblom slår in pucken framför mål där Jonathan Carlsson styr pucken mellan benen på Greiss. Matchen är kvitterad.

Matchtempot har skruvats upp rejält. Bara tre minuter senare bryter sig Daniel Bång in i anfallszon och passar pucken till Christian Sandberg. Sandberg snirklar sig fram och blir fri. Pucken kommer till Richard Zednik som kan slå in pucken i tomt mål med en backhand. Jublet på Hovet känner inga gränser.

Brynäs kopplar grepp direkt efter AIK:s ledningsmål. Redan minuten efter har Sebastian Lauritzen en jättechans. AIK tvingas att slå pucken till icing. Även vid andra tillfällen måste AIK slå ut pucken för att freda målet från påhälsning.

Med fem minuter kvar drar AIK på sig sin första utvisning. Det är Patric Blomdahl som åker ut för en puck out. Direkt efter tekning fastnar David Engblom med den ena skridskon och får väldigt ont. Det gör att Brynäs i realiteten spelar fem mot tre. AIK reder dock upp situationen och Engblom kan linka av. Dock skall Brynäs få chans att spela två man mer i 36 sekunder då Josh Macnevin åker ut för en hakning. Daniel Rudslätt kämpar heroiskt och Blomdahl kan komma in utan att Brynäs har gjort mål. Greiss lämnar målburen med två minuter kvar vilker åter ger Brynäs två utespelare fler på isen. Sandberg kan dock få tag på pucken och har fri sikt mot Brynäs mål. Han sätter pucken mitt i mål.

När Brynäs fått in pucken i AIK:s zon lämnar Greiss återigen målet. AIK kan dock kontra och Rudslätt kan definitivt punktera matchen med 49 sekunder kvar. AIK har äntligen tagit poäng hemma på Hovet mot Brynäs den här säsongen.

På presskonferensen var de båda tränarna överens om att den första perioden var händelsefattig. Brynäs låg förvisso rätt i sina positioner men skapade inte mycket. AIK försökte men kom ingen vart. AIK kunde skapa lite fler chanser i andra perioden. Efter 0-1 kändes det som om AIK inte hade något att förlora och kunde därför släppa loss.

Seger med 4-1 på SkytteholmAIK besegrade Vasalunds IF med 4-1 (1-1) i eftermiddagens ”Skytteholmsderby”. AIK:s mål gjordes av Daniel Gustavsson, Mattias Genc, Daniel Tjernström och Jacob Ericsson.

Mer info finns på liverapporteringen hos BlackBeat. Mer om matchen kommer senare på aikfotboll.se


Startelvan mot Vasalunds IFAIK ställer upp med följande startelva i träningsmatchen mot Vasalunds IF på Skytteholm, avspark kl 15:00: 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milosevic, 8 Daniel Tjernström (K), 10 Mattias Genc, 11 Sandro José Ferreira da Silva, 12 Goran Slavkovski, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 15 Kevin Walker, 17 Daniel Sundgren, 23 Christoffer Eriksson, 24 Daniel Gustavsson.
Avbytare: 21 Jacob Ericsson, 25 Sal Jobarteh, 26 David Fällman, 29 Andrew Sumba, 30 Joakim Nilsson.

Kenny Pavey var uttagen i gårdagens trupp inför matchen, men är sjuk och därmed inte tillgänglig för spel.


Truppen mot Vasalunds IFAIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 17 spelare till torsdagens träningsmatch mot Vasalunds IF. Avspark kl 15:00 på Skytteholms IP i Solna.

Uttagna spelare: 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milosevic, 8 Daniel Tjernström, 10 Mattias Genc (Väsby), 11 Sandro José Ferreira da Silva, 12 Goran Slavkovski, 13 Kyrikaos Stamatopoulos, 14 Kenny Pavey, 15 Kevin Walker, 17 Daniel Sundgren (Väsby), 21 Jacob Eriksson (Väsby), 23 Christoffer Eriksson, 24 Daniel Gustavsson, 25 Sal Jobarteh (Väsby), 26 David Fällman (Väsby), 29 Andrew Sumba (AIK J), 30 Joakim Nilsson (AIK J).

Matchen mot Vasalunds IF är ett led i den fysiska stegring som laget använder sig av under försäsongen. Mycket speltid för spelare tillhörande AIK A prioriteras högt på agendan och provspelarna planeras få 90 minuter förutsatt att inget oförutsett händer.

Avspark sker kl 15:00 och det är gratis entré på Skytteholms IP. Observera att det troligen inte kommer att vara samma service gällande servering, matchprogram, speaker och tidrapportering som under en ”vanlig” träningsmatch.


Avspark: Inför AIK-Vasalunds IF
Onsdagen den 23 februari spelas AIK:s nästa träningsmatch och det blir ett riktigt ”Skytteholms-derby” då Vasalunds IF står för motståndet. Matchen bokades sent och matchtiden är ovanliga kl 15:00. Gratis entré, välkomna.

AIK har hittills spelat tre träningsmatcher och är ännu obesegrade. Efter 1-1 med mersmak i premiären mot Västerås SK har Gnaget besegrat Gif Sundsvall med 3-0 på bortaplan samt allsvenska Syrianska FC med 2-0 i lördags.

1 522 personer var på plats i det kalla vintervädret i lördags då AIK tog emot Syrianska FC i -11°. AIK:s forwardspar Bangura och Bangura visade att de kommer bli en attraktion i Allsvenskan 2011. Teteh bröt sig två gånger igenom Syrianskas försvar och fälldes bägge gångerna med solklara signaler för straffspark som följd. Mohamed tog hand om bägge och 2-0 var ett faktum efter en dryg halvtimmes spel.

Onsdagens motståndare Vasalunds IF kom femma i Division 1 Norra 2010, tolv poäng efter seriesegrarna Västerås SK. Den interna skytteligan vanns av Özgür Yasar på åtta fullträffar, följt av Mohammed Abdallah Rajab med sju mål och Vadim Jevtushenko (son och namne till AIK-mittfältaren som bidrog starkt till SM-guldet 1992) med sex mål.

Vasalund var 2009 uppe i Superettan, men sejouren blev endast ettårig då man kom sist på 29 poäng, de hade dock chansen till kvalspel ända in i slutomgången, men en bortaförlust mot FC Trollhättan (1-3) skickade ner laget i seriesystemet.

I januari värvade AIK mittbacken Alexander Milosevic från Vasalund, han har ännu inte spelat i någon av AIK:s träningsmatcher.

Avspark sker kl 15:00 och det är gratis entré på Skytteholms IP. Observera att det troligen inte kommer att vara samma service gällande servering, matchprogram, speaker och tidrapportering som under en ”vanlig” träningsmatch. Vi rekommenderar som vanligt varma kläder och ta gärna med ett sittunderlag för att hålla värmen bättre.

AIK:s nästa träningsmatch spelas lördagen den 26 februari, kl 13:30 då FC Flora gästar Skytteholms IP.


AIK-Brynäs IFIkväll spelade AIK ännu en match i Elitserien (Omg 50) Denna gång var det Gävle laget Brynäs IF som kom till Hovet på besök. Senaste möterna som lagen har mött varandra slutade följande:

7/10 AIK-Brynäs IF 2-3
28/10 Brynäs IF-AIK 0-3
29/11 AIK-Brynäs IF 2-5
25/1 Brynäs IF-AIK 2-3

Nedan följer en sammafattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
-
2:a perioden
-
3:e perioden
20:42 : Mål (0-1) - Lars Jonsson, Brynäs IF
20:46 : Mål (1-1) - David Engblom, AIK
20:51 : Mål (2-1) - Richard Zednik, AIK
21:03 : Mål (3-1) - Christian Sandberg, AIK
21:05 : Mål (4-1) - Daniel Rudslätt, AIK

Slutresultat: 4-1

Publik: 5697


Statistik över matchen


Tabellen

JAAAA! Vinst för AIK ikväll, vilket ger dom fler poäng i tabellen och börjar mer och mer säkra en plats till slutspel alternativt en fortsatt säsong i Elitserien. :D

AIK:s nästkommande match:
24/2 AIK-Färjestad BK
Hovet 19.00


Inför AIK-BIF: #44 Josh MacNevin

 

Den efterhängsna skadan är äntligen över och nu väntar två raka matcher på Hovet för AIK och Josh MacNevin. AIKhockey.se fick tag på den spelskicklige backen inför hans hemmacomeback mot Brynäs IF ikväll.

Du gjorde äntligen din första match på lång tid mot HV71 i lördags, hur kändes det?
– Jag kan säga så mycket som att det hade känts bättre om laget hade vunnit matchen, svarar en besviken Josh.

Laget gjorde en ”roadtrip” under mötena med Frölunda och HV71. Gjorde ni spelare något utöver det vanliga tillsammans?
– Det är kul att åka på roadtrip med laget igen efter att ha varit ifrån det under tre månader. Vi spelare gjorde inte mycket mer än att vi vilade, åt mat, sov och återhämtade oss mellan matcherna.

Tränarna gav dig mycket istid i matchen senast, nästan 20 minuter…
– Jo, men det gick ganska bra för mig tycker jag, det kändes bra i kroppen.

Vad blir viktigt i matchen mot Brynäs ikväll?
Att vi jobbar hårt, spelar vårt spel och gör som tränarna säger att vi ska göra. Vi ska gå ut och spela tufft och spela för varandra, då blir vi svåra att slå.

Bangura straffade Syrianska FCAIK mötte på lördagseftermiddagen den allsvenska nykomlingen Syrianska FC på ett soligt och kallt Skytteholms IP. 1522 åskådare fick se Mohamed Bangura avgöra matchen genom att sätta två straffar i en mycket underhållande första halvlek. En tråkigare andra halvlek slutade mållöst, och AIK vann med 2-0.

Matchen inleddes mycket lovande, i synnerhet av AIK, som ställde upp med unge Nicklas Maripuu tillsammans med Helgi Danielsson på innermittfältet, på yttrarna fanns Viktor Lundberg och Yussuf Saleh, i anfallet Teteh och Mohamed Bangura. Målvakt var Ivan Turina och framför honom från höger Martin Lorentzson, Per Karlsson, Nicklas Backman och Nisse Johansson.

AIK hade mycket bollinnehav i matchinledningen, men hade inledningsvis svårt att luckra upp Syrianskas höga press. Successivt började man dock hitta öppningar i djupled, dels genom kvicke Teteh Bangura och smarta överlappningar längs kanterna av Martin Lorentzson och Nisse Johansson. Det tvingade allt eftersom Syrianska att falla i försvarsspelet när offsidefällan inte fungerade, vilket tillät AIK att genom dominans på mittfältet också flytta anfallspositionerna högre upp i planen. Det höll dock på att straffa sig efter en kvarts spel när Peter Ijeh ryckte förbi Martin Lorentzson som sista gubbe efter en helt misslyckad AIK-hörna, men ett hårt jobbande hemrusande AIK-försvar kunde avstyra Ijehs friläge i sista stund.

Ett överlag mycket imponerande och underhållande passningsspel från AIK resulterade efter knappt 20 minuter. Vasse Teteh Bangura ryckte förbi sin försvarare till vänster i straffområdet, fälls klockrent och tilldelas helt korrekt en straffspark. Mohamed Bangura klev fram och var stensäker från elva meter, 1-0 till AIK. Därefter fortsatte AIK att dominera, Syrianska lyckades emellanåt förvisso etablera ett bollinnehav, men framåt saknades den avgörande kvaliteten, och Peter Ijeh blev ofta isolerad, vilket resulterade i att passningarna mest gick i sidled.

En stor skillnad mellan lagen var också det tempo AIK förmådde hålla både offensivt och defensivt på innermittfältet, en konstant kollektiv press i försvarsspelet och både bollhållare och medspelare i konstant rörelse i anfallsspelet gjorde att Syrianskaspelarna gick bort sig flera gånger. Därför kändes det ganska logiskt när AIK:s andra mål kom efter drygt en halvtimmes spel. Teteh Bangura lyckades komma fri i straffområdet på en hög boll, och Syrianskas målvakt Dwayne Miller kom ut på tok för sent och rev ner Bangura, återigen var straffen tveklös. Och återigen klev Mohamed Bangura fram och var iskall från straffpunkten, 2-0 till AIK. Därefter tryckte AIK på än mer, och Syrianska såg mer och mer angelägna ut om att få gå till halvtidsvila. Gnaget lyckades skapa ytterligare ett par hyfsade chanser, men inga fler mål alltså den första halvleken.

Ur underhållningssynpunkt var den andra halvleken en klart medioker fotbollsmatch. Färre löpningar, lägre passningstempo och mindre press från bägge lagen, kombinerat ett antal avbrott på grund av ”skadade” spelare, gjorde att ytterst lite nämnvärt hände i den andra halvleken. Syrianska lyckades hitta rätt med sin offsidefälla allt oftare, men hade allt svårare att få till något kollektivt anfallsspel. AIK såg ut att vara ganska bekväma med den ledning man hade, och egentligen inte förrän en pigg Admir Catovic byttes in efter 69 minuter istället för Teteh Bangura blev det någon riktig fart i hemmalaget. Strax dessförinnan hade Syrianska lyckats få en boll i mål i trängt läge efter en fast situation, men linjedomaren flaggade för offside och målet dömdes bort.

I matchens slutskede lyckades lagen skapa några målchanser vardera, oftast genom snabba spelvändningar, och fortsatt var det hemmalaget som var klart vassast. Men någon klockren chans blev det aldrig, och matchen slutade 2-0. Både ett resultat och sett till matchen i helhet en insats som imponerar stort i AIK-synpunkt. Inte minst visar Teteh och Mohamed Bangura att de kommer bli ett mycket spännande anfallspar under säsongen.

Matchfakta finns här

HV71-AIKIdag var det dags för ännu en match i Elitserien (Omg 49) Denna gång åkte AIK till Kinnarps Arena i Jönköping och HV71 stod för motståndet. De senaste möterna som lagen har mött varandra har slutat följande:

9/10 HV71-AIK 3-2
18/10 AIK-HV71 3-7
28/12 HV71-AIK 8-2
23/1 AIK-HV71 3-2

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden

16:02 : Mål (1-0) - Martin Thörnberg, HV71

2:a perioden

17:18 : Mål (2-0) - Kris Beech, HV71
17:20 : Mål (2-1) - Patrik Nemeth, AIK

3:e perioden
-

Publik: 7000


Statistik över matchen


Tabell

Trist att AIK åkte på en förlust idag mot HV71. Dom hade verkligen behövt lite mer poäng för att säkra fortsatt spel i Elitserien nästa säsong. Men det är fler matcher på gång och det är bara att blicka framåt och hålla tummarna! :)

Nästkommande match:
22/2 AIK-Brynäs IF
Hovet 19.00


Inför HV71-AIK: #15 Rasti Pavlikovsky

 


Rastislav Pavlikovsky har imponerat i elitseriecomebacken. Med sina +12 är han bäst i AIK och tolva i hela Elitserien. Den lille slovaken, som för tio år sedan gjorde tre säsonger i HV71, är övertygad om att det blir poäng mot serietvåan. – Jag tror verkligen vi kan vinna mot dem. Vårt slutspel har redan börjat, säger "Rasti" till AIKhockey.se.

Tillbaka i Jönköping "Rasti", vad kan du säga om klubben?

– Det är en väldigt välskött förening. Jag är glad över mina år här och lärde mig mycket. Det var mina första år i Europa utanför Slovakien. Jag har en del vänner kvar här i Jönköping. Faktum är att jag ikväll (läs fredag) ska träffa min guddotter som bor här.

Tre förluster, varav två ganska stora, och en vinst mot HV71 den här säsongen. Hur vinner man på bortaplan mot ett stabilt topplag?

– Vi räds inga lag men måste vara på tårna direkt om vi ska ha en chans. Truppen är nästan skadefri och det är ett härligt "go" i laget. Vi ska spela aggressivt och åka mycket skridsko. Vi vet att vi kan slå alla lag men alla måste se till att ta ansvar ute på isen. Jag tror verkligen vi kan vinna mot dem. Vårt slutspel har redan börjat.

Vad tror du om chanserna till slutspel?

– Vi kan absolut nå dit. Vi har allt i egna händer. Det betyder också mycket att i nuläget ha full trupp vilket innebär att vi kan gå runt på mycket folk och orkar mer. Det är inte många matcher kvar i serien så det gäller att tömma allt som finns kvar.

AIK förlänger med Daniel GustavssonAIK är överens med mittfältaren Daniel Gustavsson om en förlängning av hans nuvarande kontrakt. Det nya kontraktet sträcker sig därmed till och med 2014. Daniel Gustavsson har hittills spelat elva tävlingsmatcher för AIK.

- Det känns jätteroligt och är ett bevis på att klubben tror mycket på mig, säger Daniel Gustavsson till aikfotboll.se.

20-årige Daniel Gustavsson kom till AIK från Västerås SK inför 2009, han inledde sin fotbollskarriär i moderklubben IF Rune och via Kungsörs BK hamnade han i Västerås. Kontraktet med AIK skrevs redan under sommaren 2008, men Gustavsson spelade klart året med VSK innan han anslöt till AIK. Han deltog dock i en träningsmatch borta mot BK Forward (4-0) under hösten.

- AIK identifierade Daniel tidigt och han kom till klubben som ung spelare. Han har utvecklats mycket i AIK och formats av bra träning de senaste åren. Han är en del av vår långsiktiga strategi och känns nu riktigt redo att ta nästa steg i utvecklingen, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

Tävlingsdebuten skedde i det allsvenska hemmamötet med Trelleborgs FF (1-0) den 29 augusti 2009 då han på sin 19-årsdag byttes in i den 90:e minuten och på stopptid spelade fram Iván Obolo till en bra möjlighet att utöka ledningen.

I 2010 års sista match noterades han för sin första målgivande passning i Allsvenskan då han på Kopparvallen spelade fram Goran Ljubojević till ledningsmålet mot Åtvidabergs FF (1-1). I AIK:s träningsmatch borta mot GIF Sundsvall i lördags spelade han fram till de två första målen i 3-0-segern.

Under de två säsongerna i AIK har Daniel under vissa perioder varit utlånad till samarbetsklubben FC Väsby United och det har totalt blivit 31 matcher, varav 30 från start, och tre mål för dem i Superettan.


Startelvan mot Syrianska FCAIK ställer upp med följande startelva i träningsmatchen mot Syrianska FC på Skytteholm, avspark kl 13:00: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson (K), 7 Helgi Daníelsson, 16 Martin Lorentzson, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 25 Yussuf Saleh, 27 Ivan Turina, 28 Viktor Lundberg.
Avbytare: 6 Alexander Milosevic, 9 Martin Kayongo-Mutumba, 12 Goran Slavkovski, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 14 Kenny Pavey, 15 Kevin Walker.


Truppen mot Syrianska FCAIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 17 spelare till lördagens träningsmatch mot Syrianska FC. Avspark kl 13:00 på Skytteholms IP i Solna.

Uttagna spelare: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 6 Alexander Milosevic, 7 Helgi Daníelsson, 9 Martin Kayongo-Mutumba, 12 Goran Slavkovski (provspel), 13 Kyriakos Stamatopoulos, 14 Kenny Pavey, 15 Kevin Walker, 16 Martin Lorentzson, 18 Niklas Maripuu, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 25 Yussuf Saleh, 27 Ivan Turina och 28 Viktor Lundberg.


Klubbarnas dröm: AIK till slutspeletElitserieklubbarna har sagt sitt.
Majoriteten – till och med ärkerivalen Djurgården – vill att AIK går till slutspel.
– Det är inte så konstigt. Vi är en storklubb, lockar publik och skapar ett tryck kring ishockeyn, säger Christian Sandberg, 23.

När AIK gick upp i elitserien ojade sig belackarna och muttrade att det bara innebar bråk på läktarna. De fick vatten på sin kvarn den 22 december då derbyt i Globen urartade i skandalscener med rökbomber, slagsmål mellan huliganer och barnfamiljer som tvingades fly i panik.

Men senaste derbyt flöt på relativt smärtfritt efter ett rigoröst säkerhetsarbete. Och Sportbladets rundringning visar att de flesta klubbarna ställer sig positiva och menar att det vore bra för svensk hockey om AIK tog sig till slutspel. Ingen uttalar sig negativt.

”Kul att möta AIK”

– Vi höjer intresset. Det är alltid kul för motståndarna att möta AIK. Det är inte omöjligt att de vill trycka dit oss, säger forwarden Christian Sandberg.

– Jag tror generellt att det är bra för svensk hockey när det går bra för storstadslagen. Media har en förmåga att skriva mer om AIK och Djurgården, i både negativa och positiva termer, än det skrivs om Luleå och HV71 och annat. Det gynnar hockeyn på sikt, även om det kanske inte händer något nu på direkten, säger AIK Hockeys vd Peter Linder.

– Jag är part i målet, men det är klart att det skulle vara jätteintressant om AIK mötte Djurgården i slutspel. Hoppas på Djurgården

Men vill AIK att Djurgården går till slutspel?
– Ja, absolut! Så länge vi går till slutspel gör det väl ingenting om Djurgården också gör det.
Intresset från Djurgårdens sida är ömsesidigt.
– Ja, det är roligt om AIK tar sig dit. Det blir ett bra mediatryck och upphaussat. Inför ett derby är det helsidor upp och ner i nästan alla tidningar, så är det inte i ”vanliga” matcher. Det blir en bra exponering och ett ökat intresse och det gynnar alla klubbar, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Nu är det inte speciellt troligt att ni möter AIK i slutspelet, men skulle ni vilja det?
– Vi har ju gjort det tidigare, för tio år sedan, och det gick ju bra. Då var det ett jäkla tryck.

Finns även att läsa på Aftonbladet [Länk]


Straffseger mot Frölunda

 

Äntligen är AIK över kvalstrecket. Efter en stabil insats på bortais mot Frölunda kunde AIK bärga hem två poäng till Stockholm. Matchvinnare blev Christian Sandberg som genom en iskall straff mellan benen på Johan Holmqvist avgjorde fajten.

Hemmalaget Frölunda startade starkast. Med mycket skridskoåkning kunde de gång på gång ta sig in i AIK:s zon och etablera tryck. Väl i slottet kring stabila Viktor Fasth jobbade stockholmarna bra och tryckte bort Frölundaiterna. Det skapades inte många farliga chanser. Men reströtta gnagare fick slita ont. Men efter 08:34 gav pressen tillslut utdelning. Backen Oscar Hedman kastade in pucken på mål och Fasth, skymd av egen back, fick se nätet rassla bakom sig. Inte helt orättvist 1-0 till Frölunda även om målet fick betecknas som slumpmässigt. AIK piggnade till på slutet av perioden och skapade en del vassa lägen. Skotten slutade 9–4 till hemmalaget.
– Vi måste var mer på tårna och betydligt hetare i situationerna. Vi vinner inte en enda andrapuck. Nu gäller det att vi vaknar till om vi ska vända det här, sa Gunnar Persson i periodpausen.

Brandtalet från Persson gav effekt. AIK klev upp och ägde större delar av andra perioden. I vilan verkade man ha kasta av sig tågresan och kom in som ett nytt lag. Följdaktningen kom också kvitteringen efter halva perioden. I en rörig situation framför Frölundamålet grävde Peter Nolander fram pucken och lastade iväg ett skott på mål. Trissan letade sig in bakom Holmqvist. Nolanders blott tredje kasse den här säsongen – men oj så viktigt! Tempot och aggressiviteten fick göteborgarna att dra på sig utvisningar. AIK fick i slutet av perioden ett utmärkt läge att i 5 mot 3 ta ledningen. Men närmare än en fin benparad av Holmqvist på Dick Tärnströms skott kom man inte. AIK visade styrka och självförtroende och vann skotten i perioden med 14–7.

Tredje perioden blev den andra lik. Med fart och frensi var AIK det bättre laget och skapade en handfull riktigt vassa chanser. Men målen uteblev. Pigga kedjan med Bång, Sandberg och Salmonsson tryckte gång på gång ner Frölunda i defensiv zon. En blandning av tama avslut och stabilt målvaktspel gjorde att resultatet 1–1 höll sig perioden ut. Skotten gick även i denna period till AIK, 9–6.

Förlängningen var odramatisk och det märktes att lagen inte vågade chans bort bonuspoängen i den täta bottenstriden. För andra matchen i raden skulle AIK få möjligheten att avgöra på straffar. Med derbyt i dunkelt minne vågade man inte hoppas på för mycket. När sedan den annars så stabila straffskytten Richard Gynge i andra straffomgången inte lyckades näta såg det mörkt ut. I underläge inför den sista rundan skickades Johan Andersson in. Med ett stenhårt slagskott från tre meter skickade Andersson upp trissan i nättaket. När sedan Fasth räddade Niklas Anderssons svaga straff fick Johan Andersson chansen att avgöra. Men Holmqvist hade gjort sin hemläxa och räddade. Men Fasth, revanschsugen efter derbyförlusten senast, täppte igen när Toni Koivisto försökte. Christian Sandberg klev in i dramatiken i den femte straffomgången. Med bra fart under rören och några snabba dragningar avlossade han ett rappt skott mellan benen på Holmqvist som inte hann stänga det "femte hålet". Daniel Bång och Johane Andersson skrinnade in på isen under jubel i tron på att det var avgjort. Men Frölunda och Jesper Matsson hade en chans kvar. Fasth hade övertag på Matsson sedan han snuvat högerskytten med en fin benparad i första omgången. En försiktig Matsson fick inte riktig fart och Fasth kunde säkerställa att bonuspoängen kom med hem till Stockholm. Viktiga poäng för AIK som nu kliver upp på nionde plats i tabellen, fem poäng bakom Timrå på åttonde slutspelsplats. Segern innebär att AIK har allt egna händer. Med en match mindre spelade än medelpadingarna och dessutom ett möte i Eon Arena kan man på egen hand ta hand om den sista slutspelsplatsen. Det återstår att se om överraskningslaget AIK klarar utmaningen.

Frölunda HC-AIKIkväll spelade AIK ännu en match i Elitserien (Omg 48) Denna gång begav dom sig till Göteborg och Scandinavium och Frölunda HC stod för motståndet. De senaste möterna som lagen har mött varandra har slutat följande:

21/9 Frölunda HC-AIK 0-1
1/11 AIK-Frölunda HC 5-2
27/11 Frölunda HC-AIK 4-3
16/1 AIK-Frölunda HC 1-2

Nedan följer en sammanfattning över kvällens match:
 

Periodhändelser - mål

1:a perioden

19:17 : Mål (1-0) - Oscar Hedman, Frölunda HC

2:a perioden

20:08 : Mål (1-1) - Peter Nolander, AIK

3:e perioden
-
4:e perioden
-
99:e perioden

21:29 : , AIK
21:29 : , Frölunda HC
21:30 : , AIK
21:30 : , Frölunda HC
21:30 : , AIK
21:31 : , Frölunda HC
21:32 : , AIK
21:32 : , Frölunda HC
21:32 : , AIK
21:33 : , Frölunda HC
21:32 : Mål (1-2) - Christian Sandberg, AIK

Slutresultat: 1-2

Publik: 8478


Statistik över matchen


Börjar klättra :)

JAAAA!! Ikväll vann AIK viktiga poäng mot Frölunda. Tack vare att dom vann på straffar så tog AIK en bonuspoäng. Och det innebär att dom klättrar upp över nedflyttningstrecket och petar ner Modo under strecket istället. :)

AIK:s nästkommande match:
19/2 HV71-AIK
Kinnarps Arena 16.00


Avspark: Inför AIK-Syrianska FCEfter att ha fått ändra spelplats förra helgen gör AIK ett nytt försök att spela en träningsmatch på Skytteholms IP. De allsvenska debutanterna Syrianska FC står för motståndet i helgen. Avspark lördagen den 19 februari, kl 13:00.

Syrianska FC blev i höstas det 61:a laget genom tiderna som kommer att spela allsvensk fotboll. Föreningen bildades 1977 och har marscherat snabbt genom seriesystemet. 2009 spelade man sin första säsong i Superettan och slutade på en imponerande fjärdeplats, endast en poäng från kvalplatsen till Allsvenskan som istället togs av rivalerna Assyriska FF.

2010 blev dock ännu bättre och laget la beslag på seriesegern, en poäng före IFK Norrköping. Tvåa i skytteligan blev 33-årige Peter Ijeh som svarade för 17 mål på 27 spelade matcher. 2002 vann Ijeh skytteligan i Allsvenskan med 24 fullträffar då han representerade Malmö FF.

AIK:s mittfältare Yussuf Saleh var med och bidrog till den allsvenska platsen. Saleh var utlånad av AIK och spelade 22 matcher, varav 16 från start, och svarade för två mål. Andra välbekanta namn i truppen var Suleyman Sleyman och Abgar Barsom.

AIK skulle i lördags ha mött GIF Sundsvall på Skytteholms IP, men matchen ställdes in med anledning av det kraftiga snövädret inför matchdagen. Några timmar efter beskedet om den inställda matchen kom ett nytt besked om att matchen skulle spelas på Norrporten Arena i Sundsvall istället. AIK begav sig på morgonen upp till Norrland med buss och återvände med en stabil 3-0-seger efter mål av Admir Ćatović, Yussuf Saleh och Viktor Lundberg. Provspelaren Goran Slavkovski debuterade då han byttes in istället för Ćatović i den 62:a minuten.

Syrianska har, liksom AIK, spelat två träningsmatcher under försäsongen. Den 5 februari mötte man Örebro SK på Behrn Arena och hemmalaget vann med 1-0 efter att Emil Berger spräckt nollan i den 88:e minuten.

Syrianskas startelva (3-2-3-1) mot ÖSK: Dwayne Miller - Erkan Saglik, Suleyman Sleyman (ht), Ahmet Özdemirok (ht) - Johan Arneng, Anders Bååth (ht) - Imad Zatara, Semir Mete (ht), Obie Etie (ht) - Peter Ijeh (ht). Avbytare: Dinko Felic (ht), David Durmaz (ht), Rabi Elia (ht), Alex Pereira (ht), Filipe Arruda (ht), Andrej Stepanov (ht), Alexander Michel, José A Augusto, Christian Frealdsson (mv).

Den 12 februari gästades man hemma på Södertälje Fotbollsarena av IFK Mariehamn och Syrianska vann med 1-0 efter mål av Semir Mete i den 56:e minuten.

Syrianskas startelva (4-2-3-1) mot Mariehamn: Christian Frealdsson - David Durmaz, Andrej Stepanov, Erkan Saglik, Alex Perreira (ht) - Abgar Barsom (K, 79), Rabi Elia (74) - Obie Etie (63), Johan Arneng, Semir Mete (66) - Dinko Felic (83). Avbytare: Ahmet Özdemirok (ht), Muhammed Teab (63), Isa Demir (66), Anders Bååth (74), Raby George (79), Alex Michel (83).

Nästa träningsmatch spelas lördagen den 26 februari, kl 13:30 då FC Flora gästar Skytteholm.


AIK och Djurgården straffas med böter efter skandalderbyt

Dom från diciplinnämnden idag-så mycket får de böta

Skandalderbyt i Globen några dagar före julafton spårade ur.
Nu straffar Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd klubbarna med böter.
AIK får böta 200 000 kronor.
Djurgården tvingas betala 125 000 kronor.

22 december: AIK-Djurgården i Globen. Men derbyfesten förvandlades till en mardröm när fansen började bråka inne i arenan och barnfamljer tvingades skräckslagna fly ut från Globen av rädsla för fansens vrede.
27 decembergjorde game supervisor Peter Andersson en amälan.

Enligt anmälan har avspärrningar brutits, flera upplopp med slagsmål registrerats samt rökbomber avfyrats. Poliser och ordningsvakter ska också ha råkat illa ut när de har försökt att stävja oroligheterna.

Stora problem uppstod också när en banderoll med texten "GOD JUL HORUNGAR" syntes på Djurgårdens ståplatssektion. AIK-anhängare försöker då rusa mot bortasektionen men stoppas av polisen. Djurgården menar i sitt försvar att banderollen inte kan räknas som hetsande, medan AIK hävdar att supportrarna rörde sig lugnt.

Men disciplinnämnden håller inte med om klubbarnas bedömning. Och nu har ett beslut fattats. Båda 08-klubbarna straffas med böter efter skandalmatchen: AIK får betala 200 000 kronor, Djurgården ska betala 125 000 kronor.

Inte maximal bestraffning
Disciplinnämnden anser att det som utspelade sig under Stockholmsderbyt saknar motstyckte i svensk ishockey. Den maximala bötessumman för det inträffade ligger på 500 000 kronor, men nämnden tycker att AIK och Djurgården trots allt vidtagit goda säkerhetsåtgärder. Därför mildras straffet till 200 000 kronor respektve 125 000 kronor.

Det finns ännu ingen information om klubbarna tänker överklaga domen. Ett eventuellt överklagande måste ske inom två veckor.

Finns även att läsa på Aftonbladet [Länk här]

Min åsikt:
Tycker det är förjävligt att AIK ska behöva betala mer i böter än djurgårdsjävlarna! Båda var väl lika delaktiga och då tycker jag att dom ska få betala lika mycket. Men nejdå, inte ovanligt att smutskasta AIK och få dom att framstå som svarta får och låta dom få betala mer i böter....

Två till träningsmatcherAIK:s herrlag har planerat in ytterligare två träningsmatcher under försäsongen. Onsdagen den 23 februari 2011 möts AIK och Vasalunds IF på Skytteholms IP, avspark kl 15:00 och det är fri entré. Lördagen den 12 mars möts AIK och Kalmar FF under träningslägret i Turkiet.


Sandro i träning med AIKVid onsdagens förmiddagsträning ansluter Sandro José Ferreira da Silva, född 1986 i Iaçu, Brasilien.

Sandro är yttermittfältare och spelade senast tävlingsmatcher för österrikiska SK Austria Kärnten där han spelade i två säsonger. På 50 matcher svarade han för åtta mål och 40 målgivande passningar. Han har representerat Brasilien i samtliga pojk- och ungdomslandslag och blivit världsmästare med Brasiliens U20-landslag.

Sandro har under en period varit med i träning hos AIK:s samarbetsklubb FC Väsby United och flyttas nu upp i träning med AIK på obestämd tid.


En poäng i målsnålt derby

 

AIK fick med sig en poäng från det avgörande derbyt. Men det kunde blivit fler. Med lite mer än tre minuter kvar av matchen ledde 120-årsjubilaren med 1–0. Men Djurgården lyckades kvittera och kunde sedan avgöra i straffläggningen. AIK-klacken skapade en fantastisk inramning av matchen, men tyvärr räckte det inte. På torsdag väntar Frölunda i en högdramatisk match. AIK:s mål gjordes av Johannes Salmonsson.

Matchen inleds med ett högt tempo från bägge sidor men tappar intensitet ju längre perioden går. Varken AIK eller Djurgården skapar några farliga chanser utan spelet förblir avvaktande. Det är som får den farligaste målchansen i slutet då Fredrik Carlsson skjuter ett hårt skott från blå som Owuya släpper en retur på men Johan Andersson missar och målet uteblir. I slutet av perioden blir det spel 4 mot 4. Först åker Blomdahl ut och sedan får en Djurgårdare utvisning. Men inget lag skapar någon farlig chans och perioden slutar 0-0.

I inledningen av andra perioden åker Djurgården på ytterligare en utvisning vilket leder till att AIK får spela 5 mot 3 samt 5 mot 4. Men hemmalaget lyckas inte få hål på Owuya. AIK fortsätter perioden med ett bra tryck mot bortamålet och etablerar ett bra spel. Sammanfattningsvis kan man säga att AIK börjar perioden bäst men tappar senare kommandot och låter djurgården komma tillbaka in i matchen. Återigen en ganska händelsefattig period där inget av lagen utmärker sig särskilt mycket. Båda lagen försvarar sig oerhört bra.

AIK inleder tredje perioden bra och lyckas tillslut få det förlösande 1-0 genom Johannes Salomonsson efter bra förarbete av Daniel Bång och David Engblom. Efter målet spelar AIK stabilt, men Djurgården ger inte upp och tar över matchen allt mer. AIK lyckas dock få ett powerplay som dock inte förvaltas. Direkt efter utvisningen lyckas Djurgården forcera in pucken bakom den annars mycket stabila Viktor Fasth. Matchen går till förlängning.

Djurgården är det bättre laget i förlängningenmen lyckas inte göra mål på sitt övertag. Det blir straffar som får avgöra.  Och där är Djurgården det starkaste laget. Mika Hannula tar hem bonuspoängen till Djurgården efter ett fint handledsskott i krysset.

AIK-Djurgårdens IFIkväll möttes AIK och Djurgården i ett femte och avgörande derby. De senaste möterna som lagen har mött varandra har slutat följande:

28/9 AIK-Djurgården 5-2
4/11 Djurgården-AIK 2-5
22/12 AIK-Djurgården 1-3
11/1 Djurgården-AIK 4-1

Nedan följer en sammanfattning över matchen: 

Periodhändelser

1:a perioden
19:09 : Räddning - Viktor Fasth, AIK
19:09 : Räddning - Mark Owuya, Djurgårdens IF
19:17 : Skott - Patric Blomdahl, AIK
19:18 : Skott - Kristofer Ottosson, Djurgårdens IF
19:22 : Skott - Marcus Nilson, Djurgårdens IF
19:22 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF
19:23 : Skott - Oscar Ahlström, AIK
19:24 : Skott - Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
19:25 : Skott - Marcus Nilson, Djurgårdens IF
19:29 : Skott - Oscar Eklund, Djurgårdens IF
19:30 : Skott - Oscar Eklund, Djurgårdens IF
19:29 : Skott - David Engblom, AIK
19:29 : Skott - Richard Zednik, AIK
19:32 : Skott - Josef Boumedienne, Djurgårdens IF
19:33 : Skott - Andreas Holmqvist, Djurgårdens IF
19:36 : Skott - Oscar Eklund, Djurgårdens IF
19:37 : Skott - Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
19:39 : Skott - Fredrik Carlsson, AIK
19:40 : Skott - Johan Andersson, AIK
19:40 : Skott - Mika Hannula, Djurgårdens IF
19:41 : Skott - Jonas Liwing, AIK
19:42 : Skott - Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
19:43 : Utvisning - Patric Blomdahl, AIK
19:46 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF
19:46 : Utvisning - Marcus Krüger, Djurgårdens IF

2:a perioden
20:08 : Skott - Fredrik Claesson, Djurgårdens IF
20:08 : Utvisning - Mathias Tjärnqvist, Djurgårdens IF
20:10 : Skott - Jonas Liwing, AIK
20:10 : Skott - Oscar Ahlström, AIK
20:12 : Skott - Stefan Johansson, AIK
20:13 : Skott - Daniel Rudslätt, AIK
20:15 : Skott - Patrik Nemeth, AIK
20:16 : Skott - Johannes Salmonsson, AIK
20:17 : Skott - Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
20:17 : Utvisning - Rastislav Pavlikovsky, AIK
20:18 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF
20:19 : Skott - Johan Andersson, AIK
20:20 : Skott - Mathias Tjärnqvist, Djurgårdens IF
20:25 : Skott - Christian Eklund, Djurgårdens IF
20:25 : Skott - Richard Gynge, AIK
20:27 : Skott - Daniel Bång, AIK
20:29 : Utvisning - Stefan Johansson, AIK
20:30 : Skott - Mika Hannula, Djurgårdens IF
20:32 : Skott - Marcus Nilson, Djurgårdens IF
20:32 : Skott - Kristofer Ottosson, Djurgårdens IF
20:33 : Skott - Marcus Nilson, Djurgårdens IF
20:33 : Skott - Christian Eklund, Djurgårdens IF
20:33 : Skott - Mathias Tjärnqvist, Djurgårdens IF
20:34 : Skott - Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
20:35 : Skott - Mika Hannula, Djurgårdens IF
20:36 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF
20:37 : Skott - David Engblom, AIK
20:37 : Skott - Marcus Nilson, Djurgårdens IF

3:e perioden
21:00 : Skott - Kristofer Ottosson, Djurgårdens IF
21:01 : Skott - Jonas Liwing, AIK
21:02 : Skott - Oscar Ahlström, AIK
21:04 : Skott - Christian Sandberg, AIK
21:05 : Skott - Richard Zednik, AIK
21:05 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF
21:06 : Skott - Richard Gynge, AIK
21:07 : Skott - Patric Blomdahl, AIK
21:06 : Skott - Richard Gynge, AIK
21:08 : Mål (1-0) - Johannes Salmonsson, AIK
21:10 : Skott - Fredrik Svensson, AIK
21:11 : Skott - Mika Hannula, Djurgårdens IF
21:13 : Skott - Kristofer Ottosson, Djurgårdens IF
21:14 : Skott - Christian Eklund, Djurgårdens IF
21:14 : Skott - Christian Eklund, Djurgårdens IF
21:16 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF
21:17 : Skott - Mika Hannula, Djurgårdens IF
21:19 : Skott - Marcus Nilson, Djurgårdens IF
21:19 : Utvisning - Marcus Krüger, Djurgårdens IF
21:21 : Skott - Oscar Steen, AIK
21:23 : Mål (1-1) - Andreas Holmqvist, Djurgårdens IF
21:25 : Skott - Christian Sandberg, AIK
21:26 : Skott - Oscar Eklund, Djurgårdens IF
21:28 : Skott - Mika Zibanejad, Djurgårdens IF
21:28 : Skott - Daniel Widing, Djurgårdens IF

4:e perioden
21:32 : Skott - Mika Hannula, Djurgårdens IF
21:33 : Skott - Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
21:34 : Skott - Christian Eklund, Djurgårdens IF
21:35 : Skott - David Printz, Djurgårdens IF
21:37 : Skott - Stefan Johansson, AIK
21:38 : Skott - Mika Zibanejad, Djurgårdens IF
21:47 : Räddning - Mark Owuya, Djurgårdens IF
21:47 : Räddning - Viktor Fasth, AIK

99:e perioden
21:44 : , Djurgårdens IF
21:45 : , AIK
21:45 : , Djurgårdens IF
21:46 : , AIK
21:46 : , Djurgårdens IF
21:46 : , AIK
21:45 : Mål (1-2) - Mika Hannula, Djurgårdens IF

Slutresultat: 1-2

Publik: 11316


Statistik över matchen


Behöver fler poäng så vi klättrar :)

FAAAN! Trist att AIK åkte på en förlust mot lillebror Djurgården efter straffar. AIK hade verkligen behövt vinst och tagit 3 poäng för att klättra lite i tabellen. Men man får vara tacksam att det blev en pinne efter matchen iallafall. Och blicka framåt mot nästa match. :)

AIK:s nästkommande match:
17/2 Frölunda HC-AIK
Scandinavium 19.00

Inför AIK-DIF: #6 Dick Tärnström

 

Det är dags för säsongens femte och avgörande derby. Dessutom fyller AIK 120 år! Laddat för fest med andra ord. Dick Tärnström har taktiken klar för sig: – Vi går för tre poäng. De som jobbar hårdast brukar vinna, säger kaptenen till AIKhockey.se

AIK saknar tre spelare inför matchen. Josh MacNevin är inte riktigt redo för spel ännu.
– Självklart vill jag spela i derbyt! Men det skulle inte vara rättvist mot laget om jag skulle kliva in nu. Jag har en bit kvar till formen. Men snart är jag där, säger kanadicken efter måndagens träning.

Den andra kanadensaren i laget, Kent McDonell, har fortfarande en ömmande ljumske. Det är inte långt kvar för McDonell men han är inte tillräckligt fit för att kunna spela derbyt. Tobias Ericsson får även han stå över den viktiga kampen. Annars är truppen så gott som hel, med undantag för långtidsskadade Christopher Heino-Lindberg som nyligen opererat sina ljumskar.

AIKhockey.se fick en pratstund med kaptenen Dick Tärnström om det avgörande derbyt.

Vad är din syn på de fyra derbyn som har varit?
– Jag tycker att vi var mycket bättre än Djurgården i de två första matcherna, sen var väl Djurgården lite bättre i de två senaste matcherna som vi förlorade. Det kommer säkert att bli ett tight derby igen på tisdag.

Vad har du för förväntningar på lagets prestation i tisdagens derby?
– Vi går för tre poäng. Det kommer att bli tight och det är alltid svårt att sia om resultatet när det gäller derbyn. Det är en kamp både på och utanför planen som alltid. De som jobbar hårdast brukar vinna. Sen gäller det att ha lite flyt också, man ska gärna få någon puck som trillar in i början av matchen.

Vad vill du säga till alla supportrar som kommer att vara på plats under derbyt?

– Jag hoppas att alla supportrar kan komma till Globen, hålla på sina lag och att vi får en bra derbystämning.

AIK 120 år

För 120 år sedan skapade Isidor Behrens någonting vackert i sitt hem på Biblioteksgatan 8. Han bildade den bästa klubben inom sportsammanhang som någonsin funnits. Det var för 120 år sen som AIK kom till. Att AIK är äldst i stan är det inget snack om – Djurgårdens IF är hela 25 dagar yngre. Och det ska givetvis firas med stolthet. Som avslutning idag på AIK:s födelsedag spelas det femte och avgörande derbyt mot Djurgårn. Och ikväll blir det seger såklart. :) Eftersom jag inte kan ta mig till stockholm och njuta av firandet av AIK idag så tillägnar jag AIK ett par låtar.
AIK fyller 120 år


AIK fyller 120 år tisdagen den 15 februari. Det var en söndag den 15 februari 1891 då bröderna Isidor, Paul och Emanuel Behrens inviterade några idrottsintresserade vänner till ett möte hemma hos sig på Biblioteksgatan 8. Då bildades AIK (Allmänna Idrottsklubben).

Aktuellt
Fira AIK-dagen till ära, klä dig i din vackraste AIK-skrud. Besök Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan 8 där du kan träffa flera AIK-profiler och äta AIK-bakelsen. Mot uppvisande av medlemskort har du 10% rabatt på utbudet under hela dagen.

Besök gärna Isidor Behrens grav på Norra Begravningsplatsen (kvarter 17 C). Och varför inte avrunda dagen med hockey i Globen. Det femte och avgörande derbyt om vem som regerar i Stockholmshockeyn kommer att avgöras denna kväll. Det är oerhört jämt i tabellen, AIK har hemmaplan och Globen kommer att vara förgyllt i svartgult.

Under dagen har AIK Shop 15% rabatt på hela sortimentet för medlemmar!

 


Oscar Steen om landslaget


AIK:s center Oscar Steen har gjort en väldigt bra säsong. Belöningen kom under söndagen då han blixtinkallades till landslaget för att ersätta skadade Marcus Krüger i matchen mot Finland. Matchen slutade 3–2 till Sverige efter straffar. – Det är alltid en ära att få dra på sig landslagströjan. Det gick fort den här gången så det vara bara att borra ner skallen och köra, sa Steen till AIKhockey.se efter matchen.

Kul med landslaget! Hur känns det?

– Det är alltid en ära att få dra på sig landslagströjan. Det gick fort den här gången så det vara bara att borra ner skallen och köra.

Berätta om matchen.

– Finland var nog det bättre laget sett över hela matchen. Kändes som vi inte åkte lika mycket skridskor som de gjort tidigare. Men det är klart, Finland är alltid extra taggade mot oss och då räcker det inte att vara omedvetet nöjd med en serieseger. Vi hade dessutom otur med skador och alla fick nya omgivningar kring sig, vilket ledde till att spelet rycktes sönder en aning. Men det är starkt att kommma igen från underläge och tillslut kunna ta en bonuspinne på straffar. Det visar på att det finns en otrolig kvalitet i laget.

Du fick spela i nummer 24, var det för att hedra centerkollegan Johan Andersson på något sätt?

– Haha! Ja, det kan man väl säga. Jag försöker alltid hedra Johan!

Du har en stark säsong bakom dig, är du nöjd med ditt första år i AIK?

– Nja, både och, det finns mycket att förbättra. Jag och bröderna (Oscar och Victor Ahlström) har gnuggat på och de är roligt att lira med två så oerhört spelskickliga spelare. Självförtroendet växer allt som oftast med speltid. Vi har en bit kvar till topprestationen men vi jobbar hela tiden med att förbättra detaljerna. Nu siktar vi mot slutspel och ska ta tillvara på chansen. Vi har allt i egna händer nu. Det är ju trots allt vad tabellen visar när det är slutspelat som räknas, även när man ska analysera sin egen insats.

Är det som du förväntat dig att spela för AIK?

– Jag är oerhört stolt och glad att få tillhöra en så traditionsrik förening. Det känns också kul att få vara en del av en klubb med höga ambitioner. Det finns mycket driv i föreningen och det gillar jag. Det är viktigt att vi får fortsätta att bygga vidare på det vi åstadkommit i år, både sportsligt och organisatoriskt. AIK har stora möjligheter att bli den toppklubb som eftersträvas. 

Derby på tisdag, hur går tankarna?

– Det är tre poäng som gäller. Vi har allt i egna händer nu. Alla är hela och det är bra konkurrens i truppen. Vi har inte riktigt varit med från start i de senaste derbyna. Nu gäller det att hitta tillbaka till farten och energin från de två första matcherna. Det är väldigt positivt att alla skador är läkta, det stärker självförtoendet och höjer farten på träningarna. Det är full taggning som gäller nu!

Seger med 3-0 i SundsvallAIK besegrade GIF Sundsvall med 3-0 (1-0) på Norrporten Arena i Sundsvall. AIK:s mål gjordes av Admir Ćatović, Yussuf Saleh och Viktor Lundberg.

Matchfakta
Träningsmatch 2
Lördag 12 februari 2011, kl 15:00
GIF Sundsvall-AIK 0-3 (0-1)
35’ 0-1 Admir Ćatović (Daniel Gustavsson)
51’ 0-2 Yussuf Saleh (Daniel Gustavsson)
60’ 0-3 Viktor Lundberg (Kenny Pavey)
79’ Varning Kenny Pavey, AIK (hårt spel)
Norrporten Arena

AIK:s laguppställning
Startelva: 27 Ivan Turina - 14 Kenny Pavey (K), 3 Per Karlsson, 2 Niklas Backman, 16 Martin Lorentzson - 24
Daniel Gustavsson (85), 7 Helgi Daníelsson, 5 Robert Åhman Persson (64), 28 Viktor Lundberg - 26 Pontus
Engblom (ht), 21 Admir Ćatović (62).
Avbytare: 25 Yussuf Saleh (ht), 12 Goran Slavkovski (62), 15 Kevin Walker (64), 17 Daniel Sundgren (85), 11 Victor Forsell, 30 Christian Kouakou, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).

Avspark: Inför AIK-GIF SundsvallEfter 1-1 (1-0) mot Västerås SK i 2011 års första träningsmatch är det på lördag (12/2) dags för nästa match, denna gång står GIF Sundsvall för motståndet. Avspark kl 13:00 på Skytteholms IP.

Pontus Engblom blev årets förste målskytt då han i den 25:e minuten nickade in Daniel Tjernströms väl avvägda inlägg från högerkanten. AIK borde ha vunnit matchen då man hade en handfull vassa chanser att göra ytterligare ett mål, men var inte målvakten Christian Caulker i vägen så var det ribban eller offsideavblåsningar som ställde till det. Två bortdömda mål (Teteh Bangura och Admir Ćatović) blev facit och där kändes avvinkningen på Admirs skott som betytt 2-1 lite tveksam.

2 712 åskådare besökte Skytteholm under premiärmatchen och de flesta trivdes nog med tanke på AIK:s pigga spel, trots det oavgjorda resultatet. Det var AIK:s tredje oavgjorda premiärmatch på Skytteholm de senaste fyra åren, den enda segern kom 2009 då IFK Mariehamn besegrades med 1-0 efter att Miran Burgič nickat in segermålet i den 29:e minuten.

AIK och GIF Sundsvall har mötts på Skytteholm under försäsongerna 2009, 2008, 2007, 2006 samt 2005 och efter bortasegrar de två första åren har AIK radat upp tre raka segrar mot Giffarna. Senast lagen möttes i en tävlingsmatch var den 16 augusti 2008 då det blev 1-1 (1-1) på Norrporten Arena i Tomi Maanojas debutmatch för AIK.

Efter att ha kommit trea och femma i Superettan de två senaste säsongerna tar Giffarna i år sats igen för att återerövra sin plats i Allsvenskan där de hittills spelat 13 säsonger, senast 2008 då de slutade på 15:e plats i tabellen, två poäng efter Ljungskile SK som tog hand om kvalplatsen.

Medan AIK spelade mot Västerås SK laddade lördagens motståndare upp i Åre med lite rekreation inför säsongen. Laget kom trea i Superettan och fick kvalspela mot Gefle IF om en allsvensk plats. Gefle tog ett starkt grepp om platsen efter 1-0 i Sundsvall i den första matchen och fyra dagar senare säkrade man fortsatt allsvenskt kontrakt efter 2-0 på hemmaplan.

Försäsongskort säljs i AIK Shop samt utanför arenan på lördag. Priset är 200:-/styck och det är endast kontant betalning som gäller. Vill du istället endast lösa entré för matchen på lördag så kostar det 60:- och även i kassorna är det endast kontant betalning som gäller. Det kommer även att finnas möjlighet att köpa årskort till Norra samt till Familjeläktaren till kontant betalning.

Stöd AIK:s ungdomslag P98A som har korv och kaffeförsäljningen nu på lördag. Rykande hett kaffe och korv utlovas till bra priser!

Nästa träningsmatch spelas lördagen den 19 februari, kl 13:00 då Syrianska FC gästar Skytteholm.


AIK media: #20 Bång och #44 MacNevin

Daniel Bång har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med AIK. Den talangfulla forwarden är en framtidsman och har redan den här säsongen fått pröva på spel med Tre Kronor. Josh MacNevin har gått den långa vägen tillbaka efter sitt fotledsbrott. Men nu är kandensaren hel och kommer tillsammans med Bång kunna spela i derbyt.
Bång blir kvar i AIK

 

Sportchefen Anders Gozzis kontraktspenna går glödhet för tillfället. Igår sajnade succémålvakten Viktor Fasth. Nu är också landslagsforwarden Daniel Bång klar. – Daniel har alla förutsättningar att bli en stjärna i Elitserien. Han brinner för föreningen och är en kulturbärare av AIK:s höga ambitioner. Självklart är vi mycket nöjda med att Daniel vill fortsätta resan tillsammans med AIK, säger sportchefen Anders Gozzi.

Daniel Bång har spelat i AIK sedan junioråldern. A-lagsdebuten gjorde han i Allsvenskan som 18-åring. Förra året gjorde Bång 31 poäng på 48 matcher då Gnaget åter tog steget upp i Elitserien. Denna säsong har 23-åringen gjort landslagsdebut i Karjala Cup i Finland. Nu är ett tvåårs-kontrakt påskrivet och sportchefen Anders Gozzi är mycket nöjd.
–  Daniel har alla förutsättningar att bli en stjärna i Elitserien. Med sin exceptionella skridskoåkning och starka sargspel är han en spelare med enorm utvecklingspotential. Daniel brinner för föreningen och är en kulturbärare av AIK:s höga ambitioner. Självklart är vi mycket nöjda med att Daniel vill fortsätta resan tillsammans med AIK, säger Anders Gozzi till AIKhockey.se

Daniel Bångs efterhängsna revbensskada är nu läkt och forwarden väntas vara tillbaka till derbyt mot Djurgården tisdag 15 februari.

Kommentar från Daniel Bång kommer senare

Fasth stannar i AIK

 

Målvakten Viktor Fasth stannar i AIK ytterligare två säsonger. Fasth kom från Växjö till AIK inför den här säsongen och har med sitt storspel överraskat de flesta. – Viktor är en fantastisk målvakt och tillhör de absolut bästa i Elitserien. Han är en viktig kugge i vår vidare satsning mot toppen, säger sportchefen Anders Gozzi till AIKhockey.se.

När AIK inför säsongen värvade Viktor Fasth från Växjö var det många som var tveksamma om debutanten skulle hålla för Elitserien. Men 28-åringen har tystat alla tvivlare. Flera gånger under säsongen har målvakten varit avgörande för sitt lag. Fasth ligger förnärvarande femma i målvaktsligan och räddar 92% av alla skott.
– Givetvis är vi väldigt glada att en av Sveriges bästa målvakter förstår potentialen i AIK och vill fortsätta resan med oss. Viktor är en fantastisk målvakt och tillhör de absolut bästa i Elitserien. Han är en viktig kugge i vår lånsiktiga satsning mot toppen, säger sportchefen Anders Gozzi.

Truppen inför nästa år börjar ta sin form. Och AIK visar med sajningen av Fasth att man menar allvar i sin satsning mot toppen.
– Vi ska tillbaka till toppen av Elitserien men känner ingen stress. Vi har en lånsiktig plan och kommer arbeta metodiskt för att ta oss dit. Vi tror mycket på att ha en kärna av spelare som brinner för klubben och Viktor har på väldigt kort tid skapat den känslan för AIK. Med sin vinnarskalle och orubbliga envishet är han en viktig spelare att bygga vidare kring, avslutar Gozzi.

Gunnar Persson förlänger

 

Ledarstaben inför nästa säsong är klar. Assisterande tränaren Gunnar Persson har förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år. Det är kontinuitet som är ledord för AIK:s långsiktiga satsning mot toppen. – Vi tror mycket på kontinuitet och att förlänga med en så rutinerad och skicklig coach som Gunnar innebär att vi är redo att ta ytterligare steg nästa säsong, säger sportchefen Anders Gozzi till AIKhockey.se

När Gunnar Persson inför säsongen skrev på för AIK innebar det att Brynäs guldcoachduo från 1999 var återförenade. Nu fortsätter duon Melin & Persson att leda AIK även nästa säsong. Persson har förlängt sitt kontrakt för ytterligare ett år i Stockholm.
– Vi är mycket nöjda över det sätt som Roger Melin och Gunnar Persson lett AIK som nykomlingar i Elitserien. Vi tror mycket på kontinuitet och att förlänga med en så rutinerad och skicklig coach som Gunnar innebär att vi är redo att ta ytterligare steg nästa säsong, säger sportchefen Anders Gozzi till AIKhockey.se.

Steensäkert i länsderbyt


 
Med publiken i ryggen kunde AIK vinna med 3–2 mot Södertälje SK. Oscar Steen var den store segerorganisatören genom sina två mål. Segern innebär att AIK, med en match mindre spelad, bara har tre poäng upp till den sista slutspelsplatsen. Och det är tätt i botten – fem lag är inom tre poäng. Spänningen tätnar. Daniel Rudslätt gjorde AIK:s första mål.

När AIK har mycket folk på läktaren vinner man. Nära 6 000 personer hade samlats på Hovet för beskåda AIK möta länsrivalen Södertälje i en viktig streckmatch. Och det började bra. De första fyra minuterna av matchen bosatte sig AIK i bortalagets zon. Bara storspel från SSK-målvakten Pontus Sjögren räddade Södertälje från tidig påhälsning. Men målet skulle tillslut komma. Efter en billig utvisning på AIK:s slovak Rastislav Pavlikovsky kunde Daniel Rudslätt i en två mot en situation borra in 1–0 i plockhandskrysset bakom Sjögren. AIK:s första boxplaymål för säsongen. Södertälje lyfte efter målet upp spelet. Det skulle inte heller dröja länge innan kvitteringen skulle komma. I en rörig situation framför Fasth fick Linus Videll, sin vana trogen mot AIK, in pucken bakom Fasth. Det märktes att matchen hade stor betydelse. Emellanåt var passningsspelet undermåligt och spelarna hade svårt att få kontroll över pucken. Spelet böljade och sakande struktur. Södertälje vann skotten i perioden med 9–7.

Andra perioden var den första lik. Med enda undantaget att Södertälje fick en drömstart. Redan i andra minuten kom bortalagets ledningsmål. Linus Videll förarbetade Jonas Almtorp som på sin egen retur kunde sätta 1–2 till Kringlorna. Tung start för AIK. Genom ett powerplay efter nio minuter kom AIK in i perioden. I efterdyningarna av SSK-utvisningen, tolv minuter in, kunde Oscar Steen från nära håll sätta kvitteringen. Men det var på håret. Steen stötte till pucken och Sjögren fångade den i plockhandsken; trodde alla. Men pucken trillade sakta in över mållinjen och en förvånad målskytt kunde höja armarna i skyn. 2–2 höll sig till periodvilan. Skotten 7-11 i SSK-favör.
– Det är kamp, kamp och kamp, sammanfattade Gunnar Persson för Canal+ i pausen.

Om SSK fick en bra start av andra perioden fick AIK en ännu bättre start av tredje. En sen SSK-utvisning i andra perioden gav Oscar Steen chansen att göra 3–2 i powerplay. Jonas Liwing slängde in en ärta från blå som Sjögren hanterade tafatt. Returen studsade ut till Steen som kunde defilera in ledningspucken i öppet mål bakom en sprattlande SSK-keeper. Bara 27 sekunder hade hunnit gå av perioden. AIK föll efter målet tillbaka något och SSK tilläts att trycka på. Men försvaret täppte till och Fasth agerde stabilt. Matchen slutade 3–2 och AIK kunde kassera in tre oerhört viktiga poäng i den dramatiska avslutningen av Elitserien. Det är nu fem lag inom tre poäng – från åttonde och sista slutspelsplats till tolfteplatsen.

Hylla David Engblom !

 
Matchen mot Brynäs den 22 februari tillägnar vi en levande AIK-legend - David Engblom. Han har spelat över 700 matcher i den svartgula tröjan och varit med på hela den långa resan från division 1 till elitserien. Missa inte den spektakulära hyllningsceremonin på Hovet strax före nedsläpp.

AIK-Södertälje SK


Idag spelade AIK ännu en match i Elitserien (Omg 47) denna gång var det Södertälje SK som kom på besök till Hovet. De senaste möterna som AIK och SSK har mött varandra har slutat såhär:

23/9 AIK-Södertälje SK 4-5
21/10 Södertälje SK-AIK 3-2
16/11 AIK-Södertälje SK 5-2
20/1 Södertälje SK-AIK 4-2

Nedan följer en sammanfattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
16:10 : Mål (1-0) - Daniel Rudslätt, AIK
16:14 : Mål (1-1) - Linus Videll, Södertälje SK

2:a perioden
16:53 : Mål (1-2) - Jonas Almtorp, Södertälje SK
17:10 : Mål (2-2) - Oscar Steen, AIK

3:e perioden
17:43 : Mål (3-2) - Oscar Steen, AIK

Publik: 5821


Statistik över matchen


Tabellen-Börjar klättra lite nu :)

JAAAAAA! AIK tog viktiga poäng idag mot SSK. Det behöver dom verkligen för att säkra en plats i Elitserien nästa säsong :)

AIK:s nästkommande match:
15/2 AIK-Djurgårdens IF
Ericsson Globe 19.00


Oavgjort i premiärenAIK spelade 1-1 (1-0) mot Västerås SK inför 2 712 åskådare på Skytteholms IP. AIK tog ledningen i den 25:e minuten då Pontus Engblom nickade in lagkaptenen Daniel Tjernströms perfekta högerinlägg och borde ha vunnit matchen, men fick nöja sig med 1-1 efter att gästerna kvitterat i den 60:e minuten.

AIK fick bland annat två mål bortdömda för offside (Teteh Bangura 19’ och Admir Ćatović 64’) samt en frispark av Kevin Walker i den 75:e minuten som tog i ribbans underkant.


Inför AIK-SSK

 

Vi är på upploppet av Elitserien 2010-2011 och streckdramatiken är värre än någonsin. Det skiljer sex poäng mellan åttonde och tolfte plats. AIK, för närvarande jumbo med en match mindre spelad, har sex poäng upp till Södertälje på den sista slutspelsplatsen. Att dagens match mot SSK är väldigt viktig behöver knappast poängteras.

Skadeläget har ljusnat för AIK. De som saknas i dagens matchen är Daniel Bång, Kent McDonell, Josh MacNevin och Heino-Lindberg. Viktor Fasth tränade igår men beslut om vem som ska stå fattas inte förrän före matchstart.

AIK har förlorat tre av fyra möten mot SSK den här säsongen. Något Christian Sandberg, som gjorde tre mål i senaste hemmamatchen mot SSK, vill ändra på.
– Självklart är vi inte nöjda med hur det har gått mot Södertälje i tidigare möten. Vi måste spela den hockeyn vi har bevisat med i tidigare matcher. Det gäller att gå ut och tro på det vi gör samt spela en bra ishockey helt enkelt.

Södertälje har två duktiga målskyttar, Linus Videll och Mattias Carlsson. Båda gjorde två mål i senaste mötet. Hur ska ni stoppa deras offensiv?

– Vi har inget speciellt som vi gör mot enskilda spelare. Det gäller att spela hårt mot dem, men framförallt att ha ett bra försvarsspel i överlag.

Södertälje är tillsammans med oss tippade att få spela Kvalserien den här säsongen. Varför tror du att det är så?

– Södertälje har ju fått göra det i några år och vi är nyuppflyttade. Det är inte så konstigt att vi är tippade att hamna där, det är väl så det är.

Hur känns det nu när ni börjat vinna era matcher igen, är ni inställda på att ta en slutspelsplats?

– Ja, det är klart. Vi har den inställningen att vi ska uppåt i tabellen och att vi ska ha en plats där uppe, men det gäller att ta en match i taget. Vi ska hitta spelet som vi vet att vi kan prestera, ett bra solitt försvarsspel och ett fast anfallsspel.

Truppen mot Västerås SKAIK:s chefstränare Andreas Alm har – tillsammans med assisterande tränarna Nebojsa Novakovic, Christer Swärd och Lee Baxter – tagit ut 17 spelare från A-lagstruppen till lördagens träningsmatch mot Västerås SK. Avspark kl 13:00 på Skytteholms IP.

Uttagna spelare: 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 14 Kenny Pavey, 15 Kevin Walker, 16 Martin Lorentzson, 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura, 21 Admir Ćatović, 23 Christoffer Eriksson, 24 Daniel Gustavsson, 26 Pontus Engblom, 27 Ivan Turina och 28 Viktor Lundberg.

Saknas gör definitivt Gabriel Özkan, Yussuf Saleh, Per Karlsson (alla på väg tillbaka från skada) och Martin Kayongo-Mutumba. Borta är även Alexander Milosević och Niklas Maripuu som är på landslagsuppdrag med P92-landslaget. Det kan även tillkomma några spelare från FC Väsby United och provspelare.


"Publiken kan vara avgörande"

 

Publiken kan spela en avgörande roll i jakten på de sista slutspelsplatserna. När Södertälje på lördag kommer på besök till Hovet är det en av årets viktigaste matcher. AIK:s sportchef Anders Gozzi talar mycket om hur viktigt stödet är för klubben – både sportsligt och ekonomiskt. – När vi har publik så är den oftast väldigt engagerade vilket gör det tufft för motståndarna och domarna känner lite extra press, men framförallt så får det våra spelarna att lyfta sig ett snäpp, säger Gozzi till AIKhockey.se.

Hur mycket publik på matcherna har AIK Hockey budgeterat för den här säsongen?

– 5500 personer.

Ur en ekonomisk synvinkel. Hur viktigt är det med fyllda läktare när vi faktiskt redan har en väldigt ansträngd ekonomi?

– Ja, skulle det vara ett publiksnitt runt 7000 – 7500 så blir det flera miljoner vi pratar om i ekonomiskt tapp. Det blir en jäkla skillnad om det är 3500 eller 7000 på läktarna.

Förutom ekonomin, varför är det så viktigt med välfyllda läktare?

– Det är flera aspekter, delvis ekonomin, men för spelarna så är det ju en otrolig hjälp. När vi har publik så är det oftast väldigt bra publik som är engagerade vilket gör att det blir rolig stämning och ett drag kring våra matcher. Det gör ju det också lite tufft för motståndarna att komma till ett kokande Hovet samt att domarna känner lite press. Men framförallt så får det ju spelarna att lyfta sig ett snäpp extra.

Bottenlagen har värvat ett flertal spelare, AIK lyckades göra en på pappret bra värvning i form utav Richard Zednik med extern hjälp. Skulle AIK ha velat värva fler spelare om man haft råd med tanke på alla de skador som vi haft?

– Nej, jag tycker inte att vi behöver fler värvningar. Jag tycker vi har visat det nu de senaste matcherna att vi är ett bra lag, speciellt nu när nästan alla skadade kommit tillbaka. De utlänningarna som vi tagit in nu räcker, det får ju inte bli för många då det viktigaste är den här kärnan med svenska spelare som vi har, sedan så har vi ju tagit in spetskompetens för att hjälpa oss här i slutskedet.

Tycker du att AIK gör tillräckligt för att locka folk till matcherna?

– Vi kanske inte har gjort, men jag tror att vi är på väg. Det finns nya krafter inom AIK Hockey som jobbar med just det, så jag tror att det kommer hända saker här framöver som förhoppningsvis kan locka folk till Hovet. Det kommer nog att märkas att vi jobbar mer med det här.

AIK är Sveriges största idrottsförening, och det märks på fotbollsmatcherna. Varför tror du många väljer att gå på fotboll men sedan stannar hemma i soffan när det är hockey?

– Ja du, jag har egentligen inget bra svar på den frågan. Det måste väl vara att produkten vi erbjuder inte är tillräckligt kul att gå på. Vi kanske har tappat en generation i och med vår frånvaro i Elitserien. Snittåldern på de som suttit kvar och varit trogna är väl de äldre. Den yngre publiken får vi nog jobba hårt för att få eller få tillbaka. Det är väl den förklaringen som jag kan ge. Jag tror att alla har kliat sig i skallen och frågat sig varför det inte kommer mer än 3500–4000, men hade vi haft svaret på varför så skulle vi ju ändra på det. Jag tycker ändå att vi har spelat en bra hockey, vi har gjort en bra säsong så man kan inte klaga på att vi spelat dålig eller tråkig hockey.

Till slut, har du någonting du vill säga till de som väljer att stanna hemma i soffan när det är match?

– Ja, är du AIK:are och vill att vi ska ta oss till slutspel så kom och stöd oss. Det skulle vara otroligt kul men vi behöver er hjälp att ta oss dit. Vi behöver stor publik, vi behöver vår hemmaborg. Vi behöver ha den där känslan att Hovet är AIK, vi har världens bästa publik, men jag tycker inte riktigt att vi har haft det den här säsongen. Det är några fåtal gånger som vi verkligen visat att vi är en stark klubb med stor publik. Så kom och stöd oss på de här sista matcherna som är kvar nu, det betyder så enormt mycket. I matchen mot Modo så var det helt fantastisk stämning och en publiksiffra som vi inte behöver skämmas över. Med den publiken varje match som är kvar nu så tar vi oss till slutspel. 

Utvisningarna avgjorde

 
AIK förlorade bortamatchen mot serietvåan Skellefteå med 1-6. Det efter att norrlänningarna gjort fyra mål i numerärt överläge. AIK:s mål gjordes av Dick Tärnström.

Hemmalaget Skellefteå startade första perioden med kraftig press mot AIK-buren. Främst beroende på två AIK-utvisningar. De första sex minuterna parkerar norrlänningarna i AIK:s zon och skotten ven kring burväktaren Björn Bjurling. Det gav också en tidig utdelning. Efter tre minuter, när Oscar Steen satt på utvisningsbänken, passade skyttekungen Joakim Lindström på att dra upp pucken i nättaket bakom en skymd Bjurling. Inte mycket att göra för målvakten som fick fortsätta att storspela för att hålla AIK-målet fritt från ytterligare påhälsningar. I efterföljande powerplay skapade Skellefteå flera kvalificerade chanser. Pucken dansade några gånger på mållinjen. Men när lagen tillslut gavs tillfälle att spela fem mot fem kom AIK in i matchen. Närmast kom Richard Zednik en kvittering då han på sin landsman Pavlikovskys fina passning lyckades träffa Andreas Hadelövs innerstolpe. I samma spelsekvens vände Skellefteå spelet och efter en vacker snurraktion av David Rundblad kunde Lindström göra sitt andra mål för kvällen. Målet kom efter 18.45 och var psykologiskt tungt för stockholmarna. Skottsiffrorna i perioden slutade 13-5 till hemmalaget.

AIK med fullt manskap på isen startade andra perioden bra. Redan efter fem minuter kunde Dick Tärnström trä in pucken mellan benen på Hadelöv. Det efter ett fint förarbete av Pavlikovsky som friställde Tärnström i slottet. Skellefteå ägde mycket puck men kom sällan fram till några farliga chanser. När de väl kom igenom redde en storspelande Bjurling oftast upp situationen. Det skulle dröja till minut 16 innan nästa mål kom, och det var Skellefteås. Efter ett fint powerplay då Patric Blomdahl oturligt dragit på sig en tvåa för hög klubba, kastade fransmannen Pierre-Eduardo Bellmere in pucken från blå. Framför Bjurling stod Erik Forssell och styrde in pucken. Helt otagbart för Bjurling som var tvungen att kapitulera för tredje gången denna kväll. Det var inga lysande siffror i skottstatistiken för AIK:s del. För andra perioden i rad fick man bara till fem skott mot norrlänningarnas mål, totalt 5-11 till Skellefteå.

Tredje perioden kom att bli Skellefteås. AIK hade förfärligt svårt att skapa farligheter framför Hadelöv. Samtidigt visade Skellefteå upp en klinisk effektivitet i sitt powerplay. På 30 sekunder, först i spel fem mot tre sedan fem mot fyra, gjorde man två mål och matchen var avgjord. Fjärde målet gjordes av Lindström som därmed ackrediterades för sitt tredje mål för kvällen. I en rörig situation framför Bjurling lyfte poängligaledaren upp pucken i nättaket från nära håll. Andra målet var mer slumpartat. Ett skott från blå letade sig ner bakom förlängd mållinje och där passade Jimmie Ericsson på att valla in pucken via Bjurling som var ur position. 5-1 till hemmalaget efter halva sista perioden och  matchen var avgjord. Det skulle bli ett sjätte hemmamål också. Oscar Lindberg fick en fin passning av Anders Söderberg i Gretzky-position. Lindberg kunde enkelt lägga in pucken bakom en överspelad Bjurling.

Serietvåan Skellefteå var numret för stort för AIK den här kvällen. Ett synnerligen effektivt norrlandslag var bättre på det mesta och vann rättvist. Nu har AIK har ett par viktiga matcher framför sig i kampen om de sista slutspelsplatserna.

Skellefteå AIK-AIKIgår spelade AIK ännu en match (Omg 46). Denna gång mot kopiorna Skellefteå AIK. De senaste möterna som lagen har mött varandra har slutat följande:

30/9 SAIK-AIK 3-2
21/11 AIK-SAIK 4-2
4/12 SAIK-AIK 5-2
18/1 AIK-SAIK 4-5

Nedan följer en sammafattning över matchen:

Periodhändelser - mål

1:a perioden
19:08 : Mål (1-0) - Joakim Lindström, Skellefteå AIK
19:30 : Mål (2-0) - Joakim Lindström, Skellefteå AIK

2:a perioden
19:58 : Mål (2-1) - Dick Tärnström, AIK
20:16 : Mål (3-1) - Erik Forssell, Skellefteå AIK

3:e perioden
20:57 : Mål (4-1) - Joakim Lindström, Skellefteå AIK
21:00 : Mål (5-1) - Jimmie Ericsson, Skellefteå AIK
21:11 : Mål (6-1) - Oscar Lindberg, Skellefteå AIK

Publik: 4344


Statistik


Behöver lite poäng nu

Fan förlust mot kopiorna! Hade verkligen behövt lite poäng nu och klättra i tabellen, men jag har sagt det förut och säger det igen, det är bara att blicka framåt inför nästa match och då tar vi poäng! :)

AIK:s nästkommande match:
5/2 AIK-Södertälje SK
Hovet 16.00


Mutumba om återkomstenaikfotboll.se fick en pratstund med Martin Kayongo-Mutumba innan hans första träningspass, här kommenterar han känslan att vara tillbaka samt minnena från Ungern.

Martin, du har skrivit på ett treårsavtal med AIK, hur blev det så?

- Det är en lång historia som hänt på kort tid. Man kan säga att det började med att Videoton visade att de inte tänkte satsa på mig nu inför den andra delen av säsongen. Jag har haft kontakt med AIK sen jag lämnade så det var naturligt för mig att försöka få komma till AIK när det blev som det blev.

Du lämnade AIK för Videoton under sommaren, det blev en del spekulationer i media om varför, är det något du kan berätta om idag?

- Det var ganska enkelt, AIK fick två bud på mig, det första sa de var för dåligt. Sen bytte AIK tränare och fick samtidigt det andra bättre budet. Jag hade ett kort snack med Miller och efter det tog AIK sitt bud och jag tog mitt bud från Videoton.

Hur var Ungern?

- Allt var egentligen bra förutom att jag inte blev uttagen till matcherna. Man försöker hitta ursäkter, men fakta var att tränaren valde en annan spelare på min position och laget ledde ligan så det finns inte mer att säga. Nu är jag här och jag vill tro att jag lärt mig en hel del av det senaste halvåret som jag kommer ha nytta av i AIK och framtiden.

Vad då?

- Till exempel att jag alltid behöver ge hela mitt hjärta för att ha en chans att lyckas med det jag vill och inte tro att saker ska hända av sig självt.

Bojan åkte samtidigt som du, har ni haft nytta av varandra?

- Bojan har mycket mer erfarenhet än mig från proffslivet, man kan lära sig väldigt mycket av honom. Jag tror och hoppas att det kommer gå bra både för honom och laget nu när serien startar igen.

Hur ser du på det AIK-laget du kommer till idag?

- Jag följde laget under hösten och det var starkt att fixa läget när det blev som det blev. En del nya spelare har kommit sen i somras och med Alm som tränare har vi bra möjligheter att göra saker bättre än förra året.

Har du hunnit sakna något när du varit borta?

- Jag har blivit pappa till en kille och hela uppfostringsgrejen med kontroller, läkare och dagis och sånt känns tryggare för mig och min tjej här i Sverige. Sen saknar man såklart en del personer, familj och sådant.

Det finns de som säger att du ibland spelar mer för showen än för laget och resultatet, hur ser du på det?

- Jag kanske har tänkt så ibland, men jag känner att jag lärt mig mycket de senaste två åren, både av framgång och motgång. Sen har alla spelare sin stil, ändrar man för mycket så kanske man inte vet vem man är till slut. Jag tror att AIK köpt mig för att jag är den jag är, men att de vet att jag vill utvecklas hela tiden. Viljan att vinna är den största drivkraften idag, kan jag sen bjuda på något mer som får folk att vilja komma tillbaka till Råsunda så kommer jag fortsätta att göra det.

Din ramsa sjöngs i ett flertal matcher efter du lämnat AIK, visste du det?

- Ja, jag hörde det. Det är helt sjukt, jag blev mer än glad när jag hörde det.

Hur ser din träningsstart i AIK ut?

- Det är några månader sedan jag tränade fotboll med laget, det har ju varit uppehåll i Ungern också. Alm vill att jag ska stegra träningen så att jag inte får någon skada. Jag har tränat mycket själv den senaste månaden, men det är en annan sak än att träna med laget. Jag ska göra lite tester med Johnny Nilsson så får vi se hur vi går vidare från det, men jag tror det blir en kombination av träning med laget och träning av en del extra grejer för att anpassa mig.

Till slut, hur känns det att vara tillbaka i AIK?

- Det känns mer än bra att vara tillbaka! Men också bra att det är slut på den här intervjun så att jag kan gå och träna!


Mutumba återvänder till AIK
Efter att ha lämnat AIK för ungerska Videoton FC i juni 2010 återvänder Martin Kayongo-Mutumba till AIK igen. AIK är överens med Martin och de ungerska serieledarna om en övergång och kontraktet sträcker sig till och med 2013.

- Det känns mycket bra att Martin är tillbaka i AIK. Han är en spelare med spetsegenskaper som gör att motståndarna fruktar honom, bland annat i en-mot-en-situationer. Affären är mycket fördelaktig för AIK och det känns riktigt bra, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

25-årige Martin Kayongo-Mutumba gjorde AIK-debut i Allsvenskan som 17-åring då han i hemmamatchen mot Kalmar FF (2-1) den 12 september 2002 byttes in i istället för Luke Casserly i den 88:e minuten. Efter tre år i finska FC Inter återvände Martin 2008 till Sverige och AIK:s samarbetsklubb FC Väsby United. 2009 var det dags för comeback i Gnaget och han spelade bland annat fram till 1-1-målet i guldmatchen på Gamla Ullevi. Att han två dagar före den avgörande matchen mot IFK Göteborg tatuerade in "AIK GULD 2LAX9" över bröstet minskade inte hans kultstatus bland AIK-supportrarna.

- Jag var övertygad om att vi skulle vinna, sa Martin efter guldmatchen om tatueringen.

Efter en tuff inledning i Ungern med endast två matcher från start i B-laget och ett mål mot Szigetszentmiklós gjorde Martin den 17 oktober debut i A-laget då han i hemmamatchen mot Paksi FC (2-1) byttes in i den 68:e minuten. Efter det följde även inhopp i ligamatcherna mot Budapest Honvéd FC (60 min) och Kaposvári Rákóczi FC (72 min).

Totalt har det hittills blivit 55 tävlingsmatcher och fyra mål för Martin Kayongo-Mutumba i AIK. Han ansluter omgående till AIK.

 


Avspark: Inför AIK-Västerås SKAIK sparkar igång fotbollssäsongen 2011 på lördag (5/2) kl 13:00 då Västerås SK gästar Skytteholms IP i den första träningsmatchen.

Den 7 november 2010 spelade AIK borta mot Åtvidabergs FF (1-1) och sedan dess har många längtat efter nästa fotbollsmatch med AIK och nu är det äntligen dags igen. På lördag tar AIK emot Västerås SK i den traditionsenliga öppningsmatchen på Skytteholm.

2010 inledde AIK försäsongen med en match under träningslägret i Singapore innan Rosenborg BK besöktes uppe i Trondheim. Den första träningsmatchen på hemmaplan spelades den 6 februari då det blev 2-2 mot IFK Norrköping inför 3 587 åskådare. Totalt spelades åtta försäsongsmatcher och AIK:s facit blev tre segrar, tre oavgjorda och två förluster.

I år har AIK än så länge planerat in sex matcher innan den allsvenska premiären, fem på Skytteholms IP samt en mot IFK Mariehamn där spelplats ännu inte fastställts.

AIK inledde försäsongsträningen med tester på GIH den 10 januari och har sedan dess kört drygt 15 fotbollspass på Skytteholms konstgräs.

Lördagens motståndare Västerås SK är nykomlingar i Superettan efter att ha säkrat avancemanget på just Skytteholms IP i höstas. I den näst sista omgången föll laget borta mot Vasalunds IF med 0-1, men då toppkonkurrenten IK Sirius samma dag förlorat med 0-3 borta mot Dalkurd FF var avancemanget redan klart då laget beträdde planen. VSK kom till slut fem poäng före tvåan Sirius och flest mål (11) gjorde Filip Tronêt vilket ledde till en delad fjärdeplats i skytteligan.

Västerås SK åkte ur Allsvenskan 1997 och även Superettan 2005, så comebacken i landets näst högsta serie var efterlängtad. AIK och VSK möttes senast den 14 februari 2009 då AIK vann med 4-2 inför 2 011 åskådare på Swedbank Park i Västerås. AIK:s mål gjordes då av Iván Obolo, Mikael Thorstensson, Kenny Pavey och Nils-Eric Johansson.

Matcherna spelas i år kl 13 så att alla som även vill se ishockeyns hemma- och bortamatcher i största möjliga mån ska hinna till Hovet eller till tv’n.

Försäsongskort säljs i AIK Shop samt utanför arenan på lördag. Priset är 200:-/styck och det är endast kontant betalning som gäller. Vill du istället endast lösa entré för matchen på lördag så kostar det 60:- och även i kassorna är det endast kontant betalning som gäller. Det kommer även att finnas möjlighet att köpa årskort till Norra samt till Familjeläktaren till kontant betalning.

Välkomna till Skytteholm på lördag och AIK:s första match inför 2011 års allsvenska.

Nästa träningsmatch spelas lördagen den 12 februari, kl 13:00 då Gif Sundsvall gästar Skytteholm.


Inför SAIK-AIK: #10 Richard Gynge

AIK åker till Skellefteå för match mot serietvåan. Det har varit jämt mellan lagen den här säsongen. Man har varsin seger efter full tid, sedan har det varit två oavgjorda matcher där AIK torskat i efterföljande straffläggning. Viktor Fasth och Peter Nolander är fortfarande sjuka och kommer inte åka med till Skellefteå. Kent McDonell som utgick i senaste matchen mot Färjestad väntas inte vara tillbaka förrän om tre veckor. Daniel Bångs revben börjar bli bättre men det är osäkert om han kan spela. Sedan tidigare saknas Josh MacNevin och Heino-Lindeberg.Finns även att läsa här

Fasth vinnare och ny kandidat

 

Viktor Fasth dominerar på Hockeyligan.se som varje vecka håller en omröstning över förra veckans snyggaste räddning. I hemmamatchen mot Skellefteå kastade Fasth upp plockhandsken i sista sekunden för att "på fel sida" rädda närskottet från Anders Söderberg. Den räddning föll hela 40% av de röstande för och Fasth tar därmed en plats i finalen för "Årets räddning" som avgörs efter säsongen.

Fler platser i finalen kan det bli då Fasth är dubbelt nominerad den här veckan med en blixtrande plockning i bortamatchen mot Brynäs och en frilägesräddning i hemmamatchen mot MODO. Dessutom är Johannes Salmonsson nominerad till Veckans snyggaste mål efter det att Christian Sandberg svarat för en underbar offensiv tackling innan han
serverade Salmonsson som direktsköt pucken i nät.

Rösta på AIK-spelarna för chansen att vinna spelet NHL11 till PS3 eller Xbox360.

Se målet och rösta här

Se räddningarna och rösta här

RSS 2.0