Utvisningarna avgjorde

AIK förlorade bortamatchen mot serietvåan Skellefteå med 1-6. Det efter att norrlänningarna gjort fyra mål i numerärt överläge. AIK:s mål gjordes av Dick Tärnström.

Hemmalaget Skellefteå startade första perioden med kraftig press mot AIK-buren. Främst beroende på två AIK-utvisningar. De första sex minuterna parkerar norrlänningarna i AIK:s zon och skotten ven kring burväktaren Björn Bjurling. Det gav också en tidig utdelning. Efter tre minuter, när Oscar Steen satt på utvisningsbänken, passade skyttekungen Joakim Lindström på att dra upp pucken i nättaket bakom en skymd Bjurling. Inte mycket att göra för målvakten som fick fortsätta att storspela för att hålla AIK-målet fritt från ytterligare påhälsningar. I efterföljande powerplay skapade Skellefteå flera kvalificerade chanser. Pucken dansade några gånger på mållinjen. Men när lagen tillslut gavs tillfälle att spela fem mot fem kom AIK in i matchen. Närmast kom Richard Zednik en kvittering då han på sin landsman Pavlikovskys fina passning lyckades träffa Andreas Hadelövs innerstolpe. I samma spelsekvens vände Skellefteå spelet och efter en vacker snurraktion av David Rundblad kunde Lindström göra sitt andra mål för kvällen. Målet kom efter 18.45 och var psykologiskt tungt för stockholmarna. Skottsiffrorna i perioden slutade 13-5 till hemmalaget.

AIK med fullt manskap på isen startade andra perioden bra. Redan efter fem minuter kunde Dick Tärnström trä in pucken mellan benen på Hadelöv. Det efter ett fint förarbete av Pavlikovsky som friställde Tärnström i slottet. Skellefteå ägde mycket puck men kom sällan fram till några farliga chanser. När de väl kom igenom redde en storspelande Bjurling oftast upp situationen. Det skulle dröja till minut 16 innan nästa mål kom, och det var Skellefteås. Efter ett fint powerplay då Patric Blomdahl oturligt dragit på sig en tvåa för hög klubba, kastade fransmannen Pierre-Eduardo Bellmere in pucken från blå. Framför Bjurling stod Erik Forssell och styrde in pucken. Helt otagbart för Bjurling som var tvungen att kapitulera för tredje gången denna kväll. Det var inga lysande siffror i skottstatistiken för AIK:s del. För andra perioden i rad fick man bara till fem skott mot norrlänningarnas mål, totalt 5-11 till Skellefteå.

Tredje perioden kom att bli Skellefteås. AIK hade förfärligt svårt att skapa farligheter framför Hadelöv. Samtidigt visade Skellefteå upp en klinisk effektivitet i sitt powerplay. På 30 sekunder, först i spel fem mot tre sedan fem mot fyra, gjorde man två mål och matchen var avgjord. Fjärde målet gjordes av Lindström som därmed ackrediterades för sitt tredje mål för kvällen. I en rörig situation framför Bjurling lyfte poängligaledaren upp pucken i nättaket från nära håll. Andra målet var mer slumpartat. Ett skott från blå letade sig ner bakom förlängd mållinje och där passade Jimmie Ericsson på att valla in pucken via Bjurling som var ur position. 5-1 till hemmalaget efter halva sista perioden och  matchen var avgjord. Det skulle bli ett sjätte hemmamål också. Oscar Lindberg fick en fin passning av Anders Söderberg i Gretzky-position. Lindberg kunde enkelt lägga in pucken bakom en överspelad Bjurling.

Serietvåan Skellefteå var numret för stort för AIK den här kvällen. Ett synnerligen effektivt norrlandslag var bättre på det mesta och vann rättvist. Nu har AIK har ett par viktiga matcher framför sig i kampen om de sista slutspelsplatserna.