Avspark: Inför Gefle IF FF-AIK

Revansch är ordet för dagen då trean AIK på söndag (17 juli) beger sig till Strömvallen i Gävle för ett toppmöte med seriefemman Gefle IF FF. Ordet revansch kan tyckas märkligt då AIK är seriens formstarkaste lag med fyra raka segrar i serien, men den enda plumpen i protokollet på hemmaplan i år kom i maj då Gefle vann med 2-0 på Råsunda. Teteh Bangura är glödhet och har svarat för nio mål under segersviten. Avspark kl 16:30.

Det var inget snack om saken då AIK besegrade Halmstads BK med 4-0 i måndags. HBK, under nye tränaren Jens Gustafssons ledning, försökte dock spela fotboll i inledningen, men de straffades brutalt av ett AIK som det för tillfället sprutar självförtroende kring. Mohamed Bangura slog i den 13:e minuten ett hårt inlägg från högerkanten som nådde en framrusande Teteh Bangura i straffområdet, nicken höll högsta klass och bollen borrade sig in i den vänstra burgaveln. Mindre än två minuter senare sågade sig AIK igenom HBK-försvaret och Mohamed snurrade runt i straffområdet och passade in bollen framför mål där Teteh kom och pangade in 2-0. Ett Råsunda i extas blev dock oroliga då Mohamed låg kvar i straffområdet och han tvingades sedermera bryta matchen på grund av en skada.

AIK fortsatte trots avsaknaden av den ene Sierra Leone-forwarden att spela bra och Teteh hann med ytterligare två mål (en straff och ett långskott) innan han till ett öronbedövande, uppskattande jubel byttes ut i den 72:a minuten till vrålen ”Bang-Bangura, Bang-Bangura”. Kwame Amponsah Karikari fick sin längsta speltid hittills i AIK-tröjan då han ersatte Mohamed i den 22:a minuten och han såg mycket intressant ut. Karikari var även nära att göra sitt första mål i slutminuterna, men bollen tog i ribban och slog ner strax innanför mållinjen. Det var med blotta ögat omöjligt att se om bollen hade kontakt med mållinjen eller om det skulle ha varit 5-0 till AIK efter det skottet.

De fyra målen av Teteh Bangura ger honom totalt 14 mål denna säsong och han klev upp jämsides med BK Häckens Mathias Ranégie i skytteligans topp. Teteh har gjort nio mål, varav fem på nick, på de senaste fyra matcherna för AIK.

AIK kommer att vara riktigt revanschsugna på söndag då Gefle är det enda laget som besegrat AIK på Råsunda sedan den 3 oktober 2010 då Djurgården vann med 2-1. AIK bjöd Gefle på ledningsmålet efter svagt försvarsspel redan i den elfte minuten och sedan låste bortalaget matchen. Det blev till slut 2-0 efter att före detta Djurgårdsspelaren Mikael Dahlberg ändat sin långa måltorka och gjort bägge målen i den första halvleken.

Gefle har svarat för en bra säsong och ligger för tillfället femma i tabellen. Det är inte längre någon överraskning att tränaren Per Olssons lag år efter år är ett stabilt och svårslaget lag i Allsvenskan då samtliga spelare underordnar sig sin roll i laget. Per Olsson var på plats på Råsunda då AIK besegrade HBK och han fick nog något att tänka på, speciellt då mittbacken Olof Mård fick rött kort i den senaste matchen hemma mot Gais (1-3) och därmed är avstängd på söndag.

Tidningen Gefle Dagblad spekulerar i följande startelva mot AIK på söndag: 1 Mattias Hugosson - 12 Daniel Bernhardsson (K), 3 Daniel Theorin, 19 Marcus Hansson, 14 Jens Olof Portin - 17 Jonas Lantto, 5 Abdulai Zakaria, 24 Yussif Chibsah, 9 Jonathan Hellström - 15 Mikael Dahlberg, 10 Jakob Orlov.

Före dubbelmötet med Gais (seger 3-2 borta och förlust 1-3 hemma) hade Gefle sju raka matcher, varav tre segrar, utan förlust och målvakten Mattias Hugosson höll nollan i totalt 700 minuter i rad innan Gais Romário Pereira Sipião reducerade till 1-3 på Gamla Ullevi.

Bäste målskytt i Gävleklubben är 26-årige Mikael Dahlberg som svarat för sex av Gefles åtta mål på de senaste åtta matcherna.

Fem AIK-spelare (Martin Lorentzson, Teteh Bangura, Ivan Turina, Helgi Daníelsson och Kenny Pavey) står på två varningar och riskerar avstängning i hemmamötet med Kalmar FF den 24 juli.

Inbördes möten 2010-11

21/5-11 AIK-Gefle IF FF 0-2 (0-2)
11' 0-1 Mikael Dahlberg (Jonas Lantto) – spelmål
41' 0-2 Mikael Dahlberg (Jonas Lantto) – nick
Publik: 11 247 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

16/10-10 AIK-Gefle IF FF 2-0 (0-0)
60’ 1-0 Goran Ljubojević (Niklas Backman) – retur
75’ 2-0 Mohamed Bangura (Antônio Flávio) – spelmål
Publik: 10 449 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

11/4-10 Gefle IF FF-AIK 1-0 (1-0)
15’ 1-0 Alexander Gerndt (Mikael Dahlberg) – spelmål
Publik: 4 233 på Strömvallen, Gävle

Senaste laguppställningarna

AIK-Halmstads BK 11/7
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 14 Kenny Pavey, 5 Robert Åhman Persson, 7 Helgi Daníelsson (72), 9 Martin Kayongo-Mutumba - 20 Mohamed Bangura (20*), 19 Teteh Bangura (72).
Avbytare: 22 Kwame Amponsah Karikari (22), 8 Daniel Tjernström (72), 18 Niklas Maripuu (72), Per Karlsson, 21 Admir Ćatović, 24 Daniel Gustavsson, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).
* Mohamed Bangura klev av planen i den 20:e minuten och ersattes två minuter senare av Kwame Amponsah Karikari.

Gefle IF FF-Gais 9/7
Startelva (4-4-2): 1 Mattias Hugosson - 12 Daniel Bernhardsson (K), 3 Daniel Theorin, 2 Olof Mård (utv 54), 14 Jens Olof Portin (80) - 17 Jonas Lantto, 19 Marcus Hansson, 24 Yussif Chibsah, 9 Jonathan Hellström (72) - 15 Mikael Dahlberg, 10 Jakob Orlov (59).
Avbytare: 5 Abdulai Zakaria (59), 4 Sebastian Senatore (72), 18 Erik Törnros (80), 16 Dragan Kapcevic, 21 Eric Larsson, 23 Suad Gruda, 22 Emil Hedvall (mv).
Tränare: Per Olsson (47 år, sjunde säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 14, Mohamed Bangura 5, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Robert Åhman Persson, Martin Lorentzson, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 25 mål.

Matcherna i omgång 17 (med tabellplacering inom parantes)

2011-07-16, kl 16:00 IFK Norrköping FK (13) - Syrianska FC (14)
2011-07-16, kl 18:00 Djurgården (11) - Mjällby AIF (15)
2011-07-17, kl 16:30 Gais (6) - Örebro SK FK (10)
2011-07-17, kl 16:30 Gefle IF FF (5) - AIK (3)
2011-07-17, kl 19:00 Halmstads BK (16) - IF Elfsborg (2)
2011-07-18, kl 19:00 Kalmar FF (4) - Helsingborgs IF (1)
2011-07-18, kl 19:00 Trelleborgs FF (12) - IFK Göteborg (9)
* Matchen Malmö FF (8) - BK Häcken (7) spelas den 13 oktober.

Dagar sedan (17/7)

AIK vann en titel 498 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 087 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 556 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion söndagen den 24 juli, kl 16:30 då Kalmar FF kommer på besök.