Utvisningar avgjorde derbyt

AIK förlorade säsongens fjärde derby mot Djurgården. Sifforna skrevs till 4-1 vilket innebär att det nu står 2-2 i bäst av säsongens fem derbymatcher. Victor Ahlström gjorde AIK:s mål.

AIK fick en mardrömsstart på matchen när Djurgården efter en spelvändning kunde göra 1-0. Peter Nolander kom olyckligt in i en situation framför eget mål och har in pucken bakom Björn Bjurling. Daniel Widing antecknas som målskytt. Efter ledningsmålet tar Djurgården över totalt de kommande fem minuterna. AIK lyckas dock bryta hemmalagets momentum när Victor Ahlström kvitterar efter framspelning av Oscar Steen. Målet föregicks av ett riktigt bra anfall där tvillingarna Ahlström och Steen pressar ned Djurgården djupt i egen zon. Spelet jämnade sedan ut sig, medan Djurgården tog över i slutet av perioden. AIK fick dock avsluta perioden i spel i numerärt överläge - inget mål, men en chans att andas ut innan periodvilan.

Efter nio minuter av andra perioden får AIK:s nyförvärv Richard Zednik tag på pucken i egen zon och sätter högsta fart mot Djurgårdsmålet. Han tar sig förbi två backar och kommer sedan ensam mot Mark Owuya, som dock kan rädda Zedniks avslut. Istället för AIK-ledning där kan Djurgården ta det målmässiga kommandot genom två mål i spel i numerärt överläge. Först skjuter Andreas Holmqvist hårt in 2-1 i spel fem mot tre och knappt fem minuter senare kan Mathias Tjärnqvist göra 3-1 i spel fem mot fyra. Stundtals är Djurgården bättre i den andra perioden och när AIK drar på sig fyra utvisningar inom loppet av en tiominutersperiod kan Djurgården gå ifrån i målprotokollet.

I början av den tredje perioden skapar kedjan med tvillingarna Ahlström och Oscar Steen åter bra tryck i Djurgårdszonen och tvingar Marcus Krüger till en utvisning. I power playspelet som följde skapades dock inga farliga chanser och det var just spelet i numerärt överläge som främst skiljde lagen åt ikväll. Symptomatiskt då att även Djurgårdens sista mål gjordes i power play, tre av fyra djurgårdsmål gjordes i den spelformen, när Daniel Widing punkterade matchen när det återstod en och halv minut av ordinarie tid.

Ett derby återstår för att kora vilka som är bäst i huvudstaden. Tisdagen 15:e februari tar AIK emot som hemmalag och kan på sin egen 120-årsdag bli bäst i Stockholm. Köp din derbybiljett idag och stöd grabbarna på isen.