Historik om AIK


I detta hus, hemma hos familjen Behrens på Biblioteksgatan 8 i centrala Stockholm bildades AIK.

Historik
Söndagen den 15 februari är en mycket speciell dag för alla guldkantade själar. Just denna dag 1891 bildades den kanske mest framgångsrika klubben i den svenska idrottshistorien. Ingen annan klubb har en så omfångsrik historia som innefattar allt från Wimbledon-vinster i tennis till SM-guld i såväl fotboll, ishockey, bandy, handboll, bowling, badminton som friidrott och många andra sporter. Ingen annan svensk idrottsförening har heller haft så många medlemmar som AIK.


Isidor Behrens i slutet av 1800-talet

Med tanke på ovanstående meritlista skulle man kunna tro att bildandet av klubben var storslaget och glamouröst. Så var dock inte fallet. AIK:s förste ordförande hette Isidor Behrens. Han var vid bildandet 23 år gammal och arbetade som typograf. Idén till att skapa klubben föddes under en minst sagt improviserad löptävling:
- En kväll promenerade jag och min bror Paul på Hantverkargatan. Vi gick rätt fort och bakom oss kom två andra ungdomar, som spänstade på värre och försökte sig på att gå om oss. Vi ökade takten och detsamma gjorde våra okända vänner. Vi måste tillslut springa för att inte bli passerade och när vi hade skakat av oss våra medtävlare så kom jag på idén att vi kanske kunde springa ifrån flera. Varför inte bilda en idrottsförening?

Ja, varför inte? Varför inte bilda Sveriges största och mest inflytelserika förening genom tiderna? Så flöt dock inte tankebäckarna denna dag. Ingen av gossarna kunde ana att över åtta miljoner människor skulle lösa entrébiljett till AIK:s allsvenska matcher under de första 100 åren. Inte heller kunde de nog föreställa sig att världsberömda artister som Sven Davidson, Helge Ekroth, Kurt Hamrin, Lennart Ring, Leif "Honken" Holmqvist och Ulf "Lill-Pröjsarna" Nilsson med många fler skulle uppträda på de stora arenorna i AIK:s namn:
- Det gläder mig mycket att AIK har vuxit sig starkt genom åren. Ja, jag känner stolthet. Vem hade kunnat ana att det skulle bli en världsberömd bollklubb av den lilla förening som vi bildade i februari 1891, sa Isidor själv kort innan han gick bort 12 oktober 1951.

Så hur gick då bildandet till? Isidor berättar med sina egna ord:
- Vi skrapade ihop en rad goda vänner med utpräglat idrottsintresse och sammanträdet hölls hemma hos min mamma på Biblioteksgatan 8 på Östermalm. Ska vi bilda den här föreningen frågade jag och alla instämde. Jag konfirmerade beslutet med ett klubbslag med en blyertspenna. Det fanns många namnförslag. Eftersom vi kommit överens om att alla upptänkliga idrotter skall utövas, är det väl lika bra att kalla oss för Allmänna Idrottsklubben, AIK, föreslog jag. Det blev ett nytt klubbslag på denna sak med samma blyertspenna.

Namnet hade även två andra betydelser. AIK var som klubb betraktat "allmän" i den meningen att vem som helst kunde bli medlem. Vid denna tid var många idrottsklubbar begränsade för exempelvis militärer. Även valet av verksamhet spelade roll; klubbens första grenar var gymnastik och friidrott, vilken på 1890-talet hette just "allmän idrott".

Isidor Behrens var bara ordförande under ett år, men som förste ordförande och klubbens stiftare har han för alltid skrivit in sig i historieböckerna.


73-årige Isidor Behrens vid klubbens 50-årsjubileum 1941

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0