AIK flyger fram

AIK leder med 2–0 i matcher mot storfavoriten HV71 efter en stabil 3-0 seger på ett kokande Hovet. Frågan är hur länge HV71 kan fortsätta att var favoriter i den här serien? Återigen var AIK det bättre laget - på alla punkter. Redan från start visade man med hög forechecking att serievinnarna skulle få det tufft. När Patric Blomdahl styrde in pucken i första perioden lyfte taket i en fullsatt arena. I tredje ökade HV71 takten utan att skapa några riktigt heta chanser. Och som vanligt stängde Viktor Fasth butiken de fåtal gånger smålänningarna kom igenom. AIK:s övriga målskyttar var Kent McDonell och Stefan Johansson.

AIK:arna fyllde Hovet under onsdagskvällen. Den 7570 manstarka skaran bar genom sång och stöd fram AIK till en ny imponerande seger. Många av spelarna i laget tyckte stämningen var mäktig.
– Helt sanslöst, nästan overkligt, sa Peter Nolander.
– Det är nog det bästa jag varit med om hittills. Det var bra tryck på Växjö-matchen också, men då var spänningen så hög att det emellanåt blev lite tyst. Häftigt, beskrev backen Fredrik Carlsson.

Med publiken i ryggen satte AIK full fart från nedsläpp. Men Jönköpingslaget var bättre förberedda den här gången än senast. Det bjöds på fartfylld anfallshockey i större delen av första perioden. Men det var för det mesta AIK som stod för grannlåten. Daniel Bång verkar ha hittat storformen lagom till slutspelet. Tillsammans med Christian Sandberg och Patric Blomdahl snurrades det på i HV:s zon. Utdelning kom rättvist i nionde minuten. Bång trampade runt kassen och kastade in pucken på mål. Där stod Patric Blomdahl, som trivs allra bäst i slutspelmatcher, och styrde in pucken. Tacket lyfte på Hovet och gav laget ytterligare energi. Något senare var hemmalaget nära att utöka ledningen när Bång fick ett fint skottläge på en sidledpassning från Sandberg, men skottet blev tamt och Andreas Andersson hann tillbaka i position och räddade.
– Vi hade den energi som vi ville ha och åkte skridskor, en bra period. Vi ska fortsätta med samma fokus, sammanfattade AIK-tränaren Roger Melin till CANAL+.

Fyllda av självförtroende forsatte Gnaget att gnugga ner HV71 i andra perioden. Med hög forechecking stressade man bortalagets backar som gång på gång fick slänga iväg pucken. AIK tryckte på friskt i anfallszon och lyckades få med sig en utvisning när Oscar Sundh agerade ryggsäck på en AIK-spelare. Det räckte med åtta sekunder i powerplay innan AIK:s ledning var utökad. Dick Tärström laddade bössan från blå och Kent McDonell var påpasslig framför kassen och styrde in 2–0, helt otagbart för en av HV:s främsta spelare, målvakten Andreas Andersson. Försvarsspelet var klockrent från hemmalaget och tabellettan lyckades inte skapa de riktigt heta chanser mot Fasth. Skotten kom oftast utifrån med bra sikt. AIK gick till periodvila i ledning.

I tredje perioden gasar HV i ett desperat försök att nå reducering. Men AIK fortsätter jobba hårt i alla riktningar och lyckas hålla borta HV-spelarna. På slutet skapade HV ett antal farliga chanser. Men Viktor Fasth vägrade att släppa någonting förbi sig. Målvakten klev fram och gjorde några otroliga räddningar. Med en minut kvar, i spel 5 mot 6, skickade Stefan Johansson iväg pucken och säkrade segern åt AIK. 3-0 till hemmalaget som inte verkar nöjda ännu.

AIK:s 2-0 i matcher innebär ett bra utgångsläge för fortsättningen. Men regerande Svenska mästarna har inte gett upp. Är det något lag som har kvalitet att vända ett 2-0-läge så är det HV71. AIK:arna var återhållsamma i omklädningsrummet efteråt.
– Det är först till fyra som gäller. Serien är lång och det gäller att vi behåller ödmjukheten och fortsätter att jobba hårt, sa den outröttlige centern Oscar Steen efter matchen.