Avspark: Inför AIK-Gefle IF FF

Allsvenskan är framme i den nionde omgången och tabellfyran AIK spelar sin andra raka hemmamatch denna vecka. Efter den fantastiska arbetsinsatsen mot Helsingborgs IF i måndags väntas besök av Gefle IF på lördag (21 maj). Besök gärna Gnagisland innan matchen. Avspark kl 16:00.

AIK svarade för en strålande laginsats i måndags då man med tio spelare i över en timmes spel mot de dittills obesegrade serieledarna Helsingborgs IF noterade en 2-1-seger. Gnaget inledde oerhört inspirerade och det var nära 1-0 av Teteh Bangura redan innan matchen kommit 30 sekunder, men målvakten Pär Hansson svarade för en bra räddning på nicklobben. Istället kom en kalldusch då Christoffer Andersson sköt in ledningsmålet för gästerna efter att AIK-försvaret inte riktigt fått bort en vänsterhörna.

Det viktiga 1-1-målet dröjde endast fem minuter och det var Kenny Pavey som stod för det briljanta förspelet då han kraftfullt bröt in i straffområdet från högerkanten och spelade in till Teteh Bangura som sköt in bollen i mål. Strax därefter var det dags för kalldusch nummer två då domaren Michael Lerjéus gav Nils-Eric Johansson densammes andra gula kort för kvällen och AIK avslutade därmed matchen med tio spelare.

Men istället för att bli passiva och bara täcka ytor fortsatte AIK sitt offensiva spel och vann en frispark i den 39:e minuten som legendaren Daniel Tjernström lyfte in perfekt till Robert Åhman Persson som knoppade in ledningsmålet. Målet var hans första för AIK i Allsvenskan och vi får gå tillbaka till den 22 oktober 2005 för att hitta mittfältarens näst senaste mål.

I den andra halvleken höll ett vilt kämpande AIK undan relativt enkelt och det var tre välförtjänta poäng som införskaffades då domaren blåste av matchen. Förlusten var den första för Helsingborg sedan den 2 oktober 2010 då man föll med 0-1 mot Gais hemma på Olympia.

Niondeplacerade Gefle IF spelade i söndags 0-0 hemma mot Djurgården inför 4 508 åskådare. Per Olssons lag kom till matchen med två raka förluster där tre mål släppts in i bägge - ett facit som delades av AIK inför mötet med Helsingborg. Det var tydligt att försvarsspelet var i fokus och offensivt hände inte mycket, inte ens efter att gästernas Joel Riddez visats ut i den 82:a minuten.

Gefle åkte, liksom AIK, ur Svenska cupen direkt i förra veckan. Gästrikarna förlorade med 1-3 borta mot IF Brommapojkarna efter bland annat två BP-mål av före detta AIK-spelaren Saihou Jagne. Gefles Jakob Orlov svarade för reduceringen till 1-2 i den 75:e minuten, men fem minuter senare drog ”CH” ner rullgardinen på Grimsta IP.

25-årige Orlov leder den interna allsvenska skytteligan med tre gjorda mål. AIK:s bäste målskytt är Teteh Bangura med fyra fullträffar, detta trots att han varit avstängd i två matcher.

Förra året blev det 1-0 (Alexander Gerndt) till Gefle på Strömvallen efter en riktigt svag AIK-insats, men på Råsunda blev det revansch då man i ett mycket pressat läge vann med 2-0 efter mål av Goran Ljubojević och Mohamed Bangura under den avslutande halvtimmen.

AIK saknar på lördag avstängde Nils-Eric Johansson som drog på sig sin andra varning i den 28:e minuten och fick lämna planen. Kenny Pavey och Ivan Turina blir avstängda vid nästa varning. Gefle IF kommer till Råsunda utan några avstängningar.

Inbördes möten 2010

11/4 Gefle IF-AIK 1-0 (1-0)
15’ 1-0 Alexander Gerndt (Mikael Dahlberg) – spelmål
Publik: 4 233 på Strömvallen, Gävle

16/10 AIK-Gefle IF 2-0 (0-0)
60’ 1-0 Goran Ljubojević (Niklas Backman) – retur
75’ 2-0 Mohamed Bangura (Antônio Flávio) – spelmål
Publik: 10 449 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna

AIK-Helsingborgs IF 16/5
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson (utvisad 28) - 14 Kenny Pavey, 8 Daniel Tjernström (K), 5 Robert Åhman Persson (72), 9 Martin Kayongo-Mutumba (67) - 20 Mohamed Bangura, 19 Teteh Bangura (82).
Avbytare: 28 Viktor Lundberg (67), 7 Helgi Daníelsson (72), 21 Admir Ćatović (82), 3 Per Karlsson, 15 Kevin Walker, 24 Daniel Gustavsson, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv).
Tränare: Andreas Alm.

Gefle IF FF-Djurgården 15/5
Startelva (4-4-2): 1 Mattias Hugosson - 12 Daniel Bernhardsson (K), 3 Daniel Theorin, 19 Marcus Hansson, 6 Pär Asp - 17 Jonas Lantto, 24 Yussif Chibsah, 5 Zakaria Abdullai, 7 James Frempong - 15 Mikael Dahlberg, 10 Jakob Orlov.
Avbytare: 9 Jonathan Hellström, 13 Hans Berggren, 14 Jens Olof Portin, 16 Dragan Kapcevic, 21 Eric Larsson, 23 Suad Gruda, 22 Emil Hedvall (mv).
Manager: Per Olsson.

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011

Teteh Bangura 4, Mohamed Bangura 2, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, Robert Åhman Persson, självmål (Ranégie, BK Häcken). Totalt 11 mål.

Matcherna i omgång 9 (med tabellplacering inom parantes)

2011-05-20, kl 19:00 Helsingborgs IF (1)-Kalmar FF (2)
2011-05-20, kl 19:00 BK Häcken (10)-Malmö FF (3)
2011-05-21, kl 16:00 AIK (4)-Gefle IF FF (9)
2011-05-22, kl 14:00 IFK Göteborg (11)-Trelleborgs FF (8)
2011-05-22, kl 16:30 Syrianska FC (16)-IFK Norrköping FK (7)
2011-05-22, kl 16:30 Örebro SK FK (12)-Gais (5)
2011-05-23, kl 19:00 IF Elfsborg (6)-Halmstads BK (15)
2011-05-23, kl 19:00 Mjällby AIF(13)-Djurgården (14)
* AIK och Syrianska FC har endast spelat sju matcher.

Rättsskiparen

Domare på lördag är 40-årige Martin Hansson från Holmsjö. Hansson har dömt i Allsvenskan sedan 1999 och totalt har det blivit 209 allsvenska matcher. Han dömde AIK i hela åtta tävlingsmatcher under 2010, hemmamatcherna mot BK Häcken (1-1), IFK Göteborg (1-2) och Kalmar FF (0-1) samt bortamatcherna mot Gefle IF (0-1), IF Elfsborg (0-4), Trelleborgs FF (1-4), Halmstads BK (2-1) och Åtvidabergs FF (1-1). Totalt har han dömt 35 tävlingsmatcher med AIK.

Dagar sedan (21/5)

AIK vann en titel 441 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 030 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 499 (Allsvenskan 2001)
AIK tappade poäng hemma mot Gefle IF 965 (AIK-Gefle IF 1-1, 28 september 2008)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion söndagen den 12 juni, kl 19:00 då de regerande svenska mästarna Malmö FF kommer på besök.