Avspark: Inför Trelleborgs FF-AIK

AIK beger sig på söndag (26 juni) ner till Vångavallen för ett möte med Trelleborgs FF. AIK kommer till bortamatchen med en 3-0-seger mot IFK Norrköping i ryggen och söker revansch för förra årets plattmatch borta mot TFF, då man föll med 1-4. Avspark kl 19:00.

AIK kommer ner till Vångavallen efter att ha besegrat IFK Norrköping med 3-0 i en märklig match där nog östgötarna satt på bussen hem och funderade över vad som hade hänt. Peking svarade för en bra match och inledde riktigt bra på ett sommarhärligt Råsunda. I den elfte minuten var det nära bortaledning då högerbacken Martin Smedberg-Dalence sköt ett hårt markskott från högersidan av straffområdet. Bollen passerade målvakten Kyriakos Stamatopoulos, men precis framför mållinjen rensade Niklas Backman bort den och AIK klarade av situationen. Sju minuter senare var vi många som befarade ett baklängesmål då Sphetim Hasani från straffpunkten fick sikta in sig, men bollen gick precis utanför det vänstra krysset.

Som så många gånger när man inte tar tillvara på målchanserna så straffas man och som IFK Norrköping skulle straffas. När matchklockan precis passerat 28 spelade minuter nådde Teteh Bangura högst på Kenny Paveys utmärkta högerhörna och 1-0 var ett faktum. Knappt hade jublet tystnat innan Teteh var fri med Abbas Hassan i bortamålet, men avslutet gick en decimeter eller två utanför den bortre, högra stolpen. 2-0 skulle dock komma i den 34:e minuten då Pavey återigen nådde Tetehs huvud och Hassan var chanslös på närnicken. En stund senare frispelades Mohamed Bangura av Teteh och trots hård uppvaktning kunde han rulla in 3-0. AIK hade gått från 0-0 till 3-0 inom loppet av 8:15 och hemmapubliken njöt. Matchen kändes avgjord, och var så också, men IFK Norrköping gav aldrig upp och hade tre bollar i stolparna innan slutsignalen ljöd.

Söndagens motståndare Trelleborgs FF inledde bra på Olympia mot Helsingborgs IF i torsdags och tog ledningen i den tolfte minuten då Magnus Andersson överlistade Pär Hansson i hemmamålet. Serieledarna hade dock vänt till 2-1 tio minuter senare, men TFF gav inte upp och Marcus Pode kunde kvittera i den 24:e minuten. Efter det var det dock slut på det roliga för Tom Prahls mannar och resten av kvällen blev en mardröm. Mittbacken Thommie Persson visades ut i den 35:e minuten efter att ha orsakat en straff och sedan rullade målen in i bortamålet och till slut stod det 7-3 på resultattavlan och i historieböckerna.

AIK kliver troligen in på Vångavallen med en stor revanschlusta efter 2010 års mycket svaga insats då Trelleborg ledde med 3-0, samt hade fått ett mål bortdömt för offside, redan efter 20 minuters spel innan AIK i varje fall stadgade upp det undermåliga försvarsspelet, men matchen var då redan förlorad. Efter de sju insläppta målen på Olympia lär vi på söndag få se ett hemmalag som framför allt vill täppa igen defensiven som sviktat betänkligt på sistone. På de tre senaste matcherna har man släppt in totalt 15 mål efter 2-4 mot Örebro SK, 1-4 mot BK Häcken samt 3-7 mot Helsingborgs IF.

Vi får gå tillbaka tills den 16 maj för att hitta Trelleborgs senaste allsvenska seger och då var det andraplacerade IF Elfsborg som fick lämna Vångavallen med 0-3 i bagaget. TFF brukar vara mycket svårslagna på hemmaplan, men ligger i år sist i hemmatabellen med endast sex tagna poäng av 18 möjliga. Det blir ett intressant möte då AIK ligger näst sist i bortatabellen med bara två inspelade poäng. AIK är tillsammans med Halmstads BK de enda lagen som ännu inte vunnit på bortaplan. Den tråkiga sviten får gärna vara till ända vid 20:50-tiden på söndag.

Båda lagen saknar varsin spelare på grund av avstängning. TFF saknar mittbacken Thommie Persson efter hans röda kort på Olympia och AIK saknar Mohamed Bangura som drog på sig sitt tredje gula kort i onsdags. Ett kort som fick Andreas Alm att sex minuter senare plocka av Teteh Bangura av taktiska skäl för att inte riskera en avstängning även på honom.

För att hitta den senaste segern för AIK på Vångavallen får vi bege oss tillbaka till år 2005 då man spelade i Superettan. Gnaget vann då med 3-2 efter mål av Mattias Moström (2) och Arash Talebinejad.

Inbördes möten 2010
9/5 AIK-Trelleborgs FF 1-0 (1-0)
34’ 1-0 Antônio Flávio (Viktor Lundberg) – spelmål
Publik: 8 659 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

11/9 Trelleborgs FF-AIK 4-1 (3-0)
  9’ 1-0 Andreas Drugge – spelmål
18’ 2-0 Fredrik Jensen – spelmål
20’ 3-0 Fredrik Jensen – spelmål
69’ 4-0 Kristian Haynes (Mattias Adelstam) – spelmål
80’ 4-1 Viktor Lundberg (Pontus Engblom) – spelmål
Publik: 2 340 på Vångavallen, Trelleborg

Senaste laguppställningarna
AIK-IFK Norrköping 22/6
Startelva (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos - 7 Helgi Daníelsson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 16 Martin Lorentzson - 14 Kenny Pavey, 5 Robert Åhman Persson (73), 8 Daniel Tjernström (24), 9 Martin Kayongo-Mutumba - 19 Teteh Bangura (60), 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 18 Niklas Maripuu (24), 22 Kwame Amponsah Karikari (60), 28 Viktor Lundberg (73), 3 Per Karlsson, 15 Kevin Walker, 17 Jacob Ericsson, 35 Lee Baxter (mv).
Tränare: Andreas Alm (37 år, första säsongen).

Helsingborgs IF-Trelleborgs FF 23/6
Startelva (4-5-1): 31 Viktor Noring - 26 Jonathan Asp, 17 Thommie Persson, 16 Tuomo Turunen, 23 Erdin Demir - 21 Magnus Andersson, 8 Kristian Haynes (K), 10 Marcus Pode (65), 22 Ibrahim Koroma, 7 Joakim Nilsson (35) - 13 Fredrik Jensen (73).
Avbytare: 4 Peter Abelsson (35), 27 Mattias Adelstam (65), 19 Viktor Svensson (73), 11 Thiago Pinto Borges, 12 Joakim Sjöhage, 14 Andréas Grahm, 1 Fredrik Persson (mv).
Tränare: Tom Prahl (62 år, fjärde säsongen).

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011
Teteh Bangura 7, Mohamed Bangura 4, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Robert Åhman Persson, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 16 mål.

Matcherna i omgång 14 (med tabellplacering inom parantes)
2011-06-26, kl 16:30 Gais (7) - Malmö FF (5)
2011-06-26, kl 16:30 Mjällby AIF (15) - Örebro SK FK (6)
2011-06-26, kl 19:00 Djurgården (13) - BK Häcken (9)
2011-06-26, kl 19:00 Trelleborgs FF (14) - AIK (8)
2011-06-26, kl 19:00 Gefle IF FF (4) - IFK Göteborg (10)
2011-06-27, kl 19:00 IF Elfsborg (2) - Syrianska FC (11)
2011-06-27, kl 19:00 Halmstads BK (16) - Helsingborgs IF (1)
2011-06-27, kl 19:00 IFK Norrköping FK (12) - Kalmar FF (3)

Dagar sedan (26/6)
AIK vann en titel 477 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 066 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 535 (Allsvenskan 2001)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion måndagen den 11 juli, kl 19:00 då Halmstads BK kommer på besök.