Avspark: Inför Åtvidabergs FF-AIK

AIK kliver på tisdag (10 maj) in i Svenska cupen då laget beger sig till Kopparvallen för ett möte med förra årets allsvenskar Åtvidabergs FF. AIK har stått som slutsegrare i Svenska cupen åtta gånger, senast 2009. Avspark kl 19:30 och matchen sänds live på TV4 Sport.

AIK noterade sin första förlust för 2011 då det i lördags blev 1-3 (0-1) mot BK Häcken på Rambergsvallen. Den första halvtimmen var böljande och det var nästan handbollsspel då lagen bytte spelvändningar med varandra. Häcken fick det viktiga ledningsmålet då René Makondele på en frispark lyfte bollen över muren och in i Ivan Turinas vänstra hörn. AIK svarade för en bra inledningskvart på den andra halvleken, men fik ingen utdelning. Med kvarten kvar tappades markeringen i eget straffområde vid en vänsterhörna och 2-0 var ett faktum. Tio minuter senare kom 3-0 och matchen var över. I slutminuterna gjorde skytteligaledaren Mathias Ranégie sitt sjunde mål för säsongen, men målet gjordes i det egna målet.

Åtvidabergs FF fick endast uppleva en säsong i Allsvenskan efter att kommit tvåa i Superettan 2009. Det klassiska 70-talslaget hade in i slutsekunderna chansen att hänga kvar, men 1-1 i serieepilogen mot AIK på Kopparvallen innebar att "Åtvid" denna säsong återigen spelar i landets näst högsta serie. Desperationen och paniken på bänken blev påtaglig i slutminuterna efter att Gefle IF kvitterat till 2-2 mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi, men ledningen hade svårt att få ut beskedet om att man till varje pris behövde ett mål till och dyrbara minuter gick därmed till spillo. Dragan Kapcevic' mål i den 87:e minuten räddade på målskillnad kvar Gävlelaget i Allsvenskan och en besviken hemmapublik lämnade en kylslagen kopparvall.

Andreas Thomssons mannar har inlett årets seriespel bra, men man förlorade en viktig streckmatch på bortaplan mot Jönköpings Södra IF med 0-1 och tappade därmed lite på tabelltoppen. Något man tog igen med besked då man i lördags krossade serieledarna Ängelholms FF med hela 5-0 inför 2 058 lyriska åskådare. Storsegern berodde till viss del på att bortalagets Marcus Lindberg fick rött kort redan i den 19:e minuten. I den 37:e minuten gav Magnus Eriksson (före detta AIK:s juniorlag och FC Väsby United) och sedan gick Åtvidaberg fram till 4-0 under fyra glödheta minuter i inledningen av den andra halvleken.

När AIK och Åtvidaberg möttes 2010 var det två jämna möten. På Råsunda den 17 maj vann AIK med 4-1 inför 21 084 åskådare, men det stod 2-1 ända fram till den 90:e minuten då Miran Burgič på straff slog in sitt tredje mål för kvällen. Det hade dock varit otroligt nära 2-2 i den 85:e minuten då Oscar Möller klippte till med ett hårt skott som tog i insidan på Tomi Maanojas högra stolpe och därefter for iväg längs mållinjen och sedan över kortlinjen på andra sidan målet.

Inbördes möten 2010

17/5 AIK-Åtvidabergs FF 4-1 (2-0)
4’ 1-0 Miran Burgič (Nils-Eric Johansson) – spelmål
15’ 2-0 Miran Burgič (Bojan Djordjic) – spelmål
63’ 2-1 Paulus Roiha (Christoffer Karlsson) – spelmål
90’ 3-1 Miran Burgič – straffspark
93’ 4-1 Kevin Walker (Martin Kayongo-Mutumba) – spelmål
Publik: 21 084 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

7/11 Åtvidabergs FF-AIK 1-1 (0-0)
47’ 0-1 Goran Ljubojević (Daniel Gustavsson) – spelmål
75’ 1-1 Viktor Prodell (Kristian Bergström) – spelmål
Publik: 5 687 på Kopparvallen, Åtvidaberg

Senaste laguppställningarna

BK Häcken-AIK 7/5
Startelva (4-4-2): 27 Ivan Turina - 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson, 6 Alexander Milošević, 7 Helgi Daníelsson, 8 Daniel Tjernström (K, 69), 14 Kenny Pavey (80), 16 Martin Lorentzson, 20 Mohamed Bangura, 21 Admir Ćatović (87), 28 Viktor Lundberg.
Avbytare: 15 Kevin Walker (69), 9 Martin Kayongo-Mutumba (80), 22 Kwame Amponsah Karikari (87), 3 Per Karlsson, 18 Niklas Maripuu, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), Tränare: Andreas Alm.
* Nils-Eric Johansson tog över lagkaptensbindeln när Daniel Tjernström byttes ut.

Åtvidabergs FF-Ängelholms FF 7/5
Startelva (4-5-1): 1 Henrik Gustavsson (K) - 23 Anton Tinnerholm (77), 3 Erik Moberg, 5 Daniel Hallingström, 18 Jesper Arvidsson - 10 Haris Radetinac, 22 Magnus Eriksson, 11 Viktor Prodell (82), 8 Christoffer Karlsson, 7 Kristian Bergström - 14 Oscar Möller (67).
Avbytare: 16 Daniel Swärd (67), 2 Steinar Ryen Strømnes (77), 9 Pontus Karlsson (82), 15 Prince Eboagwu Etuwe, 17 Andreas Johansson, 19 Amir Suljic, 20 Gustav Jansson (mv).
Tränare: Andreas Thomsson.

AIK:s målskyttar i tävlingsmatcher 2011

Teteh Bangura 3, Mohamed Bangura 2, Viktor Lundberg, Nils-Eric Johansson, Kenny Pavey, självmål. Totalt 9 mål.

Matcherna i omgång 3 (med tabellplacering inom parantes)

Rättsskiparen

Domare på tisdag är 33-årige Jim Petersson från Motala. Petersson har dömt i Allsvenskan sedan 2010 och totalt har det blivit två allsvenska matcher. Han har aldrig dömt AIK i någon tävlingsmatch, men var fjärdedomare i serieepilogen borta mot Åtvidabergs FF 2010 (1-1) och huvuddomare i träningsmatchen i Norrtälje mellan FC Inter Turku-AIK den 17 juni 2009 (2-0).

Dagar sedan (10/5)

AIK vann en titel 430 (Supercupen 2010)
Djurgården vann en titel 2 019 (Svenska cupen 2005)
Hammarby vann en titel 3 488 (Allsvenskan 2001)
AIK förlorade på Kopparvallen 10 544 (Åtvidabergs FF-AIK 3-2, 27 juni 1982)
AIK senast vann på konstgräs 744 (IFK Norrköping-AIK 1-2, 26 april 2009)

Mer info om historiska samt kommande matcher finns i AIK:s eminenta statistikdatabas.

AIK spelar sin nästa hemmamatch i Allsvenskan på Råsunda Fotbollstadion måndagen den 16 maj, kl 19:00 då Helsingborgs IF kommer på besök.