"Publiken kan vara avgörande"

 

Publiken kan spela en avgörande roll i jakten på de sista slutspelsplatserna. När Södertälje på lördag kommer på besök till Hovet är det en av årets viktigaste matcher. AIK:s sportchef Anders Gozzi talar mycket om hur viktigt stödet är för klubben – både sportsligt och ekonomiskt. – När vi har publik så är den oftast väldigt engagerade vilket gör det tufft för motståndarna och domarna känner lite extra press, men framförallt så får det våra spelarna att lyfta sig ett snäpp, säger Gozzi till AIKhockey.se.

Hur mycket publik på matcherna har AIK Hockey budgeterat för den här säsongen?

– 5500 personer.

Ur en ekonomisk synvinkel. Hur viktigt är det med fyllda läktare när vi faktiskt redan har en väldigt ansträngd ekonomi?

– Ja, skulle det vara ett publiksnitt runt 7000 – 7500 så blir det flera miljoner vi pratar om i ekonomiskt tapp. Det blir en jäkla skillnad om det är 3500 eller 7000 på läktarna.

Förutom ekonomin, varför är det så viktigt med välfyllda läktare?

– Det är flera aspekter, delvis ekonomin, men för spelarna så är det ju en otrolig hjälp. När vi har publik så är det oftast väldigt bra publik som är engagerade vilket gör att det blir rolig stämning och ett drag kring våra matcher. Det gör ju det också lite tufft för motståndarna att komma till ett kokande Hovet samt att domarna känner lite press. Men framförallt så får det ju spelarna att lyfta sig ett snäpp extra.

Bottenlagen har värvat ett flertal spelare, AIK lyckades göra en på pappret bra värvning i form utav Richard Zednik med extern hjälp. Skulle AIK ha velat värva fler spelare om man haft råd med tanke på alla de skador som vi haft?

– Nej, jag tycker inte att vi behöver fler värvningar. Jag tycker vi har visat det nu de senaste matcherna att vi är ett bra lag, speciellt nu när nästan alla skadade kommit tillbaka. De utlänningarna som vi tagit in nu räcker, det får ju inte bli för många då det viktigaste är den här kärnan med svenska spelare som vi har, sedan så har vi ju tagit in spetskompetens för att hjälpa oss här i slutskedet.

Tycker du att AIK gör tillräckligt för att locka folk till matcherna?

– Vi kanske inte har gjort, men jag tror att vi är på väg. Det finns nya krafter inom AIK Hockey som jobbar med just det, så jag tror att det kommer hända saker här framöver som förhoppningsvis kan locka folk till Hovet. Det kommer nog att märkas att vi jobbar mer med det här.

AIK är Sveriges största idrottsförening, och det märks på fotbollsmatcherna. Varför tror du många väljer att gå på fotboll men sedan stannar hemma i soffan när det är hockey?

– Ja du, jag har egentligen inget bra svar på den frågan. Det måste väl vara att produkten vi erbjuder inte är tillräckligt kul att gå på. Vi kanske har tappat en generation i och med vår frånvaro i Elitserien. Snittåldern på de som suttit kvar och varit trogna är väl de äldre. Den yngre publiken får vi nog jobba hårt för att få eller få tillbaka. Det är väl den förklaringen som jag kan ge. Jag tror att alla har kliat sig i skallen och frågat sig varför det inte kommer mer än 3500–4000, men hade vi haft svaret på varför så skulle vi ju ändra på det. Jag tycker ändå att vi har spelat en bra hockey, vi har gjort en bra säsong så man kan inte klaga på att vi spelat dålig eller tråkig hockey.

Till slut, har du någonting du vill säga till de som väljer att stanna hemma i soffan när det är match?

– Ja, är du AIK:are och vill att vi ska ta oss till slutspel så kom och stöd oss. Det skulle vara otroligt kul men vi behöver er hjälp att ta oss dit. Vi behöver stor publik, vi behöver vår hemmaborg. Vi behöver ha den där känslan att Hovet är AIK, vi har världens bästa publik, men jag tycker inte riktigt att vi har haft det den här säsongen. Det är några fåtal gånger som vi verkligen visat att vi är en stark klubb med stor publik. Så kom och stöd oss på de här sista matcherna som är kvar nu, det betyder så enormt mycket. I matchen mot Modo så var det helt fantastisk stämning och en publiksiffra som vi inte behöver skämmas över. Med den publiken varje match som är kvar nu så tar vi oss till slutspel. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0