Inför AIK-FBK: #30 Viktor Fasth

 

AIK har inte besegrat Färjestad på tio matcher. Denna säsongen är värmlänningarna det enda lag som AIK inte lyckats knipa någon poäng mot. Men seriens hetaste målvakt Viktor Fasth tror på ett trendbrott. – Får vi bara igång målskyttet kommer vi att vinna. Det känns som det lossnade lite mot Brynäs, även om två av målen var i öppen kasse var det psykologiskt viktigt att få dem.

Färjestad är ett lite av ett "bogey team" för AIK. Varför är det så?

– Det är en bra fråga. Mycket handlar givetvis om att det är ett skickligt lag med bra bredd och mycket spetskvalitet. Men jag tycker att vi blivit bättre och bättre mot dem. Senast var vi väldigt nära (förlust 1–3) och matchen kunde egentligen slutat hursomhelst. Nu är vi dessutom inne i en bra trend med ett stabilt försvarsspel. Får vi bara igång målskyttet  kommer vi vinna. Det känns som det lossnade lite mot Brynäs, även om två av målen var i öppen kasse var det psykologiskt viktigt att få de målen.

Som du är inne på så funkar försvarspelet klockrent just nu, vad är anledningen till det?

– Vi spelar som ett lag över hela banan och krigar hårt varje sekund av varje byte. Sedan är den senaste tidens matchbilder mycket beroende av läget i serien. Det är högdramatiskt och det märks att inga lag vill släppa till något i onödan.

Hur är det att hela tiden spela matcher som har så mycket betydelse, är det inte psykiskt påfrestande?

– Nej det tycker jag inte. Det är ju matcher som betyder något som man vill spela. Det är bara att gilla läget. Personligen så försöker jag fokusera på mitt spel och att ha roligt. Oktoberlunken är ju inte alls lika rolig, även fast poängen betyder lika mycket som nu.

Är du en "tabellbitare" som slår på text-tv direkt efter match och kollar poäng och målskillnad?

– Nej det går inte. Jag tror det blir alldeles för jobbigt. I och med att det är så tätt mellan matcherna så kan man varken glädjas åt segrar eller sörja förluster mer än kvällen efter match. Dagen efter måste man påbörja fokuseringen inför nästa fajt.

Du har ju tidigare i din karriär spelat i lag som hållit till i toppen av tabellerna och som inte haft kniven på strupen på samma sätt nu. Vad innebär det för dig att spela under de nya förutsättningarna?

– Det är ju en betydligt högre nivå vi spelar på nu och serien är så otroligt jämn. Det är en världsliga och varje match betyder mycket. Gör man ett misstag i Elitserien kan det bli ödesdigert så det kräver mycket mer av dig som spelare. Det gäller att hela tiden att vara fokuserad och inte slappna av. Och det gäller för alla lag och spelare.
– Vi har två poäng till slutspelsplats och vi ska göra allt vi kan för att knipa de poäng som behövs. Vi har det ju det i egna händer så det gäller att ta en match i taget.

Tack Viktor, är det något du vill tillägga?

– Ja, du måste skriva att det är jäkligt kul när det är ett så bra tryck på Hovet som det varit de senaste matcherna. Jag tror det är svårt att beskriva vad det betyder för oss som spelare. Det är verkligen en sjätte utespelare och vi behöver det stödet för att ta de poäng som behövs. Med det läget vi har i serien kan publiken var avgörande för var vi hamnar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0