Inför AIK-FBK: Repris från 1989?

 

Säsongen 1988-89 jagade AIK en slutspelsplats för andra året i rad. Elitserien spelades då över 40 omgångar och i omgång 30 gästades AIK av Färjestads BK. Matchen då, liksom i kväll, spelades i januari och AIK vann med 4-2, blir det vinst även i kväll?

AIK hade inlett säsongen 1988-89 på ett strålande sätt och laget tog sex segrar på de åtta första omgångarna, något som ledde till en andraplats i tabellen, endast målskillnad efter serieledande Leksands IF. AIK fortsatte att spela bra och när serien tog juluppehåll (ja, på den tiden var det ett över två veckor långt uppehåll efter 22 spelade omgångar) låg AIK fortfarande tvåa, en poäng efter Leksand, i en rekordjämn toppstrid där endast en poäng skiljde de fyra bästa lagen åt.

AIK tog över serieledningen i den 23:e omgången efter att ha bortabesegrat Luleå HF med 8-7, men i omgången efter föll man pladask på Hovet mot MoDo HK med 5-6 i en mycket märklig match där AIK spelade oerhört bra och borde ha vunnit stort, men man lyckades inte knäcka gästerna som avgjorde efter 18:46 inför en chockad publik. Förlusten var början på slutet i toppen av tabellen.

Den 19 januari 1989 var det dags för den 30:e omgången. AIK tog, utan Bosse Berglund som saknades på grund av sjukdom, emot Färjestads BK och hade i mitten av december slagit värmlänningarna med 5-2 inför 3 901 åskådare på Hovet. FBK låg sexa i tabellen, tre poäng efter femteplacerade AIK, och jagade revansch.

4 186 personer satt på plats när domaren Bengt Svensson från Ljungby släppte pucken. Danske backen Jesper Duus gav Färjestad ledningen i mitten av den första perioden och ledningen stod sig länge. Publiken började så smått misströsta, men då hamnade pucken hos hårdskjutande AIK-backen Roger Öhman som från blålinjen satte pucken bakom Anders Bergman. Stort jubel och 1-1 på Hovet efter 18:49 av den andra perioden.

Exakt 40 sekunder senare var det dags igen. Roger Öhman igen. Slagskott igen. Från blålinjen igen. Mål igen. 2-1 till AIK efter 19:29 mot ett chockat Färjestadslag som trott sig gå in i den tredje perioden med en uddamålsledning, men som nu istället fick kämpa för att målmässigt komma tillbaka i matchen.

Den tredje perioden blev jämn och spelet böljade fram och tillbaka, men då kvicke Mats Hessel efter 13:07 slog in 3-1 kändes det som om AIK hade ett fast grepp om två viktiga poäng. FBK replikerade dock 1:37 senare genom Staffan Lundh och gav matchen ytterligare dramatik.

Den notoriske målskytten Peter Gradin var efter 15:50 nära att döda matchen, men pucken tog i stolpen. AIK:s nummer 11 fick dock tillsammans med hemmapubliken skrika ut sin glädje 18 sekunder senare när han fick in 4-2 bakom målvakten. Gästerna tog time out efter 18:06 för att få fram en sista forcering, men AIK och målvakten Thomas Östlund kunde hålla undan och vinna med 4-2.

Tio omgångar senare hade AIK skaffat sig tillräckligt många poäng för att ligga på rätt sida om slutspelsstrecket där AIK fick respass i två raka kvartsfinalmatcher mot Djurgården, men det är en annan historia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0