Steensäkert i länsderbyt

Med publiken i ryggen kunde AIK vinna med 3–2 mot Södertälje SK. Oscar Steen var den store segerorganisatören genom sina två mål. Segern innebär att AIK, med en match mindre spelad, bara har tre poäng upp till den sista slutspelsplatsen. Och det är tätt i botten – fem lag är inom tre poäng. Spänningen tätnar. Daniel Rudslätt gjorde AIK:s första mål.

När AIK har mycket folk på läktaren vinner man. Nära 6 000 personer hade samlats på Hovet för beskåda AIK möta länsrivalen Södertälje i en viktig streckmatch. Och det började bra. De första fyra minuterna av matchen bosatte sig AIK i bortalagets zon. Bara storspel från SSK-målvakten Pontus Sjögren räddade Södertälje från tidig påhälsning. Men målet skulle tillslut komma. Efter en billig utvisning på AIK:s slovak Rastislav Pavlikovsky kunde Daniel Rudslätt i en två mot en situation borra in 1–0 i plockhandskrysset bakom Sjögren. AIK:s första boxplaymål för säsongen. Södertälje lyfte efter målet upp spelet. Det skulle inte heller dröja länge innan kvitteringen skulle komma. I en rörig situation framför Fasth fick Linus Videll, sin vana trogen mot AIK, in pucken bakom Fasth. Det märktes att matchen hade stor betydelse. Emellanåt var passningsspelet undermåligt och spelarna hade svårt att få kontroll över pucken. Spelet böljade och sakande struktur. Södertälje vann skotten i perioden med 9–7.

Andra perioden var den första lik. Med enda undantaget att Södertälje fick en drömstart. Redan i andra minuten kom bortalagets ledningsmål. Linus Videll förarbetade Jonas Almtorp som på sin egen retur kunde sätta 1–2 till Kringlorna. Tung start för AIK. Genom ett powerplay efter nio minuter kom AIK in i perioden. I efterdyningarna av SSK-utvisningen, tolv minuter in, kunde Oscar Steen från nära håll sätta kvitteringen. Men det var på håret. Steen stötte till pucken och Sjögren fångade den i plockhandsken; trodde alla. Men pucken trillade sakta in över mållinjen och en förvånad målskytt kunde höja armarna i skyn. 2–2 höll sig till periodvilan. Skotten 7-11 i SSK-favör.
– Det är kamp, kamp och kamp, sammanfattade Gunnar Persson för Canal+ i pausen.

Om SSK fick en bra start av andra perioden fick AIK en ännu bättre start av tredje. En sen SSK-utvisning i andra perioden gav Oscar Steen chansen att göra 3–2 i powerplay. Jonas Liwing slängde in en ärta från blå som Sjögren hanterade tafatt. Returen studsade ut till Steen som kunde defilera in ledningspucken i öppet mål bakom en sprattlande SSK-keeper. Bara 27 sekunder hade hunnit gå av perioden. AIK föll efter målet tillbaka något och SSK tilläts att trycka på. Men försvaret täppte till och Fasth agerde stabilt. Matchen slutade 3–2 och AIK kunde kassera in tre oerhört viktiga poäng i den dramatiska avslutningen av Elitserien. Det är nu fem lag inom tre poäng – från åttonde och sista slutspelsplats till tolfteplatsen.