Inför HV71-AIK

 

Under lördagen firade AIK avancemanget till slutspelat. Redan på söndag var det full fokus på träningen. Nu startar slutspelet och laget har hunnit fokusera om menar sportchefen Anders Gozzi: – Vi är glada att gå till slutspel men inte nöjda. Vi ska fortsätta vår säsong ett bra tag till.

Efter 3-2 segern mot Modo i lördags stod det klart att AIK är Elitseriehistoriens bästa nykomling. Jublet på Hovet visste inga gränser när slutsignalen ljöd och AIK:s första slutspel på tio år var ett faktum. Underlagstippade Gnaget har överraskat alla experter och vill fortsätta att göra det även i kvartsfinalserien mot HV71.
– Det är ett perfekt motstånd för oss. Smidiga resor och vi får fortsätta att slå ur underläge. Det passar oss perfekt. Vi har bortsett från några riktiga bottenapp spelat bra mot HV i år och är inte rädda för något lag, säger sportchefen Anders Gozzi.

När slutsignalen ljöd i lördags firades det nästan som ett SM-guld, kommer det inte vara svårt att fokusera om och hitta motivationen igen?

– Nej, det tycker jag inte. Snarare tvärtom. Vi hade slutspel som mål i år och har tagit enorma kliv under säsongen. När vi har fått vara skadefria är det få lag som har slagit oss. Laget är fullt av självförtroende. Vi är glada att gå till slutspel men inte nöjda. Vi ska fortsätta vår säsong ett bra tag till.

Vad är viktigt att tänka på i ett slutspel?

– Vi ska fortsätta att känna den glädjen vi har haft i slutet. Alla spelare älskar att spela matcher som betyder mycket. Vi ska uttnyttja det till vår fördel och ta vara på tillfället. Samtidigt har vi hittat ett spel som passar oss och det gäller att vi fortsätter vara noggranna med alla detaljer, avslutar Gozzi.

Matchen i matchen kommer målvaktsduellen vara. Seriens hetaste målvakt, Viktor Fasth, ställs mot seriens förmodligen bästa målvaktspar. Rutinerade Andreas Andersson och landslagsmålvakten Daniel Larsson vakter smålänningarnas kasse.
– HV71 har två väldigt duktiga målvakter. Daniel Larsson är jämte Viktor Fasth förmodligen den mest placeringssäkra målvakten i Elitserien. Han har en bra spelintelligens och är alltid på rätt plats. Det kommer garanterat bli bra målvaktsspel i den här kvartsfinalserien. Men vi har lite idéer på hur vi ska överlista dem, säger AIK:s målvaktstränare Stefan Persson.

I slutspel gäller det att ha höga procent i så kallade "special teams". Med det menas att man bör göra mål i vart femte powerplay och inte släppa in mer än ett mål i var sjätte boxplay för att kunna gå långt. AIK:s boxplay har imponerat under säsongen och slutade på en tredjeplats i pentaltykilling-ligan. HV71 däremot hade ligans absolut sämsta boxplay där man stod pall ungefär 76 procent av tillfällena.
– Vi är nöjda över vårt boxplay och det har funkat bra större delen av säsongen. Nu möter vi ligans förmodligen bästa powerplay, så det gäller att vi fortsätter att vara noggranna. HV har väldigt många lösningar i spelformen så det gäller att vi hänger med, säger AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson.

Powerplay-spelet har däremot inte fungerat för AIK. Nykomlingen lyckades bara göra mål på 14 procent av sina chanser under säsongen. Något man givetvis inte är nöjda med.
– Det är ju det som är positivt nu. Alla tabeller startar om från noll i slutspelet så vi har ingen statistik på vårt powerplay för tillfället. Mycket av spelet i powerplay handlar om självförtroende. Självklart är vi inte nöjda med säsongens utfall, men har i slutet ändå sett tendser på att vi är på väg åt rätt håll. McDonell gjorde bland annat mål mot Linköping i näst sista omgången. Det gäller att vi vågar ha trafik på mål och lägga många puckar på kassen. Då kommer utdelningen tillslut. Inte så mycket hokuspokus, avslutar Persson.

Såhär har tidigare möten mellan lagen slutat den här säsongen:

Lördag 9 oktober, Kinnarps Arena

HV71-AIK 3–2 (ot)
Målskyttar AIK: Mattias Beck, Johannes Salmonsson
Notis: Efter matchen redogjorde sportchefen Anders Gozzi att man gjort klart med Rastislav Pavlikovsky och Kent McDonell.

Måndag 18 oktober, Hovet

AIK-HV71 3–7
Målskyttar AIK: Oscar Ahlström, David Engblom och Kent McDonell

Tisdag 28 december, Kinnarps Arena

HV71-AIK 8–2
Målskyttar AIK: David Engblom, Richard Gynge

Söndag 23 januari, Hovet

AIK–HV71 3–2
Målskyttar AIK: Richard Zednik, Oscar Steen, Victor Ahlström

Lördag 19 februari, Kinnarps Arena

HV71-AIK 2–1
Målskyttar AIK: Patrik Nemeth


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0