AIK lyckades inte dyrka upp LHC

En bra förstaperiod av AIK räckte inte när Gnaget gästade Linköping. Östgötarna var starka över hela banan och AIK hade svårt att skapa heta chanser. Matchen slutade 4-0 till Linköping.

Första perioden inleddes av ett starkt Linköping, men det tog inte många minuter innan AIK visade motstånd. Den första riktiga svartgula chansen skapades efter mindre än fyra minuter då Patric Blomdahl fick ett bra läge framför Christian Engstrand i Linköpingsmålet. Det var ingen större intensitet eller fart från något av lagen inledningsvis, men AIK spelade disciplinerat. Gnaget släppte till ett par farliga kontringar emot sig som Bjurling säkert avstyrde, bland annat ett friläge. Efter AIK:s mindre lyckade powerplay efter 13 minuter avslutades den första perioden ganska händelsefattigt.

Den andra perioden inleddes med boxplay för AIK som laget utredde på ett utmärkt sätt. I den femte minuten gjorde LHC 1-0 genom Johan Andersson på en målvaktsretur, en tilltrasslad situation framför mål som först inte såg särskilt farlig ut. När AIK fick läge att kvittera genom ett nytt powerplay kontrade istället Linköping genom Patrik Zackrisson som i höjd med tekningscirkeln avslutade med ett stenhårt slagskott högt upp bakom Bjurling i AIK-kassen. Efter 2-0 målet dominerade Linköping den återstående delen av den andra perioden och AIK fick inte spelet att fungera.

När AIK jagade reduceringsmål i början av den tredje perioden åkte David Engblom oturligt ihop med linjedomaren vid den offensiva blå linjen. Detta utnyttjade LHC som i en två mot en situation gjorde 3-0 genom Pontus Petterström. 4-0 gjorde ex AIK:aren Andreas Jämtin bara 20 sekunder senare omarkerad framför mål efter passivt spel av AIK. Gnagets tränare Roger Melin begärde då timeout, men några fler mål i matchen blev det inte. När Linköping hade gjort sitt fjärde mål var den resterande delen av matchen en avslagen historia fram till slutsignalen.

AIK får nu ladda om till det prestigefyllda derbyt mot Djurgården i Globen på tisdag.