Avspark: Inför AIK-Trelleborgs FF

Efter två raka bortamatcher är det på söndag (21 augusti) äntligen dags för en hemmamatch igen då Trelleborgs FF gästar Råsunda. AIK ligger på tredje plats i tabellen och kämpar i nuläget främst för en Europaplats till nästa år, men vill också närma sig toppduon i Allsvenskan för att kunna utmana på allvar igen. Avspark kl 16:30.

AIK svarade för en stabil insats i måndags mot IFK Norrköping på Nya Parken och vann med 1-0. Segermålet kom i den 38:e minuten då Kwame Amponsah Karikari nickade in Mohamed Banguras exakta inlägg. Segern borde ha varit större då AIK hade några bra lägen att avgöra matchen i den andra halvleken. Gnaget borde ha fått en straffspark i den 51:a minuten då Karikari nästan fick tröjan avsliten då han skulle slå in returen på Niklas Backmans stenhårda frispark, men återigen berövades AIK en solklar straffspark denna säsong.

Mohamed Bangura, Martin Kayongo-Mutumba och Kevin Walker hade bra lägen i den andra halvleken, men bollen ville inte in i hemmamålet. IFK Norrköpings enda riktiga kvitteringsläge kom i den 77:e minuten då Gunnar Heidar Thorvaldsson fick ett jätteläge framför Ivan Turina, men nicken från nära håll gick strax över ribban. Det blev nervöst i slutsekunderna av den sex minuter långa stopptiden då Peking tilldömdes en högerhörna, men bollen skruvades bakom den förlängda mållinjen och strax därefter blåstes matchen av.

Trelleborgs FF förlorade senast hemma mot Helsingborgs IF med 1-3 efter att ha legat under med 0-2 i paus. Hemmalaget hade några bra chanser (Fredrik Jensen friläge och Erdin Demir stolpskott) i den första halvleken, men då inhopparen Jørgen Skjelvik lobbade in gästernas tredje mål i den 81:a minuten var poängchansen över för Tom Prahl & Co. AIK-bekantingen Kristian Haynes (i AIK 2005-07) fastställde slutresultatet på stopptid.

Förstemålvakten Viktor Noring tvingades kasta in handduken i paus på grund av skada och han ersattes av 22-årige Carl-Fredrik Wachtmeister som därmed gjorde sitt andra inhopp i Allsvenskan, det senaste skedde den 2 maj 2010 då han byttes in i bortamatchen mot Malmö FF (0-2) och fick släppa in ett mål. Han har även stått från start mot Hammarby (1-3) i Svenska cupen förra året.

AIK vann med 2-1 på Vångavallen under midsommarhelgen och tog därmed årets första seger på bortaplan. Ibrahim Koroma gav då hemmalaget ledningen och de var nära att öka på den i slutet av halvleken, men en AIK-försvarare rensade bort bollen på mållinjen. Martin Lorentzson kvitterade i den femte minuten av den andra halvleken då han från nära håll stötte in Martin Mutumbas perfekta vänsterinlägg. Mutumba bjöd i den 77:e minuten på ytterligare en smörpassning som hittade Teteh Bangura i straffområdet och han nickade in segermålet.

Trelleborg ligger på tolfte plats med 23 poäng och är ett av fem lag som i dagsläget är mest indragna i kampen om att undvika nedflyttning och kval. De övriga är Mjällby 24, Djurgården 22, IFK Norrköping 22 och Syrianska 18.

Fyra AIK-spelare (Ivan Turina, Helgi Daníelsson, Kenny Pavey och Robert Åhman Persson) står på två, två, två respektive åtta varningar och riskerar avstängning i hemmamötet med Syrianska FC den 28 augusti.

Inbördes möten 2010-11

26/6-11 Trelleborgs FF-AIK 1-2 (1-0)
24’ 1-0 Ibrahim Koroma (Fredrik Jensen) – nick
50’ 1-1 Martin Lorentzson (Martin Kayongo-Mutumba) – spelmål
77’ 1-2 Teteh Bangura (Martin Kayongo-Mutumba) – nick
Publik: 3 295 på Vångavallen, Trelleborg

11/9-10 Trelleborgs FF-AIK 4-1 (3-0)
  9’ 1-0 Andreas Drugge – spelmål
18’ 2-0 Fredrik Jensen – spelmål
20’ 3-0 Fredrik Jensen – spelmål
69’ 4-0 Kristian Haynes (Mattias Adelstam) – spelmål
80’ 4-1 Viktor Lundberg (Pontus Engblom) – spelmål
Publik: 2 340 på Vångavallen, Trelleborg

9/5-10 AIK-Trelleborgs FF 1-0 (1-0)
34’ 1-0 Antônio Flávio (Viktor Lundberg) – spelmål
Publik: 8 659 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna

IFK Norrköping-AIK 15/8
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 2 Niklas Backman, 6 Alexander Milošević, 4 Nils-Eric Johansson (K) - 24 Daniel Gustavsson (82), 7 Helgi Daníelsson, 18 Nicklas Maripuu (67), 9 Martin Kayongo-Mutumba - 22 Kwame Amponsah Karikari (91), 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 5 Robert Åhman Persson (67), 15 Kevin Walker (82), 3 Per Karlsson (91), 12 Christian Kouakou, 13 Kyriakos Stamatoupolus (mv), 17 Jacob Ericsson, 21 Admir Ćatović.
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

Trelleborgs FF-Helsingborgs FF 14/8
Startelva (4-2:3-1): 31 Viktor Noring (ht) - 5 Johan Nilsson Guiomar, 4 Peter Abelsson, 16 Tuomo Turunen, 23 Erdin Demir - 22 Ibrahim Koroma, 8 Kristian Haynes (K) - 27 Mattias Adelstam, 10 Marcus Pode (83), 7 Joakim Nilsson (75) - 13 Fredrik Jensen.
Avbytare: 32 Calle Wachtmeister (ht, mv), 21 Magnus Andersson (75), 19 Viktor Svensson (83), 2 Andreas Wihlborg, 14 Andréas Grahm, 26 Jonathan Asp, 28 Tobias Mattsson.
Tränare: Tom Prahl (62 år, fjärde säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 15, Mohamed Bangura 7, Robert Åhman Persson 3, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Martin Lorentzson, Martin Kayongo-Mutumba, Kwame Amponsah Karikari, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 32 mål.

Matcherna i omgång 22 (med tabellplacering inom parantes)

2011-08-19, kl 19:00 Kalmar FF (8) - IFK Norrköping FK (14)
2011-08-20, kl 16:00 Malmö FF (9) - Gais (4)
2011-08-21, kl 14:00 BK Häcken (5) - Djurgården (13)
2011-08-21, kl 14:00 Syrianska FC (15) - IF Elfsborg (2)
2011-08-21, kl 16:30 AIK (3) - Trelleborgs FF (12)
2011-08-21, kl 16:30 Helsingborgs IF (1) - Halmstads BK (16)
2011-08-22, kl 19:00 IFK Göteborg (7) - Gefle IF FF (10)
2011-08-22, kl 19:00 Örebro SK FK (6) - Mjällby AIF (11)
* Malmö FF har spelat 18 matcher. BK Häcken, Gefle IF FF och Djurgården har spelat 20 matcher.

Dagar sedan (21/8)
AIK vann en titel 533 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 122 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 591 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion söndagen den 28 augusti, kl 16:30 då Syrianska FC kommer på besök.