AIK på slutspelsplats

6542 åskådare på Hovet fick se en målsnål tillställning mot Luleå under tisdagskvällen. Slutresultatet skrevs till 1-2 efter straffar. AIK:s målskytt i matchen blev Johannes Salmonsson och poängen gör att AIK för tillfället innehar den sista slutspelsplatsen med två omgångar kvar av grundserien.

Den första perioden
inleddes av bra AIK-spel och ett etablerat tryck i Luleås försvarszon. Gnaget var det spelförande laget och samtliga formationer gav energi åt varandra. De riktigt heta chanserna uteblev trots det fina spelet som senare alltmer utjämnades. När AIK får chansen i matchens första powerplay i slutet av den första perioden styr Johannes Salmonsson in förlösande 1-0 till AIK på Dick Tärnströms slagskott från den blå linjen.

Den andra perioden
inleds av att Gnaget neutraliserar Luleås powerplay efter en trippingutvisning som Daniel Rudslätt åkte ut för i slutskedet av den första perioden. Såväl Mcdonell, Salmonsson och Sandberg var nära att få in pucken bakom David Rautio i Luleå-målet innan Luleå började ta över spelet mer och mer. Det gjorde att Roger Melin tog timeout för att väcka AIK-spelarna. När lite mer än halva perioden var spelad drabbades AIK av ett lagstraff med för många spelare på isen. Så högt som AIK-publiken buade har man inte gjort under hela säsongen som under den utvisningen. När AIK väl var fulltaliga hade Jonas Liwing ett bra läge att kunna sätta 2-0 rättvänd i sidan av slottet, men istället kontrar Luleå in 1-1 efter ett anfall som först inte såg särskilt farligt ut. En oturlig styrning på en AIK-skridsko ställde Viktor Fasth i målet. Fasth fick även skära av vinkeln och rädda ett skott från en fri Pär Arlbrandt vid sidan av AIK-kassen innan den andra perioden var slut.

Den tredje perioden bjöd inte heller på något större skönspel, det var mest kamp mellan två hårt kämpande lag. När Gnaget efter nio minuter får chansen i ännu ett powerplay får Sandberg och Nemeth varsina lägen utan någon större lycka. Även Luleå hade ett par chanser i den sista perioden. Stabile Viktor Fasth fick göra en benparad innan den sista perioden var slut som AIK vann skotten med 8-4.

Förlängningen dominerades kraftigt av AIK där Luleå inte fick ett skott på mål. AIK hade två skott i ribban av Liwing och Rudslätt samt en retur i slottet som Salmonsson försökte få in, men David Rautio i Luleå-målet höll tätt. Matchen fick istället avgöras på straffar där Luleå var de som var mest lyckosamma och således fick med sig bonuspoängen.

Det oavgjorda resultatet gör att AIK just nu ligger på den sista slutspelsplatsen i den jämna streckstriden där endast två poäng skiljer slutspel från kvalspel. Närmast följer bortamatch mot Linköping på torsdag innan grundserien avslutas mot Modo hemma på Hovet på lördag. Stöd AIK på plats!