Avspark: Inför AIK-Helsingborgs IF

Allsvenskan är framme i den åttonde omgången och AIK tar på måndag (16 maj) emot det enda obesegrade laget i serien, serieledarna Helsingborgs IF. AIK jagar revansch efter två raka förluster och siktar på att spräcka förlustnollan för laget från Sundets Pärla. Avspark kl 19:00.

Efter en mycket bra inledning på säsongen har det plötsligt kommit lite grus i AIK-maskineriet. En klar 1-3-förlust i lördags borta mot BK Häcken i en match där AIK hade oerhört svårt att skapa några klara målchanser (reduceringen kom symptomatiskt nog efter ett självmål av Mathias Ranégie) följdes upp av en riktigt svag insats borta mot Åtvidabergs FF i Svenska cupen. Superettanlaget skickade rättvist ut AIK ur cupen med dunder och brak och Gnaget hade även i denna match oerhörda problem med att skapa några som helst målchanser.

Målvakten Kyriakos Stamatopoulos spelade sin första tävlingsmatch sedan bortaderbyt mot Djurgården (1-2) den 3 oktober 2010 och mittbacken Per Karlsson var tillbaka i spel för första gången sedan premiären mot Djurgården (0-0).

Helsingborgs IF ställdes i torsdags mot Landskrona Bois i ett riktigt prestigemöte i Skåne. Endast tre mil skiljer städerna åt och cupmatchen hade lockat 4 833 åskådare till Landskrona IP. De allsvenska serieledarna fick jobba hårt för att gå vidare i Svenska cupen och efter 90 minuter var ställningen 1-1 efter att inhopparen (och före detta AIK-junioren) Erik Sundin kvitterat hemmalagets pausledning i den 55:e minuten.

I inledningen av förlängningen tog Bois återigen ledningen då Surprise Ralani överlistade Pär Hansson, men fyra minuter in i den andra förlängningskvarten kvitterade bortalaget genom Alexander Gerndt på straff. Två minuter senare var det återigen dags för straffspark för gästerna, men denna gång satte Erik Sundin bollen i stolpen. Fem minuter innan det skulle var dags för ett straffavgörande slog Landskronas Mikael Bengtsson in bollen i eget mål och strax senare fastställde Gerndt slutresultatet till 4-2 för Helsingborg.

Inget av lagen har någon spelare avstängd på måndag. Helsingborgs May Mahlangu och AIK:s Robert Åhman Persson har redan hunnit med varsin avstängning efter att ha dragit på sig tre gula kort. Kenny Pavey och Marcus Nilsson blir avstängda vid nästa varning.

Inbördes möten 2010
29/4 Helsingborg IF-AIK 1-0 (1-0)
37’ 1-0 Mattias Lindström – frispark
Publik: 9 022 på Olympia, Helsingborg

9/7 AIK-Helsingborg IF 4-5 efter straffar (1-1) – Svenska cupen
33’ 1-0 Goran Ljubojević (Helgi Daníelsson) – spelmål
41’ 1-1 Mattias Lindström (Marcus Lantz) – spelmål
Publik: 5 061 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

27/9 AIK-Helsingborg IF 2-3 (1-1)
18’ 1-0 Mohamed Bangura (Dulee Johnson) – spelmål
44’ 1-1 Erik Sundin (Rasmus Jönsson) – spelmål
75’ 1-2 Rasmus Jönsson (Erik Sundin) – spelmål
77’ 2-2 Självmål av Marcus Nilsson (Mohamed Bangura)
81’ 2-3 Christoffer Andersson – frispark
Publik: 8 078 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Senaste laguppställningarna
Åtvidabergs FF-AIK 10/5
Startelva (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos - 16 Martin Lorentzson (87), 3 Per Karlsson, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson - 15 Kevin Walker, 7 Helgi Daníelsson, 5 Robert Åhman Persson, 9 Martin Kayongo-Mutumba (76) - 19 Teteh Bangura (75), 20 Mohamed Bangura.
Avbytare: 21 Admir Ćatović (75), 22 Kwame Amponsah Karikari (76), 14 Kenny Pavey (87), 6 Alexander Milošević, 18 Niklas Maripuu, 28 Viktor Lundberg, 27 Ivan Turina (mv).
Tränare: Andreas Alm.

Landskrona Bois-Helsingborgs IF 12/5
Startelva (4-4-2): Pär Hansson (K) - Erik Wahlstedt, Marcus Nilsson, Peter Larsson, Christoffer Andersson - Mattias Lindström (ht), May Mahlangu, Johan Eiswohld (69), Simon Thern (ht) - Rasmus Jönsson, Alexander Gerndt.
Avbytare: 9 Erik Sundin (ht), 13 Rachid Bouaouzan (ht), 4 Marcus Bergholtz, 8 Ardian Gashi (69), 15 Markus Holgersson, 20 Abdul Rahman Khalili, 25 Mohamed Ramadan, 1 Daniel Andersson (mv).
Manager: Conny Karlsson.

AIK:s målskyttar i Allsvenskan 2011
Teteh Bangura 3, Mohamed Bangura 2, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, självmål. Totalt 9 mål.

Matcherna i omgång 8 (med tabellplacering inom parantes)
2011-05-14, kl 14:00 Halmstads BK (16)-Mjällby AIF (13)
2011-05-14, kl 16:00 Kalmar FF (3)-BK Häcken (6)
2011-05-15, kl 14:00 Gefle IF FF (8)-Djurgården (14)
2011-05-15, kl 14:00 Malmö FF (4)-Örebro SK FK (10)
2011-05-15, kl 16:30 IFK Norrköping FK (5)-IFK Göteborg (12)
2011-05-15, kl 16:30 Gais (9)-Syrianska FC (15)
2011-05-16, kl 19:00 Trelleborgs FF (11)-IF Elfsborg (2)
2011-05-16, kl 19:00 AIK (7)-Helsingborgs IF (1)
* AIK och Syrianska FC har endast spelat sex matcher.

Rättsskiparen

Domare på måndag är 36-årige Markus Strömbergsson från Gävle. Strömbergsson har dömt i Allsvenskan sedan 2003 och totalt har det blivit 114 allsvenska matcher. Han dömde AIK i två tävlingsmatcher under 2010, Supercupen mot IFK Göteborg (1-0) och hemma mot Halmstads BK (0-1). Totalt har han dömt 16 tävlingsmatcher med AIK.

Dagar sedan (16/5)
AIK vann en titel 436 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 025 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 494 (Allsvenskan 2001)
AIK senast besegrade Helsingborgs IF 925 (AIK - Helsingborgs IF 3-1, 2 november 2008)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch på Råsunda Fotbollstadion lördagen den 21 maj, kl 16:00 då Gefle IF FF kommer på besök.