Avspark: Inför AIK-Mjällby AIF

Allsvenskan 2011 är framme i den andra omgången. Söndagen den 10 april är det dags för AIK:s efterlängtade hemmapremiär och precis som förra året står Mjällby AIF för motståndet. Avspark sker kl 14:00 och biljetter köps enklast via Ticnets hemsida. Välkomna till Råsunda på söndag!

AIK inledde Allsvenskan med ett hett bortaderby mot Djurgården. Matchen slutade 0-0 och det kändes ganska rättvist att båda lagen fick med sig en poäng från premiären. AIK förde den första halvleken och var nära 1-0 i den 34:e minuten då Mohamed Bangura fick skottläge efter en högerhörna. Bollen seglade dock strax utanför Pa Dembo Tourays högerstolpe.

I den andra halvleken föll AIK tillbaka i banan och Djurgården fick mer och mer bollinnehav. I den 93:e minuten fick Djurgården en vänsterhörna som avslutades med en nick av mittbacken Jani Lyyski som tvingade målvakten Ivan Turina till en fantastisk räddning och kroaten gick jublande ner på knä och knöt nävarna i en jubelgest.

Matchen var 30-årige Ivan Turinas 20:e tävlingsmatch för AIK sedan debuten i Svenska cupen borta mot Ängelholms FF (2-1 efter förlängning) och det var nionde matchen som han höll nollan i.

Söndagens motståndare Mjällby AIF inledde säsongen med att inför 5 019 åskådare hemma på Strandvallen förlora med 0-1 mot 2010 års serietvåa Helsingborgs IF. Matchen var jämn, men gästernas Erik Sundin gjorde segermålet i den 41:a minuten och såg till att Mjällby gick mållösa även från 2011 års premiär.

När AIK och nykomlingarna Mjällby möttes under 2010 slutade bägge matcherna 0-0. I premiären på Råsunda inför 17 111 åskådare den 14 mars var det gästerna som var lite närmare ett segermål då Marcus Ekenberg med en halvtimme kvar sköt under AIK:s målvakt Tomi Maanoja, men också utanför ena stolpen. På Strandvallen svarade AIK för en svag insats, mitt i Champions League-kvalet, och Ivan Turina räddade en poäng då han i den 62:a minuten svarade för en fantastisk räddning på Tobias Grahns närskott och styrde bollen till hörna.

Inbördes möten 2010

14/3 AIK-Mjällby AIF 0-0

31/7 Mjällby AIF-AIK 0-0

Senaste matcherna

AIK:s laguppställning mot Djurgården 4/4
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 3 Per Karlsson, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 24 Daniel Gustavsson, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström (K), 9 Martin Kayongo-Mutumba - 20 Mohamed Bangura, 28 Viktor Lundberg.
Avbytare: 14 Kenny Pavey (ht), 19 Teteh Bangura (73), 21 Admir Ćatović (89), 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milosevic, 15 Kevin Walker, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv)

Mjällbys laguppställning mot Helsingborgs IF 3/4
Startelva (4-4-2): 1 Mattias Asper - 2 Jesper Westerberg, 5 William Leandersson, 6 Patrik Rosengren, 15 Robin Cederberg - 20 Pavel Zavadil, 22 Tobias Grahn, 23 Emanuel Svensson (56), 12 David Löfquist (80) - 9 Peter Gitselov (74), 10 Marcus Ekenberg (K).
Avbytare: 88 Mostapha El Kabir (56), 24 Samuel Petrone (74), 11 Adam Berner (80), 4 Daniel Ivanovski, 7 Johan Svensson, 8 Patrick Osiako, 16 Alexander Lundin (mv).

Matcherna i omgång 2 (med tabellplacering inom parantes)

2011-04-08, kl 19:00 Örebro SK FK (5)-Syrianska FC (7)
2011-04-09, kl 14:00 Gefle IF FF (6)-IFK Norrköping FK (2)
2011-04-09, kl 16:00 Gais (16)-Trelleborgs FF (15)
2011-04-10, kl 14:00 AIK (8)-Mjällby AIF (14)
2011-04-10, kl 16:30 BK Häcken (12)-IFK Göteborg (13)
2011-04-10, kl 16:30 Helsingborgs IF (4)-IF Elfsborg (3)
2011-04-11, kl 19:00 Kalmar FF (11)-Djurgården (9)
2011-04-11, kl 19:00 Malmö FF (1)-Halmstads BK (10)

Rättsskiparen

Domare på söndag är Daniel Stålhammar från Landskrona. Stålhammar har dömt i Allsvenskan sedan 2002 och totalt har det blivit 151 allsvenska matcher. Under premiärhelgen dömde han två allsvenska matcher (Halmstads BK-Kalmar FF 0-0 och IFK Göteborg-Örebro SK FK 0-1) och i matchen på Gamla Ullevi visade han ut Blåvitts högerback Karl Svensson i den 52:a minuten. Han dömde AIK i tre tävlingsmatcher under 2010, borta mot Östers IF (3-1) i Svenska cupen, borta mot Mjällby AIF (0-0) och borta mot Örebro SK FK (0-1). Totalt har han dömt 18 tävlingsmatcher med AIK.