Avspark: Inför AIK-IFK Göteborg

Allsvenskan är framme i den fjärde omgången och obesegrade AIK tar på skärtorsdag (21 april) emot IFK Göteborg på Råsunda Fotbollstadion. AIK har inlett serien med en seger och två oavgjorda matcher medan gästerna ännu väntar på årets första poäng. Avspark kl 19:00.

AIK svarade i söndags för sin kanske bästa halvlek någonsin på Borås Arena och var på god väg mot tre poäng för första gången sedan arenans invigning 2005 – och första trepoängare i Borås sedan hösten 2002. Det var en tung hemmastatistik som IF Elfsborg hade att luta sig emot inför mötet med AIK. Sedan augusti 2005 hade de radat upp 48 segrar, 21 oavgjorda och endast sex förluster på hemmaplan inför Gnagets besök. Som jämförelse kan nämnas att AIK endast under 2010 förlorade sex allsvenska matcher på Råsunda.

Under den första halvleken firade firma Bangura & Bangura stora triumfer mot hemmalagets backlinje och framförallt Teteh vände bort mittbackarna gång på gång. Efter att ha hållit en lite lägre profil i derbymatchen mot Djurgården än under sin glimrande höst 2010 så blixtrade Mohamed till och visade att målfarligheten fortfarande finns kvar. Vid 1-0 placerade han kontrollerat in bollen i det halvtomma målet efter målvaktsreturen på Tetehs skott och 2-0 var ett rent klassmål då han vände sig om och sköt ett hårt pressat skott i det vänstra hörnet.

2010 var det AIK, Djurgården och IFK Göteborg av ”storlagen” som fick en tuff start på serien och i år är det Djurgården och Blåvitt som halkat lite efter då serien har kommit tre omgångar. Det är 90% kvar att spela av årets allsvenska, men en dålig start brukar vara svår att kompensera senare under säsongen. IFK Göteborg är tillsammans med Trelleborgs FF de enda lagen som hittills står på noll poäng och Göteborgskamraternas självförtroende fick sig en rejäl törn i måndags då man för andra matchen i rad (BK Häcken 1-3) tappade en 1-0-ledning till förlust.

IFK Göteborg svarade för en bra insats under större delen av matchen hemma mot Helsingborgs IF, vars tränare Per-Ola Ljung tyckte att Blåvitt var det bästa laget de hittills stött på i serien. Hemmalaget hade 1-0 efter att Elmar Bjarnason tagit sig fram på vänsterkanten och spelat in till Andreas Drugge som målade. Ledningen stod sig fram till den 73:e minuten då mittbacken Peter Larsson kvitterade för gästerna. Göteborg var nära ny ledning tio minuter senare, men målvakten Pär Hansson räddade nicken från Stefan Selakovic och som så många gånger förr då ett lag inte har flyt så stal det andra laget poängen. Alexander Gerndt fick bollen utanför straffområdet och satte elegant densamma i den högra gaveln utan chans för 20-årige Marcus Sandberg i hemmamålet.

AIK förlorade båda matcherna mot IFK Göteborg under fjolåret. På Gamla Ullevi blev det förnedrande 0-4 efter att AIK rasat samman totalt i den andra halvleken då hemmalaget gick från 1-0 till 4-0 på 20 effektiva minuter. På Råsunda dröjde det endast till den sjunde minuten innan Theodór Elmar Bjarnason, framspelad av Tobias Hysén, slog in 1-0 till gästerna efter en snabb spelvändning. Med tolv minuter kvar av den andra halvleken ökade inhopparen Nicklas Bärkroth på till 2-0 då han via Ivan Tuina vallade in bollen i nätmaskorna. På stopptid fångade Mohamed Bangura upp en utspark från AIK-målvakten och satte reduceringen i det vänstra hörnet. Strax senare var Turina nära att svara för ett av de mest spektakulära målen av en målvakt genom alla tider, men hans volleyavslut - liggandes i luften - gick en dryg decimeter utanför det vänstra krysset.

Inbördes möten 2010

6/5 IFK Göteborg-AIK 4-0 (1-0)
37’ 1-0 Thomas Olsson (Pär Ericsson) - spelmål
52’ 2-0 Thomas Olsson (Theodór Elmar Bjarnason) - spelmål
60’ 3-0 Robin Söder (Theodór Elmar Bjarnason) - retur
72’ 4-0 Theodór Elmar Bjarnason (Thomas Olsson) - nick
Publik: 12 020 på Gamla Ullevi, Göteborg

29/8 AIK-IFK Göteborg 1-2 (0-1)
  7’ 0-1 Theodór Elmar Bjarnason (Tobias Hysén) - spelmål
78’ 0-2 Nicklas Bärkroth (Stefan Selakovic) - spelmål
91’ 1-2 Mohamed Bangura (Ivan Turina) - spelmål
Publik: 12 465 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna

IF Elfsborg-AIK 17/4
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milosevic, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 28 Viktor Lundberg, 5 Robert Åhman Persson (72), 8 Daniel Tjernström (K), 9 Martin Kayongo-Mutumba (73) - 19 Teteh Bangura (86), 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 14 Kenny Pavey (72), 15 Kevin Walker (73), 24 Daniel Gustavsson (86), 18 Niklas Maripuu, 21 Admir Ćatović, 23 Christoffer Eriksson, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).

IFK Göteborg-Helsingborgs IF 18/4
Startelva (4-2-3-1): 1 Marcus Sandberg – 16 Erik Lund, 10 Ragnar Sigurdsson, 2 Karl Svensson (90), 3 Logi Valgarðsson – 15 Jakob Johansson (65), 23 Sebastian Eriksson – 9 Stefan Selakovic, 4 Andreas Drugge (79), 28 Elmar Bjarnason – 7 Tobias Hysén.
Avbytare: 18 Pär Ericsson (65), 22 Tobias Sana (79), 21 Nicklas Bärkroth (90), 8 Thomas Olsson, 14 Hjálmar Jónsson, 19 Hannes Stiller, 25 Erik Dahlin (mv).

Motståndarnas trupp

Jonas Olsson och Stefan Rehn har tagit ut 19 spelare till matchen: Marcus Sandberg, Erik Dahlin, Hjálmar Jónsson, Karl Svensson, Logi Valgarðsson, Ragnar Sigurdsson, Erik Lund Thomas Olsson, Stefan Selakovic, Andreas Drugge, Robin Söder, Nicklas Bärkroth, Elmar Bjarnason, Tobias Hysén, Pär Ericsson, Sebastian Eriksson, Jakob Johansson, Tobias Sana, Hannes Stiller.

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 2, Mohamed Bangura 2, Viktor Lundberg. Totalt 5 mål.

Matcherna i omgång 4 (med tabellplacering inom parantes)

2011-04-19, kl 19:00 Gais (5)-Djurgården (12)
2011-04-20, kl 19:00 IFK Norrköping FK (6)-Halmstads BK (13)
2011-04-20, kl 19:00 Kalmar FF (10)-IF Elfsborg (9)
2011-04-20, kl 19:00 Malmö FF (1)-Mjällby AIF (11)
2011-04-21, kl 19:00 Gefle IF FF (3)-Trelleborgs FF (16)
2011-04-21, kl 19:00 AIK (8)-IFK Göteborg (15)
2011-04-21, kl 19:00 BK Häcken (4)-Örebro SK FK (7)
2011-04-22, kl 15:00 Helsingborgs IF (2)-Syrianska FC (14)

Rättsskiparen

Domare på torsdag är Stefan Johannesson från Stocksund. Johannesson har dömt i Allsvenskan sedan 2001 och totalt har det blivit 172 allsvenska matcher. Han dömde AIK i tre tävlingsmatcher under 2010, bägge derbyna mot Djurgården (2 x 1-2) och borta mot Gais (1-3). Totalt har han dömt 18 tävlingsmatcher med AIK.

Dagar sedan (21/4)

AIK vann en titel 411 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 000 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 469 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion måndagen den 2 maj, kl 19:00 då Örebro SK FK kommer på besök.