Avspark: Inför AIK-Örebro SK FK

Allsvenskan är framme i den sjätte omgången och AIK tar på måndag (2 maj) emot femteplacerade Örebro SK FK hemma på Råsunda Fotbollstadion. Topptippade ÖSK vann bägge matcherna mot AIK förra året så det är ett revanschsuget hemmalag som ställer upp för spel på måndag. Avspark kl 19:00.

Den efterlängtade påskmatchen mellan Syrianska FC och AIK på Södertälje Fotbollsarena pågick tyvärr bara i 20 minuter innan den bröts. Men vilka händelserika minuter det var, varningar till Abgar Barsom och Kenny Pavey samt rött kort till Teteh Bangura och lägg till det att Syrianska gjorde 1-0 på en fast situation efter en närnick från Dinko Felic. Matchinledningen pekade på att det skulle bli 90 högdramatiska minuter, men den fotbollskonfekten lurade någon eller några alltför hetlevrade personer oss övriga på.

Måndagens motståndare Örebro SK FK har tagit kliv framåt säsong för säsong under tränaren Sixten Boströms ledning och fjolårets tredjeplacering var klubbens bästa placering i Allsvenskan sedan 1994 då Mirosław Kubisztal och Mattias Jonson spred skräck i motståndarnas backlinjer. Duon svarade för 33 av lagets 62 mål då ÖSK slutade två poäng efter seriesegrarna IFK Göteborg.

I måndags spelade man 1-1 hemma mot Helsingborgs IF inför 10 563 åskådare efter att Valdet Rama gett hemmalaget ledningen i den 52:a minuten efter bra förarbete från Kushtrim Lushtaku och Marcus Astvald på högerkanten. Gästerna kvitterade 19 minuter senare då May Mahlangu fick in bollen bakom hemmamålvakten John Alvbåge. Helsingborg förde spelet under avslutningen och kunde ha tagit alla tre poängen om Alexander Gerndts ribbskott i den 90:e minuten hade gått ett par centimeter lägre.

ÖSK besegrade AIK i lagens båda möten under 2010. På Råsunda ledde ett alltför passivt försvarsspel till att Kim Olsen kunde nicka in segermålet redan i mitten av den första halvleken. På Behrn Arena svarade AIK för en bra insats, men då man bjöd på ett onödigt frisparksläge på stopptid kunde Nordin Gerzić med matchens sista spark skruva bollen över muren samt förbi en stillastående Ivan Turina. En oerhört sur seger som jag hoppas sitter kvar i AIK-spelarnas minnen.

2009 blev det 1-1 i båda matcherna och vi får gå tillbaka till den 27 oktober 2008 för att hitta AIK:s senaste seger mot närkingarna. Det blev då 2-1 på Råsunda sedan Gnaget vänt 0-1 i paus till seger efter mål av Iván Obolo och Kenny Pavey.

AIK saknar Teteh Bangura efter hans röda kort mot Syrianska FC. En spelare i vardera lagen blir avstängd vid nästa gula kort. Mittfältarna Robert Åhman Persson och Nordin Gerzić är spelarna som har dragit på sig två varningar. Kenny Pavey drog också på sig säsongens andra varning i måndags, men hur den varningen kommer att räknas vet vi först då Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd fattat beslut om matchen.

Inbördes möten 2010
5/4 AIK-Örebro SK FK 0-1 (0-1)
24’ 0-1 Kim Olsen (Marcus Astvald) – nick
Publik: 8 921 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

23/8 Örebro SK FK-AIK 1-0 (0-0)
94’ 1-0 Nordin Gerzić – frispark
Publik: 9 678 på Behrn Arena, Örebro

Senaste laguppställningarna
Syrianska FC-AIK 25/4 (matchen avbruten efter 20:18)
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milosevic, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 14 Kenny Pavey, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström (K), 28 Viktor Lundberg - 19 Teteh Bangura, 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 3 Per Karlsson, 5 Robert Åhman Persson, 15 Kevin Walker, 21 Admir Ćatović, 24 Daniel Gustavsson, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).

Örebro SK FK-Helsingborgs IF 25/4
Startelva (4-3-3): 82 John Alvbåge - 2 Patrik Haginge, 19 Michael Almebäck, 4 Magnus Wikström (K), 20 Samuel Wowoah - 17 Alejandro Bedoya, 7 Magnus Kilberg, 25 Nordin Gerzić - 18 Marcus Astvald, 32 Kushtrim Lushtaku (73), 29 Valdet Rama (76).
Avbytare: 28 William Atashkadeh (73), 99 Paulo De Oliveira (76), 3 Patrik Anttonen, 8 Fredrik Nordback, 11 Tommy Wirtanen, 21 Erik Nilsson, 23 Simon Nurme (mv).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011
Teteh Bangura 3, Mohamed Bangura 2, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson. Totalt 7 mål.

Matcherna i omgång 6 (med tabellplacering inom parantes)
2011-04-29, kl 19:00 Gais (4)-IF Elfsborg (9)
2011-04-30, kl 16:00 IFK Norrköping FK (2)-Mjällby AIF (11)
2011-05-01, kl 14:00 Trelleborgs FF (12)-Djurgården (15)
2011-05-01, kl 16:30 Helsingborgs IF (1)-BK Häcken (8)
2011-05-01, kl 16:30 Kalmar FF (10)-Syrianska FC (16)
2011-05-02, kl 19:00 AIK (6)-Örebro SK FK (5)
2011-05-02, kl 19:00 Gefle IF FF (7)-Halmstads BK (14)
2011-05-02, kl 20:00 Malmö FF (3)-IFK Göteborg (13)
* AIK och Syrianska FC har endast spelat fyra matcher.

Rättsskiparen

Domare på måndag är 37-årige Michael Lerjéus från Skövde. Lerjéus har dömt i Allsvenskan sedan 2006 och totalt har det blivit 82 allsvenska matcher. Han dömde AIK i sex tävlingsmatcher under 2010, hemma mot Mjällby AIF (0-0), borta mot Kalmar FF (3-0), hemma mot Trelleborgs FF (1-0), borta mot Malmö FF (0-1), hemma mot Helsingborgs IF (2-3) och hemma mot IF Elfsborg (2-0). Totalt har han dömt 16 tävlingsmatcher med AIK.

Dagar sedan (2/5)
AIK vann en titel 422 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 011 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 480 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion måndagen den 16 maj, kl 19:00 då Helsingborgs IF kommer på besök.