McDonell och Fasth matchvinnare

 

AIK är med i jakten på en plats i SM-slutspelet inför lördagens 55:e och sista omgång av elitserien. Det efter torsdagskvällens 2-1 (0-0,2-1,0-0) borta mot Linköpings HC i en match fylld av dramatik. AIK avgör nu själv utgången resten av säsongen.

– Det är två dagar kvar att fokusera på resten av serien och det ska vi göra. Vi tuggar på bra nu med mycket folk och det verkar som vi gillar situationen, konstaterade en lättad och tillfreds tränare i Gunnar Persson.

Roger Melin var liksom sin kollega mycket nöjd med spelarnas insats.
– Underbart att se den offervilja och det försvarsspel som vi hade. Vi agerade som ett lag.

Bröderna Victor och Oscar Ahlström var tillbaka i laget igen och bildade anfall med David Engblom i fjärdeformationen. Duon satte fart från start och var inledningsvis ett ständigt orosmoment i LHC:s zon. Första farliga chansen hade Oscar som prickade kryssribban efter 5.14. Richard Gynge - som vanligt på piggt spelhumör och i ständig rörelse - hade ett bra läge efter 6.33 liksom Daniel Rudslätt på pass från Gynge efter 17.28. AIK hade de klart bästa chanserna även om Linköping hade fler, dock utan problem för säkre Viktor Fasth i AIK:s mål.  Annars var det en fartfylld men hafsig första period utan linjer i anfallsspelet.

LHC med två raka förluster inför matchen mot AIK satte hög press direkt i andra akten som blev än mer händelserik och av karaktären "slutspelshockey". Fasth fick jobba hårt mellan stolparna när hemmalaget anfört av förstakedjan tryckte på. Då, när det var som mest kritiskt, kontrade AIK in 1-0 efter 6.43. Det var ett vackert mål. Gynge hämtade pucken längs sargen bakom mål, passade till Rudslätt som hittade Oscar Steen vid målvakten Fredrik Norrenas vänstra stolpe. Steen passade till Peter Nolander vid bortre stolpen som satte pucken i nät, Nolanders fjärde för säsongen. Blott 28 sekunder senare blev Oscar Ahlström utvisad. Med 32 sekunder kvar i numerärt överläge orkade inte AIK och Patrik Zackrisson hittade Mikael Håkanson vid bortre stolpen. Viktor Fasth hann inte förflytta sig och Håkansson rakade pucken i öppet mål, hans 100:e mål i LHC:s tröja. Men AIK av 2010/11-års upplaga är ett lag som ständigt jobbar sig tillbaka in i matcherna. Ett mindre lyckat numerärt överläge fick dock en lycklig upplösning. Tre sekunder efter Jan Hlavac suttit av sitt straff satt 2-1 för AIK efter 15.51. Dick Tärnström passade till Johannes Salmonsson, som med ett precist pass levererade pucken till Kent McDonell som prickade in ledningsmålet. En bra andra period av AIK där framförallt försvarsspelet övertygade.

Hemmalaget fortsatte sin intensiva jakt på ett kvitteringsmål i tredje perioden. AIK var under hård press och hamnade allt djupare i egen zon. LHC skapade chans på chans och AIK tog time out efter 11.43. Positionerna flyttades upp och AIK fick längre anfall, men trycket mot Fasth i AIK-målet blev åter allt mer påtagligt i slutet av matchen. När Fredrik Svensson blev utvisad efter 19.10 fick AIK jobba oerhört hårt. Viktor Fasth gjorde flera räddningar och räddades i sin tur av sina lagspelare som gjorde heroiska kämpainsatser när de offrade sig framför mål. AIK höll undan och jublade i kapp med de drygt 600 tillresta AIK-fansen i Cloetta Center.
– Att vi aldrig ger oss har vi nog med från förra säsongen, konstaterade Richard Gynge efter matchen.

På lördag avgörs det. Det kan bli slutspel, det kan bli kvalserien och det kan vara slutspelat för säsongen. Det är AIK som bestämmer hur resten av säsongen ser ut. Det inför ett fullsatt Hovet mot MoDo.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0