Råsunda stadion


Råsunda

Råsundastadion, i dagligt tal Råsunda, är en fotbollsanläggning i Solna kommun i Sverige, med en publikkapacitet på 37 285 åskådare. Den är nationalarena för Sveriges herrlandslag i fotboll och hemmaplan för AIK:s herrlag i fotboll. Råsunda invigdes med "smygpremiär" i april 1937 med en match mellan AIK och Malmö FF. Den var då Sveriges största sportanläggning. Senare i 1937 hölls den officiella invigningen av kung Gustaf V, i samband med en match mellan Sverige och England. Råsunda är en av två arenor i världen där det har spelats final i både herr- och dam-VM i fotboll.


Råsunda 1944

Historia
Råsundastadion byggdes 1937 då det fanns behov av en större sportanläggning i närheten av Stockholm. AIK fyllde sin hemmaplan Stockholms stadion till bristningsgränsen vid nästan varje match och klubben gick in med 100 000 kronor till byggandet av detta nya stadion. Platsen som valdes var där Råsunda IP tidigare låg, vilket var i Solna - som var ett mycket lantligt ställe vid den tiden. Öppningsmatchen den 18 april 1937 var en match mellan AIK och Malmö FF, som slutade 4-0 till hemmalaget. Den officiella invigningen skedde den 17 maj 1937 då den dåvarande kungen Gustaf V klippte banden vid en landskamp mellan Sverige och England - som också slutade 4-0, men till England. Publikkapaciteten var 40 000 åskådare vid fullsatt.

Vid fotbolls-VM 1958 var Råsunda en av de 12 arenor där mästerskapet spelades. Arenan hade byggts ut för att kunna ta emot 50 000 personer. Råsunda stod värd för Sveriges samtliga matcher i gruppspelet, Sveriges match i kvartsfinalen samt VM-finalen mellan Sverige och Brasilien, som slutade 5-2 till Brasilien. Råsunda har också stått som finalplats för Damfotbolls-VM 1995. Tillsammans med Rose Bowl är det den enda arenan i världen som har stått som värd för VM-finaler för både damer och herrar.

I mitten av 1980-talet renoverades Råsundastadion, då den gamla västra läktaren revs och fick ge plats åt en ny läktare som hade en restaurang med utsikt över fotbollsplanen samt kontor. Ett 80 meter högt kontorshus, i folkmun kallat "Dallasskrapan" på grund av sin spegelfasad, byggdes mellan den västra och södra läktaren. Den 20 april 1985 återinvigdes den av prins Bertil med en allsvensk match mellan AIK och Örgryte IS, som Örgryte vann med 1-0. I mitten av 1990-talet byggdes stadion ut ännu en gång och fondläktare kom till över den norra och den södra läktaren. Idag tar den lite mer än 36 600 personer när den är fullsatt.

Den 1 april 2006 tog Svenska Fotbollförbundet beslut att bygga en ny nationalarena för herrfotboll, kallad Swedbank Arena i Solna. Peab AB och Fabege AB tecknade den 11 december 2009 ett villkorat avtal med Svenska Fotbollsförbundet om förvärv av Råsunda Fotbollsstadion och tillhörande kontorslokaler under förutsättning att Swedbank Arena byggs samt en detaljplan som medger rivning av Råsunda fastställs av Solna stad. Tillträde sker när en detaljplan som medger annan exploatering av fastigheten eventuellt är fastställd, och verksamheten på stadion flyttas först när Swedbank Arena står färdig. Om Råsunda Fotbollstadion rivs så är det den första VM-final-arenan som rivs utan att platsen sedan används för fotboll. Samtliga övriga VM-finalarenor genom fotbollshistorien används fortfarande för fotboll.

Publikrekord
Publikrekordet är 52 943, vilket sattes den 26 september 1965 vid VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Västtyskland. Djurgårdens IF har publikrekordet för klubblag på Råsunda. 48 894 åskådare såg guldmatchen den 11 oktober 1959 mot IFK Göteborg.

Publikinfo
Publikkapacitet: 36 608
Sittplatser långsidor: 19 690 (södra övre, norra övre, östra övre och nedre samt västra)
Sittplatser kortsidor: 16 374 (norra nedre och mellan ("norra stå"), södra nedre och mellan)
Pressplatser: 197
Handikapplatser: 38
Logeplatser: 309

Notera att drygt 1000 av dessa platser inte säljs på AIK:s matcher på grund av säkerhetsskäl samt skymd sikt. AIK kan som mest få in runt 35 000 åskådare på sina hemmamatcher.

Övrigt
Vid invigningen 1937 förklarade Sveriges tennisintresserade dåvarande kung Gustaf V "detta tennisstadion invigt".
Det inofficiella publikrekordet på Råsunda innehas av AIK. När AIK mötte IK Brage 1937 kom det 34 000 betalande åskådare. De mest sansade bedömningarna var på runt 50 000-60 000 åskådare. Antagligen låg den verkliga publiksiffran snäppet över det.

 
Norra stå


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0