Avspark: Inför IF Elfsborg-AIK

Allsvenskan är framme i den tredje omgången och AIK beger sig på söndag till Borås Arena för att möta IF Elfsborg, de flesta experters stora favorit till den allsvenskan seriesegern. AIK har inlett serien med en seger och en oavgjord match och har inte släppt in något mål. Avspark kl 16:30.

AIK svarade för en stabil insats hemma mot Mjällby AIF (3-0) i söndags trots en lite svajig första halvlek. AIK inledde bra, men föll tillbaka efter cirka tio minuter och gästerna hade ett massivt bollinnehav, men då Robert Åhman Persson fick fram bollen till Viktor Lundberg i den 40:e minuten svängde matchbilden totalt. Lundbergs kanon gick in via Mattias Aspers vänstra stolpe och då Teteh Bangura 70 sekunder senare gjorde sitt första allsvenska mål var Mjällby i rejäl brygga.

IF Elfsborg spelade också match i söndags då de begav sig till Olympia i Helsingborg. Helsingborgs IF tog ledningen i den 64:e minuten efter att Anton Lans i kamp mot Alexander Gerndt skickat in bollen i det egna målet. De gulsvarta fick en gyllene möjlighet att kvittera till 1-1 på straff i den 73:e minuten efter att Peter Larsson bjudit på en uppseendeväckande hands i eget straffområde, men normalt iskalle ex-AIK:aren Stefan Ishizaki satte bollen i den högra stolpen och hemmalaget kunde hålla undan till seger.

Det är ett riktigt intressant möte som väntar på söndag. Elfsborg - den överlägset mest tippade seriesegraren - mot AIK som har inlett serien med en seger och en oavgjord match.

Elfsborg har inte varit ett favoritlag för AIK under de senaste åren. Gnaget bröt en lång, tråkig svit mot boråsarna i höstas då man vann på Råsunda med 2-0 efter mål av Mohamed Bangura samt Viktor Lundberg. Segern var den första sedan 2003 och innebar att AIK mer eller mindre säkrade det allsvenska kontraktet.

AIK har inte trivts alls på konstgräset på Borås Arena och de hittills sex spelade tävlingsmatcherna har slutat med fyra förluster (0-4, 0-3, 0-2 och 0-4) och två oavgjorda matcher (1-1 och 0-0). Daniel Mendes är den ende AIK-spelaren som gjort mål på arenan, det skedde den 9 september 2006 då han, ur misstänkt offsideposition, nickade in Daniel Tjernströms utmärkta frispark från högerkanten.

Förra årets allsvenska slutade med att de tre topplagen hette Malmö FF, Helsingborgs IF och Örebro SK FK. Dessa tre lag är de enda som har inlett serien med två segrar.

Inbördes möten 2010

12/5 IF Elfsborg-AIK 4-0 (2-0)
  5’ 1-0 Denni Avdic (Martin Ericsson) - spelmål
20’ 2-0 Martin Ericsson (Johan Larsson) - spelmål
55’ 3-0 Denni Avdic - straffspark
63’ 4-0 Amadou Jawo (Emir Bajrami) - spelmål
Publik: 8 132 på Borås Arena

31/10 AIK-IF Elfsborg 2-0 (0-0)
50’ 1-0 Mohamed Bangura (Antônio Flávio) - spelmål
75’ 2-0 Viktor Lundberg (Mohamed Bangura) - spelmål
Publik: 11 670 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna

AIK-Mjällby AIF 10/4
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milosevic, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 24 Daniel Gustafsson, 5 Robert Åhman Persson (76), 8 Daniel Tjernström (K), 9 Martin Kayongo-Mutumba - 28 Viktor Lundberg (82), 19 Teteh Bangura.
Avbytare: 15 Kevin Walker (76), 14 Kenny Pavey (80), 21 Admir Ćatović (82), 17 Jacob Ericsson, 18 Niklas Maripuu, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).

IF Elfsborg-Helsingborgs IF 10/4
Startelva (4-4-2): 1 Jesper Christiansen - 11 Daniel Mobaeck, 5 Martin Andersson (ht), 22 Andreas Augustsson, 15 Andréas Klarström - 7 Johan Larsson (60), 14 Oscar Hiljemark, 8 Anders Svensson (K), 24 Stefan Ishizaki - 9 Lars Nilsson, 13 David Elm.
Avbytare: 2 Anton Lans (ht), 23 Niklas Hult (60), 20 Amadou Jawo (80), 4 Johan Karlsson, 16 Daniel Nordmark, 10 Martin Ericsson, 30 Ante Covic (mv).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 2, Viktor Lundberg. Totalt 3 mål.

Matcherna i omgång 3 (med tabellplacering inom parantes)

2011-04-15, kl 19:00 Djurgården (11)-Malmö FF (1)
2011-04-16, kl 14:00 Halmstads BK (13)-Gais (7)
2011-04-16, kl 16:00 Mjällby AIF (15)-Kalmar FF (6)
2011-04-17, kl 14:00 Syrianska FC (12)-BK Häcken (8)
2011-04-17, kl 16:30 IF Elfsborg (9)-AIK (4)
2011-04-17, kl 16:30 Trelleborgs FF (16)-IFK Norrköping FK (10)
2011-04-18, kl 19:00 IFK Göteborg (14)-Helsingborgs IF (2)
2011-04-18, kl 19:00 Örebro SK FK (3)-Gefle IF FF (5)

Rättsskiparen

Domare på söndag är Daniel Stålhammar från Landskrona. Stålhammar har dömt i Allsvenskan sedan 2002 och totalt har det blivit 152 allsvenska matcher. Han dömde AIK i hemmapremiären mot Mjällby AIF (3-0) och i tre tävlingsmatcher under 2010, borta mot Östers IF (3-1) i Svenska cupen, borta mot Mjällby AIF (0-0) och borta mot Örebro SK FK (0-1). Totalt har han dömt 19 tävlingsmatcher med AIK.

Dagar sedan (17/4)

AIK vann en titel 407 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 1 996 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 465 (Allsvenskan 2001)
AIK vann en bortamatch i Allsvenskan 174 (Halmstads BK-AIK 1-2, 25/10 2010)
Elfsborg förlorade mot ett Stockholmslag på hemmaplan 1 301 (Elfsborg-Hammarby 1-2, 24/9 2007 efter två mål av ex-AIK:aren Sebastián Eguren)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion torsdagen den 21 april, kl 19:00 då IFK Göteborg kommer på besök.