Tungt i Jönköping

David Engblom

Med nio man borta orkade AIK inte upprepa bedriften mot Modo. HV71 var för starka på hemmplan och vann med 8-2. AIK fick sämsta möjliga start med tre mål i baken redan under första perioden. Därefter var matchen avgjord. De som gladde mest i Gnaget var juniorerna. Målvakten Niklas Lundström ersatte Björn Bjurling i första perioden och gjorde det bra. Dessutom var juniorkedjan med Joakim Nordström och Patric Gozzi en av de bättre enheterna för kvällen. AIK:s mål gjordes av David Engblom och Richard Gynge.

Efter bara någon dryg minut får AIK spela i numerärt underläge, det reds ut - men HV 71 kan fortsätta att trumma på och pressa ned AIK djupt i egen zon. En skymd Björn Bjurling kan inte göra någonting åt Daniel Grillfors avslut som betyder 1-0 för hemmalaget. Fem minuter senare får AIK spela tre mot fem och då passar HV 71:s lagkapten Johan Davidsson på att utöka ledningen. AIK försöker flytta fram spelet efter Davidssons mål, men åker då på en kontring och André Petersson kan prickskjuta in 3-0. För att få en förändring av matchbilden byter Melin ut Bjurling som ersätts av 17-årige Niklas Lundström. AIK ställer upp med fyra juniorspelare och flera av dem visar framfötterna under kvällens match, till exempel Joakim Nordström som tack vare hårt jobb och bra skridskoåkning kan utmana en HV-back och ordna spel i numerärt överläge med en och halv minut kvar av första perioden. Dock inget mål där och det är stundtals klasskillnad mellan lagen.

Efter fem minuter av andra perioden har HV 71 gjort ytterligare två mål. Tuff start för Lundström som ändå fått en bra inledning på sin match och räddat de första skotten. Men han får kapitulera när AIK-försvaret inte får ut pucken ur zon under spel i numerärt underläge och Juuso Hietanen kan lägga in pucken mellan benen på Lundström.

Efter två dåliga perioder gör AIK en lite bättre tredje period och reducerar två gånger om genom David Engblom på ett fint pass av Kent McDonell och Rikard Gynge som hittar nätet efter ungefär halva slutperioden. AIK skapar ytterligare möjligheter för reducering, men det är istället HV 71 som avslutar målskyttet dubbelt upp innan sista perioden är över.

AIK avslutar sin pågående road trip på torsdag när laget gästar Linköping.